Bougainvillea - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 21.07.2017, 17:43
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 41234»
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Bougainvillea
Bougainvillea
OrdonezДата: Сряда, 17.10.2012, 00:28 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Бугенвилея

Родина на Бугенвилеята е Южна Америка. Разпространена е от Бразилия на запад до Перу на юг до Аржентина. Различни ботаници са описали около 18 вида в рода. Те могат да бъдат трънливи дървета, храсти, лиани, вечно зелени или листопадни, достигащи на височина от един до дванадесет метра. Трънчетата са покрити с черна восъчна субстанция. Те са вечнозелени във влажните, и листопадни в регионите със сух сезон. Листата са прости, ненарязани, овално заострени, от 4-13 см. дълги и от 2-4 см. широки.Същинския цвят на растението е малък и бял, като всяка китка от 3 цветчета е обкъжена от три или шест прицветника (бракти) с ярки цветове – розов, цикламен, виолетов, син, червен, оранжев, жълт и бял. Понякога я наричат „Хартиено цвете“ заради тънките бракти, приличащи на хартиени. Семената тесни, петделни.Отглеждане

Бугенвилеите растат и цъфтят на цикли, всеки един е горе-долу 5-6 седмици, след което всички бракти опадват. Растението навлиза в период, когато не се образуват нови прицветници, а се развиват листа и стъбла. Ако е гледано правилно, отново навлиза в цъфтежен цикъл. В северните ширини, растенията цъфтят най-добре през пролетта, есента и зимата – дългият ден през лятото потиска образуването на бракти. В географските ширини, където денят и нощта са приблизително равни, бугенвилеите цъфтят непрекъснато. Някои сортове са селектирани така, че да цъфтят най-добре през дъждовен период, следващ силно засушаване. Бугенвилеята изисква минимум пет часа ярко слънце, шарената сянка или по-малко слънце се отразяват веднага на обема цветове, растенията нарастват предимно на листна маса.

- бугенвилеите не цъфтят добре в затворени помещения, нуждаят се от проветрение, затова мястото им е на балкона, а не на вътрешен перваз.

- бугенвилеите се нуждат от висока влажност точно преди да зацъфтят, веднъж щом цветообразуването започне, влажността може да са намали.

- по време на вегетативния цикъл на растеж, при наличие на достатъчно светлина, се формират цветните пъпките, в противен случай растението не може да премине в следващия цикъл и развива само листна маса.

- продължителността на цъфтежния цикъл зависи от общото състояние на растението – колкото по-добро и силно, толкова повече и по-продължително време се задържат прицветниците. При високи температури и условията на дълъг ден, цъфтежът е по-слаб. Идеалното време за цъфтеж е пролет и есен, когато дните са по-къси.

- след всеки цъфтежен цикъл, растенията могат да се подрежат, за да се контролира размера им.

- контейнерите, в които се отглеждат, не е необходимо да са много големи

– бугенвилеите цъфтят по-добре, когато кореновата система плътно обхваща съда и дори е леко притисната. Бугенвилеите не бива да се пресаждат, докато корените не изпълнят така съда, че на практика почти да заместят почвата, до степен да не могат да се поливат. Ако и когато се наложи пресаждане, трябва да е много внимателно, като корените не трябва да се нараняват –възстановяването им може да отнеме месеци. Саксиите с бугенвилеи, изнесени навън в двора, не трябва да се поставят директно на земята. Корените ще преминат в пръстта през дупките и при преместване на саксията най-силните, изхранващи растението, ще бъдат откъснати. Хубаво е саксиите така да са поставени, че да има приток на въздух под дренажните дупки. Така въздуха спира естествено растежа на корените извън саксията. Това също спомага да не застоява вода в корените на растението. Наличието на вода в подложката на саксията е противопоказна при бугенвилеите, които изискват отличен дренаж.

Подхранване

Бугенвилеите се нуждаят от редовно подхранване, особено в активния сезон. За целта може да се използват както разтворими, така и бавнодействащи торове, които са за предпочитане. По време на дългите дни и активния сезон, се тори веднъж седмично. По време на късия ден – веднъж на 4-6 седмици. Напълно спящи растения – без листа и пъпки, не се торят изобщо, до поява на новия растеж. Бавно действащите торове са за предпочитане, защото се усвояват само когато растението има реална нужда от тях, и хранителните вещества са постоянно достъпни в умерено коричество. Универсалната формула 20-20-20 върши добра работа, но препоръчителната формула е със състав 15-5-15, като задължително освен трите основни съставки азот, фосфор и калий, използвния тор трябва да съдържа микроелементи – желязо, магнезий и калций.

Период на покой

Бугенвилеите не са студоустойчиви, достатъчни са няколко часа при температури под нулата, за да загинат. Лека слана няма да ги повреди особено, но до няколко дни след попарването, ще загубят всички листа и прицветници. Преди да приберете растенията вътре, орежете ги силно, дори и да цъфтят в момента, защото при прибирането стресът ще предизвика постепенно опадване на листата и прицветниците. По този начин ще се оформи растението, а самото орязване не влияе по никакъв начин на циклите на покой и цъфтеж. В зависимост от това, къде държите бугенвилеите през зимата, те или ще запазят листата си и ще продължат да цъфтят, или ще изпаднат в покой. В този случай, почвата трябва да се поддържа съвсем леко влажна, колкото растението да не изсъхне, докато настъпи периода на активен растеж.

Подрязване

Връхчетата на новите растения трябва често да се пензират – на всеки 4 – 5 седмици, за да се получи хубава, компактна, добре разклонена от основата си бугенвилея. При резитбата трябва да се има предвид, че бугенвилеите се разклоняват само под мястото на отреза – т.е. ако отрежете едно клонче на 30 см над саксията, новото ще започне растеж от там. Такава лека резитба (само на връхчетата) се препоръчва когато трябва да се получи определена форма, в противен случай най-добре е възрастните растения да се орязват на няколко сантиметра над почвата или съответното стъблено разклонение.

Почва

Тя трябва да е добре отцедлива, но да задържа достатъчно влага. Обикновената градинска черноземна почва не е подходяща – твърде е тежка. За предпочитане е да се използват готови смеси, но не съставени само от торф или на торфена база, защото торфът също бързо се сбива и не осигурява достатъчно влага и въздух за корените. Идеалната смес е с рН 6-6,5, и съдържа торф, перлит, стерилизирана почва и пясък, като може да се добави и овлажняващ агент за задържане на повече влага.

Примерна формула:

- 1 част градинска почва, не глинеста

- 1 част промит пясък или перлит

- 1 част градинарски торф, не кисел

- Костно брашно

- Вар, в количество според рН метъра

Друга, масово използвана формула е следната – 70 % готова торфена смес, подходяща за пеларгонии, фуксии и зеленчуци, 20 % борови кори за подкиселяване и дренаж, 10 % пясък.

Размножаване

Могат да се използват зрели и зелени резници, както и „листни” /leaf bud/ резници. Зелените резници са подходящи за размножаване през пролетта и лятото, а зрелите – през есента и зимата. Стъблото се нарязва на секции и на зелените резници се оставят листата, а на зрелите се премахват. Резниците се поставят в почва – торф с много пясък, обилно се напояват и захлупват с прозрачен съд или плик, така че да се образува мини парник с максимално количество влага вътре и се поставят на сянка. Зелените резници, заложени през май-юни се вкореняват до август, а зрелите изискват три – четири месеца. За предпочитане е да се използват стъблени резници, а не връхни. Те осигуряват по-компактно растение, защото новия растеж тръгва от спящите пъпки, а не от върха. Освен това, меките връхчета и листа на младите клонки лесно загниват и стават жертва на бактериози.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
sashadimovaДата: Петък, 08.02.2013, 19:00 | Съобщение # 2
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 15
Статус: Offline
Гледам,че никой не е писал в темата и не съм сигурна тук ли да пиша,но имам проблем с моята Бугенвилея.От средата на ноември е в неотопляема ,светла стая,като от време на време и капвах по малко вода.Тия дни реших да я поогледам и ми се струва че всички клонки са сухи.Много лесно се чупят и вътрешната част е бледо-жълта.Има ли шанс да я спася?
Дали да я режа?Мисля си и за едно поливане с Топсин...имам и Инициум(за стимулиране на корените и облистването)
 
OrdonezДата: Петък, 08.02.2013, 20:11 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Здравей, добре е да ни споделиш до какви температури е падало в тази стая и поливала ли си растението, през този период . Вземи една ножица, срежи една клонка, след това вземи същата тази клонка сложи и края (там където си срязла на един бял лист и натисно силно с нещо метално и тежко за да размажеш края на клонката върху листа) ако пусне сок, значи клонката е жива. Незнам как по друг начин да ти го обясня, принципно аз го правя със същата тази ножица като прищипя края на клонката ди фаза смачкване без да режа нацяло и ако сока избие значи е жива. Нормално е да има сухи клонки. Но не забравяй даже и зимния период корените на Бугитата не бива да се засушават, това епагубно за тях. Ако имаш възможност сега е момента да е съживиш преди пролетта да е настъпила. Слагай я на топло и светло , не и добавяй никакви препарати в корените в заспало положение.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
sashadimovaДата: Петък, 08.02.2013, 22:25 | Съобщение # 4
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 15
Статус: Offline
Пробвах няклко клонки,две връхни и една почти от основата.Връхните нямат сок ,но другата има.Много ми се иска да я запазя,това ми е първата Бугенвилея и от много престараване така стана.Аз я оставих на температура 10-15 градуса ,а ограничих до мин.поливките...Сега да я поорежа ли,или да я оставя сама да се съвземе?Върти ми се една идея да я орежа кардинално,но ще чакам първо твоето мнение.
 
OrdonezДата: Събота, 09.02.2013, 14:27 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Полей я обилно, даже ако имаш възможност я изкарай на тераса и там направи това мероприятие, после я вкарай пак в стаята. Така със затоплянето на времето корена няма да се изсуши (най много от това страдат). За резитба, да винаги можеш да я направиш, но първо поливката.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
lucky288Дата: Неделя, 03.03.2013, 00:34 | Съобщение # 6
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 176
Статус: Offline
Ordonez, какви цветове бугита имаш за продажба? На снимката се виждат само лилавки.
 
OrdonezДата: Неделя, 03.03.2013, 01:17 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Quote (lucky288)
Ordonez, какви цветове бугита имаш за продажба? На снимката се виждат само лилавки.

утре ще ви кача снимки , актуални на видовете, 7 вида са, ще ги пуснем в магазина в края на месец март, цени между 6 и 8 лв


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
lucky288Дата: Неделя, 03.03.2013, 01:29 | Съобщение # 8
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 176
Статус: Offline
ок, благодаря. ще чакам.
 
OrdonezДата: Неделя, 03.03.2013, 13:33 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Подчертавам , това са видовете , а не размерите.

Прикачвания: 0535522.jpg(155Kb) · 5020989.jpg(249Kb) · 8814486.jpg(220Kb) · 4180926.jpg(220Kb) · 6468317.jpg(204Kb) · 3018411.jpg(195Kb) · 8177123.jpg(175Kb) · 0735928.jpg(241Kb) · 4401267.jpg(278Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
RossindaДата: Вторник, 05.03.2013, 00:32 | Съобщение # 10
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 22
Статус: Offline
Аз виждам само една снимка, а преди нея има осем, които са повредени и не мога да ги отворя, не мога да видя цветовете.... cry
 
lucky288Дата: Неделя, 17.03.2013, 00:25 | Съобщение # 11
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 176
Статус: Offline
Ордонез, моля те номерирай някак си цветовете на бугитата, които има в момента, за да се ориентирам за поръчка. или дай друг ориентир за цветовете. благодаря.
 
OrdonezДата: Неделя, 17.03.2013, 23:35 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Като ги кача в магазина ще ги номерирам задължително.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
lucky288Дата: Понеделник, 18.03.2013, 00:04 | Съобщение # 13
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 176
Статус: Offline
благодаря
 
mondaДата: Понеделник, 29.04.2013, 21:16 | Съобщение # 14
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 1
Статус: Offline
Моята буги е много рошава. Има клони по метър, половината от които вдървени, а останалата част-зеени. Мога ли сега да я орежа или е късно? И ако може- колко от зелената част да оставя?
 
OrdonezДата: Понеделник, 29.04.2013, 21:48 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Може ли снимка на Бугито ти, а между другото в момента са в интензивен разтеж, така , че сега могат да се режат, принципно почти през цялата година търпят резитба и им се отразява добре, лесно се сформира желаната форма. Тук качвам големите растения, те са на заявка, растенията са над 2 метра и не са подходящи за отглеждане в ниски помещения.

Прикачвания: 7535411.jpg(201Kb) · 2275291.jpg(221Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Bougainvillea
Страница 1 от 41234»
Търси: