Melicoccus bijugatus - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 24.07.2017, 17:44
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Melicoccus bijugatus (Испански лайм)
Melicoccus bijugatus
OrdonezДата: Вторник, 05.03.2013, 20:42 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Испански лайм (Melicoccus bijugatus) - Статията е на Иван Иванов.
Вид: Овошка

Испанският лайм (Melicoccus bijugatus) обитава тропическите области на Америка. Това е високо дърво с двойноперести листа от 4, по-рядко 2 или 6 листчета (на долните клонки листата могат да бъдат прости). Листата са почти кожести. Това растение няма нищо общо с лимона - лайм, освен формата на плодовете.

Испанският лайм от едни се смята за вечнозелено, а от други за листопадно растение. Ако сметнете, че то е вечнозелено, то ще се прави, защото не остава без листа. От друга страна обаче листата му се обновяват ежегодно изцяло. В този смисъл растението е листопадно. Особено ефектен е листопадът в дъждовното време, през пролетта, когато на испанския лайм за 3-4 часа израстват новите листа и се разпукват цветовете. Към края на второто денонощие всички стари листа опадат в зелено състояние, като постилат земята под дървото с плътен килим.

Цветовете на испанския лайм излъчват много приятен и силен аромат. Разпространява се на голямо разстояние, като привлича рояци от пчели. Освен пчелите, испанският лайм привлича и колибритата, които се хранят с нектара им.

Стайно отглеждане

Като стайна култура испанският лайм е достатъчно непретенциозно растение, особено при условията на добро поливане. Размножава се чрез семена, които съхраняват кълняемостта си в продължение на 2-3 седмици. Садят се веднага в голяма, дълбока саксия. Семената покълват бързо и дружно, като растенията са с големи и дебели корени.

Как да го размножите

За успешното отглеждане е нужна температура не по-ниска от 25 градуса. След покълването им трябва да направите минипарник. При дължина на светлата част от деня по-малка от 12 часа, трябва да осветявате допълнително. Внимателно поливайте, като не допускате пресъхване на почвата и редовно опръсквайте. При недостатъчна влага листата започват да окапват.

Плододаването на испанския лайм започва на 3-5 година от живота му. Растението може да се размножава и чрез резници. При стайно отглеждане испанският лайм се нуждае от резитба, при която той се формира като малко дръвче.
[i]


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Melicoccus bijugatus (Испански лайм)
Страница 1 от 11
Търси: