Figue de Barbarie - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 24.07.2017, 17:43
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 212»
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Figue de Barbarie (Ficus Indica)
Figue de Barbarie
OrdonezДата: Сряда, 18.04.2012, 18:38 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline


Растението Опунция фикус-индика е интродукт и естествено растение от региона на Мексико, което поради лесното си вегетативно размножаване и масовото си развитие в условията на ариден климат е разпространено на много места по света. Прави впечатление изключителната му издържливост дори и при климатични области със снеговалежи и минусови температури. В тези области вегетативните части на растението често измръзват и новите растения се появяват от семената на кактуса в един случаи, а в други снежната покривка понякога запазва от измръзване цели вегетативни части, които по-късно дават началото на новите леторасли.
Интерес представлява високата адаптивност на растението и липсата на пречки за неговото развитие.
Малко хора знаят, че растението е използвано в ритуалите на ацтеките за Бог Кетсалкоатъл. В този смисъл то е връстник на ацтеките и пряк техен посланник в наше време.
Полезните качества на растението се използват при употребата му за храна като зеленчук - наречен нопалес, от плодовата и вететативната част се приготвят лекарства за отслабване - Нопаслим, всички части на растението са пълноценен източник на целия спектър витамини и соли. Растението често служи като живи бодливи прегради и плетове, през които евентуални нашевствени в частна собственост биха били особено затруднени. Освен за хапване, Опунция става и за лекуване на диария и стомашни болки. А сокът от Опунция, който прилича на гел, може да бъде използван като балсам.
Нужно е също така да спомена къде е разпространен у нас този вид кактус. Среща се адвентивно на много места по сухи и припекливи хабитати, където растението няма конкуренти в Южна България. Среща се дори във високите планински склонове на Родопите, Стара Планина, Средна Гора като оцеляло от изоставени дворни градини и напуснати имоти. Аз лично съм го срещал в големи количества на остров Болшевик, остров Свети Тома или известен още като змийския остров, покрай морските брегове. Веднъж появила се колонията, нищо не е в състояние да я унищожи. Достатъчно е да се запази едно семе, за да бъде възстановена изцяло колонията след време.


Eдин интересен факт е свързан с много малко кактуси и сред тях е род Опунция. Явлението е менофертилност. При това явление растенията образуват плодове и семена със собствения си цветен прашец, който е в състояние да опложда близалцето. Това явление се среща само при някой кактуси, къде то е и Опунцията. При някой видове пъпките въобще не се отварят при недостиг на светлина, така че опрашването и оплождането се осъществява в затвореният цвят - това се нарича клейстогамия.
Опунцията може да бъде и дърво, но в нашите географски ширини не достига такива размери, поради условията на умерено-континенталния климат и застудяванията. Първоначалният листен филодий се видоизменя в ксилемна тъкан и метаморфозира в стъбло от дървеесен тип. Вместо него крайните филодии запазват своята трофична и фотосинтетична активност и играят ролята на видоизменени листа. Това показва, че ай-ранните прародители на род Опунция са били дървесни и храстовидни видове с истински листа, които по-късно се модифицират в стъблени листоподобни филодии.
Opuntia ficus-indica (L.)MillerТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
azaliaДата: Неделя, 29.04.2012, 10:01 | Съобщение # 2
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 26
Статус: Offline
В Ахтопол също си расте спокойно на един стръмен склон към морето.Защо си мисля че и в Пловдив съм го виждала на едно от тепетата.
 
OrdonezДата: Четвъртък, 03.05.2012, 23:09 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Аз лично точно този вид не съм го срещал в България, други близки до него да, но този мисля мръзне на около -10С така че няма много шанс, ще те помоля , ако ти попадне снимчица да споделиш

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
DikamДата: Неделя, 17.02.2013, 17:05 | Съобщение # 4
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 64
Статус: Offline
Този вид opuncia ficus-indica до колко градуса издържа? При мене е от 6-7 г.От началото на април до към средата на ноември е в ОГ,след това в неотопляемо помещение.От две години търпи и сериозна"есенна резитба",за да мога да го прибера.Миналото лято цъфна за първи път,но плода не можа да узрее.
Прикачвания: 3964108.jpg(84Kb) · 9933079.jpg(35Kb)
 
OrdonezДата: Неделя, 17.02.2013, 17:32 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Ако цъфне в нормалния период (вегетативен) , плода трябва да узрее декември - януари. Опитай се да доближиш максимално до температурните му изисквания , смисъл температура зимата около 15-20 С и ще узрее, разбира се и светло место. При минус 7-8 С мръзне на цяло, но аз съм имал успеваемост на моя обект тази година , понеже точно тази година го тествах навън, а под -7С не е падало при мен. Растението което тествах бе в контейнер, плутно долепен до външна стена на ограда (плътна тухла с мазилка), Изглежда ужасно но е живо на 100%, така че точно до колко държи за сега аз не мога да се изкажа, ако някой друг е тествал моля да сподели.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
milenДата: Неделя, 17.02.2013, 18:13 | Съобщение # 6
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 22
Статус: Offline
Есента направих кутия от фибран и му сложих 2 пласта найлон отгоре-от миналата пролет е в земята.Преди 2 дни погледнах под найлона-живо и здраво е,да не му е уруки.Още месец и го отвивам.
 
luba69Дата: Четвъртък, 28.02.2013, 14:16 | Съобщение # 7
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 10
Статус: Offline
По молба на Dikam се включвам и аз с малък принос към тази тема. Не помня много неща относно отглеждането но от това, което ми е останало като спомен ще ви препредам опита на една много възрастна дама от Генуа. Тя ми подари 1 вече засадена "пита" на опунция, която от двете си страни беше подпряна с 2 камъка. Не мога да кажа какъв беше точно почвения състав но преобладаваше пясъка. За камъните ми обясни, че щели да заздравят основата на кактуса и той щял да остане изправен... При първоначалното си развитие опунцията не трябва да се оформя като дръвче, защото това влияело на плододаването. Заръките бяха, да оформям храст, като същевременно не позволявам и много нагъсто разположени една до друга пити, защото при израстването си бодлите могат да наранят както месестата част на кактуса, така и бъдещите плодове. Зимата я държах на топло. Тъй като в Генуа, през зимата, температурите рядко падат под нулата, указанията бяха ако я прибирам вкъщи, на отопление, да мокря леко горния слой на почвата (веднъж на два месеца). Отбелязвам, че независимо от външните температури, всичките опунции на дамата, в късната есен се прибираха в зимна градина, където поддържаха температура от около 13-15 градуса. Не помня след колко време беше първият цъфтеж, но ми беше обяснила, че ако изчакам плодове от първия цвят (някъде около май бяха), юни-юли ще имам плодчета, но те ще се отличават с по-малка сладникавост и не дотам едри плодове. За едър и вкусен плод, се изчаква вторият цъфтеж, който беше около юли, август или август-септември и техните плодовете наричаха "bastardoni". ВАЖНА ПОДРОБНОСТ: За да се получи втори цъфтеж, беше необходимо да се премахне целия първи завръз на кактуса. т.е. Кактусът цъфти за първи път - махаме цветовете и... първата година НЯМАТЕ втори цъфтеж biggrin НО следващата година, всичко би трябвало да е наред. След като махнем първия цвят, би трябвало кактусът да цъфне втори път и към октомври да се наслаждавате на сочни и едри плодчета. Поливането на по-младите опунции през топлите сезони е веднъж месечно а когато пораснат, ми беше казала, че при нормални температури, мога да го оставям да се мокри само от дъждовете и да поливам само при много високи температури и винаги вечер по хладничко. Относно болестите. Указанията и` бяха много категорични - видя ли, петънце по някоя пита, просто да я отстраня. Така съм щяла да си спестя въпроси от рода..."Какво му има? Как да го оправя? и т.н." и докато съм се чудела кактусът ми неусетно щял да се разболее. Та това е общо взето, което помня... Дано съм ви била полезна.

Добавено (28.02.2013, 14:16)
---------------------------------------------
Събрано от различни ИТ форуми
Началото на плододаването при opuncia ficus-indica започва 3-4г. след засаждането. Оставени на естественото си развитие (разбирайте, без човешка намеса) опунциите започват да цъфтят през пролетта, а плодовете им ще са готови за консумация през месеците юли-август. Плодовете ще са многобройни, дребни, не много сладки и пълни със семенца. ВАЖНО: Месец-два, преди узряването е възможно да извършите разреждане на плодовете. Тази дейност ще повиши големината на оставените плодове но, останалите параметри ще останат непроменени.
Плодовете на опунцията биват нападани от различни насекоми и в частност mosca (муха) и tignola (молец), които снасят яйцата си в плодовете и по този начин ги унищожават. (ЗАБЕЛЕЖКА: с паразитите може и да ми "куца" превода confused tignola е някакъв вид пеперуда, родът им е много голям и разнообразен. Като различни видове от тях нападат също така и плодните дръвчета на праскови, маслини и т.н. Не открих точно картинка на пеперуда и опунция)
За да се избегнат нежелани нашествия са необходими фитосанитарни мерки, освен ако не се откажете от голяма част от реколтата.
За висококачествени плодове, нечувствителени към насекоми, е необходимо да стимулирате кактусите за нов цъфтеж след пролетта. За целта се отстраняват всички пролетни цветове, включително и новородените пъпки. В Сицилия, операцията се наричала "scozzolatura" и се провеждала на две определени дати: 13 юни и 24 юни. (за съжаление нямам никаква представа какво точно означава тази дума scozzolatura и в нито един от големите ми речници не я открих angry Помолих в един форум да ми обяснят и да пишат как се извършва тази дейност, та ако ми отговорят ще пиша допълнително, сега ще добавя останалия превод а може по пътя на логиката да ви хрумне нещо cool )
"Scozzolando" новите пъпки на първата дата (13 юни), получаваме нов цъфтеж и последващо плододаване през септември-октомври, "scozzolando" на втората дата (24 юни) плододаването е между октомври и ноември. Плодовете са по-големи, по-сладки и с много по-малко семена от плодовете на пролетния цъфтеж. Не се нуждаят от пестициди, защото когато зреят, насекомите отдавна са снесли яйцата си на други места и други плодове.
Относно пестицидите за пролетната реколта - никъде не срешнах някакво обяснение, тъй като целта на всички из италиянските форуми е да получават реколта от bastardoni.
Нещо което не знаех... Плодовете се събирали рано сутрин, когато все още са мокри от росата, тъй като тя ограничавала падането на бодличките от плода и съответно си спестяваме малко кожни проблеми smile Италиянците, собственици на високи и големи кактуси, са си измислили едно елементарно приспособление за беритба - на върха на пръчка завързват кутия и с нейна помощ събирали плодовете. Вдигат пръчката, наместват кутията, така, че плодът да е във вътрешността и` и с въртеливо движение го късали

Съобщение редактирано от luba69 - Сряда, 27.02.2013, 15:42
 
DikamДата: Четвъртък, 28.02.2013, 17:11 | Съобщение # 8
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 64
Статус: Offline
luba69 Голямо БЛАГОДАРЯ за информацията,която споделяш!Аз вече се замислях,дали да не го подаря на някого/заради зверските убождания,които получавам пролет и есен при преместването му/,но след прочита със сигурност остава поне за още една година,като се надявам есента и да вкусим от плода му.
 
luba69Дата: Петък, 01.03.2013, 11:47 | Съобщение # 9
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 10
Статус: Offline
Dikam, давам ти превод на отговора, който получих относно термина "scozzolatura"
"Scozzolatura се нарича самото премахване на пролетния цвят и пъпки и съответно в зависимост от това, кога искаш последващи плодове scozzoli (премахни цвят и пъпки) на 2те точно определени дати, за които сме писали. Напомнили са ми, че опунцията изисква високи температури за да плододава и затова в Италие е разпространена най-вече в южните райони. Друга предполагаема възможност за лошо плододаване е факта, че отглежданата опунция всъщност може да се окаже "дива" (в смисъл, че самата опунцията която имаш, може да е от вид, който не дава много големи и сладки плодове)"
 
OrdonezДата: Понеделник, 25.03.2013, 20:40 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Цената на кактусовата круша (смокиня) днес в Карфур е 26.09 лв/кг , поради тази причина някъде бях писал , че насажденията в Нафлио (Пелопонес) са абсолютно занемарени и никой не ги бере, та ми идва на ума , да спретна есента една бригада от съмишленици и да отидем да напаълним един бус плодове и да ги предложим на Метро или някоя от големите вериги на цена от 13.00 лв примерно . стигат ни един тон да наберем, а това ще ни отнеме , има няма 3 дни по 100 кила на човек на ден - души за 3 дни 1 тон, прави точно 20 000 лв, и това ако не е далаверка здраве му кажете. От сега започвам записванията на желаещи, първия знам кой ще е .... Olie smileПрикачвания: 7521830.jpg(142Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 25.03.2013, 21:41 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
2006 година Нафлио - Пелопонес, на заден план се вижда кактусовата гора, обхващаща стотина декараТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
zzzzДата: Понеделник, 25.03.2013, 22:47 | Съобщение # 12
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 2
Статус: Offline
Ordonez, Ordonez, Ordonez, Ordonez, Ordonez,
Quote (Ordonez)
да отидем да напаълним един бус плодове и да ги предложим на Метро или някоя от големите вериги на цена от 13.00 лв примерно . стигат ни един тон да наберем, а това ще ни отнеме , има няма 3 дни по 100 кила на човек на ден - души за 3 дни 1 тон, прави точно 20 000 лв, и това ако не е далаверка здраве му кажете. От сега започвам записванията на желаещи, първия знам кой ще е .... Olie


и аз съм за стига да знаем тяхната изкупна цена няма дасе учудя сега ако ги купуват на 3 4 лв кг друг е въпроса че всички прекупвачи в България печелят ммноого повече от производителите само да отбележа за протокола в Австия банани свободно по 0, 38 - 0, 45 евроцента за кг но коментс за цените в България
 
OrdonezДата: Вторник, 26.03.2013, 00:11 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Имаш право за търговията като цяло , но погледни на този линк http://www.leshop.ch/leshop/Main.do?currentMenu=SHOP_SUPERMARKET

цените на екзотичните плодове в най евтиния магазин в Швейцария, нещо като Лидъла, каква цена за брой върви. Инфото е пресно от днес

Kaktusfeigen
Portion

4 Stück
Zusätzliche Infos

Herkunft: Südafrika
praktische Tipps

Die Früchte vorsichtshalber nur mit Plastikhandschuhen oder einem Küchenpapier anfassen.

(Wie lange kann ich die Produkte aufbewahren?)
Südafrika
dieses Produkt meinem Einkaufskorb beifugen
Fr. 4.95
Preis pro Menge:
Fr. 1.24/ Stück
Verkaufseinheit

4 Stück

Или за 4 броя плащаш 5 франка, което прави 8 лв или 2 лв за брой, а в България плащаш 3.30 лв за брой, пак килограма излиза доста солен. Така че ще се ходи определено до Напфлио.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pistoleroДата: Вторник, 26.03.2013, 14:43 | Съобщение # 14
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Ама ще трябва и някакъв документ за произход/производител да се избаца за пред Метро или Карфур, защото ги изискват.
Иначе аз знам случай с шофьор на бус(мой приятел) на голяма верига за електроуреди, който шефа го караше преди обед да носи техниката, а следобед да товари от зеленчуковата борса домати и да ги носи за препродажба на Метро. Смятай за ква далавера без мърдане на пръста става дума, щом шефа от телевизори се мята и на доматите wacko wacko wacko
Отделно за вашия случай стои въпроса в Гърция, колкото и да са запустели и изоставени масивите, като видят, че кипи някакво оживление и бране, като нищо ще се изсипят я собственици, я някакви власти да питат какво им правите в имота, макар и запуснат.
Помислете и над тия аспекти, за да не стане някой византийски фал.
 
OrdonezДата: Вторник, 26.03.2013, 20:26 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Значи ние ще имаме легална фактура за пред местните и границата, това е мой проблем и съм го обмислил, все пак от 97 ма година внасям, та са ми ясни нещата. Относно собственици, няма да се изсипят, защото аз лично съм брал в продължение на дни, там, това е общинска земя и никой не му пука, щом не правиш стачка, а кактусите са самораслеци и са създали необятна гора

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Figue de Barbarie (Ficus Indica)
Страница 1 от 212»
Търси: