Musa Basjoo - Студоустойчив Японски банан - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:29
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 191231819»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » БАНАНИ И ХЕЛИКОНИИ » Musa Basjoo - Студоустойчив Японски банан (Всичко за Basjoo - Зимни защити, цъфтеж, резитби)
Musa Basjoo - Студоустойчив Японски банан
OrdonezДата: Понеделник, 16.01.2012, 19:15 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Автор : Христо Христов, публикувано с негово разрешение. Статията е претърпяла съвсем леки корекции.

Не съм голям любител на декоративните растения, но не можах да остана равнодушен към възможността да отглеждам в градината някое растение, което е емблематично за топлите страни. Двете най-популярни ботаническите семейства, които отъждествяваме с тези страни са: палми и банани. На повечето любители на растенията е известно, че в България се отглеждат (на открито) някои видове палми, но на малцина е известно, че съществува банан, чиято коренова система може да издържи на нашата зима. Когато за първи път разбрах за него ми беше трудно да приема, че това е възможно, но се оказа, че е!

В тропическите страни този вид може да достигне 6 м. височина, като образува малки плодове с едри, много твърди семена. При нашите климатични условия надземната част загива щом температурите паднат под нулата, а рано напролет избива отново. Въпреки това и без много грижи дори и в Северна България до есента може да достигне 3-3,5 м (до върха на листата). А ако се положат повечко грижи (вижте по-надолу), в Южна България и особено по Черноморието би могъл дори да достигне 4-4,5 м.

Това, което прави този банан уникален в сравнение с другите не е толкова устойчивостта на корените му на ниски температури, а в способността им да издържат 5-6 месеца в покой без да загинат.
Отглеждането е лесно. Единственото, което задължително трябва да осигурите е вода, за да може да го поливате и оросявате при евентуално засушаване. Също така трябва да го засадите на слънчево и за предпочитане защитено от силни ветрове място, защото при силни ветрове листата се нарязват. На почви с високо рН може да страда от хлороза (пожълтяване на ново израстващите листа) причинена от недостиг на желязо. Проблема се решава чрез торене с железен сулфат (зелен камък), който се продава във всяка селскостопанска аптека. На почви с високо рН желязото бързо се фиксира от почвата и става недостъпно за растенията. Поради това най-ефективния метод е да изкопаете няколко дупки около "стъблото" (да не са точно до него, а на 20-40 см., за да не нараните прекалено много корени), дълбоки около 20 см. Поставете в тях по около 100 гр. зелен камък. Ефект ще има след поне 4-5 дни. Обикновено това е достатъчно за 1-2 месеца, но зависи от почвата. Ако младите листа отново започнат да жълтеят повторете процедурата. По-бързо (след 1-2 дни), но за по-кратко време (1-3 седмици) действа поливането с разтвор на зелен камък, примерно 100 гр. в 10 л. вода (за предпочитане е да се ползва дъждовна вода).

Оказа се, че дори и далеч от естествената си среда бананите в България се нападат и от някои болести. Най-честата от тях се появява при продължително задържане на влажно време. Обикновено това е през втората половина на лятото, когато росата през нощта и мъглите станат обичайни. Болестта се изразява в постепенно почерняване и изсъхване на старите (долните) листа. Пръскането с мед съдържащи фунгициди помага. Но дори и да не пръскате няма да ги убие.

През зимата е желателно да покривате с мулч корените. За тази цел може да се използват почва, компост, оборски тор и/или всякакви растителни остатъци - слама, трева, листа, стъбла и т. н. Този метод на защита е най-лесен, но на следващата година растенията ще започнат растежа си от нулата (от нивото на почвата). Всяка следваща година размера на банана става все по голям и по голям. Ако се поработи малко повече може да им дадете "летящ старт" през следващата пролет. За целта трябва да се запази колкото се може повече от "стъблото" на растението (използвам кавички, защото това не е истинско, а псевдо стъбло). Как:

През есента изрязвате листата през последния възможен ден преди падането на първия мраз. Също така прерязвате "стъблото" на поне 10-20 см. от почвата. Ако разполагате с нужното количество растителен материал може и да го оставите с цялата му дължина (която може да е над 1 м.), но в този случай ще трябва да натрупате огромна купчина върху него, за да може да оцелее през зимата.
Захлупвате го (ако е достатъчно малко) с изрязана бутилка от безалкохолно/бира/минерална вода. Така около него се създава въздушен джоб. Не е задължително да правите това, но ви го препоръчвам, защото дава добри резултати.
Натрупвате голяма купчина (що-годе) суха почва, оборски тор, компост или нещо друго, като над "стъблото" трябва да се образува слой от поне 20-30 см. (ако се използва по-малко плътен материал, като слама, листа и др. купчината трябва да е значително по-голяма). Използвания материал е желателно да е сух по две причини - за да се намали вероятността да загние "стъблото", и най-вече защото в това състояние топлопроводимостта е значително по-лоша, тоест топлината се запазва по-добре.
Покривате купчината с найлон, за да не се намокри.

Както разбирате, ако искате да запазите цялото "стъбло", ще е нужно голямо количество материал за купчината. Ако не разполагате с толкова материал - скъсете (срежете) "стъблото". Може да използвате всякакви други методи, които ще осигурят презимуването на колкото се може по-голяма част от "стъблото" (имайте предвид обаче, че прекалено прости методи, като направата на "къщичка" от стиропор могат да свършат работа само в необичайно меки зими).
По нататък из темите ни ще ви покажем още техники за запазване на по голяма част от стъблото.
Ако през пролетта върху растението изградите малка оранжерийка, това допълнително ще ускори развитието.
автор : Христо Христов

[b]Зазимяване на Basjoo в моя ареал. Ден два преди студовете да нахлуят.
Така ето първия банан който ще опаковам , за целта съм сковал предварително рамки от дъски с размер дебелина 1.2 см и ширина как дойде някъде около 3 см.Приготвил съм стиропор с дебелина 2.5 см , който внимателно поставям от вътрешната странана рамката докато получа кутия като тази на снимката , стиропора е много плътно поставен, само от тази част която гледа насам съм оставил съвсем малка ивица , която не е плътна с цел да диша вътрешността. Размерите на кутията са 50 см х 50 см. и височина 195 см.Листото на банана връхното е скъсено (орязано) почти на нула , за да мога да сложа кутиите без стълба, поради липса в момента на такава. :). Вътрешността на кутията е запълнена със стърготини и натъпкани добре за да се получи по добра плътност, горната част на кутията съм сложил два чувала с идеална прозрачност един върху друг които ще бъдат допълнително увити със стречово прозрачно фолио, както те така и цялата конструкция , като ще направя малки дупчици в него долу в ляво от където искам да взима малко въздух вътрешността.По същия начин са опаковани още 5 по големи банана останалите са опаковани по различен начин за който ще се пише допълнително. Този вид опаковане като се има в предвид моите температури тук мисля ще ми свърши работа. На пролет резултата ще е интересен.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 02.03.2012, 21:44 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Днес развих външите банани, два са в перфектно здраве, други четири имат поражения, но разбира се не фатални.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран3Дата: Събота, 03.03.2012, 18:51 | Съобщение # 3
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Ordonez, Може ли да ни кажеш каква е била най ниската температура тази зима в Куклен ?
Че ми се върти една муха в главата happy


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
OrdonezДата: Неделя, 04.03.2012, 01:06 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Така , развит банан на 2 март 2012 година и съитветно орязан да му се поднови стъбълцето до здраво , направи му се минипарниче от същата конструкция, като се махна стиропора и стърготините и се захлупи такаДнес на трети март повдигнах оранжерийката да видя дали аджеба това чудо расте - забележете .....Коментарите оставам на вас, отзад виждате Трахикарпус "алпийска надежда" без подчератвам "никаква" защита, никакви найлони завивки и прочие, даже на няколко пъти му махах снега за да не му се развали фигурата, долу виждате цикас защитен единствено от снега, а последните десет дни на февруари понеже му бях разчистил снега да му видя състоянието го затрупах с малко стърготини и него , има малки измръзвания които въобще не са фатални а напротив , калявката втора година мина успешно, догодина няма да го защитавам пак и с енадявам да е вече по голям красавец. нямах време и не съм снимал авокадото което оцеля и развих и него, смятам да пусне до седмица малко листенца и ще го фотна, като обещавам да не режа никакви клонки за да се видят пораженията му които са 60%


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 15.03.2012, 11:25 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Някои ме питат на ЛС дали не е рано за отвиване на бананите отговора ми е следния ... въобще не е рано , ако разбира се не искаш да ти изгният от задушаване равитие на плесени и от там гниене, отвиваш го , оставяш го хубаво вятъра да го издуха (подсуши влагата ) и му правиш минипарниче както съм направил аз, което ако е много плътно го вдигаш за 1 час през деня да подиша свеж въздух и пак захлупваш. Така му увеличаваш годишния разтеж и от там насърчаваш бързото плододаване. На 1 април спокойно можеш да му махнеш минипарничето поне за моя климат това е датата за северняците може да се измести със седмица назад .Успех

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
to30Дата: Понеделник, 09.04.2012, 12:01 | Съобщение # 6
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 34
Статус: Offline
Аз да попитам дали не сгреших,че вече посадих бананите вън на двора? Дали не е рано още?
 
OrdonezДата: Понеделник, 09.04.2012, 19:46 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
не е рано , маурелито вече ми е на двора, както и Басьовците

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
to30Дата: Понеделник, 16.04.2012, 13:00 | Съобщение # 8
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 34
Статус: Offline
Моя банан този с червеникавите листа от както го посадих на двора остана без листа. Старото голямото листо явно от сланата се беше скапал и новото листо което сега излизаше наполовина и то е жълто като мокро стои,а не като изсъхнало. Надявам се че ще изкарат нови. А другия студено устойчивия нищо му няма.
 
OrdonezДата: Понеделник, 16.04.2012, 13:56 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
В момента в който нощните температури се повишат ще тръгнат сериозно да нарастват, големия ми червен маурели също сега расте едва забележимо. иска се висока почвена температура, всичко което ти се струва загнило , а те загниват при влага и студ го изрязваш , но само ако няма живец в него. Скоро до 2-3 дни ще пусна и снимки на сегашните състояния , както на маурелитата така и на студоустойчивите

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 17.04.2012, 17:09 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Дойде време да пуснем снимчица на бананите
Муса Басйо - Студоустойчив банан, зад него се мъдри Кавендиша , очакваме го тази година да роди сладки бананчета

Прикачвания: 4636236.jpg(124Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран4Дата: Неделя, 13.05.2012, 17:58 | Съобщение # 11
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 74
Статус: Offline
Моите малки Musa basjoo има харесва жегата и взеха да растат biggrin
Е, дребосъци са все още, но пък им се радвам и се надявам това лято да израстат доста biggrin

 
OrdonezДата: Неделя, 13.05.2012, 19:32 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Тези са Басйо Сахалин растат кат щури не са от семена а тъканна култура с две думи , най качествен материал, отделно, още тази година ще започнат да ти пускат издънки именно заради стимулантите. Успех и ще чакаме снимки от развитието им.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
dr_popovДата: Четвъртък, 24.05.2012, 12:15 | Съобщение # 13
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 86
Статус: Offline
Ще пусне ли издънка моя Basjoo в тази саксия (25 литрова е).Знам,че вече е време да го сложа в земята,но искам да пусне издънка,та ако случайно нещо се случи с големия през зимата,аз да си имам захванато поне едно коренче в саксия,за да не го загубя.Ето и снимки:

Прикачвания: 2917561.jpg(99Kb)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 24.05.2012, 14:21 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Странен банан , ако може по възможност да качиш няколко по качествени снимки на листата отдолу и отгоре и близък план на дръжките и стъблото и ако може произхода какъв му е (смисъл потеклото). Инак за издънките не се притеснявай в земята ще ти пусне повече издънки и няма да ти загинат зимата , бъди сигурен. Отделяй издънки когато минат 50 см височина , не по рано. А в земята шанса е по голям отколкото в тази саксия именно че той пуска издънки далеч от майката за разлика от Кавендишите.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
dr_popovДата: Четвъртък, 24.05.2012, 16:13 | Съобщение # 15
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 86
Статус: Offline
biggrin Защо да е странен банана? Получих го септември месец,от Приморско.Беше сигурно поне 4 пъти по-малък от това,което е в момента.Зимата го държах в много слънчева и топла стая,той полудя от растеж.Цяла зима не спря да пуска нови листа,за 3 месеца буквално утрои размера си.Много искам да го засадя в двора,за да видя колко ще порасне,но ме притеснява именно зимата и силния вятър.Аз съм начинаещ и не съм сигурен дали ще се справя със зимната защита на банана.Мислих вариант да го сложа в земята,а преди студовете да ги прибера пак вътре,но идея си нямам кое е по-правилно да направя.С нетърпение чакам издънка,за да мога да си я оставя нея,а големия приятел да пусна на свобода в градината.Ордонез,ще кача качествени снимки другата седмица,че апарата ми е на ремонт wink Дайте съвети какво да правя с банана.Между другото,в тази саксия е някъде от месец (преди това беше в още по-малка).
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » БАНАНИ И ХЕЛИКОНИИ » Musa Basjoo - Студоустойчив Японски банан (Всичко за Basjoo - Зимни защити, цъфтеж, резитби)
Страница 1 от 191231819»
Търси: