Plumeria rubra - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 21.07.2017, 17:40
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 10123910»
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Plumeria rubra (Плумерия, видове, размножаване, нашите снимки.)
Plumeria rubra
OrdonezДата: Четвъртък, 19.01.2012, 02:20 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline


Това растение с невероятно красиви и ароматни цветове пренася в екзотични места с неудържим чар. Родом от тропическите райони на Централна и Южна Америка, сега е разпространено в голяма част от света с тропичен и субтропичен климат. Ботаническото му име е Plumeria rubra acutifolia и съществуват около 7-8 вида на растението.В Мексико позната на племена, създали велики цивилизации като маите, ацтеките и запотеките, плумерията е използвана за изработване на празнични венци и гирлянди. Легендите разказват, че местните индианци са къпели новородените във вода с цветове на плумерия. Маите са свързвали това растение, и най-вече неговия цвят с божественото, заради жълтото, което е било свещения цвят. Фактът, че от дръжката на плода на плумерията излизат две шушулки със семена, за маите е символизирал общия житейски принцип, даващ начало на двата различни пола- мъжкия и женския.Името на цветето се появява и в легендата за Ел Дорадо. При ритуала по коронясване на бъдещия владетел, извършван в лагуната Guatavita, (където се предполага, че е легендарното Ел Дорадо), в лодката на поръсения със златен прах наследник са стоели и четирима от най-знатните вождове закичени с венци и гирлянди от плумерия.
В Никарагуа цветът на плумерията се появява върху банкноти в 1972 година, след като през 1971 е обявена с декрет от диктатора Генерал Анастазио Сомоза Дебайле за национално цвете.
Плумерията е национално цвете и на Лаос.На Хавайските острови е едно от най-често използваните цветя за изработване на lei, гирлянда, с който посрещат всички гости на островите.
На Малдивите плумерията е „цветето на храма“, тоест на месните божества. Според легенди, цветът му може да премахне разстоянията и да намали промеждутъка между пространство и време, с други думи, може да проектира съзнанието във въображаеми светове благодарение на своя омайващ аромат.И като последен мит за прекрасния, сякаш направен от восък цвят на това дърво, според източните вярвания плумерията е безсмъртна, тъй като цветовете и се разпукват дори след като клоните и са изрязани.
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 19.01.2012, 14:13 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Малко са примерите на тропически цъфтящи растения радващи се на такава почит. Родена в централна Америка, сега разпространена на всички подходящи за нея места, плумерията оцветява тропиците със своите пъстри разнообразни по багра и неземно благоуханни цветове. Това растение е уникално не само поради широкото си разпространение в култура, но и поради бързото си навлизане в живота, бита и традициите на народите в новите си родини. В Индия го засаждат край хиндуистките и будистки храмове като символ на красота. Там почитат растението като свещено и вярват, че то дава подслон на неспокойни духове и демони, които не вършат зло, докато някой не обезпокои растението. Във Филипините свързват бялата плумерия със смъртта и често използват цветовете й в погребалните церемонии, а растенията са отглеждани в гробища. Обратно на Хаваите и повечето полинезийски култури цветовете на плумерията са високо ценени като символ на чистота, здраве и добър късмет и от тях се приготвят типичните цветни гердани (венци). Полинезийските жени често използват цветовете на плумерията, за да покажат семейният си статус – поставен на лявото ухо показва, че жената е обвързана, а на дясното, че си търси съпруг. В Европа плумерии се отглеждат на открито по Средиземноморието.
Род плумерия включва 7, а според други класификации 8 вида, листопадни, полувечнозелени и вечнозелени храсти и невисоки дървета разпространени в тропиците на Америка от Мексико до Бразилия. Най-често отглежданият вид е Plumeria rubra, тя е висок храст до ниско дръвче с максимална височина до 10 м. Този вид разполага с най-много сортове и форми, които цъфтят в бяло, жълто, розово до червено. Листата са издължени, младите клонки са месести.
Понякога в култура се срещат и видовете: Plumeria alba с кожести и бели цветове с жълт център, който при някой сортове може да обхване до половината от целият цвят.

Plumeria pudica е ниско храстче с тесни и дълги, изрязани подобни на дъбовите листа и бели едри цветове. Плумерията е близък роднина на добре познатият ни олеандър, но за разлика от него тя е доста по топлолюбива. Всички видове плумерия не понасят отрицателни температури през зимата. Толерантността на тези растения към зимни условия може да се сравни с тази на обикновеното мушкато и исусовия венец. Растенията ще презимуват меко и без проблеми само ако ограничите поливането до минимум. Плумериите изискват богати и хранителни, но леки и отцедливи субстрати с леко кисела до неутрална реакция. Поливането е задължително като почвата трябва леко да изсъхва между поливките, преовлажняването е фатално за всички видове. Плумериите са светлолюбиви растения, затова най-добре изнасяйте саксиите през лятото на балкона или в градината. Използването на плумерията в интериора е много интересно, защото това е растение с ефектни листа и надземна маса изобщо, а по време на цъфтежа е истенска перла. Често проблем при отглеждането на плумерията е, че тя не се развива изобщо и дори може да загине при неподходящи условия, докато поставена на точното място нараства извънредно бързо, като може да достигне размери, които я правят неподходяща за отглеждане в къщи. Този вид е използван много често за озеленяване на отопляеми зимни градини в страните със сходен на нашият климат.
Размножаването у нас може да се извърши най-лесно чрез семена, които често могат да се видят на щандовете със семена. В практиката масово се използва вкореняването на резници, което може да става през пролетта или лятото. Важен съвет е след като сте направили резняка да потопите раната в прахообразен стимулатор за вкореняване и да го оставите за няколко дни на сянка, за да засъхне. Така ще намалите вероятността от загниване. Засадете резниците в лека и отцедлива почва, при проблем с гниене поливайте с разтвор на топсин М в препоръчаните от производителя концентрации.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 08.10.2012, 22:17 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Една от Плумериите на Сейшелите в дома на моя приятел Младен, снимките са правени днес

Прикачвания: 8173364.jpg(104Kb) · 1333674.jpg(73Kb) · 9793395.jpg(67Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 10.10.2012, 11:58 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Продължавам да качвам снимки на Плумерии изпратени ми от Младен от Сейшелите. В търсене на семена след работния ден, първия ден неуспешно. Но не се отчайваме, резници е лесно да се снабди човек, но в предвид цената на транспорта искаме да се снабдим и с доволно количество семена.

Огромно дърво заснето след работа на 09.10. 2012 г. в един от парковете на град Виктория


Прикачвания: 1001203.jpg(52Kb) · 6632156.jpg(69Kb) · 6943909.jpg(104Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 11.10.2012, 20:46 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Наскоро зададох писмен въпрос към една дама , която има дългогодишен опит с Плумерии и въпросът ми беше следния:
Вярно ли е че , Плумериите ти са издържали на много ниски минуси и са оживели безпроблемно. Отговорът беше следния....:

Dobis:... Вярно е , значи преди 2 зими , тук беше мор от студ , сви -22 за около месец , на терасата успях за 3 дена да държа - 17 , лед течеше по стрелициите и най хубавите ми кливии , 3 денонощия съм дежурила на печката да ръгам дърва. Накрая се примирих и казах който е загинал , негова си работа...плумитата бяха най горе на стилажите , капка вода не бяха виждали 2 месеца , има ли слънце там пече и е много топло, наистина на факли , дойде март , постопли , полях ги , те взеха че се олистиха ...почна се и изнасянето от другата стая , достигнах до прозореца и техния стилаж и като го видях отворен , направо мен ме втресе , в студа имаше малко вода в кофа , в бутилки , всикчо беше лед за две седмици поне , маса празни саксии бяха през пролетта , на тия нищо им нямаше , а си бяха в кофички от кисело мляко. Излязоха на двора и до там , живи и здрави. Суха ли е почвата им , явно държат много на студ , вече в комбинция с влага явно нещата не са добре.
На терасата имах и адениумчета , и те взеха че оцеляха , но бяха на люспи тумбачетата им свити , бях ги отписала ама ме мързеше да ги изхвърля , случайно съм поливала нещо и е паднала вода на едно , гледам го по едно време свежо зелено ,с тумбаче , нови листенца ...тогава се светнах и ги полях , но много внимателно и постепенно , за 10 дена все едно не бяха патили през зимата. А адениума е голяма краста , навлезе ли в +10С, нощни , има ли влага и белята със загниването е станала.
Тогава ми загина и малката Стрелиция Регина , малка на 4 години поне , голямата дряма цяло лято , чак през есента реши да расте и да се съвзема, корените им бяха като спаружени , не изгнили , но никаква свежест и малката не удържа. Лимона на стълбите наполовина измръзна , клоните му които се допираха до стената , другите пооцеляха някак и избиха .
Иначе в Кипър плумерия живее на открито , голяма , бяла , на Агия напа . Колкото и да е топло , и там има някой минус , снежец, дъждец...не зима , може би с покритие и суха почва под найлона , ще успее и при нас да иззимува. Но пак зависи много от зимата и мястото й.... и т.н


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
амадДата: Понеделник, 15.10.2012, 12:41 | Съобщение # 6
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 11
Статус: Offline
flowers много са красиви,може ли да си запазя една за след 25.10 и тъй като не съм гледала такова цвете ще питам за много неща по отглеждането-ще трябва ли сега да се пресажда,реже ли му се върха за да се разклони и ако се пресажда-каква почва е подходяща uhm
 
OrdonezДата: Неделя, 11.11.2012, 22:21 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Колета с плумериите пътува към България , вътре има и доста пресни семена от различни видове. Следете темата.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 11.02.2013, 23:40 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Новата партида Плумерии, размери и цени в онлайн магазина


Прикачвания: 6744325.jpg(146Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 19.02.2013, 00:58 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Георги Гошев - Екзотик Плантс, Стелла Фрут ЕООД - Българският център за екзотични растения

Плумерията или наричана още Франджипани са с едни от най колоритните и силно ароматизирани цветове от всички видове тропични растения, които се продават на българския пазар. Аромата на парфюм който излъчват може да изпълни всяка една стая, мириса им варира от сладък с интензивни цитрусови нотки , праскова примесена с череша , както и необикновенни вариации невъзможно да бъдат описани с думи.
Плиумерията е локализирана в Карибския басейн, Мексико, както и в Далечния изток , островите в Индийския и Тихия Океан. Но стават все по популярни година след година в Европа, след като туристи посетят екзотичните острови и забележат често засажданото растение около басейни и ваканционни комплекси в тропиците.
Плумерията лесно се размножава и образува корени чрез резници в тропиците, но също така и лесно загива в по студените места по света , където лятото е кратко. Там не се препоръчва размножаване чрез резници, ако нямате подходящите условия за това , както и опит. В повечето случаи още първата зима загива. Тъй като те нямат дълъг период на разтеж през лятото за да натрупат сила и запаси за продължителната зимна латентност.
През зимата Плумерията ще загуби всички листа и в състояние на латентност, като през това време не трябва да бъдат хранени или поливани, тъй като това ще доведе до гниене на растенията, което води до сигурна смърт.
През лятото плумериите ви ще имат маса много големи дълбоки и зелени листа, през което време те трябва да бъдат добре напоени и подхранени за да произведят зашеметяващ цветенос. Добия дренаж е задължителен, както обичат поливките , така не обичат застояването на вода в почвата. Предизвиква отново гниене.
Дръжте на силно слънце както през лятото така и през зимата. Това отново стимулира цъфтежа.

През зимата:
Минимална температура от +10 градуса , разбира се търпят и по ниски температури , но при определени условия, за които сме говорили в други теми.

Плумерията може да се произведе и от семена, които покълват много лесно, но за цвят ще почакате минимум 3 години. Тук е мястото да отбележим че семенното размножаване не е за предпочитане , освен в случаите ако не искате да имате Хибрид, въпреки че в повечето случаи крайния резултат доста прилича на майчиното растение, макар да не е идентично, но както можете да получите вълнуващ екземпляр , така и не толкова .
Най сигурния начин да имате това което искате е да бъде закупен или присаден екземпляр или възрастни растения произведени от доказали се сортове майки. Силното и здраво стъбло е гаранция за дълъг живот на вашето растение. Избягвайте едногодишни току що вкоренени резници, въпреки ниската им цена, обикновенно резултатите при млади плумеристи са с трагичен край.
Най продавани в България обикновенно са вкоренени малки резници които не са цъфтящи и със сигурност със слаба коренова структура. Друг начин да се сдобиете с Плумерия е Ebay, където ще намерите много от така наречените редки и необичайни сортове, много от които не съществуват, като например синя и черна Плумерия.

Купувайки Плумерия от Ebay е игра на руска рулеткаи е добре да се избягва, тъй като що се касае до Плумериите, гаранция ще бъдете разочаровани.

Ние сме единствените в България, които внасяме Плумерии от две световни дестинации, чрез нашия сътрудник за който неееднократно сме говорили , ако се не лъжа в темите за Папаи , Хеликонии и т.н . Всички наши Плумерии минават щателен карантинен контрол FERA , за да се гарантира че са на 100% здрави. Отделно се съхраняват при нас при идеалните условия за това, за да получите едно здраво растение.

Ние започваме да обогатяваме каталога си с нови сортове, като смятаме Плумерията наред със сортовете Банани, Маслини и други екзотични плодни растения да бъдат наш приоритет за в бъдеще.

Георги Гошев - Екзотик Плантс, Стелла Фрут ЕООД


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 02.03.2013, 19:11 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Новите размери плумерии
Големи

Малки

Прикачвания: 6561354.jpg(141Kb) · 8444136.jpg(144Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 26.03.2013, 16:11 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Вече може да се каже , че остана само един ден и Дръвчетата плумерии ще намерят трайно място на открито, предвид , че в оранжерията има големи амплитудни разлики през деня и ноща, прибягваме до вариант Б , изваждане на проветриво и директно слънце с цел предизвикване на цъфтежа. Торене за сега не се предприема, торенето ще стартира когато започнат активната вегетация и листообразуване от всички клонки.ПС: Синковеца на снимката е 184 см висок, добра база за сравнение на самите растения.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
lucky288Дата: Вторник, 26.03.2013, 20:26 | Съобщение # 12
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 176
Статус: Offline
Ordonez, между Кембоджа и Роза Пинк само цвета ли е разликата? искам нещо, което да държи и на вятър, че при нас много духа.


Добавено (26.03.2013, 19:26)
---------------------------------------------
ок, ще чакаме.
 
OrdonezДата: Сряда, 27.03.2013, 00:35 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Само цвета е разликата, но за момента всички плумерии се изчерпаха, с изключение на големите, ако имаме късмет ще дойде нова партида до дсетина дни

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 23.04.2013, 22:48 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Заслужава си да се види. Моите Плумерии днес забелязах пробуждане на върховете, тръгват бавно бавно листенцата, да се надяваме че ще се задържи хубаво и слънчево време за да им се порадваме по дълъг период. Моля мнения за клипа.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
dessy3382Дата: Петък, 26.04.2013, 00:11 | Съобщение # 15
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 23
Статус: Offline
Красотата и уханието на цъфтяща плумерия са несравними... Чакам с нетърпение и нашите дръвчета да ни зарадват в най-близко бъдеще и да изглеждат като тяхните smile Моите малки плумерии имат вече много големи листа. И голямото дръвче е започнало да се събужда. Клипа ми харесва, вдъхновявящ е! Форума е също интересен, можем да получим ценни съвети от хора с многогодишен опит с плумериите.
 
Форум Екзотик Плантс България » НЕПЛОДОДАВАЩИ - ТРОПИК , СУБТРОПИК И УМЕРЕН КЛИМАТ » Цветя , растения - вътрешен декор » Plumeria rubra (Плумерия, видове, размножаване, нашите снимки.)
Страница 1 от 10123910»
Търси: