Citrus aurantium - C. Bigarradia - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 28.07.2017, 07:32
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Citrus aurantium - C. Bigarradia (Seville Orange)
Citrus aurantium - C. Bigarradia
OrdonezДата: Петък, 01.03.2013, 20:17 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Този вид принципно не се отглежда в стайни условия, но е широко разпространен като декоративно и промишлено растение. Използва се също като подложка при размножаването на цитрусови чрез облагородяване, тъй като е с много мощна и добре развита коренова система, устойчив е на заболявания и непретенциозен по отношение на почвите за разлика от Понцирус, който е капризен. Стъблото е покрито с остри бодли. Плодовете са кръгли, 6-7 см в диаметър, оранжево – червени, горчиви на вкус. Не са ядливи. В някои страни цветовете на този вид се използва като традиционна сватбена украса.Citrus Aurantium L.
Rutaceae
Кисел портокал

Citrus Aurantium, L., е известен също като горчив, bigarade или Seville Orange. В испаноезичните райони може да го срещнете като Naranja ácida, Naranja "Agria или Naranja Amaraga, в Арабския свят е naranji; в Италия - melangolo; в Индия - khatta.
Дърветата са с интензивен разтеж , срещат се с размери от 3 до 9 метра, изправена и компактна корона, много по компактна от сладкия портокал. Когато са млади листата са наситено зелени , а по възрастните са силно лъскави и меки, няма много бодли (шипове) . Вечнозелено растение, листата са силно ароматни, по ароматни са от сладкия порокал, дръжките им са по крилати(по широки) от тези на сладкия портокал.
Плодовете са кръгли, сплескани или продълговато-овални, 2 3/4 3 1/8 (7-8 см) широки, с грапава повърхност, средно дебела ароматна кора , ярко червеникаво оранжева на цвят, с голямо съдържание на цитрусово масло. От 10 до 12 сегмента е месото, съдържа освен цитрусова киселина така и целулоза, съдържа семена. Когато плодът е напълно узрял, жентъра на плода става кух.

Киселия портокал е роден в Югоизточна Азия. Коренните жители на островите Фиджи, Самоа и Гуам, вярвали, че дървото, е пренесено до техните брегове още в праисторически времена. В Арабския свят е пренесен в 9 ти век. А в Сицилия през 1002 година. Най големи насаждения са създадени в Испания около Севиля още в края на 12 ти век. В продължение на цели 500 години, това е бил единствения портокал в Европа, а от тук разбира се тръгва към мексико 1568 годинаТова е натурализиран в Мексико от 1568, в Бразилия 1587, и не след дълго засаден в дивата природа на Кабо Верде, Бермудските острови, Ямайка, Пуерто Рико и Барбадос. Сър Уолтър Роли донася семена в Англия, които са били засадени в Съри на открито през 1595 година, като са отглеждани там спокойно до 1739 година, когато всички налични по това време са загинали от нечувани студове.
Тук е момента да споделя, че C. Aurantium VaR. Bergamia (Бергамот, който предлагаме в нашия магазин) е виден подвид на Бигардията.

Това го оставям без коментар, публикацията е на Аграрния университет във Флорида ......
.......Culture
In the proper climatic and soil conditions, the sour orange is self-maintaining and receives only a modicum of cultural attention. It has an extraordinary ability to survive with no care at all. Some trees in Spain are said to be over 600 years old and one tree in a tub at Versailles, which, of course, must be carefully tended, was reportedly planted in the year 1421.

Основното им предназначение на узрелите плодове и направата им на мармалад, нямат равни между себеподобните. В нет поространството има много видеоклипове по темата , как се прави .
Повече информация в някои от следващите постове. Ние сме единствените които предлагат качествен посадъчен материал на напълно достъпни цени . Повече инфо в нашия онлайн магазин.

Сорта който ние предлагаме е Sevillano, отглеждан в южната част на Испания и около град Севиля. За разлика от "Bittersweet" вариациите този сорт е пренесен директно в Испания от арабските завоеватели през 10-ти век от Северна Африка през Мароко. Това е тъй наречения класически Севилски портокал, а по-късно става известен като стандартен. Сортът е известен в испания под името Реал (кралски)или Агрио де Еспаня (Испански кисел). Дървото е атрактивно, голямо, енергично, продуктивно и студена толерантно. Той има много малко или почти никакви тръни. Плодът е горчив и кисел, среден размер, кръгъл , с леко изразен връх и силна окраса в цвят. Това е най използвания сорт за мармалад , изнася се главно в Англия и Шотландия. Типичната горчивина примесена с киселостта го правят идеален за старите британски сладкари. Испанската производствена площ през 2006 г. е 1120 хектара (2770 дка) и производството от около 17 000 тона.
Севилски портокал в Швейцария - Лугано.
Прикачвания: 3740566.jpg(95Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
арбунарДата: Вторник, 09.04.2013, 22:14 | Съобщение # 2
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 5
Статус: Offline
жоро имаш ли някаква идея до колко издържа на студ
 
OrdonezДата: Вторник, 09.04.2013, 23:23 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Не съм я тествал лично, никога, тепърва ще я тествам smile , но по думите на професор Урбандзидис е имало -15С за кратко предимно вечер, последвало следваща нощ -12С, след което на третата нощ -8С, през деня е било около нулата, така че не можем да говорим за сериозни плюсове през деня. Възрастни растения са оцелели с поражения в границите на 30%, всичките растения са били в дворове, разположени близо до отопляеми сгради, така че категоричен и точен отговор аз лично не мога да дам, може би някъде из външните форуми, да. Тестове предполагам са правени и има някъде в нета , но аз не съм ги открил. Разбира се значение има и как е расло от малко растението, навици и среда в която е гледано.
Може би тук е момента да споделя , че за опити на съфорумци ще бъде направена преференциална цена на този вид и тя ще е много достъпна за всички.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Citrus aurantium - C. Bigarradia (Seville Orange)
Страница 1 от 11
Търси: