Bitter Gourd - Форум Екзотик Плантс България
Събота, 22.07.2017, 05:48
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Bitter Gourd (Momordica charantia)
Bitter Gourd
OrdonezДата: Петък, 04.04.2014, 13:02 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Здравейте приятели, отварям тази тема, защото днес получих семена от Индия , на няколко интересни зеленчука, като един измежду тях е точно Момордиката. Производителя на семената е http://www.seedworks.com/india/bitter_gourd.html и по точно техния клон в Индия.

Сорта който ще засадим за първа година е F1 Хибрид , записан под името US 33 , информация за него е дадено на снимката качено по долуСемената са обработени и са с перфектна кълняемост, фирмата е световен лидер за производство на семена , ние при интерес разбира се , можем да станем техни дистрибутори в България.
Поствам информация за вида , взета от интеренет пространството със съгласието на автора и Христо

Момордиката (Momordica charantia) принадлежи към семейство тиквови и произхожда от тропиците - поред едни източници от Югоизточна Азия, а според други този въпрос не е изяснен, защото е широко разпространена в тропическите области на Азия, Африка и Америка. В тези части на света нейните неузрели плодове са популярен зеленчук. Те са особено богати на полезни вещества - както хранителни, така и лечебни. Съдържанието на витамин С в тях е съпоставимо с това на лимоните. Характерното за тях е, че имат горчив вкус, но именно заради него се отглеждат. Доста широко се използват в кухните на Малайзия, Виетнам, Филипините, Тайланд, Китай, страните от Централна и Южна Америка, и карибските острови. В тези райони се използва широко (плодовете и листата) и в народната медицина.Растението е едногодишно, лиановидно. Подобно е на растението на луфата (по-малко на това на динята). Плодовете са продълговати и в зависимост от сорта са дълги от 6 до 60 см. Покрити са с множество израстъци подобни на брадавици. За готвене се използват неузрелите плодове. Характерното за тях е, че имат горчив вкус. Поради тази причина на Запад това растение и плодовете му се наричат горчив пъпеш. Степента на горчивина зависи от две неща: 1. степента на зрялост - колкото са по-стари, толкова са по-горчиви и 2. от сорта - сортовете с тъмно зелени (неузрели) плодове са по-горчиви, а тези със светлозелени (неузрели) - по-малко.

Отглеждане: Момордиката се отглежда както краставиците, с тази разлика, че тя се нуждае от по-дълъг вегетационен период преди да започне да плододава, и затова семената се засяват рано (чрез разсад или директно) - до следата на май. За сигурно никнене температурата на почвата/субстрата трябва да е поне 20 градуса. При оптимална температура изникват за 1-2 седмици. Устойчива е на болести.

Беритба: След началото на цъфтежа плодовете на момордиката се развиват бързо (както краставиците) и затова трябва да се берат често. За консумация се използват неузрелите плодове, които са достигнали типичния за сорта размер. Те трябва да са твърди (докато са млади вътрешността им е като при тиквичките, а със зреенето става куха), а семената трябва да не са се развили. При зреенето плодът се разпуква от към върха на три части, които се завиват назад. Цветът на узрелия плод е оранжево-червен.

Кулинарна употреба: Както вече беше отбелязано плодовете на момордиката са горчиви и в зависимост от сорта и степента на зрялост могат да бъдат от леко до много силно горчиви. Именно горчивия вкус отличава този зеленчук от останалите и го прави подходящ за приготвянето на ястия с отличителни вкусови качества. Истината е, че повечето хора, които не са свикнали с този тип кухня в началото не харесват този вкус (особено ако се използват силно горчиви сортове). Интересното е, че човек може да привикне към него, и то до такава степен, че да му стане сред любимите. Точно както е при любителите на лютото - започват да ядат все по-люто и това им харесва, дори се пристрастяват. Положението с момордиката е идентично - дори и в началото да не ти харесва, с времето се привиква и започва да ти харесва много. Това е и причината за широкото и използване в кухните на много от страните с тропически климат (от където произхожда растението).

Най-често този зеленчук се вари, задушава, пържи, пълни се със свинско месо и се пече, приготвя се на супи, консервира се (както краставичките) и др.

Лечебни свойства: Плодовете и листата на момордиката от векове се употребяват в народната медицина на страните в които е разпространена. Използват се при множество болести. При това срещу сериозни заболявания. Дори човек, който чете за различните качества на момордиката би се запитал: "Това зеленчук ли е или билка"? Явно е и двете! Тук ще споменем само някои от лечебните качества, които към момента са потвърдени (по-често само в лабораторни условия) и от съвременната медицина:

Както повечето храни съдържащи горчиви вещества, така и момордиката влияе положително на храносмилането, като същевременно за разлика от повечето други горчиви храни тя може умерено да се използва и от хора с язва, защото съдържа вещества, които смекчават дразненето.
Напълно доказано е, че оказва благоприятно въздействие при диабет, защото снижава нивото на кръвната захар.
Снижава нивата на холестерина и триглицеридите.
Цялото растение показва въздействие срещу различни ракови образувания.
Има антивирусно действие (срещу редица вируси). Лабораторни ин витро тестове дори са показали, че някои съставки забавят развитието на вируса на СПИН, но те се абсорбират трудно от човек при орално поглъщане.
Листата и плодовете показват широко антибактериално действие.
Има данни, че действа като слаб имуномодулатор (засилва имунната система).


Противопоказания (момордиката не трябва да се използва с лечебна цел от):

Да не се използва от бременни и кърмещи жени.
През периоди на честа консумация предизвиква намаляване на плодовидостта и при мъжете и при жените.
Да не се използва от хора с ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия).

Както виждате на момордиката се приписват много-сериозни лечебни качества и при това срещу някои наистина много-сериозни заболявания, затова не трябва да се спекулира с твърденията, че тя със сигурност ще окаже благоприятно въздействие и по този начин да се дават вероятно напразни надежди на някой, които страда от тях. За диабета е доказано, че има благоприятно въздействие, но за другите болести все още не е ясно дали то е достатъчно силно.

Другите неща които ще засадим са интересни люти индийски чушлета.
Също и Bottle Gourd - US 161 ( http://cielcreatives.in/demo....rd.html ) и Sponge Gourd US 3 ( http://www.seedworks.com/india/spongegourd.html# )
Прикачвания: 9154339.jpg(82Kb) · 5768189.jpg(136Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Петък, 04.04.2014, 19:27 | Съобщение # 2
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Христо ми писа че няма Момордика.
Ти как взе ?
Сина ми също не ми донесе / както очаквах /.
Ще взема от теб - било разсад, било семена.
Понеже съм мазохист и всяка година правя живота си ад, ще продължавам все в този дух / каква гадна дума - дух /.
Ще стана първия в страната МОМОРДИКОМАН !


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Петък, 04.04.2014, 19:53 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Quote Ordonez ()
Здравейте приятели, отварям тази тема, защото днес получих семена от Индия , на няколко интересни зеленчука, като един измежду тях е точно Момордиката. Производителя на семената е http://www.seedworks.com/india/bitter_gourd.html и по точно техния клон в Индия.

Сорта който ще засадим за първа година е F1 Хибрид , записан под името US 33 , информация за него е дадено на снимката качено по долу


писал съм го малко по горе как smile Митак, даже и линк съм дал, пазя и опаковките общо 4 различни нещица си взех, днес ми ги донесе Денис Рао Дасари, племенник на собственика на фирмата

ПС: Искаш ли някое друго семе ???


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Събота, 05.04.2014, 06:53 | Съобщение # 4
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Да!
И едно да е ще го отгледам внимателно.
Аз ги накисвам в разтвор от Гиберелинова киселина и кълняемостта е 100%.
Достатъчно е да оставя 2 плода за семена и ще има за всички.
Ако идваш към града - бипни ми.
Знаеш че от есента до пролетта идвам при теб за щяло и нещяло, но лятото съм адски зает.
Все се каня да снимам някои неща и все се сещам като се прибера.
Даже с Reimbrant говорихме да пусна албум в раздела.
Тази момордика ми е влязла под кожата, но дано не е само мерак.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Bitter Gourd (Momordica charantia)
Страница 1 от 11
Търси: