Зазимяване на саксийните растения - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 23.06.2017, 16:57
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Зазимяване на саксийните растения (Полезни съвети от практиката)
Зазимяване на саксийните растения
OrdonezДата: Петък, 28.09.2012, 22:33 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline


Какво трябва да обмислите, преди да подготвите растенията за зимата: почистете растенията, преди да ги вкарате вътре – отстранете всички паднали листа, всички увехнали или болни клонки. Ако има вредители по растението, трябва да го лекувате отново. Никога не внасяйте вътре растения за през зимата, които имат вредители!
Изберете подходящо място:

Светлина: Листопадните растения винаги трябва да се слагат на тъмно за зимата, но вечнозелените имат нужда от светлина. Колкото по-топло е мястото, от толкова повече светлина се нуждаят растенията.

Температура: Има три различни категории: растения, които издържат на замръзване, растения, които не бива да замръзват, и растения, които трябва да са на топло през цялата зима. Най-добре е да държите средиземноморските растения на светло място при температура между 10-12°C през зимата и да ги поливате умерено, така че да не изсъхват. Дръжте тропическите растения на светло място на температура от 20/22°C и поливайте така, че да не са твърде мокри, но да стоят във влажна почва.
И отново: Колкото по-топло е мястото, от толкова повече светлина се нуждаят растенията!

Помощ: Вече се предлагат надуваеми парници с уреди за следене за измръзване, които са подходящи места за зазимяване на средиземноморски саксийни растения, ако нямате достатъчно място за тях другаде.
Кога трябва да вкарам растенията вътре за зимата?
Основното правило е следното: Вкарвайте саксийните растения вътре възможно най-късно и ги изкарвайте отново възможно най-рано. Като общо правило растенията е по-добре да са навън, отколкото вътре, където това е възможно, тъй като да са вътре е анормална ситуация за растенията, което им причинява стрес. Бругманзията, бугенвилеята, хибискусът и хелиотропът, например, трябва да са защитени от замръзване. Стайният клен, калистемоната, канелата, цитрусите, чаеното дърво и гълъбовите очички могат да издържат на ниските температури. Умереният студ (до ок. -5°C) се издържа от устойчиви растения като аукуба, стайна ела, ягодово дърво, обикновен кипарис, японска мушмула, лавровишня, маслина и италиански клен.
Неща, които да вземете под внимание за местата за зимуване на растенията:
Осигурете добра хигиена в местата за зимуване. Почиствайте растенията, както и преди да ги внесете вътре за зимата, всеки месец. Проверявайте за вредители от края на януари, тъй като щитоносните въшки могат да започнат да се появяват по това време, а тетраниховите акари (Stethorus punctillum), цитрусовите подвижни въшки и листните въшки също е възможно да се появят от началото на февруари. Уверете се, че местата на зимуване на растенията са правилно климатизирани, за да поддържат правилната температура на зазимяване. Важно е да монтирате уред за защита от скреж, където е необходимо, тъй като ще трябва да проветрите, без заскрежаване, ако температурата е твърде висока. Особено големите остъклени места за зимуване могат да стават много горещи от началото на февруари. Зазимените растения обаче не бива да бъдат излагани на големи температурни флуктуации и дори да бъдат изнасяни навън, преди да е дошло времето.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Зазимяване на саксийните растения (Полезни съвети от практиката)
Страница 1 от 11
Търси: