Adenium - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 29.06.2017, 01:48
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Adenium (Адениум)
Adenium
OrdonezДата: Вторник, 23.04.2013, 23:24 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Здравейте, наред с Плумериите, ще ви предложим и Адениуми , представители на

Семейство: Кутрови (Apocynaceae)

Родината на това семейство растения е Централна и Южна Африка. Представителите на този род се отнасят към групата с дървоподобни, стъблени сукуленти. В природата достигат гигантски размери – до 10 метра височина. Култивираните растения са много взискателни и капризни, израстват средно около 30-35 см.
Адениум е получил названието Роза на пустинята заради цветовете си, които приличат на розички. Сокът на адениумът е силно отровен във всички части на растението.СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО

Температура: Аденумът е топлолюбиво растение, развива се добре на около25-27 °.През лятото и през зимата не по-малко от 10°. Кореновата му система не понася ниски температури.През лятото е добре да го поставите на открито, на въздух, в градината или на балкона.
Осветление: За Аденума е нужно много светло и слънево място. Добре се развива на южните прозорци. Обаче, към яркото слънце през пролетта трябва да се адаптира постепенно.
Поливане: След като окапят листата, до образуването на нови леторасти рстението не се полива. През пролетта и лятото се полива умерено, между поливанията почвата да успее да поизсъхне. Например, в горещите летни дни се полива веднъж в седмицата. Аденумът е много чувствителен към обилното поливане, от това лесно се получава кореново гниене.
Торове:При образуването на цветове и нови листа аденумът се подхранва със специални торове за кактуси, разтварят се във вода и се полива. Подхранването се извършва не повече от веднъж месечно.
Влажност на въздуха: Адениумът обича периодично да бъде оросяван с пулверизатор, така че водата да не се стича по вейките, по време на цъфтежа не трябва да попада вода върху цветовете.
Присаждане: Всяка година през пролетта, аденумът се присажда в рохкава,л еко кисела почва. Всяка глинеста почва е подходяща с добавка от речен пясък. Можете да използвате готова почвена смес за кактуси. Можете да добавите и 1 част пясък към готовата смес. Дренажът е задължителен, младите растения се пресаждат задължително всяка година а старите, на повече от 3 години се присаждат през година, като всяка година се подменя горния слой почва. След пресаждането се полива не по-рано от седмица.
Размножаване: Размножава се чрез семена, резници или калеми. Семената на аденума при съхранение губят своята жизненост, затова е желателно да се използват пресни. Семената прорастват при затоплена почва.


Съвети :

Дебелият Аденумът в период на покой е желателно да се държи в по-прохладни помещения с температура през нощта около 13 °С. Той може да презимува в обикновенни стайни условия с по-високи температури, но е необходимо редовно да се оросява и да се полива на рядко. За да цъфне аденумът след периода на покой е необходимо да се съблюдава прохладният климат ежегодно

Проблеми на отглеждането:

Листата са вяли, а стъблото се набръчква и почернява – растението вехне. Ако листата почерняват и падат, значи е хладно в стаята
Ако листата и стъблото се сбръчкват и кафенеят означава, че има слънчеви изгарения от яркото пролетно или лятно слънце след зимата или дългите облачни дни.
Ако растението не цъфти и расте много бавно, в периода на покой, растението е било на много тъмно
Цветовете много бързо увяхват, ако в стаята е горещо и сухо. Адениум може да бъде поразен от брашнен молец и аккари.
Когато Аденимът е в покой през зимата растението не се полива.В много раннна пролет връхните леторасти могат да започнат да почерняват и изсъхват от недостатъчно влага. За да се избегнат подобни проблеми е необходимо през зимата периодично да се оросяват растенията с топла вода.

The genus Adenium has been held to contain as many as twelve species. These are considered by other authors to be subspecies or varieties. A late-20th-century classification by Plazier recognizes five species.[4] Species include:

Adenium arabicum Balf.f. (Arabia)
Adenium boehmianum Schinz (Namibia, Angola)
Adenium multiflorum Klotzsch. (Southern Africa, from Zambia south)
Adenium obesum (Forssk.) Roem. & Schult.
Adenium swazicum Stapf (Eastern South Africa)[


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Adenium (Адениум)
Страница 1 от 11
Търси: