Cereus Jamacaru - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 24.07.2017, 17:45
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Cereus Jamacaru (Драконов плод - Кралицата на вечерта...)
Cereus Jamacaru
poj160arДата: Понеделник, 11.11.2013, 19:40 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Здравейте, драги съфорумци по предложение на колегата Ordonez ще помогна в развитието на тази тема, като допълня информация относно това прекрасно растение.Cereus jamacaru е роден в североизточна Бразилия. Растението е натурализирано също и в южната част на Африка - основно Кения, Танзания и от части в Уганда. Вирее предимно в скалите и саваната.
Cereus jamacaru е бодливо дърво, което обикновено нараства до 7 метра, въпреки че понякога може да нарастне и до 15 метра височина. Той има дебели, сочни клонове. Стеблата нарастват до диаметър 35 см и повече. Бодлите са разположени в групи от 5 до 10 и неговите нарязани стъбла не излъчват млечен латекс. Първоначално израстват около 3.5 cm високи била,които стават по-високи с напредването на възрастта. И върху тях на разстояние от 2 до 4 cm се появяват жълти до кафяви ареоли. Те носят около 15 до 20 жълтокафяви шипове, които са разпределени в 7-9 шипове и от 6 до 13 централни бодли. Не рядко, общият брой на бодлите се постига само в продължение на много години. Тръните, които са късно образувани са особено гъсти и стигат до 10 см дължина. Цветовете образувани от ареолите късно през нощта достигат до 25 см дължина. Външните прицветници са кафяво до светло зелено, вътрешността е бяла. След оплождането се появят овална да крушовиден плод на около 6 см в диаметър и 12 см дължина. Това петно ​​на падежа кармин на коралите и тичам да. Във вътрешността на плода са матово черно, на около 3 мм семена в сочни, бяла плът . Клоните са зелени до синьо-зелено с изявени ребра, които понякога са счупени и вълнообразни. Цветовете са бели и видими (само през нощта), измервателни до 25 см дължина.
Плодът е Бери, жълтеникаво розов, с розов или червен цвят с дължина до 6 см. Той е бял от вътре, с малки черни семена.
Повечето растения от вида се разпространяват чрез вегетативни средства. Отглежда се в битови условия като декоративно растение.
В естествени условия Cereus jamacaru се разпространява много и превзема територията на местната растителност. Интересно е, че вида е бил вписан като вреден плевел в части на Южна Африка (Забранените растения, които трябва да бъдат контролирани. Те служат с неикономическа цел и притежават характеристики, които са опасни за хората, животните или околната среда). Абе не гледат красотата ... biggrin Но, не е включен в списъка на вредните плевели от правителствата на Кения, Танзания и Уганда.

Е, това е от мен. Надявам се, че съм бил полезен с темата, подсказана от Гого!!! Ако има желаещи, моля да я обогатят с повече информация за останалите колеги. Успех, приятели!!! biggrin
Прикачвания: 7701340.jpg(13Kb) · 1099397.jpg(16Kb) · 4847447.jpg(11Kb) · 1242464.jpg(12Kb) · 2673815.jpg(13Kb) · 3701566.jpg(9Kb) · 1596007.jpg(6Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Понеделник, 11.11.2013, 20:03
 
scleriДата: Вторник, 12.11.2013, 18:51 | Съобщение # 2
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 4
Статус: Offline
Cereus jamacaru е член на обширното семейство на кактусите. За това при срязване не пуска млечен латексов сок. Такъв сок отделят Еуфорбиите. Някои видове от този род доста приличат на стълбовидните кактуси от род Цереус.
Cereus jamacaru се отглежда от любителите на кактуси както заради атрактивния си външен вид, така и за подложка. Върху непретенциозен кактус наречен подложка кактусистите присаждат / лепят по техен жаргон / кактуси от видове чиито отглеждане в любителски условия е много трудно, а понякога почти невъзможно.
Cereus jamacaru както и повечето представители на род Cereus сравнително рядко цъфти в любителски условия. Една от основните причини за това е че започва да цъфти след достигане на размер който трудно се адаптира в домашни условия. Още по-трудно е да се говори за отглеждане на това растение с цел добив на плодове за домашна консумация.
По принцип плодовете на доста видове кактуси са годни за консумация, и местното население ги събира старателно. При нашите условия кактусите се отглеждат главно заради атрактивния си външен вид, и красивите цветове.
Ако все пак някой иска да отглежда кактус с цел добив на годни за консумация плодове аз бих му препоръчал да завъди в двора си представители на род Опунция. Най-популярната у нас е Опунция фикус индика. Тя успешно понася нашите зими и може да се срещне на доста места в България свободно растяща по песъчливи южни склонове. Плодовете и могат да се намерят и по големите хранителни хипермаркети под името кактусова круша.
Ето така изглежда една Опунция в края на лятото.


 
OrdonezДата: Вторник, 12.11.2013, 22:06 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
От жълто червената вариация съм опитвал, от тези червените , не съм, какви са на вкус ?

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
scleriДата: Вторник, 12.11.2013, 22:37 | Съобщение # 4
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 4
Статус: Offline
Не бих казал че е нещо особено, но все пак въпрос на вкус.
Трудно се описва такова субективно усещане като вкуса, но бих казал - свежо, сочно, сладко кисело, с лек специфичен аромат. Не мога да го оприлича на нищо познато.
Ако може да бъде някакъв критерий за качество факта че повечето от моите познати които са си купували, и пробвали не са повторили.
Друг любопитен факт е че освен плодовете самата Опунция също става за ядене. Естествено ядат се младите членчета / питки /. Внимателно се почистват от бодлите, след това питката се нарязва на тънки лентички, леко се попарва с вряла вода и на края с малко зехтин, сол и оцет става чудна салатка.
 
poj160arДата: Петък, 15.11.2013, 22:58 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Наричат го още „лунно цвете“ или "ягодова круша". Консумира се само месестата част на плода – бяла или червена на цвят, сочна, не много сладка, изпълнена с черни семенца, предпазва от ракови заболявания, ускорява отделянето на токсините от организма, намалява холестерола и кръвното налягане.

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Петък, 15.11.2013, 22:59
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Cereus Jamacaru (Драконов плод - Кралицата на вечерта...)
Страница 1 от 11
Търси: