Citrus Bergamio - (Citrus aurantium subsp. bergamia) - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 07:41
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Citrus Bergamio - (Citrus aurantium subsp. bergamia) (Бергамот)
Citrus Bergamio - (Citrus aurantium subsp. bergamia)
OrdonezДата: Петък, 01.03.2013, 23:01 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Бергамот – Citrus bergamiaТова е хибрид между лимон и горчив портокал. Отглежда се повече в тропическите страни, тъй като е силно топло – и влаголюбив. Представлява вечнозелено слабо разклонено дръвче с височина от 2 до 4 м.Клонките са почти без бодли. Листата са 6 до 14 см дълги, имат слабо изразени прилистници. Плодовете обикновено са безсеменни, горчиво – кисели на вкус. Имат крушообразна форма, 6-7 см дълги и 5-6 см широки в долната част, златисто – до лимоненожълти. Кората им е силно ароматна и извлеченото от нея етерично масло намира широко приложение в парфюмерийната и хранително – вкусовата промишленост. Бергамотът цъфти през април- май, а плодовете узряват през зимата.
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 01.03.2013, 23:55 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Citrus Aurantium VaR. bigaradia Hook
Citrus bigaradia Risso & Poit. Citrus bigarradia Loisel.

Горчиво сладкия портокал идва от Близкия изток. Пренесен е от кръстоносците през 12-ти и 13-ти век. За разлика от Севилано, интереса към този подвид е засилен от страна на търговци и съответно производители. Отглежда се в Европа. Когато пристига за първи път в Париж, бързо се превръща в любимо дръвче на аристократите, които започнали да го садят в зимните си градини. След това създали специално Оранжерии, който заради този портокал са ги нарекли "Orangerie" . Отличителна черта е относителната липса на киселинност (при напълно зрял плод), което прави тези сортове почти апетитни за някои хора. В Карибските острови сушените кори се използват за ароматизиране на цитрусови ликьори. Сокът се използва и за маринати. Листа и клонки се използват за направата на маслото petitgrain чрез парна дестилация. Корите на незрелите плодове се използват за получаването на bigarade - студено пресовано. Тези масла не са толкова високо ценени като Neroli petitgrain или Neroli bigarade, които се получават от, но ​​се използват широко в парфюмерията и в ароматерапията. Дръвчетата които ние предлагаме можете да видите в онлайн магазина ни в раздел Цитруси.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pistoleroДата: Неделя, 07.04.2013, 12:45 | Съобщение # 3
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Oт 3-4 дена на берагамота почнаха да му капят всеки ден по 1-2 от старите листа. Не знам дали това е проблем или е нормално при все, че над повечето от тях прокарват нови клонки с листа. Но все пак да не е признак за преполиване, задушаване или нещо подобно?
Прехвърлил съм растението в 16 литров контейнер, от стария направо го извадих с почвата без да почиствам около корените, а то беше и невъзможно, понеже е някаква много плътна глина и щях да увредя многото врастанли едно в друго коренчета. Попълних обема с торфопочвена смес, като добавих малко перлит и кокосови влакна. Направил съм една поливка със зелен камък и една поливка с кафяв кристалон (че това имах под ръка)- малко е беден на азот и фосфор, но пък има калий и други полезни метали в хелатно състояние.
Младите клонки и пъпки са в чудесна кондиция, само старите листа ме притесняват.


Съобщение редактирано от pistolero - Неделя, 07.04.2013, 12:47
 
OrdonezДата: Неделя, 07.04.2013, 13:22 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Младите заместват старите, нормално състояние на растението, от суша не се бои в този период на годината, бои се от преполиване и преторяване. Малко е раничко да се тори, аз преди месец май, не торя, освен внасяне на зелен камък (желязо). Би ли споделил къде го държиш ? Важно е да се знае , че понижената влажност води до обезлистяване, писали сме го неведнъж в темите. Един съвет към начинаещите цитрусовъди, колкото повече време цитрусите ви прекарват на открито, толкова повече ще им се радвате. Тази зима една възрастна Сатсума изкара на двора до края на декември, през януари я сложих под навес, като единственото и укритие бе , че не я валя директно снега върху и. В момента състоянието и е 100% листна маса, не е цъфнала все още за разлика от оранжерийните, но пък ще си цъфне през месец май - точно когато трябва да си цъфти по разписание, всяко нарушаване на естествените им навици води до окапване на листа (стрес) и нарушаване на режима им. Нормално е.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pistoleroДата: Неделя, 07.04.2013, 13:35 | Съобщение # 5
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
На остъклена тераса (без стъклопакет), сега като е топло е отворена и има течение. Иначе предната седмица като беше студено беше 8-10 градуса там, като пекне слънце се качва до 18-20, а вече и повече. Има и доста въздушна влажност.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Citrus Bergamio - (Citrus aurantium subsp. bergamia) (Бергамот)
Страница 1 от 11
Търси: