Подложки за цитруси и облагородяването им !! - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 27.07.2017, 07:40
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Подложки за цитруси и облагородяването им !! (Обсъждане на видовете подложки за цитрусите)
Подложки за цитруси и облагородяването им !!
OrdonezДата: Събота, 23.02.2013, 02:20 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Пускам тази тема с цел да обсъждаме коя подложка е добра с какво се характеризира и коя не е толкова добра, Коя как се държи на разтеж и въобще интензитет. Публикувам част от една статия писана за Градинар, за да послужи като изходна точка върху по нататъшните ни дискусии.
Семенното размножаване се прилага за селекционни цели и за получаване на семенни подложки, които после се окулират. Семеначетата от лимон могат да родят и плодове едва след 8-10 години. За подложки на лимоновите сортове се използват семена от лимон, за портокаловите -семеначета от портокали. Но в практиката се използват семеначета от почти всички цитрусови видове за присаждане на всеки вид и сорт, предпочитан от стопаните. Всички цитрусови са взаимно съвместими при правилно облагородяване – т.е. може да се присажда лимон върху портокал, мандарина, грейпфрут, както и върху собствена подложка.
В средиземноморските страни широко се използват подложките от бигардията (кисели портокал), защото развиват мощна коренова система, проявяват висока устойчивост на гъбни болести и растат добре на по-тежки, преовлажнени почви. Когато растенията се отглеждат на открито, широко приложение намира като универсална подложка и единственият листопаден и студоустойчив вид трилистния понцирус (Ponicirus trifolata). Той е силно растящ, гъсто разклонен храст с многобройни остри бодли и триделни листа. Плодовете са с едрина на орех, с жълто-кадифено овласена кора, бедни на сок. Те съдържат отровния глюкозид понициридин и са пълни със семена. Семеначетата са съвместими с всички цитрусови видове.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 23.02.2013, 04:32 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Отново тема пусната от Градинар.нет
Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-известно като присаждане „на пъпка”, „на листо”, на око”. Ако отново се връщаме към запознаване с този шаблонен метод, то е защото има някои тънкости, които повишават процента на прихващане и развитие на присадника.

Първо, избора на подложка. Продължителната практика показва, че най-подходящи подложки за присаждане на цитрусовите са лимонът, грейпфрутът и бигарадията, известен още като горчив портокал. От семената на лимона и грейпфрута израстват и бързо се развиват семеначета с гладко, цилиндрично стъбло, с относително удължени междувъзлия. Те са най-подходящи, защото семеначетата от портокал и мандарина се развиват бавно. Когато първото присаждане на такава подложка не е успешно, по-нататък тази подложка рядко може да има успешно срастване.
Успешно срастване може да има само при подложка, която в момента на присаждане има нормален до силен растеж. Това е величина, строго зависима от своевременното, но никога прекомерно напояване, от подходящото наторяване и благоприятната температура – не по-ниска от 18 градуса С, но не над 28 градуса, защото при 30-32 градуса С физиологичните процеси падат до много ниско ниво. Включително и най-важното за присаждането – сокодвижението.
Затова, няколко дни преди присаждането се полива. Веднага след самото присаждане също се полива, но само ако повърхността на почвата има засъхване .

Присажда се на сянка, на защитено от вятъра място. От определеното дърво се избира добре развито едногодишно клонче с дебелина 5-7 мм. Веднага се отрязват всички листа заедно с половината от листната дръжка. Калемчето се запазва във влажна кърпа или памук. Най-благоприятна дебелина на стъблото на подложката на височина 5-10 см от основата е колкото молив – до около 10 мм диаметър.
С остро ножче се прави „Т”-образен пререз. По-правилно срастване става, ако напречният пререз е с дъговидна форма, като плоскостта на ножчето се държи под наклон около 45 градуса спрямо оста на стъблото. С върха на ножчето се отваря горният край на разреза. Ако сокодвижението е добро, не е нужно да се отваря разреза до основата му – по-добре е това да стане после с прибутване на щитчето надолу. От калема се отрязва щитче с дължина 3 см като се започва на около 1 см под пъпката. То се отрязва с много тънка пластинка от дървесината. В никакъв случай да не се отлепва тази дървесна пластинка от кората на щитчето.

Добре е, когато присаждачът още с отрязването успее да „доведе” щитчето до върха на ножчето и така да подпъхне долния връх на щитчето в леко отворения разрез на подложката. Едва след това то се притиска с пръсти надолу докато се скрие цялото щитче под кората. Превръзва се плътно с поливинилхлоридна лентичка. Да не се използва сизал или черен изолирбанд. Няма нужда да се замазва с овощарски мехлем.
Дали пъпката е прихваната се познава след около една седмица. При леко побутване остатъкът от листната дръжка трябва да се отрони, дори и да е леко свежа. Ако не падне и особено пък ако е полусуха и не пада, присаждането трябва да се повтори, но на противоположната страна на стъблото.

Късото прерязване на стъблото на подложката веднага след присаждането оказва положителен ефект – пренасочва хранителните сокове към присадената пъпка. В такъв случай се следи да се оронват новопоявилите се леторасти на подложката над присадката. Благородният летораст се пензира на височина 15 до 30 см според предпочитанието на домакина.

Сега вече можем да започнем обсъждането както и да качваме снимки и домашни клипове по темата. Аз лично тези дни подготвям пост в който ще кача снимков материал, ако има лента и видео на облагородяване на подложйи Понцирус, Помело и цитрон


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 01.03.2013, 18:30 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
По последни изследвания понцируса се оказва не толкова добра подложка , колкото се смяташе, основно заради по ниския си интензитет (снабдяване на присадката с хранителни вещества и не на последно место зимната и латентност. Напоследък масово се препоръчва, аурантифолията, медиката и помелото за подложки поради по голямата жисненост за доставяне на хранителни вещества и по устойчиви на стрес от температурни аномалии. Аз лично за присаждане на цитруси започвам да използвам тъй наречената неранзия или позната още като Seville Orange.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
basistaДата: Неделя, 10.03.2013, 20:51 | Съобщение # 4
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 32
Статус: Offline
Според Серафим Серафимов именно Бигардията е най-добра подложка, а за понцитруса мога да кажа че си "върши не-лошо работата", растенията които имам присадени върху него си растат безпроблемно, трета зима нямат т.н. стрес с изключение на лимона който е присаден върху лимон от семка. Лично аз се готвя също за присаждане някой ден ;), имам 5 лимона от семки но са още малки, около 60см са и не са с достатъчно дебели стъбла. Нищо не прочетох за инструментите за пресаждане, само с нож ли става?

Съобщение редактирано от basista - Неделя, 10.03.2013, 21:02
 
OrdonezДата: Неделя, 10.03.2013, 21:15 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Тия дни ще облагородявам едни подложки и ще кача клипче, ако до тогава не намериш инфо smile , става със специално ножче

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 15.05.2013, 20:08 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Интересна подложка за присаждане е Citrus Sunki - (Citrus reticulata var. austera ), бавнорастяща, дава възможност да се гледат ниски растения, нагъсто засадени. Предимно се използва като подложка за сортове портокали в определени микрорайони на Азия най вече. В декър се засаждат от 200 до 400 дръвчета.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Подложки за цитруси и облагородяването им !! (Обсъждане на видовете подложки за цитрусите)
Страница 1 от 11
Търси: