Carica pentagona - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 29.06.2017, 01:47
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Carica pentagona (Babaco - Бабако)
Carica pentagona
OrdonezДата: Събота, 16.03.2013, 22:30 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Планинското растение Бабако (Carica pentagona) от семейство Папаеви и е естествен хибрид между C. pubescens(чилийска златна папая) and C. stipulata расте във високите долини на Андите, разположени в Еквадор. Наричат го още бабао. Плодът принципно е безсемен, но пнякога образува семена ( в редки сучаи). През 1793 г. разсад е попаднал в Нова Зеландия, която му е станала втора родина, така както на актинидията и на киваното. Този плод бързо е завоювал известност в Европа, Южноафриканската република и Америка. През 1985 г. Италия е една от първите страни, пренесла растението от Нова Зеландия. Там интересът бил толкова голям, че през 1987 г. се състояла първата национална среща по проблемите на отглеждането му.

Бабакото изисква прохладен субтропичен климат, но без мраз през зимния период. Съвременният ареал на разпространение е Еквадор, Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Южноафриканската република, а така също и някои страни от Средиземноморието - Италия, Испания, Гърция и Израел. От 1991 г. се правят експерименти за отглеждане на бабако и в Холандия в оранжерийни условия. На световния пазар плодове се доставят главно от Нова Зеландия - от октомври до януари, от Италия - юли - септември, от Испания - април до август и от САЩ - от ноември до януари, както и от Еквадор.

Бабако е близък родственик на папаята. Отличава се със силен растеж, бързо достига височина 3 м. Има едно отвесно централно стъбло, върху което растат едновременно листа и плодове. Плодовете са прикрепени на дълги плододръжки към стъблото, както при папаята.

Плодовете имат удължено ребриста форма със заострен край. Дълги са 20-30 см и са широки 12 см. При напречно прерязване имат формата на звезда със закръглени лъчи. При добри условия на отглеждане един плод достига 1,5 - 2 кг, но на пазара се предпочитат тежките около 0,5-1 кг. В началото кожицата е зеленикава, когато плодът зазрее се появяват малки жълти петна, чиито размери постоянно се увеличават. Напълно зрели стават жълти.

Бабако е рядък деликатес, консумира се в прясно състояние заедно с кожицата и вътрешността. Изисканият му вкус напомня едновременно ябълковия сорт Грени смит, ягода, ананас и папая.

Плодовете са нискокалорийни и се ценят от хората с наднормено тегло. Съвременната официална медицина го препоръчва и заради богатото съдържание на папаин (протеолетичен ензим), наречен още "растителен пепсин". Той неутрализира повишената киселинност на стомашния сок. Богатото на папаин, както и на витамин С и на хранителни влакна плодовото месо влияе общоукрепващо на организма.

Това удивително растение е причината Дик да отиде в Южна Америка, веднага след като опитва и вижда плода. След една презентация на този плод в Нова Зеландия. Намира връзката в Еквадор, изучава за кратко испански език и заминава. Това пътуване му е било първото, а в последствие осъществява още няколко свързани с други растения. Завръща се в Нова Зеландия с 30 резника. От тях бързо произвежда 1000 бройки растения. След което започва продажбата и на посадъчен материал. Тастението има способността да произведе 30 кг. плодове само за 12 месеца. За разлика от останалите видове папая, Бабако не се нуждае от мъжко растение за да се оплоди. Растенията се самооплождат. Първата страна която започва да го отглежда след Еквадор е Нова Зеландия. Плодове се изнасят за Япония, Италия, Австралия и САЩ.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
milenДата: Събота, 16.03.2013, 22:34 | Съобщение # 2
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 22
Статус: Offline
Ще го имаме ли в магазина?
 
OrdonezДата: Събота, 16.03.2013, 22:36 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Надявам се Милене, за сега само разсадници в Кипър го предлагат, в момента сме в проучвателен стадии. Определено ще го имаме, но кога не се знае нищо за момента.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 26.03.2013, 17:49 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Вкореняване на резници Бабако - Информацията ми е предадена от уста на уста от Гоя Ордонез (моята леля) smile

Първи стъпки -
Добре е резниците да престоят 3-4 дни на стайна температура, така че там където е резано да се втвърди. Това ще ги предпази от последвалото гниене в друг случай (заравяне директно след като срежем). Ако резника има листа на върха, ги оставяте, не ги премахвате, просто ги обвивате с найлонова торбичка и привързвате под тях .

Почва - Използвайте силно отцедлив субстрат или 1 част перлит, 1 част стерилен субстрат, 1 част кокосови влакна. Почвата можете да стерилизирате като я загреете във фурната за няколко минути при 105°С
Размери на съда - поради факта да не го прехвърляме веднага от контейнера, аз препоръчвам 4 литрови.
Засаждане - Заравяме половината или 2/3 от резника в субстрата, ако разполагате с хормони топим долната част преди да заровим и ги полахаме диагонално под наклон, вкореняват се по добре (личен опит).
Поддържаме почвата леко влажна през цялото време докато трае процеса. Ползвайте сонда влагомер, в момента на пазара има на доста ниски цени.
Температурата на мястото на вкореняването не бива да е под (16-24 °C). Нито по топло нито по студено.
Ако влажността е под 80%, покриваме резниците с найлонова торбичка с малка дупчица на върха и да диша растението. Държите резниците далеч от директното слънце.
След 4-6 седмици, леко придърпваме резника, за да видим дали се е вкоренил. След като се вкорени, отстранете пластмасовата торбичка (ако сте използвали такава) и добавете бавно действащ тор. След като се появят нови листа можете да увеличите поливането.
Един месец след вкореняването, можете да им даде малко слънце, но ги пазете от следобедното слънце в продължение на още 2-3 месеца.
След 3 месеца растеж, можете да ги излагате на по-широк температурен диапазон, но да се пазя от замръзване.
До първото плододаване е нужен контейнер от 20 литра.
Георги Гошев, Български екзотичен център.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Carica pentagona (Babaco - Бабако)
Страница 1 от 11
Търси: