Зазимяване на цитрусите !!! - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 24.07.2017, 17:42
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Зазимяване на цитрусите !!! (Полезни съвети от практиката)
Зазимяване на цитрусите !!!
OrdonezДата: Петък, 28.09.2012, 22:16 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Зазимяване

Както вероятно вече знаете, цитрусовите дървета са малко по-специални, когато става въпрос за грижа през зимата. Хората често питат какво може да се направи, за да не окапят листата, което често настъпва в края на зимата – обикновено поради неправилна грижа.

Разберете дървото

Видът живее в тропичен и субтропичен климат, но се справя също и на средиземноморски климат, който през зимата може да достигне нулеви температури или малко под нулата. По отношение на грижата това означава следното: Цитрусовите дървета имат нужда от много светлина както през лятото, така и през зимата, точно както биха я получили в естествената си среда.

Светлината и температурата са взаимозависими, тъй като те действат както заедно, така и поотделно за активиране на метаболизма на дървото – именно това е особеното в грижата за цитрусовите дървета през зимата. Или казано по-просто: Колкото повече светлина получава дървото (която задейства фотосинтезата), толкова по-топло трябва да му бъде, за да постигне достатъчна метаболитна скорост. Колкото повече топлина получава дървото (която забързва метаболитната му скорост), толкова повече светлина му е нужна, за да постигне достатъчна фотосинтеза.

Ако метаболизмът на дървото е твърде бърз през зимата поради твърде висока температура (напр., ако растението е в дневната, особено зад завеса) и ако няма достатъчно светлина, то метаболизира повече вещества, отколкото може да генерира посредством фотосинтезата, тоест – самоизяжда се.

Все пак, има повече смисъл да предизвикате зимен сън у растението, като го поставите на много светло място при ниска температура (това включва проветряване без замръзване на зимното място на дървото). Това е така, тъй като по нашата ширина най-яркото възможно място е като тъмна стая в сравнение с условията на тропическата светлина, особено през зимата. За онези от вас, които обичат числата: В Занзибар през февруари тази година светлината е била около 190 000-210 000 лукса. По същото време в Германия навън е било ок. 10-15 000 лукса. Много светъл зимен дом (например малък парник или оранжерия) често може да осигури едва 10 000 лукса или по-малко. Обикновеният зимен дом на растението (хората често казват „Сложих го в хладен коридор близо до прозорец със северно изложение, където светлината е най-ярка”) често достига едва 1000 лукса, а светлината в дневните обикновено е между 500 и 800 лукса. Виждате, че в подобни условия оцеляването на цитрусовите дървета през зимата е въпрос на стискане на палци с надежда в страни като нашата, поради разликата между светлината, от която се нуждаят, и светлината, която действително получават.

Вече имате информацията, сега да се върнем към практическите мерки.
Три стратегии за зазимяване са се доказали като успешни.

A.: Зазимете дървото в парник на разсадник или в дома в малък парник или оранжерия.

Б.: Зазимете дървото на светло място при температура между 5 и 10°C, проветрявайте често стаята и осигурете сянка, ако в стаята навлиза топла слънчева светлина (от края на януари, особено от прозорци с южно изложение).

В.: Зазимете дървото на много светло място при температура около 16-18 до 20°C.

Вариант В е най-трудният, тъй като такива условия е почти невъзможно да се постигнат. По нашите ширини имаме по-слаби условия на осветеност, както обяснихме по-горе, и обикновено отопляваме стаите поне до 21°C в студените зимни дни. Стаите с температура едва 16 до 18 градуса, която е необходима, са в най-добрия случай стаи, които се използват рядко, или студени коридори. В такива стаи дърветата също трябва да се поставят възможно най-близо до прозореца.
По въпроса за температурата:

Листата често падат също и защото дърветата са твърде влажни и тъй като има голяма температурна разлика между корените и листата: „Гореща глава и студени крака”, както го наричат градинарите, или – в този случай – „горещи крака и студена глава”. Причината за това рядко се забелязва: Докато стаята се затопля, по-голямата част от дървото се затопля до стайната температура, да речем, 21°C. Но то седи на под с температура едва 16-18 градуса. По-студените корени работят по-бавно от топлите листа и дървото се стресира и започва да капе. Лекът: отделете основата на дървото от студения под, като го поставите на подвижна стойка или саксия с колелца и достатъчно проветрение отдолу, или поставете дебел лист полистирен между пода и саксията, за да изолирате дървото от студа на пода.

Обратната ситуация: Дървото може да седи на подово отопление, така че корените да се загряват до 20-28 градуса, а короната му да е едва 18-22 градуса. И тук се случва същото: дървото се стресира, тъй като сега корените са по-активни от листата. Резултат: листата капят.

Е, предоставихме ви доста материал за четене! Все пак: Колкото по-добре разбирате цитрусовите дървета и как можете да им влияете по време на фазата на зазимяване, толкова по-добре ще можете да се възползвате от ситуацията и да разработите най-добрата стратегия за зазимяване за вашата ситуация в къщи. И ще можете да реагирате по-бързо с алтернативни действия, ако възникнат проблеми.
Тези отношения светлина/температура са относително прости, сравнени със стратегиите за торене и поливане в по-студената половина от годината:

Не торете между септември и февруари; ако растението е зазимено на студено (вариант Б от горните), не торете между септември и март. Компенсирайте липсата на желязо (вени по зелените листа или пожълтели листа), като добавите богата на желязо храна.

Поливайте с мека вода на стайна температура. Не използвайте твърда вода, тъй като това може да доведе до липса на желязо. При по-топло зазимяване поливайте внимателно в съответствие със ситуацията; по-конкретно, внимавайте да не преполивате. Повече дървета се давят, отколкото изсъхват! При хладно зазимяване дръжте дръвчето по-сухо (леко влажна почва) – почвата не бива да е суха като слама и дървото не бива да изсъхва.
Оставете дървото навън възможно най-дълго време и го върнете обратно навън възможно най-рано през пролетта.

Особено в късната зима и ранната пролет, можете да поставите дървото на защитено място навън. Мястото не бива да се нагрява до степен температурите денем и нощем да се различават драстично, напр. нощем 5°C, денем 20-25°C.

Преди да внесете дървото вътре, почистете го изцяло и внимавайте да не зазимите охлюви или въшки. Ако е необходимо, можете да го подкастрите по това време. Изтънете много плътните корони, така че да може да прониква повече светлина. В края на януари проверете заплахата от вредители (те се активизират по това време на годината). Щитоносните въшки и първите цитрусови подвижни въшки вече са на път. Последни идват листните въшки, но дори те се появяват от март нататък.

Желаем ви успех при зазимяването на вашите цитрусови дървета!
Последен съвет:

Хората, които искат малко и красиво цитрусово дръвче, което може също да вирее на по-топли и по-малко осветени места през зимата, е по-добре да развъждат кинкан (фортунела)!Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 09.11.2012, 15:09 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Ето моята мини стъклопакетна оранжерия в оранжерията. Вътре в оранжерията изградих миниоранжерия от стари стъклопакети (двойни процорци).

Засадих директно в земята едно Помело, два портокала, една мандарина, Кумкуат и два каламондина, напролет ще видим резултатите имат плодове , които след около месец ще са озрели и ще бъдат прибрани.
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
ЖулДата: Събота, 10.11.2012, 22:53 | Съобщение # 3
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 19
Статус: Offline
жоро имам един въпрос относно зазимяването.Чичо ми който живее на село има един лимон от над 30г и всяка зима когато започнат да падат температурите го прибира във мазата а там няма никаква светлина но през лятото е отрупан със лимони .Искам да те питам за този вариант
 
OrdonezДата: Понеделник, 12.11.2012, 22:55 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Този вариант се практикува в цяла южна България доколкото ми е известно, аз лично не бих мъчил растението което по принцип презимува успешно по този начин, като изключим козметичните му деформации biggrin

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
basistaДата: Събота, 17.11.2012, 11:25 | Съобщение # 5
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 32
Статус: Offline
Здравейте, драго ми е и аз да запиша в този полезен и качествен форум. Казвам се Тодор Златарев и съм класически музикант по професия. Измина повече от година откакто за първи път се сдобих с лимоново дръвче. Подари ми го приятел който прихожда тук таме по "топлите" държави с идеята да му осигуря по-добро место за живот тъй като той често отсъства. Да му осигуря ама не! Изпитвам големи затруднения с "осигуряването" на верното место за презимуване/летуване.Тъй като местообитавам апартамент, (блок на 6-ти етаж) нямам кой знае какви условия за летуване освен балкона, и лятото лимона прекара там. Посоката която ми гледа балкона е изток, разбрах че е добре и го забих там, но според менен не му допадна особенно не зна, но се възтанови бързо от миналогодишния си листопад. Зимата(2011-2012) бе в хола под климатика- пълен неуспех почти всичко окапа (листа, цвят и квото още може да окапе surprised ) тази зима вече добре подготвен с лекции от нашия Админ и Киро Донов реших че местото им е в западната спалня която е необитаема ,светла е пък и темпрературата е добра за презимуване от 5-15 градуса , даже в момента е 12. Лошото е че за две седмици лимоня яката оплешивя, ама яката. Поставих в зимният му кът, като първите 4-5 дни го вадех на балкона( на местото където си летува) а вечер на новото место където ще зимува, уж за адаптация. В началото всичко беше ОК но от 10 дена почна да си хвърля зелената премяна, за мой голям ужас. Следя да няма течени на пода, увих и саксията за всеки случай, не поливам често и обилно, даже май откакто е вътре не е поливан. Не зная вече какво да мисля и действам, моля ви за съвети и препоръки. Благодаря ви и дано ясно съм пресъздал описаната ситуация. ЛЕКИ И РАДОСТНИ ДНИ ВИ ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ И ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ЧУДЕСНИЯ САЙТ/ФОРУМ smile :)
 
pinokioДата: Събота, 17.11.2012, 12:05 | Съобщение # 6
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Здравей,Тодоре.
При промяна местоположението на дървета те изпитват стрес и реагират с отхвърляне на листата и цветовете.Листата са опадали най вероятно защото вътре им е топло и сухо.В това състояние ще му бъдат достатъчни и няколко листа за да оцелее.През пролетта най вероятно през април ще се появят първите леторасли.Тогава вади навън,смело поливай и тори ограничено.Ако,в стаята температурата е достатъчно висока- ще се появят и по рано.Поливай рядко1-2 пъти месечно необилно.Пулверизирай останалите листа и зелени клони.
Същевременно в това състояние можеш да направиш едно поливане с Витамин В1-една ампула в литър и половина вода.Това е най мощния антистресов хормон за растенията.
Успех!
РР:Между другото,като ученик аз също свирех на бас-китара. :D
 
basistaДата: Събота, 17.11.2012, 16:25 | Съобщение # 7
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 32
Статус: Offline
Благодаря за отговорът ти Пинокио. Ще се постарая да набавя витамин Б1, макар че не зная къде да го намеря...вероятно в агроаптеките, но все пак ще се постарая. Кофти ми е че растението ми се стресира за пореден път и че не мога да му осигуря нужните условия,но пък с годините може и да му намеря цаката. smile
Относно бас китарата: аз освен с нея се занимавам професионално с Контрабас, големият и брат но това е вече друга тема която можеме да дискутираме в друг раздел ако искаш разбира се ;). Благодаря още веднъж wink
 
OrdonezДата: Сряда, 16.01.2013, 16:04 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Цитруси в ОГ - полиетиленова оранжерия , отопление само при външни температури от порядъка на -10С, реколтата е прибрана, смятам да направя по качествен клип с фотоапарата в по голямата оранжерия където портокалите, мандарините , грейпфрутите и помелотата не са брани въобще, тук засичаме само мейер, портокал, цитрус медика и пондероса.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 24.01.2013, 16:31 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
При 16% батерия на телефона , снимах набързо , ръката ми не държи добре , доста се клати клипа, но като си взема карта за фотоапарата ще направя в HD резолюция качествен клип. Не ни обръщайте много внимание на жаргона , но ние така си говорим smile

На гости при моя колежка в цитрусовата оранжерия, Помело, Грейпфрут, Гуава, Авокадо, Кукмкуат, Лимон Мейер, Мандарини, Маслини и др.
www.exoticplants.ovo.bg
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
GardeniaДата: Четвъртък, 24.01.2013, 19:01 | Съобщение # 10
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 24
Статус: Offline
Ръката, че не държи добре - добре,
на жаргона нищо му няма, само възклицанията правят впечатление,
но защо през цялото време звучиш запъхтяно? rolleyes

Шегувам се! biggrin
Много ми хареса оранжерията на колежката ти thumb
 
OrdonezДата: Четвъртък, 24.01.2013, 19:57 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Quote (Gardenia)
но защо през цялото време звучиш запъхтяно? rolleyes


Щото съм дърт cool
шегичка, цял ден съм в движение , под напрежение, бачкаме ний, понякога и силово smile


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 18.11.2013, 21:55 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Най студоустойчивите ядливи цитруси

* Thomasville
"Хибрид ((* poncirus Sinensis) * Fortunella), създаден през 1909 г.. Възрастно растение може да издържи до -12 ° C, а плода до -5 ° C. Много издръжливи и много продуктивни. Плода е с отличен вкус, наподобява някаква смесица между портокал и кумкуат. "

* Мандарина Окицу Сацума
"Зрее октомври-ноември в зависимост от региона. По клоните има бодли, издържат до -12 ° C, с висока родовитост, плода е със среден размер, сочно, малко или пълна липса на семена, много добър вкус. "

* Сацума Iwasaki
"Раннозреещ сорт още през февруари, в зависимост от региона. По клоните има бодли, издържат до -12 ° C, с висока родовитост, плода е със среден размер, сочно, малко или пълна липса на семена, много добър вкус. "

* Oval Kumquat
"Устойчив на -8 ° C, плодовете се консумират с кората, подходящ за желета с цели плодчета, кората е сладка.

* "Лимон Pezenas" (4 сезона)
"Добра устойчивост на студ (до -6 ° C) . Възрастно дърво произвежда около 100 кг плод.

* Грейпфрут "ENZO"
" Изключителна устойчивост на студ (до -12 ° C), плодът е много сладък и много ароматен. Падеж на сезона. Открит е в северна Франция и е кръстен на селото в което расте майчиното растение, взети са резници и са произведени млади растения, които са тествани на ниски температури и показва превъзходна студоустойчивост. След студени зими с градуси под -10 , се наблюдават незначителни повреди по листата. Плодовете му съдържат много сок

* Юзу (Citrus JunOS) разпродаден
"Добра устойчивост на студ (-7 ° С до -12 ° С). Заоблени плодове като мандарини, по едри, но не толкова гладки. Вкусът може да се определи като смес от лимон, грейпфрут и мандарина.

* Lemon Ichang
"Hybride de Pomelo et de Ichang papeda. Плодът прилича малко на грейпфрут но е по заострен. Аромата му напомня на Юзу. Неговите ароматни листа се характеризират с много големи дръжки и добра поносимост към студ. Понася и по ниски температури от -12С. "

* US 119
Hybride complexe très prometteur ((pomelo duncan* poncirus)* orange douce succory). Плода му прилича на портокал. Много сочен, с аромат на банан и малко на манго. Добър баланс на захар / киселинност Добра устойчивост на студ: -12 ° C . Зрее през декември.

* Hana Yuzu
"Подобен на "ЮЗУ


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 27.02.2014, 23:18 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Измръзването при портокалите ми вече мога да споделя , при никаква защита и темп около -6,5С - -7С , е 90%, ще избият ниско долу над просадката в най удебелената част, но това ще стане не по рано от месец , днес резах и забелязах. Така, че температурата при която издържат растения на 5-6 години минимум, тук не говоря за млади растения е около -5С не под тази граница. Така, че не си правете експерименти, ако ще подложката да ви е не понцирус , ами и камчатика да е , това е положението?
Аз продължавам да твърдя , че подложки от плод хибрид между помело и грейпфрут супер за нашия климат в родопската яка, храни добре растението, прави силна и здрава коренова система и температури от порядъка на -7С не и влияе , даже и при диаметър по малък от 1 см


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Зазимяване на цитрусите !!! (Полезни съвети от практиката)
Страница 1 от 11
Търси: