Класификация на цитрусите - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 23.06.2017, 16:54
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Класификация на цитрусите (Систематика на цитрусите)
Класификация на цитрусите
OrdonezДата: Вторник, 25.02.2014, 01:41 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Портокали :
Основните видове в групата на портокалите са сладките и горчивите, които въпреки вкусовите си качества обикновенно визуално имат доста прилики.
Сладките портокалите се характеризират с няколко важни фактора:
Най голямото разнообразие е по Средиземноморието, тук се срещат принципно най важните с търговско значение сортове, при тях липсва киселинноста и блудкавия вкус, имат високо съдържание на захари.
Един от най важите сортове е Вашингтон Навел.
Има една група пигментирали портокали, които съответно се делят на две подгрупи, а това са
1. Силна пигментация
2. Слаба пигментация

Следващата група е групата на горчивите портокали или все още наричаните - кисели портокали.
Плодовете от тази група на практика не се консумират, по скоро се използва кората им за направата на мармалади.
Има обаче сортове , които са горчиво сладки ( накратко казано, по слабо киселинни )
Сортовете от тази група се отглеждат предимно с декоративна цел и за извличане на масло.
3. Вариантът горчиви портокали, отглеждани предимно като декоративни растения и за цветята, от които нероли масло се извлича.
Тук можем да споменем за бергамота, който е ценна суровина за извличане на масло от кората му , доста ценено в парфюмерийната индустрия и в приготвянето на известня чай ърл грей. Можем да споменем за Naruto, Sanbo и индийските Kitchli , както и тайванските Nanshodaidai .

Мандарини:
Делят се на следните класове:
1. Мандарини Сацума (Citrus unshiu Marcovitch), които са с голямо търговско значение предимно в Япония и на практика са създадени много сортове два от които можете да намерите в нашия онлайн магазин.
2. Мандарини King (Citrus Nobilis Loureiro), които имат голямо търговско значение в Югоизточна Азия, но от своя страна сортовото разнообразие при тях е по малко.
3. Средиземноморската мандарина (Citrus Deliciosa Tenore), която е от основно значение за Средиземноморието и островите.
4. Известните (Citrus reticulata Blanco), които имат световно значение и са представени също от множество сортове.
5. Дребноплодните мандарини, разпространени предимно в Ориента делящи се също на много сортове
6. Tangor, Tangelos, Calamondin, Rangpur , той пък включва ценените напоследък от колекционери Kusaie и Otaheite.

Помело и Грейпфрут са в една група.
Аз лично тази зима тествах семенаци помело (произведени от познатия предполагам на всички Oro Blanco. Десет месечни растения в еднолитрови контейнери цяла зима на вън, оцеляване около 80 %. Мисля че каквото и да кажа ще е малко. Смятам да присадя върху им два сорта супер сладък кумкуат, защо кумкуат , а не лаймкуат, след като лаймкуата показа доста добри показатели и никакви поражения при целогодишно отглеждане в контейнери на открито, ами по простата причина, че плодовете на лаймкуата замръзнаха и не успяха да узреят , поради ниското си съдържание на захари, а тези на кумкуата оцеляха и всеки посетил обекта може да ги опита. Внимавайте със сортовете Кумкуат, почти 90 % от сортовете които се предлагат в български разсадници не стават за тази цел, поради ниското съдържание на захари и съответно плодовете замръзват и плодовото месо става на каша. Повече инфо на точния сорт Кумкуат мога да дам на ЛС.
Говорили сме мисля за недостатъците на трифолиата , така, че няма да ги повтаряме. Ще се върна към помелото , при тях също м апигментирали и не пигментирали сортове. те също се делят на сладки и кисели.
След тях можем да споменем Tangelo (Orangelo), пуерториканските Chironja, има и австралийски Wheeny и др.
Цитроните спадат към киселата група, това са Пондероса, кубински и индийските разновидности, за тях сме писали в друга тема.
Ето един плод който току що разрязох
Citrus medica 'Maxima'- можете да намерите в новия ни онлайн магазин в постоянна наличност ( дебела кора, малко количество сок, без семена )


Lemon Ponderosa - кръстоска между Лимон и Цитрус медика - можете да намерите в новия ни магазин ( много сок, съдържа семена, плодовете на нашите растения не са толкова кисели колкото познатите ни от вида, с доста по приятен аромат са)

Останалите хибриди Лаймкуат, Кумкуат , Оранжкуат и т,н няма да ни стигне времето да пишем за тях, за това нека отложим за следващи постове. Всеки може да се включи в темата с мнения от практиката , а и не само, всичко ново що се касае до необятното царство на цитрусите ще ни е интересно.
Прикачвания: 5035442.jpg(150Kb) · 3286724.jpg(172Kb) · 1265627.jpg(153Kb) · 3975721.jpg(170Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Класификация на цитрусите (Систематика на цитрусите)
Страница 1 от 11
Търси: