Stephanotis floribunda - Форум Екзотик Плантс България
Събота, 22.07.2017, 05:49
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Stephanotis floribunda (Стефанотис)
Stephanotis floribunda
OrdonezДата: Вторник, 22.05.2012, 16:17 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Madagascar Jasmine, Bridal Wreath, Bridal Bouquet, Hawaiian Wedding Flower, Stephanotis, Wax Flower
Stephanotis floribunda

Stephanotis, среща се в гъстите гори на Мадагаскар и Малайските острови. Катерлива лиана нарастваща до 5 метра на дължина. Листата са противоположни, овални или продълговато-яйцевидни, 7 - 9 см дължина и ширина 4-5 см, заоблени в основата, с малък шип на върха, гладки, тъмно зелени, лъскави. Цветовете са скупчени нагъсто образуващи фалшиво имитиращо чадърче отгоре им , изключително ароматни.Грижа за растенията:

Stephanotis изисква светлина но не директна, страдат листата - прегарят. Оптималното място за растеж - прозорец с източна или западна ориентация. Допълнителното осветление през зимата от типа на флуоресцентна лампа му се отразява доста добре и реагира положително.
Свежия въздух е задължителен, полива се обилно през лятото и се подхранва на две седмици. През зимата по рядко. Важно е да се насърчи интензивен цъфтеж. Високата влажност на въздуха не е без значение, препоръчваме редовно опръскване на листната маса. Зимата подхранването се спира.
През април-май, когато леторастите започнат да нарастват и върху им се образуват цветни пъпки използвайте тор без азот, само калий и фосфор.

Ако отглеждате растението в оранжерия , то може да нарастне от 4 до 6 метра на година
Премахването на прецъфтелите цветове насърчава развитието на силни леторасти, не го забравяйте.Младите растения се прехвърлят всяка година, възрастните на всеки 2-3 години, в края на зимата, растенията е добре да са засадени в големи саксии с почва, съставена от твърда дървесина, глина, торф, хумусна почва и пясък, рН 5.5-6.5.

Растенията се размножават чрез резници (почти през цялата година), най-вече в началото на пролетта. Резниците се вкореняват в рамките на 30-35 дни при 24-26 ° C. Растения вкоренени през зимата могат да цъфнат до края на следващата година.

Годишен рутинна поддръжка е работа на младите растения. В първата година на отглеждането на 9-инчов саксии разсрочват за 12-cm. В състава на смес от същото основание. След кацане в цел да се захванете върха на браншовите издънки. На следващата година, през пролетта, растенията се прехвърлят в 14-15-сантиметрови саксии.

Предпазни мерки:
плодовете на растенията (в стаята условия рядко се формира) негодни за консумация.

Възможни трудности:

1. Когато се образуват пъпки, растението реагира много зле на смяната на обстановката, така че внимавайте.

2. Липсата на вода, температурните колебания, може да предизвикат преждевременно окапване на цветовете.

3. При слаба светлина и температурни колебания, дори и с редовно хранене, е възможно цветове въобще да не се появят.

4. В случай на недостатъчно поливане може да увяхнат неотворените пъпки.

5. При поливане с твърда вода и липсата на светлина листата може да пожълтеят.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Stephanotis floribunda (Стефанотис)
Страница 1 от 11
Търси: