Musa - Cavendish , Gran nain....... - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:19
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 912389»
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » БАНАНИ И ХЕЛИКОНИИ » Musa - Cavendish , Gran nain....... (Култивирани банани, сортове и отглеждане в домашни условия)
Musa - Cavendish , Gran nain.......
OrdonezДата: Петък, 20.01.2012, 13:28 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Случайно попаднах на един блог на един българин живеещ в Тайланд, който е сътворил страхотна статия за бананите , предоставям я за прочит източника е Евго..
Наякой казват, че Тайланд е бананова република, или република на любовта, но нека разгледаме това растение което е станало нарицателно за доста държави, включително и България. За разллика от България в Тайланд растат банани (по разстенията) и то доста по различни видове от познатите ни в Европа които идват предимно от централна Америка.
Обществени нагласи
– Някои расисти обиждат чернокожите спортисти като им подхвърлят банани на спортни срещи или състезания. Те наричат бананите “храна за маймуни”.
– Бананът е определян и като фалически символ поради сходства с пениса по отношение на формата и размера.
– Едно от най-изтърканите клишета в комедията е човек, който се подхлъзва на бананова обелка.

Някой от видовете които могат да се видят в Тайланд

Първо няколко думи за самото растение, казвам растение защото някой си мислят, че е дърво а то всъщност е тревисто растение от сем. Musaceae с латинско наименование Musa sapientum. Височината на стъблото на банана варира между 2 и 8 метра, а неговите листа достигат до 3,5 метра дължина. Самите плодове растат на висящи гроздове, като бройката им е се разпростира до 20, а общата тежест – до 50 килограма.
Всеки един банан, освен че външно е защитен от своята кора, отвътре разполага с малка кожица, която се отделя под формата на тънки лентички. Веднъж откъснат от своето дърво, той продължава да зрее. В това всеки един от нас се е убедил лично, като е купувал все още “зелен”, но броени дни по-късно придобива традиционния си жълт цвят, а впоследствие, когато презрее – кафеникав. 3/4 от плода или 75 % е съставен от вода, докато останалите 25 % са от чиста материя. Тя е богата на витамини и минерали, което прави банана изключително подходящ за консумация след интензивни натоварвания.
Това на което казваме стъбло всъщност са листните дръжки насложени една върху друга. Същинското стъбло на банана се намира под почвата има грудковидна форма и се нарича ризом от кайто излизат множество издънки. След като растението формира листния си апарат което обикновено става на третата година, от централната ос излиза съцветието. То се явява последно звено в развитието на банана и след като узрее растението умира като излезлите издънки го заместват. Съцветието е сложно и представляма голям лилав прицветник под който има много редички бананчена, всяко от което на върха завършва с жълт цвят.
Бананът е партенокарпно растение тоест при него няма опрашване – мъжките и женските цветове са напълно стерилни т.е. няма полов процес от което следва че е абсурдно да се говори за наличието на семки. Тук говоря за селскостопанския банан а не за декоративни бананчета.Тоест плодовете растат партенокарпно без семки поради простата причина че няма от къде да дойдат след като нямаме оплождане. Бананът се размножава ЕДИНСТВЕНО вегетативно т.е. само с издънки. Хубаво е издънките да се премахват докато растението не цъфне понеже дърпат хранителни вещества от него и забавят растежа му. След като цъфне може да се остави една издънка която да замести майката банан след като даде плод и умре.
В Тайланд съм виждал много видове с най-различни форми, но най-разпространен е този с малки къси бананчета с доста различен вкус от познатите ни големи банан които се продават в България. От мой личен опит и наблюдение, на издънка която съм засадил в двора си, мога да кажа, че расте много бързо. След посаждане то на идънка окло 1м висока (това е около 2 месечна идънка) след 9 месеца (засадено е септември, все още дъждовен сезон) растението стигна около 5.5м височина и започна да се разлиства плодът с малките бананчета, листата са с дължина около 3м и всяко ново листо се разлиства точно за 6 дена и това продължава докато излезе плодът и спрат да растат повече листа. Бананите отначало са много малки и след 3 месеца са готови за бреане. Като се покажат всичките малки банани остатъка от цвета се реже за да не взема силата на хранителните вищества, като не се изхвърля, защото тук в Тайланд се прави много добра супа с пилешко. Този цвят също може да се купи във всеки голям супермаркет.
Според селяните тук, банаите трябва да се берат когато един от тях започне да пожълтява като се изчака трй дни и тогава се реже клона.

Тук е на 6 месеца

Това е цветът на банан който се показва на деветия месец.

Тук банана на една година готов за бране, както виждате зад него има и доста издънки които излизат постояно, и повечето трябва да се махат за да стане растението голямо.

Ето го и резултатът-35кг банани.

След като се обере плодът, дървото загива и трябва да се отдреже и унищожи от ето този малък звяр :-)
Понеже не могат да се изядът толкова много банани преди да са се развалили, когато всичките добре пожълтеят нарязвам вътрешноста на три линии и ги поставям на слунце за три дни да изсъхнат, получава се сушени банани, които като се нарежат на малки парченца са идеални за закуска със соево мляко (в Тайланд най-много се пие соево мляко а не от крава).

Банани на грил могат да се намерят навсякъде по улиците на Бангкок


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
to30Дата: Събота, 11.02.2012, 22:39 | Съобщение # 2
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 34
Статус: Offline
Този,които е в голямата саксия на пролет отива на двора. Но въпроса ми е на слънце или на шарена сянка? И него ли трябва да го вадя преди зимата и да го прибирам или само някаква защита да му направя?

Съобщение редактирано от to30 - Събота, 11.02.2012, 22:40
 
OrdonezДата: Събота, 11.02.2012, 23:01 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
До зимата ще стане перфектен и ще го прибереш сама , става страхотна атракция, а този кавендиша и него го засади на двора , ще ти пусне много млади бананчета , които на есен ще разсадиш в отделни саксии, но е добре сега да го прехвърлиш в голяма саксия защото тази му е много малка. Пък догодина ако всичко е наред есента на 2013 да ссе надяваме и да даде плод. Банан не се плаши от пресаждане, а мандарината дръж на хладно , те имаха плодове но презряха, то си личи къде са били плодовете

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 07.05.2012, 11:00 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Ето един от същия род Акумината след транспортно боледуване вади ново листо

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран4Дата: Неделя, 13.05.2012, 12:43 | Съобщение # 5
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 74
Статус: Offline
Жоро, искам да си взема Musa Dwarf Cavendish и да тествам. Как ще препоръчаш да го гледам? В голяма саксия или добре завит в земята biggrin
Всъщност знам какво ще кажеш, но все пак да си питам biggrin


Съобщение редактирано от zack - Неделя, 13.05.2012, 12:43
 
OrdonezДата: Неделя, 13.05.2012, 13:02 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Съвет , садиш в земята на най слънчевото място, може и на частична сянка, всеки ден опръскваш здраво както и поливаш, няма се плашиш толерира почви, задържащи влагата , понеже пие доста вода. На есен няма да го познаеш. Така събира запаси и си изкарва цялата зима в саксия без никакви грижи поливаш по рядко зимата и го държиш на топло, ако не ти цъфне и роди догодина, то на следващата е 100%, стига да му дадеш пространство топлина и светлина. На шпролет вадиш и пак в градината, ако имаш парник дръж го там от 1 март до началото на юни, после вадиш ускорява разтежа и експлоадира в таз влажна среда.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 19.05.2012, 13:43 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Цъфтящия банан на Милен в домашни условия:


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 19.05.2012, 13:48 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Милене аз бих го изкарал на вън на свеж въздух да си узрее както си му е реда , според мен има време да узрее до есента, толкова рано цъфтящ още май месец показва че условията при които го гледаш са идеалните. Предполагам си се подготвил с негови бебета за да продължат рода, и аз чакам всеки момент да ми цъфне един кавендиш освен ако не ме изненада с някакъв августовски цвят, както и да е. Ще те помоля ако е възможно да преброиш колко плода има , когато му дойде времето и да запишеш в тук в темата, както и времето от показване на първите оплодени бананчета до реалното им узряване, ей така за протокола. Благодаря предварително.
ПС: И му направи една снимка в цялата си прелест, ако е възможно 10х


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
milenДата: Събота, 19.05.2012, 14:58 | Съобщение # 9
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 22
Статус: Offline
Жоре,няма как да го изкарам на вън,защото вятърът при нас е ужасен.Имам 2 басжовци навън-вятърът ги остави без листа(буквално).А ако изкарам цъфтящия навън,положението ще стане страшно.Иначе в стаята температурата е винаги между 20 и 28 градуса-целогодишно,влажмостта може би му е малко,но аз компенсирам доколкото мога.Светлината му е през целия ден.
 
dr_popovДата: Четвъртък, 24.05.2012, 12:09 | Съобщение # 10
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 86
Статус: Offline
Защо моят Кавендиш има по-различен растеж от тези,които са снимани тук и от тези,които се продават в Баумакс? Листата му са същите,сорта е същия,но расте много бавно.Пуска много листа,но си стои мъничък.Аз дори постоянно му режа листата,за да растат нови та дано порасне повече,но си стои нисък.Като гледам Кавендишите в Баумакс-те растат много бързо на височина,самата им структура е различна от тази на моя.Възможно ли е моя да е Mini Dwarft Cavendish,т.е. джуджето на тези,които гледам тук и в Баумакс.Ето ви и снимки smileПрикачвания: 7570883.jpg(91Kb) · 8762580.jpg(61Kb) · 6941955.jpg(69Kb)


Съобщение редактирано от dr_popov - Четвъртък, 24.05.2012, 12:24
 
OrdonezДата: Четвъртък, 24.05.2012, 14:27 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Абсолютно е възможно да е Musa acuminata 'Super Dwarf Cavendish', и такъв да е не би трябвало да стои толкова мъничък, според мен го прехвърли в друга саксия , този банан има някакво заболяване на корените, искарай го на директно слънце и го прехвърли в друг съд с друга почва , ще се оправи, проблема е в почвата не му харесва иска лека торфена.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 06.06.2012, 15:10 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Интересно видео за Кавендиша и отглеждането му в оранжерия или домашни условияТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 06.06.2012, 20:08 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Тази снимка я качвам специално за Варненци , тригодишен Кавендиш в малък контейнер, за да плодоноси иска по голям контейнер и сериозно подхранване, догодина ще има банани на 100%, ако не се прехвърли бананите ще са дребнички иска си серозен съд за целта.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
dr_popovДата: Вторник, 12.06.2012, 23:42 | Съобщение # 14
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 86
Статус: Offline
Ордонез,този кавендиш,който си качил за Варненци,много е странен? Вобще не прилича на кавендишите,които са по-горе в клипа,нито на моите кавендиши,нито на този,който продаваш в магазина? Много се изненадах,защо са му такива листата?
surprised

Добавено (12.06.2012, 22:42)
---------------------------------------------
И още едно въпросче имам:Мислиш ли,че е добра идея от пролетта до есента да слагам моите кавендиши в земята,в двора,а на есен да ги изкарвам в саксия,и да ги прибирам? Това ще окаже ли някакво особено значение,или е безсмислено?

 
OrdonezДата: Сряда, 13.06.2012, 00:16 | Съобщение # 15
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Да не прилича щото експлоадира в разтеж и взе да вади листо в листо едно след друго , ще заприлича вече е в добри ръце и ще го садят в земята до есента, а идеята е супер разбира се, от свободата по хубаво няма

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПЛОДНИ РАСТЕНИЯ - ТРОПИК И СУБТРОПИК » БАНАНИ И ХЕЛИКОНИИ » Musa - Cavendish , Gran nain....... (Култивирани банани, сортове и отглеждане в домашни условия)
Страница 1 от 912389»
Търси: