Nelumbo nucifera - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 28.07.2017, 07:31
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Nelumbo nucifera (Sacred lotus)
Nelumbo nucifera
OrdonezДата: Четвъртък, 19.12.2013, 15:04 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
...Плодът на Лотоса е описан още от Одисей, за страната на хората , които ядат лотос. Който попадал там и опитал лотоса, забравял за родината си и за винаги оставял в тази страна. Принципно лотоса е нещо от рода на нашите водни лилии, т.е водна роза. След прецъфтяването се образува плод, който изглежда като ситото на лейка. През ситото се виждат отделни плодчета. Лесно се разкъсва, тъй като е образувано от лека гъбеста тъкан и тогава се изваждат плодовете , които са големи колкото жълъд. Плодът сам по себе си има в средата лотосови орехчета, които се ядат сурови или пекани. Опитах ги , наистина са вкусни....
Така накратко професор Пенонжек разказва за своята среща с лотоса в Тайланд в книгата си .

Сега ще се пастна директно от нета една статия ...
Лотосът, освен наслада за душата е и полезно за здравето.Той е от едно семейство с познатата у нас водна лилия.В Китай е невъзможно да видите парк или градина с езеро, в което да липсват лотоси и златни рибки.Но китайците са открили, че всяка част от този символ на красотата може да се използва и като лечебно средство.

Лотосът е едно от най-уважаваните растения на Изток.Още от древни времена той е част от фолклора, митологията и религията на много народи.Той е символ на плодородието, красотата и чувствеността, възраждането, чистотата и божествената мъдрост, олицетворява възможността на човек да развие своето съзнание и да постигне съвършенство.

Още в древен Египет изобразявали бога на слънцето Ра като дете, седящо върху цветовете на лотос.Лотосът присъства като мотив и в обредите на древните арабски ордени, може да се открие в архитектурата, скулптурите и рисунките на джайнистите.

В Индия отношението към лотоса е много специално.За индусите той е много повече от цвете, той е символ за всичко, което те приемат за красиво и благородно.В древните манускрипти е казано, че за първи път това цвете цъфнало по време на сътворението на света.

Изискаността на лотоса било невъзможно да остане незабелязана и от китайците.Лотосът бил вдъхновение за художници и поети, които го сравнявали с утринна роса от небето или чиста вода, струяща от цветето.Понякога го наричали водна магнолия.Според китайците лотосът трябва да помогне на хората да видят доброто дори и в най-тежките ситуации в живота- така както се извисяват неговите белоснежни цветове над мътната вода, не забелязвайки мрака на дъното, от което растат.Поетите възпели и стеблото на лотоса.То е много гъвкаво и може лесно да се огъне и разтегне, но е много трудно да се разплете, тъй като има много здрави и гъвкави влакна.Това качество на стъблото на лотоса в Китай го сравняват с истинската любов, която свързва сърцата на влюбените завинаги, колкото и да ги отдалечат обстоятелствата в живота.

Дошлият по-късно от Индия будизъм пренесъл своето трогателно отношение към цветовете на лотоса и в Китай.В скулптурите и изображенията Буда винаги бил представян седящ на цветовете на лотос.Според будисткото учение, така както лотосът израства от калта и мътилката, оставайки незамърсен от тях, така и сърцето на човек трябва да остане незасегнато от цялото земно зло.

Будистката богиня на милосърдието Гунин, облекчава страданието на хората, с капките вода, които текат от краката й, когато стъпва по цветовете на лотоса, растящ на повърхността на водата.

За будистите лотосът е най-нагледният пример за дистанцирането от вулгарностите на живота- цветето на душата плава на повърхността на духовното езеро, докато корените му са дълбоко вкоренени в почвата на земното битие.Една от средновековните мантри гласи: "Сърцето на човек не трябва да ражда желание за зло.То трябва да е като цветовете на белия, червения и синия лотос, който расте във водата, но не е неин източник."Основната идея, че мъката е щастие, злото е добро, мръсното е чистота и всичко това е неделимо е била въплътена в лотоса, като единен растителен организъм, който чрез стеблото си съвършено е съединил мръсното и чистото, земното и възвишеното.

В днешни дни са известни над сто вида от това великолепно растение, което расте по всички континенти.Лотосът е многогодишно растение, което пуска корени във пресни водоеми като езера, реки и др.Листата му, които са с големина около 60см, плават над водата или се извисяват над нея.Цветовете му притежават невероятен аромат, разтварят се рано сутрин и са най-различни на цвят- бели, розови, светло-жълти и даже синкави.Семената на лотоса се образуват в своеобразното съцветие, което наподобява това на мака.Всяко семе, което е във формата на конус, се намира в отделна клетка.

Освен божественото си предназначение, лотосът има и по-земно и практично приложение.Екстрактът от цветовете му с успех се прилага в традиционната и съвременна медицина и козметика.

Според традиционната източна медицина лотосът е отлично противоотровно средство.От корените и листата му се приготвят лекарства, които помагат при висока температура, диария и хемороиди.Те облекчават общото състояние след слънчев удар, световъртеж и кръвотечение.

Китайските препарати, приготвени от лотосови семена могат да излекуват болести като холера и тропическа треска.Семената са добро средство срещу повръщане, подобряват храносмилането и съня, помагат при стрес, тонизират организма.

Освен в лекарствените препарати, семената на лотоса се използват и като добавка към ястия като каши, супи, яхнии.Добавени в гозбата, лотосовите семена не променят вкуса й, но укрепват имунитета, нервната система и сърцето.Те въздействат върху меридианите на далака, бъбреците и сърцето и заздравяват отделителната система, стомаха,червата, сърдечно-съдовата система, репродуктивните органи, гърлото, белите дробове.Полезни са при бъбречна недостатъчност.Семената от лотос могат да се ядат сварени самостоятелно, с ориз и др..

Във фармацията, алкалоидите, като лотузин, диметил-коклаурин, неферин и нуциферин, извлечени от лотоса, имат широк спектър от приложение в състава на съвременните кардиологични, съдоразширяващи, кръвоспиращи и понижаващи температурата препарати.Последните изследвания показват, че те могат да се използват и при лечението на ракови заболявания.Целебни свойства притежават всички части на лотоса, но най-много активни алкалоиди съдържат тичинките му.

От древни времена било забелязано и още едно удивително свойство на лотоса – да успокоява нервната система.За да постигнат по-дълбока медитация, будистите палели благовония от лотос.Екстрактът от него, добавен в чая или виното, при системна употреба успокоява и създава усещане за приятно отпускане на всяка клетка в тялото.В такова състояние човек престава да мисли за грижите и проблемите и тихо се наслаждава на настоящия момент.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Nelumbo nucifera (Sacred lotus)
Страница 1 от 11
Търси: