Piper nigrum - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:17
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Piper nigrum (Индийски пипер)
Piper nigrum
OrdonezДата: Петък, 29.03.2013, 00:36 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Черният пипер или още Piper nigrum е „роден“ в Югоизточна Азия и принадлежи към семейство Пиперови (Piperaceae). Това е пълзящо растение, което достига дължина до 10 метра. Подправката, която познаваме и обичаме, се получава от ферментиралите изсушени и недоузрели плодчета на растението.

Малките костилкови плодове, които ражда черният пипер се събират, когато са червени. По време на беритба местните имали конкуренция в лицето на една птица, която се хранила с лютите малки зрънца. Но пък в замяна нейното месо било толкова ароматно, че не е се е налагало да му прибавят никакви подправки при готвене му.

Историята на черния пипер започва още преди новата ера. Тогава тази невероятна подправка била по-ценна дори от златните монети. Съществували глоби, които се плащали в зрънца черен пипер, а не с пари. Поради тази причина често са наричали Piper nigrum „черното злато“.

През Средновековието черният пипер бил луксозна стока, достъпна само за богатите. Често търговците използвали тази подправка като символ на своите стоки, с което цената им се покачвала драстично.

Първото приложение на черния пипер било в кухнята. Като подправка черният пипер помага за храносмилането като увеличава производството на стомашните сокове и слюнка. Използва се за повишаване на апетита и е особено ефикасен при злояди деца.

В съчетание със сол, черният пипер се е използвал за предотвратяване на лош дъх, зъбен кариес, зъбобол, кървене на венците.

С течение на времето Piper nigrum навлиза и в медицината. Първоначално се използвал прах от лечебната подправка, който лекувал треска, настинка, ревматизъм, импотентност.

Днес черният пипер се използва като съставка и на редица хомеопатични лекарства за лечение на настинка, главоболие, висока температура, изгаряния, възпаления и парене на очите, колики и коремни спазми, чревни проблеми, сърдечни проблеми, проблеми с бъбреците, нервите и половата система.

Тайната на черния пипер се крие в химичния му състав. Той съчетава в себе си горчивия гликозид пиперин, етерично масло, скорбяла, витамин С и Е и др. Тази комбинация прави черния пипер изключително подходящ за лечение на кожни проблеми. От бабините рецепти ще ви издам една – смесват се еднакви количества млян черен пипер и брашно от нахут. Към сместа се добавя кокоша мазнина. Получената консистенция спокойно можем да наречем домашно приготвен крем за лице, с който може да лекувате проблемните участъци в продължение на 40 дни. Разбира се, само ако не сме алергични към някоя от съставките.

Що се отнася до нашите ястия, на всички е известно приложението на черния пипер. Но тук е важно да се обърне внимание на един тънък момент. Добре е подправката да се използва в умерени количества. А хората, които страдат от язва на стомаха или имат проблеми с черния дроб, е най-добре да избягват тази прекрасна подправка като част от своите ястия и напитки.

Търговията с подправки е изиграла важна роля през хилядолетията. Тя била въпрос на могъщество и богатство. Много скъпоценни подправки дошли от Индия, Китай и Индонезия. През Средновековието търговията с подправки била контролирана предимно от османските владетели. Много важна роля играели по онова време търговците на Венеция и Генуа. Откриването на Америка също е свързано с подправките. Една от целите на великите мореплавателите била да открият свой път към Индия, за да разбият търговския монопол на османците.

Хилядолетната история на подправките

Подправки са били използвани още през периода на неолита: в наколни жилища има находки на ким. Преди 4 000 до 5 000 години древните египтяни използвали лук, чесън, хвойна и ким не само като кулинарни продукти, но и като лекарствени и козметични средства. В писмени сведения от Месопотамия също се споменават тези подправки. Още преди 3 000 до 4 000 години в Китай били използвани звездовиден анасон, шафран и джинджифил.

Много от билките и подправките, които използваме и днес били познати на философите и лекарите в древна Гърция и Рим още преди 2 500 години. Тогава ги ползвали предимно като лечебни средства. По време на своите военни походи, Александър Велики донесъл черен пипер и канела от Персия и Индия. Вносните подправки били знак за благосъстояние при древните гърци. Преди около 2 000 години римляните заимствали от гърците знанието за подправките и започнали сами да ги отглеждат. Със своите военни походи Юлий Цезар също се опитал да разбие търговския монопол на арабите, които продавали скъпо подправките си.

През 8 и 9 век сл.н.е. бенедиктинските монаси пренесли подправки и билки през Алпите в Западна и Централна Европа. Игуменката Хилдегард фон Бинген изиграла огромна роля по отношение на отглеждането на лечебни растения и подправки, тъй като обединила предаденото от гърците и римляните знание с народната медицина, като по този начин тази информация станала достъпна за широката публика.

През 13 век венецианският търговец Марко Поло бил първият европеец, който по време на своите плавания по море се запознал с индийското орехче и карамфила, по крайбрежието на Малабар открива черен пипер, джинджифил и канела. По това време подправките били скъпи колкото злато. В края на 15 век Христофор Колумб естествено не успял да открие прочутите индийски подправки в Америка (която той взел за Индия). Въпреки това, неговият корабен лекар Диего Чанка пренесъл в Европа лютата чушка чили. Докато Христофор Колумб откривал Америка, португалецът Васко да Гама плавал към Калкута през 1498 година и така успял да разбие търговския монопол на османците. След като морският път към Индия бил открит, с венецианския монопол окончателно било свършено.

В началото на 16 век Ернан Кортес донесъл какаовото зърно от Америка, където в Мексико се запознал и с ваниловата шушулка като ароматна добавка към какаото. По това време португалците дори унищожавали насажденията от подправки, за да продължават да поддържат цените високи. В края на 16 век испанците и холандците започнали да оспорват португалското надмощие в търговията с подправки. Франциско Хернандес де Толедо тръгнал за Мексико по поръчение на Крал Филип II. Той открил един особен вид пипер, който нарекъл "табасков пипер" на името на мексиканската провинция Табаско. Така бахарът дошъл в Европа.

В началото на 17 век холандците успели да изместят португалците от световната търговия с подправки. Те се превърнали в строги и безпощадни пазители на монопола си. В Цейлон те издали закон за контролираното засаждане на канелени и мускатови дървета. За неспазването му се прилагало смъртно наказание. Малко след това британците засилили господството си в Индия и по този начин се стигнало до последващ монопол в търговията с подправки. През 1770 година Пиер Пуавр, френският губернатор на остров Мавриций, успял да изнесе мускатово дърво от Молукските острови (индонезийска островна група), за да разруши монопола. По това време французите успели да пренесат и отгледат карамфил и на други острови. От този момент световното производство рязко се повишило. С по-лесната търговия и все по-добрите транспортни възможности паднали цените на подправките, но не и тяхната значимост за нашата кухня........


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Piper nigrum (Индийски пипер)
Страница 1 от 11
Търси: