Persea americana - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 04.12.2016, 04:56
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 812378»
Модератор на форума: Ordonez 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Persea americana (Авокадо)
Persea americana
OrdonezДата: Вторник, 31.01.2012, 23:40 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Авокадо (ботанически алигаторова круша – Persea americana) е тропическо дърво с височина 6–20 м. В природата расте от Мексико до Бразилия. В момента се отглежда в цялата тропическа и субтропическа зона.
Листата са елипсовидни, с остри краища, грапави, с гланц, светло- или тъмно-зелени, сиви от обратната страна. Приличат на листа на портокал.



Цъфти с големи съцветия по 100–300 цвята, но се опрашва само около 0,1%. Основната причина за това, че в първия ден на цъфтежа най-узрял е само плодникът, докато тичинките още не са развити. После цветето се затваря за един ден. На следващ ден цветето отново се отваря, тичинките вече са узрели, но плодникът е увяхнал. Освен това цветята с узрелите тичинки и плодници се отварят по различно време.
Плодът представлява яйцевидна и крушевидна ягода. Сортовете се делят на три географски групи:

Антилска група (тропическа) произхожда от тропически низки области (до 800 м над морското равнище). Например, към тази група се отнасят сортове «Валдин», «Симондс» и «Черен принц» (Waldin, Simmonds, Black Prince). Те са чувствителни към студа. Плодовете тежат 0,4–1,5 кг.
Гватемалска (полутропическа) произхожда от тропически горни области (800–2.800 м над морското равнище). Типичните представители на дадена група се явяват сортове «Бемик» и «Гасс» (Bemik, Hass). За кратко те издържат понижаване на температурата до 0 C°. Плодовете тежат 0,5–1,5 кг.
Мексиканска (субтропическа) произхожда от субтропически области на Мексико. Това са сортове, най-издръжливи на низките температури (Те издържат без да се повредят за кратко температура около – 4 C°). Сортовете на тази група се отглеждат най-много. Например, към тази група се отнасят сортове «Готфрид» и «Пернод» (Gottfried, Pernod). Плодовете са по-малки (до 250 г).

В сегашно време съществуват и сортове получени посредством кръстосване на сортове от различни две групи. (най-често гватемалска и мексиканска). За нас са от значение само сортовете от мексиканската група. Вероятно заради сложния цъфтеж плодовете не се вързват, но заради привлекателните листа този сорт е подходящ за интериора. Отглеждано от семе авокадо започва да цъфти на 6–8 год. Авокадото изисква шарена сянка. Вие можете да го отглеждате в дома, офиса или оранжерия. През лятото можете да го изнесете на тераса или в градина.
Не е капризно към почвата. Достатъчна е лека, средно-кисела почва, която обикновено използвате в градинарството. То има нужда от влажност през цялата година, но не и преполята почва. Ако растението страда от пресъхване то може да хвърли листа. Полезно е да се пулвелизира от време на време.
Авокадото най- лесно се размножава от семена. С резници могат да се размножават само някои сортове.
Семената трябва да се поставят до половината във вода с тъпия край надолу. Мокрете ги докато не започнат да кълнат. (За да не започнат да гният препоръчваме да не мокрите семената повече от три месеца. Ако за три месеца семената не започнат да кълнят посадете ги така. Обичайно след като ги посадите те започват да кълнят и растат.).
Семената се посаждат на 3/4 с тъпия край надолу. За мен най-удачна е посадката поединично в голям съд, който се покрива със стъкло. По този начин там се съхранява влажна среда, която ускорява процеса на кълняемост. Посадъчния субстрат (почвата) трябва да е лек и въздушен, за да може излишната вода да се стича веднага. Стъклото се сваля всеки ден примерно за 30 минути, за да не се покрият с мухъл.
Семената кълнят най-добре ако са на топло цял ден. Идеалната температура е над 25 C°. След като се появят първите листа стайната температура е достатъчна.
Най-лесно да запазите високата температура като поставите саксията върху топъл радиатор. Затова най-добре свежите семена да се засаждат зимата по време на отоплителния сезон. В нашите условия авокадото расте сравнително бързо. Клонистото дърво с височина около 1 м може да порасне при вас за 2 години. В нашите условия не е невъзможно да се отгледат плодове на авокадо. Както и не е трудно да ги намерите в магазините. За съжаление няма да можете да отгледате растения от семена на плодовете купени от магазина (кълняемостта им е низка защото те се откъсват неузрели).



Авокадото е най-хранителен плод в света. Неговата енергетична ценност се равнява на 840 kJ за 100 г сърцевина (за сравнение: банани 355 kJ, манго 215, папая 180, домати 90, краставици само 0,64). То съдържа 5–32% мазнини, които леко се втриват в кожата и са ценна съставка за козметични продукти. Съгласно химическия състав авокадото в буквалния смисъл не е плод, макар го причисляват към тази група.
Най-често то се консумира в суров вид.



Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Сряда, 01.02.2012, 12:25 | Съобщение # 2
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Благодаря за хубавата статия.
Ето и аз да се изкажа с моя никакъв опит с авокадото.

Засадил съм една семка в контейнер с торф. И е вече на 5 седмици и няма никаква радост до момента(за която не прилагам снимки защото няма какво да им се види.)
Една по този начин :




Която е на около четири седмици

И други две:



На около 10 дни
Прикачвания: 1338472.jpg(48Kb) · 3746907.jpg(51Kb) · 2737549.jpg(51Kb) · 4829853.jpg(47Kb) · 6162561.jpg(38Kb)


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/


Съобщение редактирано от chicholyubo - Сряда, 01.02.2012, 14:30
 
OrdonezДата: Сряда, 01.02.2012, 13:41 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Да правилно, забелязал съм обаче , че различните сортове никнат в различен интервал, този определено ми е фаворит за няма и 20 дни пусна 7-8 см корени, като на същите им стана тясно в чашата макар и дълбока, седмица след като го прехвърлих в саксия се видя вече и долу на снимката младия поник.



Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 01.02.2012, 13:45 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Разпознаване на сортовете



Миналата година имах и такъв поник, 4 в едно , да споделя , в момента е 20 см, всички останали са над метър , ато си стои малко , какво ще е това чудо ???



А между другото пускам текст който е на руски но предполагам всеки може да си го преведе, доста е интересен......
.....В 1904 г в Сухуми была попытка разведения авокадо, но все посадки вскоре вымерзли. В тридцатые годы были завезены более морозоустойчивые сорта мексиканской расы и высажены вдоль черноморского побережья от Батуми до Сочи.Они прижились и явились базой для распространения этой культуры в СССР. Небольшие рощи авокадо можно встретить в районах Абхазии и Аджарии ( в городах Батуми,Сухуми, Гагры, Гульрипши,Верхние Эшеры и др.) Сорта авокадо мексиканской расы в Грузии в 1964 году при понижении температуре до - 11 град были повреждены, но не погибли, в то время, как деревья мандаринов потеряли всю надземную часть.После санитарной обрезки на деревьях авокадо образовались сильные отрастающие побеги. Сорта гватемальской расы могут выдержать понижение до минус 4 град. Поэтому при покупке авокадо, смотрите откуда они к нам привезены и делайте выводы. У Антильской расы понижение температуры до минус 2 вызывает сильное повреждение растений.
Цветение авокадо очень сложное и проходит в несколько этапов - открытие цветка, потом закрытие и снова открытие... И все это для того, чтобы добиться перекрестного опыления. Поэтому надо стараться найти сорта склонные к самоопылению, либо партенокарпические.
Растение влаголюбивое, но не терпит излишка влаги (важен хороший дренаж). Обожает известковую почву.
Если есть возможность связаться с местными авокадоводами, то вот название нескольких сортов - Крупноплодный, Бурый, Грузинский, Урожайный,Абхазский ..." В.Пономаренко
Прикачвания: 1963717.jpg(84Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Петък, 03.02.2012, 12:11 | Съобщение # 5
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Ordonez, Миналата година имах и такъв поник, 4 в едно , да споделя , в момента е 20 см, всички останали са над метър , ато си стои малко , какво ще е това чудо ???

Това с четирите е много интересно. Имаш ли му актуална снимка в момента ? Да видим за годинка какво е станало .


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Петък, 03.02.2012, 15:42 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Разбира се , ето го



А това е братчето му, заедно бяха посадени



Незнам еднаква почва, еднакви саксии, тази пролет ще го съвзема , да видим какво ще стане.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Четвъртък, 23.02.2012, 15:40 | Съобщение # 7
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Хайде да ми е честито първото коренче tongue


А това и другото още нямат нищо sad
Прикачвания: 0372381.jpg(43Kb) · 2462774.jpg(48Kb) · 6270717.jpg(51Kb)


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/


Съобщение редактирано от chicholyubo - Четвъртък, 23.02.2012, 15:41
 
Блокиран2Дата: Четвъртък, 23.02.2012, 16:02 | Съобщение # 8
Сержант
Група: Блокирани
Съобщения: 70
Статус: Offline
кви са тез клечки,и буркани,вий направо ме убивате.аз едно го сложих направо в саксията,и си поникна,и си стана над метър високо.и таз зима го оставих до минус 5 .опадаха му листата ама май стъблото му е живо. извадих го на двора да се оправя както иска.снощи една колежка ми даде две костилки и мисля да ги бодна направо в градината ама като се постопли малко земята.
 
OrdonezДата: Четвъртък, 23.02.2012, 16:36 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
С клечките ускоряваш поника и то доста, за 20 дни имаш растения, ако ги заровиш ефекта е по бавен

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран2Дата: Четвъртък, 23.02.2012, 16:53 | Съобщение # 10
Сержант
Група: Блокирани
Съобщения: 70
Статус: Offline
Aaaa,ясно.
 
Блокиран3Дата: Петък, 24.02.2012, 11:31 | Съобщение # 11
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Quote (Ordonez)
С клечките ускоряваш поника и то доста, за 20 дни имаш растения, ако ги заровиш ефекта е по бавен


Кога да го преместя в торфната почва ?


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Петък, 24.02.2012, 20:28 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Като стигне корена до дъното на чашата

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pinokioДата: Събота, 25.02.2012, 11:20 | Съобщение # 13
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Опитвах неколкократно с авокадо.Всички семки поникнаха.Четох в други форуми,че ако искаш бързо поникване на семката трябва да е на много топло.Някои ги държат върху радиатора.Моите ги слагам в пластмасови чашки за кафе,в обикновен керамзит и торф и поникват за около 25-30 дни.Не зная от какъв вид са-по скоро магазинерски вид biggrin Има,макар и рядко с няколко ствола,но един е водещия,другите са хилави.
По нататък следват мъченията по пинокчене.Армиране.Извиване.Растението не го понася.Ще експериментирам още малко и ако не успея ще ги засиля всичките заедно с тамарилото ми към някого от Вас.

Добавено (25.02.2012, 10:20)
---------------------------------------------
Между впрочем разбити плодовете с миксера,заедно с чесънче ,малко печена чушка и патладжан,намазани върху препечена филийка........ммммммм.
Кулинар магъосник pinokio tongue

 
Блокиран3Дата: Събота, 25.02.2012, 18:06 | Съобщение # 14
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Quote (pinokio)
Между впрочем разбити плодовете с миксера,заедно с чесънче ,малко печена чушка и патладжан,намазани върху препечена филийка........ммммммм.
Кулинар магъосник pinokio tongue


Това май стграшно ще ми допадне wink


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
pinokioДата: Неделя, 26.02.2012, 11:29 | Съобщение # 15
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Малко е "попинокчена" рецептата.Мисля,че оригиналното му име беше Гуакамоле.
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » РАЗДЕЛ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » Persea americana (Авокадо)
Страница 1 от 812378»
Търси: