Carica Papaya - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 24.07.2017, 17:39
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 3123»
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Carica Papaya (Папая)
Carica Papaya
OrdonezДата: Събота, 21.01.2012, 16:38 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Айде дойде ред и на тази тема. Смятам да разгледам развитието на папаята в домашни условия и да се развие точно казано самата тема , като можем да бъдем полезни надявам се на любители които смятата тепърва като мен да опитат.
Подготовка на семената и дати на засаждане.
17 . 04 . 2011 год. Семената се извадиха внимателно от плода , измиха се в сито с хладка вода. Самите семена , както се вижда тук на снимката
, са обвити във сочна обвивка , която съдържа вода с цел явно да храни семето при засушаване. Аз обаче спуках тази обвивка - отбелязвам доста трудоемко на всичките над 500 семена , които засадих съответно в 200 работни саксиики 10 см пълни с чиста торф. Засадени на дълбочина 2 см.
Днес 19 .05 .2011 год. забелязах първите кълнове , ако приемем факта че с се показали вчера , означава 30 дни от датата на посаждането. като приемем факта , че е нормално саксийките да се покриват с парчета стъкло за форсиране на кълна , означава доста добро представяне при полевите условия които аз им създадох , а те са никакви. Никакви специални грижи. Средни дневни температури от 18 С до 25 С и с нощни от порядъка на 8 С до 12 С. Предполагам при форсаж с топлина, 20 дни е нормално за да покълнат семената. От тук нататък ще прилагам снимков материал и развитието на растенията . Една част ще торя с течни торове, друга с листни торове, трета част с нищо. Една част ще засадя в земята друга в саксии, растенията ще се гледат различно и всичко ще се описва в темата със снимков материал.
Така и малко инфо накрая за папаята , къде какво чул, прочел и запомнил.
Папаята е с произход равнините тропици на Южна Америка. Започва да плододава от 6 до 10 месеца след засаждането на семето. Папаята расте бързо има само едно стъбло и няма разклонения. На външен вид наподобява палма. Ако и прережете върха тя развива други стъбла. Плодовете буквално излизат от стъблото и , което пък от своя страна не образува кора . За да се осигури по добро опрашване е необходимо и мъжко растение. Ето мъжки и женски цвят..

Мъжко и женско растение...

Темата продължава със снимков материал...
Папая, кълновете са на 32 дни от засаждането на семената, с риск пак да се повторя - не са затопляни с цел форсиране, според мен така се каляват предварително, не е нужно да се форсира. Оставя се когато тогава , растенията поникват по здрави, лично мое мнение. От тук нататък започвам да следя развитието им . Влажността на почвата никога не е падала под 85%. Като малко инфо понеже тя е от семейство Carica, любимото ми тя се дели на мъжки, женски и бисексуални. как да разпознаем мъжките има няколко начина, един от тях е като малки растения на 3-5 лист мъжките израстват много по високи с по тънко стъбълце. вероятността да сме познали е 90% така че смело садете и отделяйте мъжките докато е време, като си запазвате 2-3 максимум за опрашване ако я докарате до там. Моите растения зимата ще са в съклена оранжерия. До тогава ще се следят системно.

Тук ще цитирам .............статията на човек отглеждащ папая в двора си десетилетия, живееш в климат подходящ за това ... Papaya plants can be male, female, or bisexual, and you want to make sure that you have some females or bisexual plants amongst your seedlings. The male papayas don't bear fruit. относно семейството заблудата е моя подведен от името писал съм го машинално..... и продължава ... If the weather is warm enough, and if you are growing your papayas in full sun and in good soil, then you could be picking the first ripe fruit within 10 months. А относно опрашването Пардю казва ... The progeny of self-pollinated bisexual flowers are 67% bisexual, the rest being female.
Поради тази причина отделяме мъжките в готовност. Оранжерията ми е полиетилен двоен отгоре, отстрани алумин стъклопакет, малка е 7м х 4 м. За що да не се насадят вътре в нея 5-6 рстения за идеята , а до септемвРи , ще се гледат саксийно. Аз като гледам индийците как си подхвърлят разсада който е с височина поне 60 см не виждам много да им треперят.
Относно климата пак Пардю казват ... The papaya is a tropical and near-tropical species, very sensitive to frost and limited to the region between 32º north and 32º south of the Equator. It needs plentiful rainfall or irrigation but must have good drainage. Flooding for 48 hours is fatal. Brief exposure to 32º F (-0.56º C) is damaging; prolonged cold without overhead sprinkling will kill the plants.
Да не говорим , че може да се практикува разсаждането чрез резници и то големи и резултата е ....Hawaiian workers have found that large branches 2-3 ft (60-90 cm) long rooted more readily than small cuttings. Planted 1 ft (30 cm) deep in the rainy season, they began fruiting in a few months very close to the ground....

Продължавам с достоверна информация за Папаята, пак от Пардю. Доста се озорих този път.
Ниски температури под 59 ° F - (15 ° С) може да потисне цъфтежа или да причини деформация на плодовете. Добре разпределените поливки е необходимо за най-добър растеж на растенията и качествено оформени плодове. Всички неблагоприятни метеорологични условия може да доведат до намаляване на продуктивноста на растението, растежа и производството на плодове. задължително се премахват мъртвите листа, прави се с цел да се предпази растението от болести причинени от гъби нападащи гниещите листа. При засаждането в саксия препоръчително е да е голям съд рохкава почва и да се смеси добре . Недопустимо е да се тори с органични торове отгоре, причинява гниене на стъблото, препоръка, смесване преди засаждане. Привързването към бамбук е задължително за да стои изправено като младо растение. Използвайте памук между ствола и бамбука там където ще привързвате. Торете малко но често. Използвайте азот, калий, магнезий и фосфат. При стрес от засушаване окапват цветовете. Начало на цъфтежа - най рано 4 месеца след поникването на растението. Папаята е податлива на много болести. Най значимата и най важната е да се предпази от Вируса ringspot . Най-ранните симптоми
са жълта петнистост по листата и прозиране на вените на листа. Тъй като болестта се развива поетапно, първо започва да извива листата - деформира ги.
Тъмно зелен белези (линии), може да се развият върху листата дръжките и основното стъбло. При проява на тези симптоми , се препоръчва незабавно унищожаване на растението за да не зарази друго. Най важното и единствено спасение от болеста е презасаждане на растенията всяка година.
Втора по значимост болест е Брашнестата мана. Симптоми : листата повърхностно побеляват, след което се появяват малки жълти петна по долната част на листата. След това и отгоре се появяват бледо жълти петна. Листата трябва да се премахнат незабавно (заразените). Отдалечаване от съседни растения.
Не на последно място е (Phytophthora SPP.) гниене на корена, стволово гниене и гниене на плодове. Тези заболявания са жизнено важни и видят до смърт на растението. Стерилната среда е формулата за успех на растенията. И никога не забравяйте ниските температури над нулата могат да повредят листата плодовете или да спрат разтежа на папаята, но температурата от нула градуса ще го убие.
Тук можете да намерите списък с фунгицидите които се използват за лечение на различните болести по папаята ...http://165.91.154.132/texlab/Fruit/Papaya/papfung.htm

Пълно описание на болестите , снимков материал на заболели растения и лекуването им тук http://165.91.154.132/texlab/Fruit/Papaya/pmenu.htm

И накрая една добавка. младите фиданки имат висок процент на смъртност след като са презасадени в други сакисии.За да се избегне това какво трябва да направим смесваме почвата в която ще садим с вермикулит 50 : 50 и загряване във фурна за един час при температура Присаждането почвата могат да бъдат стерилизирани чрез смесване на 50-50 с вермикулит и пускането в пещ при температура 100 °С, за един час.
Първите 10 саксии с разсад Папая . Противно на всички правила пикирах разсад с височина 0.5 см . Правилото доколкото си спомням бе 15 - 20 см заради кореновата система. Снимката е правена 2 часа след пикирането ясно се вижда , че всичко е живо.

Всеки е свободен да експериментира колкото си иска, а аз като луд фен на екзотиките стигнах до следния извод.
Долу виждате снимка правена преди минутки на три броя папаи. Всичките ми екземпляри са с размера на тази най в лявои са в същите съдове, но какво се случи след като две от тях засадих преди два месеца точно в големи саксии с различни размери и еднаква почвена смес, гледани при еднакви условия на полусянка отчасти силно следобедно слънце. Отчитам следните резултати. Колкото по голяма саксия толкова повече корени, толкова по силно растение. Спирам до тук , изводите си ги правете вие.

Сложил съм бутилка от вино за да се видят реалните размери на растенията.
И пак подчертавам това са растения на еднаква възраст гледани при едни и същи условия, единствената разлика е саксията.

Дойде зимата...Всички папаи бяхя прибрани в неотопляема оранжерия, но за сметка на това с перфектна изолация, въпреки всичко, вътре една сутрин установих че е паднал мраз под нулата. Веднага всички папаи , бяха извадени и прибрани на топло да се засушат, след като се засушиха достатъчно, ги преместих в стая която е осветявана от слънцето ежедневно, ако има такова разбира се и температура на околната среда не по висока от 13 С и не по ниска от 8С. Държа да отбележа , че растенията изпаднаха в летаргия, хибернационен сън , както и пепиното, загубих само две растения. Всичките папаи загубиха също и листата си изключая 3-4 по върховете. Учудих се колко издържат без вода , саксиите буквално намалина теглото си в пъти. Някъде около 10 януари прибрах за проба 5 растения на слънчево и топло. 5 дни по късно имаше движение на сокове, след като ги полях исвоиха бързо влагата и се засушиха за 2 дни, това означава че започват да работят. Обърнете обаче внимание как се отглежда папая в тропика и субтропика, как се сади на тирове - издигнати , а се полива долу в корена, този ефект постигне ли се няма защо да се притеснявате за развитието и. От есенната ми поръчка на семена 10 бр. от германците на планинска папая известна със студоустойчивостта си ми поникнаха само 3 броя, пак е нещо де.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 27.01.2012, 02:47 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Ето и голямата ми радост семеначетата на Carica pubescens , насадих 5 броя поникнаха 3 броя, но 4 то се подава долу в ниското, ще пиша по темата още след няколко дни.
Прикачвания: 4817334.jpg(169Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pinokioДата: Петък, 27.01.2012, 19:30 | Съобщение # 3
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Миналата зима след консумация на плод папая/който много харесах/,без да знам нищо за растението сложих семките в пластмасова кутия с капаче.Не съм броил процента на кълняемост,но бе да кажем около50%.На височина 2-3 см.-пресаждане.Половината не оцеляха.През лятото през горещините-също висока смъртност-предполагам от недобри грижи за поливане от моя страна.Оцеляха до тази зима общо 4.Височина около 30см.,дебелина на ствола в основата 0.5-0.6см.Имах нахалството преди месец да ги прережа 1-2см.над първите 2 пъпки с цел разклоняване.Една единствена започна образуване на нови разклонения,останалите три постепенно изсъхнаха от върха надолу.
До тук-лошо.Друго обаче ми направи впечатление сравнено с поста на Ордонез.Всичките ми растения бяха гледани в ниски саксии.Пространството за корените беше да кажем около 10-15 см.в ширита на 5 см.височина.И всички растяха чудесно,като неговите.Разликата е в субстрата.Ползвам следния тип субстрат-вермикулит фракция2-4,керамзит1-5,зеолит 1-5,агроперлит,вулканичен глинест гранулат1-15,торф и торфо-почвена смес.Процента на торфа и торфо-почвената смес е окол10-15%,останалите по равно.Най важното нещо при субстратите при всяко едно растение е да бъдат добре отцедливи,влажни,но не мокри за да не гният корените.В природата хумуса/хранителните вещества/за растението е около 2%от обема на почвата на кореновата им система.Тук слагам приблизително 10%,като имам в предвид,че допълнително могат да бъдат наторявани е напълно достатъчно.Субстрата на растенията не трябва да прилича на керпич.
Ще отворя една скоба за да не спамя sad и в други теми.
Вносните почви/за бонсай/имат доста екзотични цени.Те са с вулканичен произход.Принудих се да потърся в България такива-чичо Google ми каза-"миии,близичко,бре на около 30 км.от теб има стар вулкан".Отидох,копах,носих,още ме боли кръстта.Няма магазинерски вид ,но.....
През пролетта на 2011г.когато пресаждах няколко мандаринки,последните две/най малките,хилавите и грозните/ми дожаля да ги изхвърля и ги сложих в една саксия само с вулканичен гранулат.Абсолютно нищо друго нямаше в саксията.Захвърлих ги в градината и никакво внимание през годината-къде поливани и торени,къде не.През есента,като ги прибирах се изумих-те бяха стали30 см.на височина ,а другите-обгрижваните-около15см.
Освен горното обяснение за субстрата,открих още едно.В Руските сайтове много се коментират стимулаторите Циркон и Епин.Оказа се ,че циркона е полускъпоценен камък съдържащ се в големи количества във вулканичните скали.За 100гр.от Русия ми искаха пари,колкото за една кола.
Надявам се,че поста ми ще Ви донесе полза.
Ордонез,при твоята ерудиция и хъс към работата,ползвайки горе написаното резултатите ти ще бъдат поне два пъти по добри.
Успех на всички!
http://vbox7.com/play:04bf4a43
 
OrdonezДата: Петък, 27.01.2012, 20:15 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Като чета такива компетентни мнения, задължително ги препрочитам за да ги запомня и да си направя изводите. Правилно си достигнал до извода до който аз достигнах също през есента на 2011. Поради фалита си, една българо-италианска фирма разпродаваше всичко включая и торфопочвена смес на вулканична основа, като беше подчертано "Етна". Ами какво да кажа, изкупих я всичката като от 30 лв за торба ми намалиха на 15 лв за същата и така се сдобих с така желаната ми смес. какво да кажа , освен потресен съм от резултатите, страхотни са. няма да изпадам в подробности близки до това което ти казам но с други растения. От десетина папаи които си оставих всичките са живи и здрави, от седмица някъде запонаха да въртят соковете си , така че се раздвижиха добре, надявам се тази година да хапнем и папаи в което не се и съмнявам. Интересното е , даже ще пусна тема много скоро за златната чилийска студоустойчива папая от която правят хубави сладка, а и толерира замръз до -1С което е според мен перфектно, но за нея в специална тема. ще се радвам ако споделиш и други впечатления за различни ексотики. Успех.

ПС: забравих всичките 3 годишни кивита са в такава почва :)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 27.01.2012, 21:20 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Ето как прекарват зимата папаите
По върховете за живот се борят младите листенца, усещат че деня се удължава и напират.


Млади листенца всеки момент ще покарат от ствола на дръвчето


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 10.05.2012, 13:54 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Чудех се този клип къде да го сложа в коя тема, понеже засягам както Киви, така и Донътса и плодовете му, трахикарпусите и папаите. Спрях се именно на папаята, защото доста от вас разполагат с киви, донътс вече предполагам се радвате и на плодовите завръзи, но пък не всеки си има папая в двора. Тук за много кратко се вижда една която е засадена в двора на 5 май 2012 година и ще следим нейното развитие това лято, като се надявам да опитаме сладките и плодове. За по добро качество гледайте клипа в резолюция 720р
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 11.05.2012, 23:01 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline


Ще следим това лято развитието на тази папая в близост до нея има засадена още една .
Размери височина 100 см , дата 11.05.2012 година


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
chubaka80Дата: Понеделник, 14.05.2012, 18:49 | Съобщение # 8
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 21
Статус: Offline
Ето и моите новобранци ама са много крехки. Оставих повечко ако тръгнат ще ги поразредим малко.Прикачвания: 6604082.jpg(43Kb) · 4592410.jpg(42Kb) · 1608949.jpg(46Kb)
 
OrdonezДата: Понеделник, 14.05.2012, 20:03 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Калояне, вади ги на пълно слънце инак страдат , издължили са се и са крехки, споко от засушаване не мрат мрат от преполиване

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 10.06.2012, 20:32 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Всеки момент очаквам да започне да сформира цветовеТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 30.06.2012, 17:40 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Неделя, 22.07.2012, 18:35 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Нарастване с 35 см на височина


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран2Дата: Неделя, 22.07.2012, 18:48 | Съобщение # 13
Сержант
Група: Блокирани
Съобщения: 70
Статус: Offline
моята стана над два метра ,обаче не щеше да цъфти и и показах пътя.
 
OrdonezДата: Неделя, 22.07.2012, 19:08 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Тази се кани , дано цъфне по рано от есента , тамарилото голямото цъфна обилно , има доста пъпки чакам да ги отвири нацяло за да го снимам.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
IvoДата: Понеделник, 13.08.2012, 11:06 | Съобщение # 15
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 22
Статус: Offline
Ето ви една папая, пожелавам ви и вашите да станат като нея. Намира се в ботнаническата градина в Братислава.


Прикачвания: 5648762.jpg(203Kb) · 5852466.jpg(177Kb)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Carica Papaya (Папая)
Страница 1 от 3123»
Търси: