Майнау - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 23.06.2017, 16:45
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Пътешествия и форографии » Разкази и фотографии от Света » Майнау (Райския остров на Бодензее)
Майнау
OrdonezДата: Събота, 14.01.2012, 09:46 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Майнау - райски остров в езерото Бодензее

Островът Майнау е разположен на 45 хектара земя и е третия по големина остров в езерото Констанц. Разположен е в северозападната част на езерото. Най-близките градове разположени до острова са Констанца, Юберлинген и Меерсбург.

Острова е разположен на височина 395 – 425 метра над морското равнище. Дължината му е 1100 метра, а широчината 610. Острова има малко жители – според последни данни възлизат на 185 души, а през 1888 година са били едва 28.


Поради благоприятния климат на езерото растат палмови дървета и други средиземноморски растения в парка. Поради изключително богатата си субтропични, отчасти тропическа растителност, Майнау е известен също като „острова на цветята”в езерото Констанс. Починалия през 2004 г., граф Ленард Бернадот кръщава острова Майнтау, което също е името на кораб.

В непосредствена близост до острова са историческите сгради на Великия херцог Фридрих I построени през 1856 г. В парка на острова има над 500 различни видове редки и изключително ценни растения и иглолистни дървета. Сред тях е и един от "старите" гори в Германия. През 1952 г. са засадени специални дървета от Китай който достигат височина до 70 см. Особено впечатлителни са някои екземпляри: например гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum). Семената на тези дървета са донесени от Калифорния през 1853 – 1864 и засадени от Фридрих I из целия остров. По този начин те се превръщат в най-старите секвой в Европа. В допълнение към гигантска секвоя има дървета като благородния кедър и уникалните лале-дървета.

През пролетта - края на март / началото на април, като се започва фестивала на Майнтау, които всяка година се превръща в страхотно шоу. От края на март до средата на май целия остров буквално цъфти: лалета, нарциси и зюмбюли. Всички те са посадени в различни форми, които определено ще ви пренесат в един по-хубав и добър свят. Също така през пролетта, процъфтяват на острова на теменуги и иглики с невероятни нюанси.

В период между май и юни може да видите над 200 вида цветя, цъфтящи през лятото. В западната част от се намира розова градина засадена в италиански стил. Тя има строго геометричен дизайн с перголи, скулптури и фонтани. През лятото можете да се насладите на аромата на около 500 различни сортове рози. По целия остров има около 30 000 розови храста 1200 различни разположения. Бароково стълбище води до панорамната тераса на замъка. От терасата имате невероятна панорама към езерото Констанс и Алпите. През юли също така можете да видите хибискус и ангела, и други летни цветя. В южната част на острова има градина, където от септември до октомври можете да видите над 20 000 храсти от 250 разновидности в разкошни цветове.В целогодишно ще видите пеперуди да прехвърчат около вас. В зависимост от сезона летят 700-1000 пъстри пеперуди от 80 различни вида, особено с родина Южна Америка. За година 20 000 € са приходите на т. „Пеперудена къща”.


Замъка в острова му придава истинска завършеност. Неговото изграждане е започнато от Йохан Каспар Богнато (Jovani Gaspare Bagnato) и през 1739 г. и приключва след седем години на строителство. Бароков замък е построен около голям двор и градина с тераса. Набляга се върху традиционния немски стил. Замъкът е все още на дом на семейството на графа. От според това колко флага се издигат над замъка може да се разбере дали графското семейство си в къщи. Частните стаи са разположени в северната част. В центъра има декорирана в бяло и златисто и е наричана "Бяла зала", получава настоящият си вид до 1883 година. Тя се използва само за концерти и специални събития. В средата част на замъка можете да посетите изложбения център. Южното крило е кафене с тераса под високи палми. Палмовата Къща е сложна конструкция от стъкло, предпазваща дървета през цялата година. Тук растат над 20 видове палми, някои от които повече от 15 метра високи.


Новата сграда на замъка е църквата Св. Мариен 1732-1739, в югоизточния край на острова до крепостта. Църквата има правоъгълна зала, 20 фута дълга и 9, 5 метра широчина с полукръгъл олтар. По страничните стени има сводести прозорци. От западната страна се характеризира с фронтон и структура с извит шпиц. Интериорът се състои от с полукръгъл хор и олтар пред които има голям орган и таванско помещение. В църквата ще видите скулптури на някой много големи творци Джоузеф Антон Феуттаммер (1696-1770); Франц Йозеф Шпииглер (1691-1757) също така и високи картини, олтар и таван със стенописи. Двата странични олтара са украсени с ангели. В централния олтар е Мария с младенеца, Светото семейство и Св. Йоан Кръстител.Средновековната крепост разположена в близост до замъка е в контраст с празнична фасада двореца. Около нея има и винарска изба направена дълбоко в стената.
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Петък, 12.07.2013, 14:03 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2146
Статус: Offline
Ето още малко инфо за острова на цветята:

Факти и история
Първите белези за обитаемост на малкия остров /45 хектара/, датират от 3000 години пр. Христа. През епохите Майнау минава в различни владения, бил е ползван като крепост или корабостроителница. За вида, в който го познаваме и днес, е решаващ 18 век. За да си представите по-добре мястото, нека започнем с това, че Майнау на пръв поглед изглежда като огромен парк към внушителния замък, издигащ се на него. Уникалният бароков комплекс от църквата „Св. Мария“ /1732 г./ и двореца до нея /1739г./ са и понастоящем дом за благородническото семейство, което притежава и стопанисва острова. Преди да стигнем до тях обаче, нека отдадем заслуга на предшествениците им, допринесли за превръщането на Майнау във вълшебна градина на цветята.
Фюрст Николаус фон Естерхази, купил Майнау през 1827г., пръв оценя, че мекият климат на острова благоприятства отглеждането на редки, тропически и субтропически растения и засява такива.
Основите на сегашния парк са положени от херцог Фридрих І, придобил Майнау през 1853 г., който при многобройните си пътешествия обогатява колекцията с нови, екзотични цветя, създава италианската градина на розите и оранжерията. След смъртта му видът на острова запада. Предаден по наследство, от 1927г. Майнау става притежание на шведския кралски двор. През 1932 г. островът е подарен като сватбен подарък на граф Ленард Бернадот от баща му принц Вилхелм. Граф Бернадот, чиито дни са белязани с повече труд, отколкото аристократичен начин на живот, се заселва там, залесява запустелия остров, превръща го в парк и го отваря за посетители. По време на националсоциализма графът се завръща в Швеция, а след Втората световна война се установява на Майнау и от тогава островът отново е отворен за желаещите да го видят.
Граф Бернадот се смята за един от пионерите на природозащитата в Германия, чиито принципи са залегнали през 1961 г. в Зелената Харта. Той умира в края на 2004г. на 95 години в замъка си. От известно време за Майнау се грижи повече съпругата му, графиня Соня Бернадот. Благодарение на нея през миналата година островът на цветята е имал над един милион посетители.
През 1974, фамилия Бернадот превръща Майнау във фондация, която притежава 99% от недвижимата собственост на острова. С този капитал се подкрепя осъществяването на научни проекти, свързани с ботаниката, опазване на околната среда, изследване на земята и др.
Фондацията е гарант за продължаването от следващите поколения на линията на съхраняване на острова като исторически парк и културно средище. В него работят постоянно 155 ботанически сътрудници, а през сезона на цветята, от април до септември, техният брой е 350. Отворен е ежедневно между 7- 20 ч. в периода 18 март – 23 октомври.
Майнау се преобразява всеки ден и винаги е ново преживяване. Безкрайните лехи с лалета и нежните цветове на цъфтящите орхидеи през пролетта, изумителното многообразие на розовата градина през лятото и изумителната яркост на далиите в есенния сезон са естествения алгоритъм на острова на цветята, в който ти се иска да се загубиш и останеш завинаги.

По ред на номерата
Съвсем буквално тази фраза се отнася към прилежния план на острова, който получавате заедно с билета и главозамайването от цената му – 11 евро. Доста пари са за нас, източноевропейците, но ви гарантирам, че няма да съжалявате. В тази цена влизат посещенията на всички оранжерии и градини, без ограничения. Тук е момента да вмъкна различните видове цени: за деца /6 – 15 години/ – 3, 40 евро, за ученици и студенти – 5, 60 евро, за група над 20 души – 8,50 евро. Съществува и екстрата семеен билет – 22, 20 евро. Но да се върнем на плана. На него са отбелязани всички забележителни места из острова, пояснения към тях, както и подходящия ред, в който да ги видите. Струва си човек да отдели един ден или поне следобед, та чак до вечерта, за да се наслади на цялата хубост на Майнау. Той е изключително място за децата-посетители – за тях има специални кътове. Единият от тях е „Страната на джуджетата“, пространство с дървени къщички, миниатюрни огради, насаждения и пособия за забавления. Другият е кътът на животните, където малчуганите могат да докосват и се грижат безпрепятствено за малки козлета или да пояздят пони. –

Къщата на пеперудите
Как се описва такова място, как? Вълшебно е да се разхождаш сред буйна екзотична растителност във влажен тропически въздух и край теб да прелитат пеперуди, големи колкото длан. А почна ли да мисля за цветовете им, притварям очи – толкова ярки, пищно красиви и ослепителни пеперуди /над 25 редки вида/, събрани на едно място могат да се видят вероятно единствено хербаризирани в природо-научния музей. Може ли обаче да се сравни тази тъжна картина с живителния лъх на прелитащите край теб красавици? Приключение е да ги откриеш кацнали между листата или...на рамото си. Излизаш от къщата, опиянен от хубост за да се озовеш в непосредствена близост до

Градината на уханията
Тук сетивата са доупоени от ароматите на над 150 благоуханни растения, основа за етерични масла. Да се разходиш из тях и да вдишаш ароматите им е щастливо и незабравимо преживяване.
Оттук, накъдето и да тръгнеш, вървиш към сърцето на острова – двореца на фамилия Бернадот, който е разположен в най-южния край на Майнау. Алеите, които те водят до там са различни, а гледките покрай тях - уникални и единствени.
Очите, привикнали на бетонно сивия цвят на града, са като в транс – пред теб се разливат феерия от багри на прекрасни цветя, пръснати хармонично след успокояващата зеленина на портоколови, бадемови дръвчета, палми и лиани. Минеш ли в околните на брега алеи, удоволствието е още по-голямо заради менящия се изглед към езерото с неизменните му лебеди, патици, хранещи ги деца и влюбени, насядали по крабрежните пейки. Така се стига до италианските стълби от цветя и падаща вода.
Приказните стъпала са изработени от рядък черен гранит в стила на италианския ренесанс и се спускат в хармония с хълмистия наклон на острова. По тях се лее водна струя и каскади от пищни цветя, а самата гледка спира дъха. Средиземноморският дух властва и в Арената на фонтаните, уединен кът с тераса и фонтан, в чиято среда е скулптурата на изящен танц между две влюбени райски птици. Цветя, цъфтящи в наситено оранжево, лилаво и червено те заобикалят отвсякъде на това място, от което се разкрива най-хубавата панорама към Боденското езеро. А хвърлиш ли поглед към двореца те очаква багрената симфония на дългите барокови лехи,

Как се стига до Майнау
До самият остров се отива или по пътя за град Констанц през Мюнхен -Брегенц /Австрия/- Линдау /Германия/, или с ферибот от Меерсбург до Констанц. Цената на билет за лек автомобил е 4,80 евро, за възрастен -1,80, за дете - 0,90 евро. Майнау е на 76 км от Цюрих, 176 км от Щутгарт, на 224км от Мюнхен. Някои организирани екскурзии до Швейцария също включват Майнау като спирка в плана си.

Прикачвания: 9131699.jpg(134Kb) · 4840503.jpg(80Kb) · 5192441.jpg(141Kb) · 2135973.jpg(158Kb) · 7662619.jpg(163Kb) · 8818812.jpg(165Kb) · 1585592.jpg(122Kb) · 1323416.jpg(177Kb) · 4754261.jpg(218Kb) · 8703338.jpg(185Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Петък, 12.07.2013, 14:03
 
poj160arДата: Петък, 12.07.2013, 14:05 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2146
Статус: Offline
...
Прикачвания: 1809827.jpg(137Kb) · 5871492.jpg(154Kb) · 8756527.jpg(221Kb) · 3437722.jpg(144Kb) · 3257443.jpg(166Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
Форум Екзотик Плантс България » Пътешествия и форографии » Разкази и фотографии от Света » Майнау (Райския остров на Бодензее)
Страница 1 от 11
Търси: