Болести при палмите - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 21.07.2017, 17:47
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: zack 
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ - ОБЩИ ВЪПРОСИ » Болести при палмите (Тук обсъждаме болестите само при палмите)
Болести при палмите
OrdonezДата: Четвъртък, 13.09.2012, 23:22 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Никоя палма не е защитена от паразити дори при най-добри грижи. Действието на животни паразити-хапещи, смучещи или миниращи насекоми и техните ларви се изразява в това, че изсмуквайки соковете на листата, те извличат енергията на растителния организъм и той отслабва. По местата на убождане се появяват най-напред малки, светли до жълти точици, които постепенно нарастват и накрая обземат целия лист. Ако борбата започне твърде късно, засегнатите листа умират преждевременно, което води до загуба на цялото растение. Освен това по екскрементите на въшките се заселват саждиви гъбички, които покриват плътно листата с черен слой, ограничават преминаването на въздух и за кратко време заразяват и останалите здрави листа, както и съседните растения.

За палмите измиването под душ или с мека гъба е подходящ метод за отстраняване на паразити. Той има и козметично значение. Когато се обработват повече или големи декоративни растения, трябва да се използват химически средства. Третирането се извършва при всички растения едновременно и се повтаря след известно време (съгласно инструкцията за приложение). Химическата обработка със спринцовки или спрей обикновено има незабавен ефект, докато системно действащите средства трябва да се поемат най-напред от корените заедно с водата при поливане. Работата с тях е по-удобна. В указанията за приложение на всяко средство трябва да бъде посочена необходимата безопасна концентрация за прилагането им при палми. В противен случай за избягване на увреждания трябва да се направи пробно пръскане само върху едно растение.

За по-добра прегледност в таблицата е обобщена картината, появяваща се при палмите вследствие на най-често срещаните вредители.

Картина на заболяванията, предизвикани от животни-вредителиГъбичните заболявания
(микозите) са трудно лечими, тъй като инфекцията не може да се открие достатъчно рано. Причинителите проникват дълбоко навътре в клетъчната тъкан, откъдето се разпространяват. Появата по листата на петна или покривка от плесен, или пък гнойни пъпки, може да означава, че инфекцията е проникнала преди няколко седмици. В случая трябва да се прецени дали няма да е по-добре да се разделите с така заболялото растение, преди да е заразило съседните растения.

Картина при гъбичните заболявания:Гъбични инфекции при палмите често се дължат на това, че растенията са засегнати от грешки в отглеждането или от животни вредители. Случва се вследствие на недостатъчна обработка срещу вредителите по горната и долна страна на листата да се заселят саждиви гъбички.

Вирусни заболявания при палмите са рядкост. Ако все пак се появи картина,неописана в таблиците,е възможно да се касае за вирусна инфекция. Във всеки случай ви съветваме да изрежете своевременно балните части на листата, да изолирате растението и да му създадете най-добри условия за растеж. Ако не се възстанови, то трябва да се унищожи, тъй като за сега вирусните болести при стайни растения не се лекуват.
Прикачвания: 3567225.jpg(164Kb) · 7553555.jpg(140Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OllieДата: Неделя, 16.09.2012, 00:39 | Съобщение # 2
Трабант
Група: Блокирани
Съобщения: 110
Статус: Offline
Бат' Гоше , няма ли със снимков материал на самите листа при такива заболявания , инфекции и вредители ?

Много хубава тема между другото.


Съобщение редактирано от Ollie - Неделя, 16.09.2012, 00:40
 
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ПАЛМИ - ОБЩИ ВЪПРОСИ » Болести при палмите (Тук обсъждаме болестите само при палмите)
Страница 1 от 11
Търси: