Yerba Mate (Ilex Paraguariensis) - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 09.12.2016, 10:57
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Yerba Mate (Ilex Paraguariensis) (Мате)
Yerba Mate (Ilex Paraguariensis)
OrdonezДата: Петък, 15.06.2012, 15:34 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Ilex Paraguariensis

Hardiness:
USDA Zone 9a: to -6.6 °C (20 °F)- без сериозни поражения



Расте в Централна и Южна Америка и най-вече в горите на Андите, на територията на днешен Парагвай.В естествена среда, дървото достига пълното си развитие след около 30 години и височина между 12 и 16 метра. Характерни са гъста корона с листа достигащи дължина до 15 см. Местните жители познавали здравословните качества на растението, включващи засилване на имунната система, намаляване на стреса, стимулиране на мисловните процеси и приемали напитката като задължителна в своето хранене. Вярвали, че запарка приготвена от листата е добра за пречистване от токсини, нормализиране на кръвното налягане, тонизира нервната система, контролира апетита, лекува безсъние, забавя процесите на стареене, нормализира температурата... Според начина на обработка /подобно на зеления и черния чай/, Мате се разделя на няколко вида, от които най-популярни са зелен и печен. Още преди Колумб, населяващите тези земи индианци гуарани, приготвяли тази “напитка на боговете” в специални “кратуни”, наричани мате, от където идва и наименованието на напитката. Мате е бил за първи път внесен в Европа, когато йезуитите христианизирали Парагвай през 17 век. Те бързо се адаптирали към местните обичаи и напитката станала известна като “йезуитски чай”. Междувременно, далече от домовете си гаучосите /пастирите на Аржентина/ пиели мате като “течен зеленчук”, осланяйки се на неговият хранителен и енергиен състав. Съдържа:витамини - A, C, E, B11, B2, каротин, калций, желязо,калий, 15 различни аминокиселини, антиоксиданти, полифеноли и много други полезни съставки.
Той е натурален стимулант, без странични ефекти, без токсичността на кафето. За отбелязване е, че води до най-качествения сън, ободрява мозъка и тялото, създава настроение и е чудесен източник на хранителни вещества. Днес млади и стари, бизнесмени и домакини са обединени в избора си – yerba mate - една чудесна и здравословна алтернатива на кафето и сигурен източник за вашето добро настроение.През 1964 год. Института Пастьор и Парижкото научно общество били заинтересувани от този здравословен източник на витамини и започнали да изучават неговите свойства. Изследователите заключили: “Трудно е да се намери растение в света, близко до мате по хранителен състав” и по нататък “...мате съдържа практически всички витамини, необходими за поддържане на живота...” Учените потвърждават вярванията на гуараните и днес се знае, че yerba mate помага за:

Диабет - регулира нивата на кръвната захар
При запек - подпомага храносмилането
При напрежение - отпуска нервите
При високи нива на холестерола - възпрепядства окисляването на LDL / лошия холестерол /
При пролетни алергии - облекчава симптомите
След болестни състояния - засилва имунната система

Начин на приготвяне:
Една чаена лъжичка от стритите и изушени листенца, се залива с 250 мл гореща вода (70-80° С), престоява 3-5 мин, след което може да се пие.
В Южна Америка билката се залива в съд, подобен на малка кратунка, която се нарича "калабас" или мáте . От там идва името на напитката. Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат. Всъщност течността се пие с помоща на сламка, завършваща в долния си край с цедка. Тази сламка се нарича "бомбиля" и най-често бива изработена от неръждаем метал, дърво, пластмаса.
Листа от коприва –съдържат повече от 100 химически компонента. Съдържат много витамини, минерални соли, ферменти, хлорофил и багрени вещества. С най-високо съдържание са: витамин С /90 мг/, витамин А /8 мг/, В-групата – В1, В6, В3, витамин Д, Е и К. Богата гама от минерали и микроелементи, като е един от най-достъпните източници на органичен силиций. Най-високо съдържание на желязо – 3,9 мг. Спомага за дейността на стомаха и червата.
Ройбос – уникално растение, което вирее единствено в красивия район Кедърбърг край Кейптаун, Южна Африка. Антиоксидант, който ограничава действието на свободните радикали, укрепва имунната система и забавя процесите на стареене. Притежава антиспазматични свойства и облекчава стомашните болки и колики. Помага при стомашни и храносмилателни проблеми като гадене, повръщане, киселини. Помага на хора спазващи диета, тъй като не прибавя калории. Ройбос е наистина уникално растение, което вирее единствено в красивия район Кедърбърг край Кейптаун. Жителите на тази местност първи откриват, че от фините игловидни листа на дивия храст Aspalathus linearis може да се прави ароматичен чай с чудесен вкус. Днес Ройбос се отглежда в огромни плантации, в които не се използват никакви торове и химикали и дори не се извършва напояване, за да не се промени ценният състав на това великолепно растениe.

Листа от Мате
Външно прилича на зеления чай, но е малко по-горчиво от него и има особен сладникъв привкус. Подобрява дейността на стомаха и подпомага усвояването на храната. Съдържа много витамини – В2,В3,В5,В6,С. В Южна Америка мате е обичайното народно лекарство против физическа и умствена преумора. Мате е традиционна южноамериканска запарка.Приготвя се от листата на вечнозеленото дърво Ilex Paraguariensis


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Yerba Mate (Ilex Paraguariensis) (Мате)
Страница 1 от 11
Търси: