Осолени мезета. - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 04.12.2016, 04:56
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ФОРУМЕН ОФТОПИК » Отворено денонощно за скучаещи : » Осолени мезета.
Осолени мезета.
Блокиран3Дата: Вторник, 11.12.2012, 19:02 | Съобщение # 1
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Направих винцето и сега след като паднаха температурите започнах да спретвам и мезето.

Ето една скромна и лесна рецепта от мен за пастърма.
Част ПЪРВА :
Аз правя пастърмата само от диво и само то рибици и бон филета ! Но всеки може да си я направи и с най обикновено свинско или телешко месо. Абе който както му е кеф. Та по същество.
Месото се изчиства много добре от всякакви жили и сланини.
Формова се на дълги и по възможност по еднакви парчета.
Реди се в съд като се слага първо един ред морска сол, един ред месо и пак морска сол и пак месо до напълването на съда.
После се покрива цялото месо с морска сол. И се оставя на студено да си се осолява 6/7 дни. По желание може м/у редовете да се слага и по малко Laurus nobilis.
Ето и снимки :




За сега това ви стига . следващите стъпки като стане осоляването пак ще пиша и ще приложа снимки.
Прикачвания: 5581685.jpg(57Kb) · 5072471.jpg(54Kb)


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Вторник, 11.12.2012, 19:11 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Много полезна информация , винаги съм се питал как се прави пъстърмата, помня едно време ядох козя домашна в Гърция на Крит и ми хареса.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Четвъртък, 20.12.2012, 15:55 | Съобщение # 3
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Част II:
Малко позабравих и снимките са направо на готова пастърма sad
Та след като се изкисне месото се измива хубаво от солта и соса който е изкарала.
Накисва се за около 24 часа в студена вода ( по желание може един път да са се подмени водата.)
Изсушава се месото но да не се пресушава. Достатъчно е само да се отцеди водата.
После се нарежда М/У две плоскости и се натиска за около час/два за да придобие плоска форма.
След това се овалва в подправки. Аз слагам чубрица,червен и черен пипер, малко изсушен и настърган чесън (може и чесън на прах НО ! малко)
Но всеки може да си прави каквито му е кеф комбинации. Включително продават готови потправки за пастърма.



Така се закачва да си се суши и зрее. Тука вече всеки сам преценява за колко време. Имайте в предвид че времето и географската ширина оказват огромно влияние върху това !!! Не е случайно това !!!

Да се консумира с червено вино и много тънко нарязано !

Наздраве.
Прикачвания: 5350323.jpg(54Kb)


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Четвъртък, 20.12.2012, 21:40 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Браво, Любак, лека полека темите за сериозните мезета се увеличават, а аз както съм спрял месото (червеното) и я карам само на бяло месо :пилешко, така ми се напълни устата , като гледам тези мезета, но за съжаление диетата е за това за да се спазва.

Наздраве.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Петък, 21.12.2012, 22:54 | Съобщение # 5
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Наздраве !!!



Аз вече се кефя на произведението си tongue
Прикачвания: 5139782.jpg(51Kb)


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
poj160arДата: Сряда, 10.04.2013, 09:53 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Откриха защо точно червеното месо е вредно за сърцето - да го чете и Гого Гошев

Химикал, открит в червеното месо, помага да се обясни защо прекомерното консумиране на пържоли, кайма и бекон вреди на сърцето, твърдят американски учени.

Изследване, публикувано в списание "Нейчър медисин" показва, че карнитинът, съдържащ се в червеното месо, се разпада от бактерии в червата.

Това предизвиква серия от събития, които довеждат до по-високи нива на холестерола и увеличен риск от сърдечни болести.

Диетолозите предупреждават, че може да съществува риск за хората, приемащи хранителни добавки с карнитин, предаде Би Би Си.

Съществуват множество изследвания, които предполагат, че

честото консумиране на червено месо може да бъде вредно за здравето.

Във Великобритания правителството препоръчва да се консумира не повече от 70 грама червено или обработено месо на ден, което е еквивалент на два резена бекон.

Смята се, че наситените мазнини и консервантите допринасят за сърдечни проблеми.

Въпреки това учените смятат, че те не са единствената причина червеното месо да вреди на сърцето.


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Сряда, 10.04.2013, 09:54
 
Форум Екзотик Плантс България » ФОРУМЕН ОФТОПИК » Отворено денонощно за скучаещи : » Осолени мезета.
Страница 1 от 11
Търси: