Гуава - Psidium Guajava - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 07:40
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 212»
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Гуава - Psidium Guajava (Биологични особености на вида и неговите сортове)
Гуава - Psidium Guajava
OrdonezДата: Сряда, 04.01.2012, 18:35 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Описание


Родът на гуавата е част от голямото семейство на миртите /Myrtaceae/ и включва около 10 вида растения, в които влизат, както тропически храсти, така и малки дървета, произхождащи от региона на Карибския басейн и Централна Америка.
Плодът и дървото са универсално познати под английския вариант на името и по рядко под имена от испански или друг произход.
На испанки дървото се нарича гуябо или гуяво (guayabo, guayavo),а плодовете съответно гуяба или гуява (guayaba, guyava), на португалски името е гояб или гоябера (goiab, goaibeira). Хавайците го наричат куава (kuawa), а в Малайзия джамбу бату (jambu batu).
Плодът има също така много другия по-малко познати диалектни имена в Индия,тропическа Африка, Централна и Южна Америка, както и във Филипините, където най често е известен под името бойябас (bayabas)
Гуавата представлява невисоко, широко разклонено дърво, достигащо до около 10м, лесно за разпознаване заради неговата гладка и тънка, с цвят на мед кора, която лесно се рони, оставяйки видим зеленикавия слой отдолу, а също така заради привлекателния,кокалестизглед на неговото стъбло, което може да достигне диаметър 25 см.


Младите вейки са с четириъгълно сечение на стъблото, меки и мъхести. Листата - ароматни, когато са смачкани, са вечнозелени, противоположни, с къса дръжка, овални или елиптични по форма, с жилава структура и леко неравен външен контур, с изпъкващи паралелни жилки отгоре, повече или по-малкомъх ести отдолу, с дължина от 7 до 15см и ширина от 3 до 5см.
Слабо ароматни, белите цветове изникват поединично или на малки съцветия в основата на листата.Широки са до 2.5см, имат 4 или 5 бели, розови или червени венчелистчета, които бързо опадат и откриват забележителен сноп от почти 250 на брой, бели тичинки, увенчани с бледо-жълти прашници.
$IMAGE1$
Плодът, отделяйки силен, сладък, мускусен аромат, когато е узрял, може да бъде елиптичен или с форма на круша, от 5 до 10 см дълъг,
с 4 или 5 стърчащи откъм върха остатъка от опадалия цвят (чашелисчета) и тънка, светложълта кора, която с времето леко порозовява.
Непосредствено под кората на плода има нещо като слой от зърнеста тъкан, 3 до 13мм дебела, която на цвят може да бъде бяла, жълтеникава, от светлорозова до почти червена, а на вкус е сочна, ароматна, от леко киселееща до сладка. Централната част на плода пулпата, е в същия цвят, както външния слой, но в леко по-тъмен нюанс, повече или по-малко сочна и съдържа твърди, жълтеникави семена с размер до 3 мм. Обикновено в плода на гуавата се откриват от 112 до 535 броя семенца, но съществуват и сортове, чиито плодове са с много малък брой семена или такива изобщо липсват. При други сортове пък семената не са твърди, а меки и могат да се дъвчат . Когато е още неузрял или малко преди да стане годен за консумация плодът е зелен, твърд, лепкав на пипане и стипчив на вкус.
Гуавата е била култивирана от хората и разпространявана от птиците и различни четириноги животни толкова отдавна, че нейният точен произход остава неизвестен, но се счита, че първоначално произлиза от области в Южно Мексико и Централна Америка. Като плодно дърво гуавата е широко разпространена във всички топли региони на тропическа Америка, Бахамите, Бермудите и Южна Флорида. В писмени източници се споменава още в 1847, а през 1886 вече е била добре познато растение в над половината от Щатите.

Испанските и португалски колонизатори бързо я пренесли от Новия свят до Източна Индия и Гуам. Тя скоро била адаптирана като овощно растение в Азия и в топлите райони на Африка.
Египтяните започнали да я отглеждат отдавна и се предполага, че тя е преминала от Египет към Палестина. Гуавата понякога може да се види в Алжир и по средиземноморското крайбрежие на Франция.
В Индия, земите засадени с гуава се оценяват на близо 50 720 хектара и дават продукция от 27 319 тона годишно.
Гуавата не се разпространила на Хаваите до ранните 1800, но сега сe среща навсякъде из тихоокеанските острови. Обикновено, тя е дворна овошка или се засажда в малки овощни градини, с изключение на Индия, където се явява значителна търговска култура.
През 1961-ва година се стартира научна програма за изследване и подобрение на сортовете гуава от правителството на Колумбия . Към 1968г. е оценено, че в страната съществуват близо 10 милиона диви плодни дървета, всяко даващо по 40 кг средногодишна реколта, от която само 10% биват усвоявани технологично.


Столицата Богота поема 40 процента от това производство и произведените продукти биват изнасяни на пазари във Венецуела и Панама.
Съвременният добив на гуава в Бразилия е от овощни насаждения, при които са използвани сортове от семена, селектирани в Ботаническата градина на Железопътната компания на Сан Пауло. Водещи в производството на гуава в Бразилия са станали фермери японци от град Итагуера / Itaquera / .
Гуавата е един от най-произвежданите плодове в Мексико, където годишната реколта от 14 750 хектара възлиза на 192 850 тона. През последните години там се провежда изследователска програма, целяща да изучи и оцени най-подходящите за вегетативно размножаване и технологично обраотване видове.
Във Флорида, първата комерсиална плантация от гуава е направена през 1912 в Палма Сола /Palma Sola/. Към момента съществуват повече от две дузини предприятия за субпродукти от този плод най вече желета и мармалади. Винаги е имало стабилен пазар за продукцията от гуава във щата Флорида и нуждите нарастваха в последните години, поради увеличаването на популацията от латиноамериканци.
В Калифорния по крайбрежието , с изключение на някои предпочитани местности, растението не може да оцелее при ниските зимни температури.
Във вътрешността, в долините на щата пък се наблюдава съхнене на върховете на дървото, което не може да понесе интензивните дневни горещини. В много части на света гуавата развива диви форми и образува гъсти шубраци и горички, превземайки пасищата, полетата и крайпътните зони, което най-добре се вижда в Хавай, Малайзия, Нова Каледония, островите Фуджи и Вирджинските острови, Пуерто Рико, Куба и Южна Флорида, където се приема от хората като вреден плевел и е обект на изкореняване. Въпреки това дивата гуава е имала и има дял в търговията с плодове. Например, в периода на повишено потребление през Втората Световна война, добивът на дива гуава в Куба достига до 10 000 метрични тона, а над 6 000 метрични тона продукти от гуава са са били експортирани.
Култивиране
Някога, кръглите и с форма на круша гуави били смятани за отделни видове - p. pomiferum Ls. и p. pyriferum Ls. , но сега са известни като обикновени вариации. Малки, кисели гуава доминират в природата и са оценени за преработване.
'Redland'- първият сорт, който е кръстен, е развит в изследователския и образователен център по земеделие към Университета на Флорида и описан през 1941.Той е с доста големи плодове бели, със слаб аромат, и незначителен брой семки. В началото той е счетен за перспективен, но поради твърде слабия аромат, ниско съдържание на витамин С и чувствителността към гъбични зарази, е изоставен в полза на по-добри селекции. Supreme е следващия, със слаб аромат, плътна, почти бяла пулпа с високо съдържание на аскорбинова киселина, има дребни семена и способност да произведе големи реколти за период от 8 месеца - от късна есен до ранна пролет.
Red Indian- има силна миризма, среден до голям размер, кръгла и леко сплескана към основата и върха форма, жълтеникава кора, която често порозовява при зреенето. Вътрешността е плътна, червена, със сладък вкус - съдържа голям брой дребни семенца, които са приятни за ядене, докато плодът е пресен. Сортът има достатъчно добра производителност през есента и ранната зима.
Ruby- е с остър, пикантен аромат, средeн към голям размер;с елиптична форма. Има дебела червена пулпа , сладък вкус и относително малко семена. Отлична гуава, както за консумация прясна, така и в консервиран вид. Има прилично производство, главно през есента и ранната зима.
Blitch- със силен аромат, среден размер, овална форма, светлорозова сърцевина, голям брой семена; приятен тръпчив вкус, подходящ за желиране.
'Patillo - с много мек аромат, среден размер, елиптичен, с розова сърцевина, слабо до умерено киселинно съдържание, умерен брой семена, подходящ за общи цели и за готвене. Ако е произведен в Хавай, плодът е изключително кисел и е по-добре да се подлага на преработка.
Miami Red и Miami White са с големи плодове, почти без мирис, с голямо количество плътна сърцевина и са пуснати на пазара от Експерименталния разсадник на Университета в Маями през 1954г.
Сред ранните гуава култури в Калифорния са:
'Webber' - среден размер големина, бледожълта сърцевина, добър аромат и 9.5% съдържание на захар.
'Rolfs' - среден размер, с ярко розова сърцевина с 9% захарно съдържание.
'Hart' доста голям, с бледожълта сърцевина, и 8% захарност.
В Индия се отделя голямо внимание на характеристиките на местната гуава, поради нейната климатична устойчивост. Най честите сортове са:
'Apple Colour' среден размер, леко овални, с тъмночервена кора, кремообразна бяла сърцевина, умерено количество семена, много силен аромат,
0.34 -2.12% съдържание на органични киселини, 9 - 11.36% захарност, добра плодовитост, лесно подържащо се качество, подходящ за консервиране.
'Behat Coconut' голям, с плътно сърцевина, малко семена, неподходящ за консервиране.
'Chittidar' среден до голям размер, кръгъл или леко овоиден, с бяла сърцевина, мек сладко - кисел аромат, плододава умерено, устойчив , добър за консервиране.
'Habshi' среден по размер, дебела бяла сърцевина, малко семена, добра реколта, подходящ за консервиране.
'Seedless' ( без семки) умерен до голям размер, крушовидна или яйцевидна форма, с дебела и плътна бяла сърцевина, твърда до мека структура при узряването, доста сладък вкус. Висока производителност, но трудно за поддържане качество лесно се разваля.
Измежду сортовете с червена сърцевина, които се култивират в Индия, по известните са: 'Anakapalle', 'Florida Seedling', 'Hapi', 'Hybrid Red Supreme', 'Kothrud' и 'Red-fleshed'. Освен това индийците са създали специални кръстоски на гуавата с нейни диви родственици тип джудже, P. guineense Sw., с цел намаляване размера на дървото и повишаване на добивите и печалбата. мека структура при узряването, доста сладък вкус. Висока производителност, но трудно за поддържане качество лесно се разваля.
Измежду сортовете с червена сърцевина, които се култивират в Индия, по известните са: 'Anakapalle', 'Florida Seedling', 'Hapi', 'Hybrid Red Supreme', 'Kothrud' и 'Red-fleshed'. Освен това индийците са създали специални кръстоски на гуавата с нейни диви родственици тип джудже, P. guineense Sw., с цел намаляване размера на дървото и повишаване на добивите и печалбата. В Египет сортът Bassateen Ел Sabahia дълго бил стандартната търговска гуава. Били са проведени много кампании, за да подобрят качеството и рентабилността .Най -обещаващата селекция е тествана и разпространена за обработване през 1975 с името Bassateen Edfina. Плодът е с форма на круша,среден размер, с дебела, бяла вътрешност, понякога розова, малко семена, и високо съдържание на витамин C, лесен за опаковане и устойчив при транспортиране.
Климат
Гуавата вирее, както във влажни, така и в сухи климати.
В Индия, тя процъфтява до височина на 3, 280 фута
(1, 000 метра); в Ямайка, до 3, 906 фута (1, 200 метра); в Коста Рика, към 4, 590 фута (1, 400 метра); в Еквадор, към 7, 540 фута (2, 300 метра). Растението обаче, може да преживее твърде кратко време при ниски температури.
Младите дръвчета се увреждат и загиват, когато падне студ, а това се случва понякога в Индия, в Калифорния и във Флорида. При същите условия по-възрастните дървета изсъхват само до нивото на земята, корените се запазват и след време от тях покарват нови издънки, които до две години могат пак да раждат плод.
Гуавата изисква климат с годишни валежи между 1000 - 2000мм, като дава повече продукция в области с тропически климат, отколкото в райони с обособен зимен сезон.
Почва
Гуавата е непридвирчива към почвата - расте добре, както на почва от тежка глина, така и на варовикови почви, песъчливи или чакълести терени, мергел или наносни почви около потоци и водоеми.
Дървото е донякъде солено-устойчиво и толерира рН интервал от 4.5 до 9.4 Добрия дренаж на почвата е препоръчителен, но гуавите очевидно растат спонтанно дори върху земи, които са с високи нива на подпочвената вода твърде влажни за останалите видове овошки.
Размножаване
Семената на гуавата остават жизнеспособни за много месеци. Те най-често покълват за 2-3 седмици, понякога този период достига до 8-седмици. Предварителното третиране със разтвор на сярна киселина, или попарване за 5 минути с кипяща вода, или накисване за 2 седмици във вода ще ускори покълването.
Покълналите семената се разсаждат отново, когато стъблото е с височина между 5 и 75см а прехвърлянето в почвата става между 1 и 2-рата година.
Тъй като не може да се разчита всички дървета да се отгледат от семена широко се използва вегетативното размножаване. В Хавай и Индия, рзмножаването се извършва чрез нови издънки, добити от корените.
Всеки корен, с изключение на най малките или най-големите по размери, ако бъде разрязан на парчета с дължина от 12 до 20 см може да се използва за вегетативно размножаване, ако бъде поставен във влажна пръст, на дълбочина от около 5-10 см. Окастрени клонки също могат да служат като материал за разсяване след обработка с растежни хормони.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 04.01.2012, 18:59 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Опрашване

Основното опрашване на цветовете на гуавата се извършва от пчели от вида Apis mellifera.
Процентът на кръстосано опрашване варира от 25.7 до 41.3%
Поддържане
Често дърветата гуава се засяват прекалено близо едно до друго. Оптималното разстояние трябва да поне е 10 метра. Засаждане на разстояние 5 метра се допуска, когато гуавите се използват за оформяне на жив плет.
В последния случай добивът от едно дърво, ще е по-малък, но общата маса плодове за цялото насаждение или ще е нормална или дори по-голяма.
Когато целта не е добив на голяма плодна маса, а от друга страна площта на насажденията е ограничена, може да се приложи засяване на дърветата като кордон, подкрепен с ограда от тел. В този случай редовете трябва да са ориентирани винати в посока север юг, така че всяко дърво да получава максимум слънчеви лъчи от двете си страни.
Препоръчва се леко подрязване на дървото всяка година, така че да се получи разреждане на короната което води до оформяне на по-дебели и по-издържливи на тежестта на плодовете клони. Малките издънки около основното стъбло се орязват изцяло. Това дава в резултат също и по-големи, по-сочни плодове.
Дърветата гуава растат бързо и вързват плод 2 до 4 години след засяването си. Те живеят около 30 40 години, но продуктивността им започва да намалява след 15-тата година. Овощната градина може да бъде обновена чрез по-драстично подрязване.
Дървото е устойчиво на суша, но в райони където сушата е по-изразена по време на узряване на плодовете разултатът е по-малки размери и по-лошо качество на плодовете. Там, където годишните валежи са между 38 и 50 см, дървото ще вирее добре, ако на всеки 15- 20 дена през лятото и веднъж месечно през зимата се прилага допълнителна напояване.
Овощните градини с гуава се поддържат оптимално със смесени торове веднъж месечно през първата година и веднъж на два месеца през всяка следваща година.


Използват се също техники на подхранващо опръскване, които да добяват необходимите на растението цинк и мед три пъти годишно за първите 2 години и веднъж годишно след това. Управление и поддържане на качеството.
Плодът узрява 90 до 150 дни след опрашването на цвета. Това позволява, например в Пуерто Рико да има две реколти. Първата е през късното лято и ранната зима и е с повече по количество, но по-малки по размери плодове . Втората е през късната зима и ранната пролет с по-малък брой, но с по-едри плодове. По време на брането се отчупват много клонки и много плодове падат на земята и не могат да бъдат използвани. Средният добив от дърво в Индия е около 450 плода годишно. През дъждовния сезон дърветата могат да износят не повече от 300 плода на дърво, но пък това поддържа относително по-високата им сезонна цена, въпреки недотам доброто качество. Узрелите гуави се натъртват бързо и са изключително нетрайни. Качеството се подобрява, ако плодове за преработване могат се събират чрез използване на механични дървени шейкъри и мрежи от пластмаса.
Когато плодовете се предлагат пресни на пазара или експедирани с кораби, те трябва да бъдат ръчно отрязвани от дръжките си, когато достигнат максимален размер, но преди още да са напълно узрели и да се пипат много внимателно.
Често се казва, че гуавите трябва да узреят на самото дърво, за да добият максимален аромат и вкусови качества, но високата цена, за да се предпази узрялата реколта от птиците, прави предварителното бране необходимост.Чрез опити и демонстрации е доказано, че плодове, които са обрани, докато са още жълтозелени и допълнително са оставени за 6 дена да узряват в слама при стайна температура са с прекрасни вкусови качества и захарно съдържание. В Индия ароматът и вкусовите качества на плодовете се подобряват и чрез опръскване на листната маса с разтвори на натриев сулфат веднъж седмично, за 7 седмици след връзването на плодовете.


След като веднъж са обрани ръчно, плодовете, които са предназначени за консумация в прясно състояние,трябва да бъдат подредени по размер и да се опаковат поединично в опаковки, които съдържат 1-4 слоя мека подплата, а отгоре да бъдат защитени с допълнителен,специално подплатен капак.
Плодовете се транспортират в хладилници при температури межу 7 и 12 градуса.
Пресните гуави,ако бъдат оставени при стайна температура, обикновено презряват и омекват след 6-тия ден, но ако плодът е е увит в специална найлонова опаковка / плиофилм / може да се поддържа в добро състояние до 9-тия ден.
В студено хранилище, увити от плиофилм, плодовете остават непроменени за повече от 12 дена. Увиването запазва теглото на плода и гладкостта му.
Защитаването на плода, чрез 3% емулсия от восък, дава възможност да бъде съхранен непроменен до 8 дена при температура 20-30 градуса и 40
-60% влажност, или до 21 дена при температура 8-10 градуса и относителна влажност 95%.
За по-голяма устойчивост при транспортиране се прилагат и специални фунгициди, намаляващи риска от гъбично гниене. В тази връзка автралийските производители са установили,че добър защитен ефект има потапянето на плода във вряла вода за секунди, а още по-добре потапянето в разтвор на беномил при температура от 50 градуса .

Паразити и болести
Съществуват редица дребни насекоми (Thysanoptera), които причиняват съхнене и опадване на листата на гуавата, с които се хранят, както и увреждане на плода. В Египет дърветата гуава могат да бъдат сериозно увредени от един вид плоско червейче по цитрусовите култури (Brevipa1pus californicus).
В Индия дървото може да бъде нападнато от повече от 80 вида насекоми, включително и три вида короядни (Indarbella spp.), но тези вредители се държат под контрол от техните естествени врагове.
Плодният червей (Argyresthia eugeniella), невидимо инфилтрира още твърдите зелени плодове.
Цитронната листната въшка (Theognis gonagia), жълтия бръмбар (Costalimaita ferruginea) и смучещия плода бръмбар (Helopeltis antonii) нападат основно сладките зрели плодове.
Паяковидния кърлеж (Brevipalpus phoenicis ) наранява повърхността на плода, оформяйки червеникавокафяви розетки, още когато плодовете са наполовина развити.
Гуавата се явява също домакин на карибски, средиземноморски, ориенталски и мексикански плодови мушички .

Употреба като храна
Прясната гуава се яде на ръка, но също така е предпочитан десерт, след
отстраняване на семките и нарязана и под формата на плодова салата.
Често плодът се готви и процесът на термична обработка елиминира силния аромат. Стандартното приготовление в Латинска Америка и в говорящите испански острови е чрез задушаване. Преди готвене обикновено плодът се разполовява, изрязва се централната пулпа,съдържаща семената и се задушава във вода цял или нарязан. Отстранената пулпа по-късно после може да бъде изстискана и използвана при приготовлението на сиропа, тъй като му придава по-богат аромат. Десертът от гуава често се сервира със сметана или крема сирене, а понякога се поднася и замразен. Има безброй рецепти за използване на гуавата в пайове, торти, пудинги, паста,студени кремове, сладко, желе, мармалад, кетчуп, сирене, масло, шоколад, плодов оцет и други подправки. В Южна Африка плодовете на гуава се смесват със зърно, от което след обработка се произвеждат готови зърнени закуски и корнфлейкс. От гуавата се правят също много напитки сокове, нектари, газирани напитки, сладоледени и други шейкове и дори бебешки храни.
В Хавай сокът от гуава най често се прави чрез сваряване на нарязаните плодове без семките и изстискване на получената маса използва се за направа на пуншове и сладолед. Пресният сок от гуава е популярен в Южна Африка и се приготвя като предварително нарязаният и намачкан плод се смесва със специален гъбичен ензим, оставя се да престои 18 часа при температура около 40-50 градуса и след това се филтрира. При този начин на обработка се запазват голяма част от витамините в плода.
В Южна Африка хранителнителната бебешка индустрия търгува продукт от гуава и тапиока, чийто екстракт се приготвя от малки, леко презрели плодове и допълнително се обогатява с витамин С. топлинна преработка се предотвратява чрез прибавяне на 0.06% лимонена киселина и 0.125% аскорбинова киселина в сиропа. С вариации в добавките може да се получат различни видове шербет от розов до бледожълтеникав. Зелените плодове гуава могат да бъдат използвани като източник на пектин, давайки много повече и с по-високо качество, отколкото зрелите плодове. Чрез дехидратация на плодовата маса може да се получи прах от гуава, който се използва за ароматизатор и овкусител на сладолед, сокове и желета. Прахът на гуавата, който съдържа 2, 500-3, 000-мг аскорбинова киселина,бил прибавян в дажбите на войските във Втората световна война.
Гуавата може да се замразява, както краткотрайно преди приготвяне на десерта, така и за по-продължителен период при транспортиране на дълги разстояния под формата на плодова пулпа, концентрирана плодова паста, замразен нектар или обработени цели плодове без семената. По този начин тя се транспортира до Европа, САЩ, Близкия Изток и Япония.
Аскорбиновата киселина се намира главно в кожата и в твърдата плът на плода и по-малко в централната пулпа. Количеството на витамин С варира от 56 до 600 мг, като най често е към 450-500мг за почти узрял плод. Топлинното преработването и опаковането на гуавата разрушава близо 50% от витамините.
Дървесина:
Дървесината на дървото гуава е жълта до червеникава, фино гранулирана, с компактна структура и умерена твърдост, тежи до 650- 750кг на кубичен метър; трайна e и устойчива.
Използва се в дърводелството и стругарството. Въпреки, че дава известно изкривяване на формата си след обработка в Малайзия, дървесината от гуава се използва за мебели, а в Индия я ценят много при изработването на дърворезби и гравюри. Гватемалците са се специализирали в изработката на върхове за въдици от клонки на гуава, а в Ел Салвадор от гуава се произвеждат сувенирни гребени.
Дървесината на гуавата е също така добро гориво и подходящ материал за получавне на дървесни въглища.
Листа и кора:
Листата и кората са богати на танин - 10% в изсушената листна маса и 11- 30% в кората.
Кората се използва в Централна Америка като дъбилно вещество. Малайците пък използват листата, смесвайки ги с други растителни материали, за да произвеждат черна боя за коприна. В Югоизточна Азия листата на гуава се използват за да се придаде черен цвят на памука.
В Индонезия с багрила получени от гуава оцветяват рогозки и домашен текстил.
В модната индустрия, пък е въведен отделен нюанс в оцветяването на тъканите с наименование гуава
В Мексико дървото бива паразитирано от вид имел,
(Psittacanthus calyculatus), който дава причудливи и ефектни образувания по стъблото с вид на розетки, наричани дървесни цветя.
Те се използват в местните занаяти като орнаментна украса.
Приложение в медицината и фармацията
Корените, кората, листата и незрелите плодове, заради тяхния адстрингенен ефект и съдържанието на пектин обикновено се използват в тропиците за лечение на гастроентерити, диария и дизентерия.
Смачканите листа се използват за компреси на рани, язви и при ревматични болки в ставите.
Листата, след като се изварят са лек на кашлица, възпалено гърло, афти и язви в устата, и възпаление на венците. Отвара от връхчета на млади клонки се ползва като температуро-понижаващо средство при треска.
При зъбобол се практикува дъвчене на свежи листа от гуава.
Воден извлек от листата на растението се предписва в Индия при церебрални заболявания като епилепсия или хорея, също при нефрити и кахексия.
Спиртен извлек (тинктура) от стрити листа се използва за масажиране на гръбнака при деца с гърчове.
Комбинирана отвара от листа и стрита кора се дава за по-лесно изхвърляне на плацентата след раждане.
В листата освен танина се откриват и есенциални масла със съдържание на политерпенови въглеводороди, би-бизаболен, биситостерол, тритерпеноиди и други ароматни и биологично активни вещества.
Кората съдържа танин, кристали от калциев оксалат, скорбяла и органични киселини.
Зелените плодове са богати на танин, витамин С и пектин.
Семената на гуавата съдържат 14% ароматно масло, 15% протеин и 13%скорбяла. Силният аромат на плода се дължи на присъщите му карбонилови компоненти.
Това позволява използването на гуавата не само като храна, но и в козметичната промишленост за сапуни, ароматни свещи и др.
Гуавата, доскоро непозната в България, е едно полезно дърво, което намира приложение в много направления. Приятният, свеж мирис и неповторимият вкус на плодовете му радват нашите сетива, а хранителните им качества са много ценни за здравето.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 05.05.2012, 01:29 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Ценоразпис на Гуава на испански производител и търговец на едро....

Кратко обяснение :
точка G - моментно състояние покарала листна маса - 60%
точка Е - височина в см - 110-120см
точка Н - растения в едно пале - 50 бр
точка I - Минимална покупка на тази цена - 30 брояМисля , че ценовия диапазон в който се движим ние в порядъка на 10 евро е добър за плододаващи растения


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 12.05.2012, 00:03 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Гуава с плодове, скоро се надявам да осъществим и цъфтежа на този вид, известен с неописуемия си ароматен плодТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pinokioДата: Събота, 12.05.2012, 04:31 | Съобщение # 5
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Малий,тази е идеална за отводи.Що не ми е"под ръка"?Бонсай няма да стане вероятно от нея,но ще се получи великолепна екзотика в саксия. biggrin
 
OrdonezДата: Сряда, 30.05.2012, 16:25 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Тропическата Гуава не отстъпва на качествено и здраво растение.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 12.06.2012, 15:58 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Основни правила при отглеждането им.
1. Най добре растат на пълно слънце, на сянка имат по малък прираст и по слаб цъфтеж.
2. Не са толерантни на вятър, добре е да се отглеждат на защитено место.
3.Понася летните свръх горещини сравнително добре, расте както на влажно , така и на сухо место (въздушно). Понася до -3-4С без проблеми, при по ниски температури губи листата си -6С, при още по ниски -10 -12С губи и младите си клони както и част от стъблото, но се възтановява бързо на височина 10-15 см над повърхността.
4.расте най добре на плодородна и дълбока почва, но няма проблеми и на глинеста и песъклива, най важното при тях е дренажа, понася широк диапазон на рН.
5. При младите дървета се прилага редовно подхранване с микроторове.
6.Подрязването на основните водещи клони насърчава страничните и съответно повишава родовитостта
7. Не боледува и няма сериозни вредители, освен в прекалено влажна зона.

Надявам се да съм бил полезен, моля четете и спазвайте указанията както за този вид Гуава така и за останалите видове, за да няма неизвестни, .
ПС: Поддържайте и останалите си растения здрави, за да нямате проблеми с тропическите, проверявайте за акари , белокрилки и прочие. Пръскайте профилактично в разредени дози.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
diqnlubenovДата: Вторник, 15.01.2013, 22:19 | Съобщение # 8
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 83
Статус: Offline
Гуавата с какъв темп на растеж се характеризира.
За 6 месеца откакто съм го взел има прираст от 25 см.
Прикачвания: 2393645.jpg(32Kb)


Съобщение редактирано от diqnlubenov - Вторник, 15.01.2013, 22:20
 
OrdonezДата: Вторник, 15.01.2013, 22:52 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Разтежа е на цикли при Гуавата, първата година разбира се е най слаб. Но принципно напролет може да я прехвърлиш в по голям съд, ще се учудиш колко прираст ще има тази година.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
chainsawmasterДата: Неделя, 10.03.2013, 12:15 | Съобщение # 10
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 55
Статус: Offline
За това че расте бавно през първата година не съм съгласен, напротив расте си доста бързо. За големината на съда си прав и проблема който виждам аз е именно в това. Тропичните растения правят бързо мощна коренова система (колкото има растеж над земята, два пъти повече им расте корена под нея) и се развиват много по-добре, когато съда е достатъчно широк и дълбок. Логиката е в това че почвеният слой в тропиците е богат на хумус, което го прави рохкав и проветрив, за това корените имат идеални условия за бързо развитие на дълбочина и най-вече на ширина. "Пълзейки" те бързо превземат големи територии.

Ето го и доказателството при мен, след 6 месеца в 40 л. саксия.

Преди:След:След 6 месеца се изравни с ягодовата гуава: respectАко искаш растеж и плододаване, пресаждай директно в по-голям съд с хубава почва. smile
Прикачвания: 5479314.jpg(78Kb) · 8761900.jpg(87Kb) · 7415696.jpg(96Kb)


Съобщение редактирано от chainsawmaster - Неделя, 10.03.2013, 12:27
 
OrdonezДата: Неделя, 10.03.2013, 12:28 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Красии , добре дошъл приятелю, вече ще те наричам магьосника, браво, ненормален екземпляр , ето така се гледат растения с мерак и хъс , поздравления братле.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
chainsawmasterДата: Неделя, 10.03.2013, 12:40 | Съобщение # 12
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 55
Статус: Offline
Е, чак пък толкова... smile Стараем се колкото можем, в повечето случай лишавам себе си от много неща, за да има за растенията, но без жертви (най-вече време) и старание, няма добри резултати. book
 
OrdonezДата: Неделя, 10.03.2013, 20:04 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Горе , разглеждаме случая с Гуавата на Деян която е семенак на няколко месеца , а семенаците реално първата година заформят кореновата си система и следващата година буквално експлоадират, това за саксиите и размера им нееднократно сме го засягали като тема, като последния път мисля беше в темата на Теофраст финиците, нагледно, едно е ясно, до сега при всички видове растения се убедих че размера на съда има значение за размера на растението, колкото по голям, толкова по голямо растение, противно на някои спрягания относно разтежа на палмите примерно в някои форуми. А както виждам и Краси го засяга като факт , така че... успех с контейнерите.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 28.02.2014, 23:14 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Пускаме от понеделник гуава Хонг Конг Пинк , много здрави растения на 21 лв имаме и по големи , но техни снимки по късно

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
rosksДата: Понеделник, 26.05.2014, 04:11 | Съобщение # 15
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 3
Статус: Offline
моля , има ли още и дайте цена,моля.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Гуава - Psidium Guajava (Биологични особености на вида и неговите сортове)
Страница 1 от 212»
Търси: