Интересни факти за цитрусите - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 03:38
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Интересни факти за цитрусите (Това което не знаем за тях)
Интересни факти за цитрусите
OrdonezДата: Сряда, 01.02.2012, 12:12 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Уикипедия е източника на статията, даже са дадени линкове за всеки сорт, а авторката - Магдалина Генова – гурман, откривател и експериментатор , която от своя страна е експериментирала с тези плодове това е сайта http://www.hungryshark.eu/2011/02/japan-citrus-fruits/

1. ДекопонРазмер: колкото средно голям протокал.

Сладост: 4/5.

Семки: не.

Цена: В супермаркетите около 200 йени/брой.

И още: декопонът по форма напомня леко издължен към върха портокал, с пореста, тънка, жълтеникава кора. Отвътре е оранжев, целулозната люспа е съвсем незабележима. Бели се лесно, но трябва да внимавате, понеже е много сочен и пръски сок хвърчат навред. Личен фаворит. Оказа се, че е сорт, култивиран в Япония, и че много строго се следи за това плодовете, носещи годро титлата “декопон”, да спазват всички условия за сладост, киселинност, размер и т.н.

2.ПонканРазмер: колкото едра мандарина

Сладост: 3.5/5

Семки: много

Цена: около 60 йени/брой.

И още: понканът е роден баща на декопон. За разлика от сладкото си чедо, люспите му са доста жилави и ако ви мързи да ги белите (както мен, например), сладостта бива притъпена от усилията да сдъвчете парченцето. Бели се доста лесно и без нож. Кората не е много дебела, на цвят е оранжева, също като плода. По произход идва от Индия. На вкус напомня добре узряла на клон, а не в щайга на товарен кораб мандарина.

3. ИйоканРазмер: колкото голям портокал

Сладост: 2.5-3/5

Семки: срещат се, формата им е издължена като чепик

Цена: 70-90 йени/брой

И още: близките ни срещи с ийокан-а се случиха около една бутилка сангриа, чиято сладост той успешно допълни с отчетливия си кисел вкус. Кората му е дебела, но се бели лесно с пръсти. Люспата е тънка, но жилава. Отвън е оранжев, а отвътре жълт. Това е плодът-загадка. Счита се, че е бил открит за пръв път в края на 19 век на територията на днешната префектура Ямагучи в Западна Япония и по тази причина се счита, че произходът му е местен.

4. ХассакуРазмер: колкото уважаващ себе си грейпфрут

Сладост: 2/5

Семки: да

Цена: около 100 йени/брой

И още: както ийокан, хассаку се води за местен японски цитрус, родом от префектура Хирошима. На вкус напомня грейпфрут, но не е толкова горчив. Ароматът му е по-близък до този на лимона. Дебелата кора и плътната люспа намекват, че е по-добре човек да се въоръжи с нож, ако иска да стигне бързо до самия плод. Кората и плодът са жълти. Хассаку е името на първия ден на осмия месец по лунния календар (около средата на септември по слънчевия) и плодът е наречен така, понеже от този ден нататък се е считало, че става за ядене.

5. ТанканРазмер: колкото мандарина

Сладост: 3.5/5

Семки: има

Цена: около 40 йени/брой

И още: ароматът му е много особен. По произход е от южните части на Китай. Бели се със зор, кората е гладка, на цвят оранжева с тъмно-зелени петна. Плодът е красив, наситено-оранжев, люспата е тъничка и незабележима. Още един личен фаворит. Много е сочен, със сигурност биха се получили страхотни коктейли от него.

6. ЮдзуРазмер: колкото голям портокал

Сладост: ммм, няма

Семки: много

Цена: около 100 йени/брой

И още: и още може да се каже много. Юдзу е личен любимец, но за разлика от танкан и декопон, той не е десертен цитрус, а се използва предимно като подправка и за лечебни цели. В деня на зимното слънцестоене, когато двата свята се сближават и човек е най-близо до света на духовете, е прието да се яде тиква и да се слага юдзу във ваната, защото се счита, че това че му помогне да укрепи здравето си (така пишеше на щанда за плодове в супермаркета на 21 декември). Юдзу доби популярност в последните години и в европейските кулинарни среди. По произход е китайски. Плодът е грапав, жълт, кората е средно дебела, отвътре също е жълт, с мнооооого семки, та човек трябва да внимава, като го изтисква върху салата, понеже семките му горчат доста.

7. Кинкан – златен цитрус (кръгъл кумкват)Размер: колкото чери домат

Сладост: 4/5

Семки: 3-4 в един плод

Цена: около 20 йени/брой

И още: ужасно скептично подходих към кумквата, но черногледството ми за щастие не се оправда. Плодът е сладък, сочен, оранжев и тънкокор. Отвътре белее и всъщност това, което е ядливо, е люспестата част, примесена с малко сок. Семките са 3-4, но са достатъчно на брой, за да изглеждат много. Най-добре е да се яде с лъжица; а ако се изгребе половината и се напълни със сладолед… сигурно цена няма да има. След малко четене в интернет се оказа, че не е чак толкова екзотичен плод това, ами е кумкват, родом от Китай. Дори го отглеждали били на остров Корфу. В японските интернет страници имаше доста такива, които обясняваха как се яде, така че може би не е толкова популярен тук.

(допълнителна информация беше почерпена от страниците за съответните плодове в уикипедия).


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 27.05.2012, 11:40 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Чудех се къде да сложа този пост мисля , че тук му е мястото в тази тема. Относно въпроса на Любо , какво е това което ми цъфти , (всъщност той беше зададен доста отдавна) и темата въобще с цитрусите мисля че е полезно да се прегледа лекция номер 32 за цитрусите на Аграрния университет във Флорида на професор еди кой си , (забравих му името , беше отдавна когато гледах филмирания вариант). Та самата лекция можете да разгледате с програмата опън офис , а материала съм го качил на този адрес ЛЕКЦИЯ 32- ра - ЦИТРУСИ
 
OrdonezДата: Петък, 28.09.2012, 22:20 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Есента тъкмо е започнала и първите студове вече идват. Често чуваме или предлагаме „Ще ти направя чай с лимон”, което води до въпроса:
Мога ли да посадя семки, за да поникне лимоново дърво?

Както при всички кълнове, отрочето се получава различно от растението-майка, тъй като съдържа също генетичен материал от „бащата”. Затова – като при всички плодове – присаждането е единственият начин да се поддържат лимоновите видове. За да постигнете това, трябва да присадите клонове от желания вид върху „донори на корени”, които са основата за присаждането.

Въпреки че често можете успешно да посадите семки от цитрусови растения, дърветата, които поникват, започват да раждат плод много години по-късно и количеството и качеството на плода е несигурно, тъй като никой не е тествал и установил точната комбинация от гени на кълновете преди това. Все пак, наистина в някои случаи цитрусовите растения могат да произведат верни на вида плодове от семки. Струва си да опитате сами. Покълването се задейства, когато семената са на студено (поставете ги в отделението на хладилника на 1-5° C за 14 дни).

Със сигурност ще се радвате да видите как покълващите листа на лимона си проправят път през почвата към светлината. И като говорим за светлина: цитрусовите семки могат да се засаждат в края на февруари или началото на март, когато нивата на светлината и дневните температури отново се покачват. Времето трябва да е ясно и топло с постоянна температура на покълване около 21-25°C. Покълналите семки се нуждаят от много светло място.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 18.11.2012, 21:50 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Много хора са ми казвали че познавам Гърция по добре от който и да е грък и това е факт, доста по добре от България , понеже съм я обиколил цялата няколко пъти, включая села, паланки и острови, както и да е. Искам да кача снимка на която попаднах. Цитрус на открито в района на Лутраки - Аридея, една от най северните точки на Гърция. На 150 км далче от морето, заобиколена от планини, така че морския климат в никакъв случай не играе роля.

Прикачвания: 9709516.jpg(108Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ И УМЕРЕН КЛИМАТ » ЦИТРУСИ - CITRUS » Интересни факти за цитрусите (Това което не знаем за тях)
Страница 1 от 11
Търси: