Annona cherimola - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 21.07.2017, 17:43
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Annona cherimola (Черимоя)
Annona cherimola
OrdonezДата: Понеделник, 30.01.2012, 23:20 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
ЧЕРИМОЯ
Данните са взети от Purdue University


В последно време в Европата се внасят много интересни тропчески плодове. Аз лично успях да купя и да опитам плодовете на черимоя. Макар тя се появява рядко на рафтовете, но благодарение на нейния добър вкус черимоята ще заеме постоянно място в магазините. Черимоя е най-използвано търговско наименование на плода на дървото – (Annona cherimola), което расте в долината на Андите на височина 1500 м над морското равнище от Колумбия до Перу. То издържа на температура и в по-долни места, затова можете да намерите черимоя в многото топли области по света, в Израел и Южна Испания. Към този род се отнасят около 120 вида. Черимоята има зелено-кафява матирана кожа. Повърхността й е грапава, изглежда все едно че сте оставили следи от пръсти след натискане. Понякога повърхността му напомня на дървен покрив. Неузрелите твърди плодове можете да оставите на стайна температура за да станат меки. Вътрешността на плода е кремава, вкусът прилича на банан с ананас и има около 10 – 20 черни семена с големината на фасул, които са смъртелно отровни. Вътрешността се консумира предимно в суров вид. Семената можем да засадим и отгледаме в дома или топла оранжерия. Периода на кълняемост е различен, обикновено той е 3 седмици. Температурата за кълняемостта на семената трябва да бъде около 27 C°. Малките дръвчета пораснали от семена са розови на цвят. Обаче после те придобиват по-тъмна, зелена окраска, листата им са с дължина около 10–15 см придобиват яйцевидна форма и се покриват с пух, а от обратната страна отчетливо се появяват жилки. През зимата листата частично опадат. При повреда те имат особен мирис. На местата където листата са опадали порастват нови клонки. Всичките видове от семейство аннонови имат нужда от много светлина и най-важно правилно зимуване, което е доста спорен въпрос за градинари-любители. През зимата аз оставям аноната в помещение с температура 10–15C°. През зимата може да опитате да отгледате няколко отделни растения при стайна температура и да определите къде аноната ще цъфне най-рано. Обичайно аноната цъфти на 3–5 година. Преди цъфтежа тя изглежда като увяхнала и по-голямата част на листата опадат. Тя цъфти с жълтеникави цветя, които се появяват на местата на опадалите листа или едновременно с младите листа. За опрашването са необходими 2 растения, които могат да се опрашват и ръчно. Плодовете узряват в продължение на 5–7 месеца. Не позволявайте върхът да ви заблуди, който винаги изглежда увяхнал. Непродължителната засуха няма да повреди на растението, но то трябва да се полива и през зимата.
Сега малко инфо от института Пардю....
Семената и , ако се съхраняват на сухо остават жизненосподобни до 2-3 години.
Семената първо киснем във вода до 4 дни и тези които потънат за това време се използват а тези които плуват горе се изхвърлят.Семената се садят в лека песъчлива почва примесена с торф, покриват се с 2-3 см почва и се съхраняват в оранжерия. Ще покълнат от 3 до 5 седмици и когато станат на височина около 10 см се пресаждат в саксии. Резниците от стари клонки на здрави дървета се вкоренени в съдове с пясък на топло за 28-30 дни.
Черимоята се развива най добре в субтропичен към умерен климат. В равнинните тропици загива бързо поради обилните дъждове. Не понася прекалената влажност. Въпреки че се среща в Колумбия и Еквадор то тя там расте от 1500 до 2500м н.в. Подходящите температури лятото за нея са в диапазон 20 - 27 С, а зимата не са проблем колебливи температури. При - 5 С измръзва наземната част на растението, но в Испания в планината Сиера Невада , където е пренесено много отдавна понася и температури до -9 С без сериозни щети. Предпочита се защита от силни ветрове които пречат на опрашването и. Сухата среда е благоприятна за нея. Размножаване то чрез семена постепенно отстъпва на вегетативното, защото размножаването по вегетативен начин има това предимство, че качествата на сорта (майчиното растение) се запазват. При него новото растение се получава от пъпка на майчиното растение, без да се повлияе от друго растение. Чрез вегетативно размножаване се запазват качествата на сортовете на овощните растения, които, ако се размножават чрез семенен начин, биха изчезнали. Така се запазва голямото сортово богатство. Вегетативното размножаване дава възможност ценни сортове да се размножават по целия свят, където има условия за отглеждането им.
И накрая най важното което трябва да се знае........Проблем при черимоите е неспособността за естествено опрашване защото мъжките и женските части на всеки цвят не узряват едновременно. Малко насекоми посещават цветовете. Ето защо е много желателно да се опрашват ръчно и това трябва да се прави в периода от 6-8 часа, когато близалцата са бели и лепкави. В Чили беше открито, че в първите отворили се цветове поленовите зрънца имат скорбяла, докато цветовете, които се отварят по-късно имат по-изобилен полен, без скорбялови зърна и поленът се развива лесно. Частично отворените цветове се събират следобед и се пазят в хартиена торба през нощта. На следващата сутрин падналият полен заедно с мокра хартия се слага в стъклено шишенце и се пренася с четка върху приемните близалца. Обикновено само няколко от цветовете върху едно растение се опрашват всеки път, операцията се повтаря на всеки 4 или 5 дни с цел да се удължи сезонът на опрашването при черимоите. Поленът на Черимоята не е достатъчен. Плодовете от ръчното опрашване ще бъдат по-добри по форма и размер.
Остава от тук нататък да споделяме впечатленията си от разтежа и въобще от развитието на растението, аз лично смятам да я размножа и така по лесно ще си експериментираме на воля най вече кога ще замръзне. на който не му стига тази информация да посети този сайт.http://cherimoya.orconhosting.net.nz/600x800.html .Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 05.06.2012, 23:52 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Ще съм много щастлив да обменим опит за това прекрасно създание с вкусни плодове.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 11.10.2012, 16:00 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Учени се опитват да получат плодове, които да нямат семки, се посочва в ново проучване, публикувано в списание Proceedings of the National AcademyИзследователите се опитват да постигнат вид на плода черимоя без семки. "Черимоята може да е следващия банан.", заявява Чарлз Гасер, професор по растителна биология в Калифорнийския университет в Дейвис.
Черимоята е деликатесен дървесен плод от семейство анона. Среща се в планините на Боливия, Чили, Колумбия, Еквадор и Перу. Плодът има форма подобна на ябълка и може да достигне маса до 2-3 килограма. Често плодът е наричан захарна ябълка.
Семената на черимоята са черни и твърди. Отделят се при консумация.
От плода могат да се приготвят плодови салати, сладка, конфитюри, мармалади и различни десерти. Вкусът на черимоята наподобява вкусова смес от ананас, манго, банан и ягода.
Безсеменните сортове на търговските плодове обикновено се постигат чрез селективно развъждане и вегетативно размножаване. Изследователите откриват, че генетично дефектните растения не успяват да образуват семки и образуване на плод. Именно с помощта на този ген, учените се опитват да произведат безсеменни плодове.
Изследването също така хвърля светлина и върху еволюцията на цъфтящите растения, казва Гасер. Проектът е финансиран от испанското правителство, Европейския съюз и Американската национална научна фондация, добавя Гасер


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 31.10.2012, 13:13 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Скоро ще кача актуални снимки на новите черимои, за сега са на открито , но смятам скоро да ги прибера в оранжерията за да им е топло и да продължат да растат.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 29.11.2012, 23:26 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Ръчно опрашване на Черимоя в Испания.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 21.12.2012, 21:51 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Да докладвам състоянието на черимоите. Растенията, които са в оранжерията им окапаха листата, там температурите падат до +3С , но пък в повечето случаи държа около +8С, при слънчево време достига температура до +16С. Всички растения които след като им окапаха листата прибрах на топло започнаха интензивен разтеж, както и образуване на перфектни разклонения. Смятам тези които са в оранжерията да ги оставя да зимуват там до март месец.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Неделя, 14.04.2013, 18:55 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Браво Гого, чудесна статия, но си иска много грижи. smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Понеделник, 15.04.2013, 18:37
 
OrdonezДата: Петък, 13.09.2013, 13:17 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Ето нашите Черимои докъде я докараха, това е 4 годишно растение, двугодишните също са в перфектно състояние, ще ви снимам и тях, но сега тръгвам на път и няма да имам време.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Annona cherimola (Черимоя)
Страница 1 от 11
Търси: