Morinda citrifolia - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:30
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Morinda citrifolia (Нони)
Morinda citrifolia
OrdonezДата: Неделя, 06.01.2013, 19:34 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
От известно време употребявам чист сок от Нони и реших да пусна тема за това интересно растение и неговите лековити плодове

Този плод е известен с много имена, в това число голяма моринда, индийска черница и др. Негова родина е Югоизточна Азия и Австралия, но се отглежда и в тропиците. Дървото има плодове целогодишно, но когато узряват, плодовете имат остър аромат. Въпреки миризмата, плодът е богат на влакна, витамини, белтъци, желязо и калций и е основна храна в много страни в Тихия океан. Може да се консумира сготвен или суров, подправен със сол.Повече от 2000 години сокът от Нони е ценна и скъпа храна за жителите на островите в Тихия океан. Нони е със силни антиоксидантни свойства. Допринася за поддържането в оптимално състояние на имунната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Нони има тонизиращо действие и допринася за оптимално приемане на болка от организма, стимулира способността за концентрация. Препоръчва се в подкрепа на диетичния режим. Нони нормализира инсулина и нивото на захарта. Може да се приема от диабетици и след химиотерапия. Поддържа в оптимално състояние и кръвното налягане. Допринася за качествен сексуален живот. Нони (индийска черница) е горчив плод с неприятен аромат и горчив вкус. Затова се приема като течен концентрат или екстракт на прах. Нони е толкова полезно и лековито, че го наричат „древният аспирин”.

нони - индийска черница

Нони (индийска черница) е плодът на вечнозеленото дърво Morinda citrifolia от семейство Брошови (Rubiaceae). Родината му е Френска Полинезия, но се среща в целия Тихоокеански регион. Има зелени или жълти плодове, неприятен аромат и горчив вкус. От нони се извлича екстракт, който се прилага в природната медицина, тъй като има разнообразни лечебни свойства. Не случайно го наричат „древният аспирин” и „полинезийски пеницилин”.Нони - хранителни качестваНони е богато на витамините А и С, витамин В3 (ниацин), минералите желязо, калий, калций и натрий, фитохимикали, лигнани, олиго-и полизахариди, флавоноиди, иридоиди, ненаситени мастни киселини, скополетин, катехин, бета-ситостерол, дамнакантал и алкалоиди.

нони - индийска черница

Хранителни стойности в 100 г нони: 15 ккал; 0,5 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 3 г въглехидрати;

Нони – здравословни качества

Благодарение на съдържанието на алкалоида ксеронин, нони укрепва имунната система.

нони - индийска черницаИндийската черница предпазва от различни видове рак, тъй като съдържа веществото дамнакантал, известно с противораковия си ефект.

Регенерира клетките и подобрява функционирането им.

Нони укрепва нервната система – подобрява паметта и концентрацията, чудесен антидепресант, който намалява стреса.

Сокът от индийска черница се използва като хранителна добавка при артрит и други ставни заболявания.

Има противовъзпалително действие.

Индийската черница се използва за лечение на зависимости.

Екстрактът от нони забавя процесите на стареене на кожата и има подмладяващ ефект.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 05.02.2013, 19:58 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
За да ъпна тази тема пускам нова статия до която случайно се добрах.. източник е ... http://buy-cosmetics.net

Morinda Citrifolia (НОНИ) е храст или малко дърво без прецедент в растителния свят. Родината на НОНИ е Полинезия в Тихия океан, Таити, Хавайските острови, Карибските острови. Наричат го "кралица на плодовете", заради изключителните му възможностите за защита на имунната система. Нони расте в сенчести гори, както и в отворени места на скалисти и песъчливи почви. Достига зрялост на 18 месеца и след това дава плодове всеки месец през цялата година. Открива се на вулканични терени или сформирани от лава брегове. Екстрактът от плод на НОНИ е богат на витамини, минерални вещества (натрий, калий, желязо манган и магнезий), 18 аминокиселини и ензими, задоволяващи дневните потребности на организма. Други активни вещества, които се съдържат в нони са: ксеронин, проксеронин, скополетин и дамнакантал.

В Полинезия се използва в народната медицина още от древността. Счита се за свещено растение поради многостранното му оздравяващо действие върху човешкия организъм и като мощен източник на енергия.

Сокът от Нони съдържа в голяма концентрация веществото Proxeronin, което регенерира, съживява клетките и увеличава способността им да усвояват хранителните вещества от храната. По този начин оздравява организма, намалявайки недостига на вещества. Засилва имунната система и подобрява обмяната на веществата. Може да бъде употребяван от деца и възрастни.

Една от най-важните съставки на Нони - Damnacanthal, способства образуването на т.нар. Т- и В- клетки и за формирането на оптимално равнище на лимфоцити и фагоцити. Служи като своеобразен надзирател при процеса на делене на клетките и тъканите и "не позволява" те да се из­родят. Осигурява оптимална работа на имунната система. Активните еле­менти, ксеронин (Xeronine) и проксе­ронин, също подобряват работата на имунната система и имат антидепресивно действие. Тези вещества усил­ват отделянето на ендрофин, чието действие се изразява в подтискане на болката и подобряване на настроени­ето. Освен това ксеронинът активира противовъзпалителните механизми на организма, има антиалергично действие и усилва съпротивителни­те му способности срещу бактерии и вируси. Веществото скополетин подпомага функционирането на епифизата, увеличава нивото на серотонин и мелатонин, като по този начин предпазва от колебания в настроението и оказва благоприятно въздейс­твие по отношение на адаптацията на организма към измененията на денонощния цикъл.

Съвкупността от специални активни вещества, съ­държащи се в продукта NONI-SAFT увеличават взаимодействието между клетките, усилвайки по този начин способността им да регене­рират. NONI-SAFT притежава и други изключителни качества, като възможност за нормализиране на клетъчните процеси, подобряване на метаболизма, активиране на защит­ните механизми на организма срещу възпалителни процеси. Най-важното му качество е, че има антиалергично действие.

Видео: Тайната на НониКак се произвежда сокът от Нони


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Morinda citrifolia (Нони)
Страница 1 от 11
Търси: