Litchi chinensis - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 03:33
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Litchi chinensis (Личи)
Litchi chinensis
OrdonezДата: Вторник, 01.05.2012, 02:47 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Личи е вечнозелено, бавно растящо дърво, което може да достигне височина 12 м, но обикновено, е с по-малки размери. Произхожда от Китай. Листата му са много красиви, тъмно-зелени лъскави и плътни, перести, с 4-8 листни петури, дълги 10- 25 см. Узрелият плод има червено-кафява, понякога розова или кехлибарен цвят кора, под която се намира бяла, сладка и сочна, подобна на желе мека част с приятен аромат, богата на витамин С и фосфор.

В центъра на плода се намира една едра семка, която прилича на зеница на някакво фантастично животно, затова китайците наричат личи “окото на дракона”. Размерът не семката може да варира, най-ценните сортове са тези, които имат недоразвити семена, наречени от местните жители “пилешко езиче”.Плодовете личи не са само вкусни, но са и полезни, в 100 г личи се съдържа 44 г мазнини, 10 мг магнезий, 5 мг калций, 31 мг фосфор, 171 мг калий, 72 мг вит.С и 16 г фруктоза.
Китайците казват, че “един плод личи е равен на три огнени факли”, смятат, че в него е максимално изразена енергията Ян – енергията на силата и светлината, на огъня и вятъра.

Цветовете на личи са дребни, жълто-зеленикави, събрани в съцветия, всяко съцветие образува грозд от 3-15 плода. Цветовете са двуполови и често времето на цъфтеж на мъжките и женските цветове не съвпада – на някои дървета съцветията с мъжки цветове се появяват и се развиват по-рано от женските, затова хубава реколта на личи е пряко свързана с пчелите. Първите плодове се появяват на 4-10 година, в зависимост от сорта. Във връзка с бавен растеж на дърветата личи тяхната продуктивност се увеличава в продължение на 20 години. Реколтата от едно дърво личи за една година е средно 80-150 кг плодове.

Растението произхожда от южен Китай, но бързо се е разпространило из югоизточна Азия, през 1873 г. е било пренесено в Хавай, след това във Флорида и към края на 19 век – в Калифорния. Също така личи се култивира в Индия, Мадагаскар, Бангладеш, Пакистан, Тайланд, Филипини, Тайван, Виетнам , Южна Африка и някои страни на Латинска Америка. Личи предпочита тропичен или субтропичен климат, то може да понесе малко застудяване, но не и отрицателни температури.

Има много сортове личи, повече от 100. Някои от най-известните от тях са:

Kwa Iuk -Hanging Green – най-известният и най-редкият представител на това растение е получил названието си заради светло-зелен оттенък и слабо забележима зелена линия върху кората на плодовете си. В стари времена това е бил специален плод за подарък на важни и почетни персони.

No Mai Tsze – лепкави оризови топчета. Сортът е подходящ за сушене. Названието идва от дебела и плътна мека част на плода, напомняща вкуса на мед.Червената кора е твърда, но не е грапава, а семето е по-малко от другите сортове, някои плодове изобщо нямат семена. Сладък Османтус – сорт, който има ярко-червена много грапава кора и миризма на сладък османтус, едно от най-любимите дървета в Китай. На вкус тези плодове са сладки и хрупкави. Този сорт има близък роднина – култивар “Зелен Яту”, кората му е покрита с тъмно-зелени петънца.

Hak ip -черен лист – този сорт узрява по-рано от другите сортове, плодовете му са месести, червени на цвят, понякога със зелен оттенък, а кората отделя сок приличащ на червено мастило; меката част понякога е леко розова, и е сладка и хрупкава.

San yueh hung -мартенски червен – най-ранният сорт личи, през май плодовете му са вече могат да се берат; плодовете са едри, с червена дебела кора, а меката част е средно-сладка на вкус.

Fei tsu hsiao (The Concubine Smiles) - “Усмивка на наложницата” – легендарният сорт личи, известен още от времето на епохата Тан (I век н.е.). За този сорт са характерни ранно узряване и кора, отделяща червен сок. Плодовете са едри, с тънка кора с цвят на кехлибар и много сладка и вкусна мека част.

Early Large Red – ранно узряващ сорт. Плодовете са дълги около 3.5 см, тъмночервени, кората е твърда, залепнала леко за меката част, която е сивкаво-бяла, плътна, сладка и вкусна.

Late Seedless, или Late Bedana – късен сорт личи. Плодовете са от оранжево-червен до тъмночервен цвят, основно с конична форма, меката част е кремаво-бяла, мека, много сладка, с много добър вкус, освен лека горчивина близо до семката. Семката е недоразвита.

Kalkattia, – късно узряващ сорт. Плодовете са 4 см дълги, с удължена форма, розово-червени, меката част е с цвят на слонова кост, плътна, много сладка и вкусна.

Rose-scented. Узрява в средата на сезона. Плодовете са около 3 см дълги, със закръглена форма, леко грапави, лилаво-розови; меката част е сиво-бяла, мека, много сладка.Култивирането на личи изисква сезонни температурни колебания. Хладно зимуване и много топло и влажно лято стимулират развитието на цветните пъпки. От цъфтежа до узряването на плодовете минават примерно 140 дни. За да се култивира успешно на личи му трябва много слънце, обаче младите растения изискват предпазване от прекалено силно слънце, а също така от ниски температури и силен вятър. Личи добре расте на богати с органични вещества, влажни и добре дренирани почви с PH 5.5-7.5. Не понася застояване на вода. Личи е много чувствително към солевия баланс на почвата и водата.
Младите дръвчета не трябва да се торят прекалено, но големите екземпляри изискват редовно торене с тор за азалии и рододендрони. Понякога се налага добавяне на хелатно желязо.
Растението изисква подрязване само в млада възраст за да се оформи, по-нататък се режат само болни или изсъхнали клонки.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Неделя, 25.01.2015, 20:07 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Ordonez, ти братле прекалено добре си описал историята и същността на растението, просто няма друго обяснение за отглеждането освен при нашите лични наблюдения в БГ и да опишем поведението му на живот ... cool За повечето от нас това е начинание и е рано за изводи .... Просто почти мнението ни е нулево, но има с течение на времето какво да се пише ... surprised

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Неделя, 25.01.2015, 20:08
 
OrdonezДата: Неделя, 25.01.2015, 22:09 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Семената никнат за две седмици при температура около 27С и висока влажност.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Понеделник, 26.01.2015, 10:45 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Прав си, моите поникнаха при средно поддържана температура около 25 гр.С за около 2 седмици и половина при голяма влажност.

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Litchi chinensis (Личи)
Страница 1 от 11
Търси: