Субстрати,торене,поливане,фитохормони и стимулатори. - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 29.06.2017, 01:47
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Въпроси и отговори / Questions and Answers » Въпроси отнасящи се до растенията » Субстрати,торене,поливане,фитохормони и стимулатори. (Важно да се знае)
Субстрати,торене,поливане,фитохормони и стимулатори.
pinokioДата: Неделя, 07.10.2012, 05:42 | Съобщение # 1
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
"Провокиран" от Ордонез създавам тази тема във форума.Всъщност ,това са различни страни на един и същи процес-отглеждането на растение.Не може да се дава единна рецепта за торене,поливане и стимулиране на растението,ако условията на отглеждане не са уеднаквени.Лицето"Х" от Благоевград отглежда лимона си в литовка,горска пръст и пясък,а лицето "Y" от Русе в субстрат от перлит и торфопочвена смес.Отделно условията на микроклимата е различен.Торенето,поливането и стимулирането на растенията при двамата ще са различни.
В следващите редове ще Ви предам превод на статия от Руски сайтове за растениевъдство третиращи въпросите за фитохормоните и стимулаторите.Статията е преведена със съкращение и пояснения от моя страна,тъй като терминологията е много специфична и неразбираема за широката публика.Тя има за цел да създаде образна представа за възможностите и мястото на приложение на фитохормоните и стимулаторите.По късно по темата ще разгледаме и препаратите намиращи се в България и тяхното приложение,както и въпросите за субстратите,торенето и поливането.Надявам се на активното включване на всички колеги съфорумци с тяхния опит и мнения.Благодаря!
Фитохормони

Има ситуации, когато растенията са здрави, но стресови фактори (промяна / претоварване, транспортиране, грешки в грижите) намаляват защитни сили и способността да се борят с инфекциите.

Увеличаване на жизнеспособността на такива растения, става с помощта на био-стимуланти - специални препарати, които са направени от растителни екстракти и съдържат различни пропорции на аминокиселини, белтъчини (протеини), мастни киселини, витамини, ензими, и извлеци от компоста.

В тази презентация ще разгледаме основните биостимулатори, както и някои теоретични материали по тази тема в следния план.

1. Растителни хормони и класове фитохормони.

2.Стимуланти на растежа и развитието

Ауксини
Gibberellin
Цитокинини
Цъфтящи хормони
" B" витамини

3.Инхибитори на растежа и развитието

Синтетични препарати
Dorminy
Хербициди
Изсушители
Дефолианти

Растителни хормони или хормони, произвеждани от растенията са органични вещества, различни от хранителните вещества. Тези вещества в ниски концентрации регулират растежа на растения и техните физиологични реакции . През последните години голям брой фитохормони са синтезирани, и сега те се използват в селскостопанското производство.

Организма на растенията - това не е просто маса от клетките.Растения и морфологично и функционално по смисъл са високо организирани форми. Фитохормоните координират растежа на растенията. Най-ясно тази способност за регулиране на растежа, се появява в експерименти с култури от растителни тъкани. Ако изолирате от растенията живи клетки, които запазват способността да се разделят, в присъствието на основни хранителни вещества и хормони, те започват да растат. Но ако не са точно дзирани правилния баланс на различни хормони, растежът ще бъде неконтролируем и ще се получи маса от клетки, наподобяващ туморната тъкан, т.е. напълно лишени от способността да се диференцират и формират структура. В същото време, подходяща промяна на съотношението и концентрацията на хормони в културната среда,може да се получи от една единствена клетка цели корените на растения или стъбла, както и всички други органи.

Химична основа на растителни хормони в растителните клетки остава слабо разбрана. Сега се предполага, че техните действия е на ниво гени и ДНК.Котролира се синтеза на специфични ензими - съединения с протеинен характер, които контролират биохимични и физиологични процеси.

Растителните хормони са открити едва през 1920 г. и информацията за тях е получена напоследък. Но дори и Чарлз Дарвин през 1880 г. и стига до извода за съществуването на такива вещества. Дарвин пише в книгата си,че върховете на растенията растат към светлината под въздействието на вътрешни вещества,а върхът на корена към гравитацията под въздействието на същите.
Основните класове растителни хормони

Растителните хормони могат да бъдат групирани в няколко основни категории в зависимост от тяхната химична природа или от упражняваното действие..
Фитохормони - стимулатори на растежа и развитието на растенията.

Растителни растежни стимулатори - хормони, които засилват растежа, подобряване на здравето и цъфтежа. Те са:

Ауксини. Вещества, които стимулират растителни клетки са известни като "ауксини". Ауксини са произведени и се натрупват във високи концентрации в апикална част на корена, т.е. в местата, където клетките се делят бързо . От там те се местят в други части от растения. Депозирани в крайната част на ствола допринасят за образуването на корените в резници.

Различните части на растението имат различна чувствителност към ауксините.Поради това корените придобиват качеството "геотропизъм"-насочват се надолу към земята,а стеблата и клоните придобиват"фототропизъм"-насочват се към светлината.Под въздействието на светлината ауксините се разпадат.Затова частта от растението насочена към светлината започва да расте по бавно и растенито се извива към светлината.

С тях се обяснява и т.н. апикално господство - явление, при което терминалната пъпка се събужда ,а страничните пъпки - не.

От природните ауксини най-широко разпространени в растенията е индол-3-оцетна киселина (IAA). Въпреки това 2,4-dichlorophenoxyacetic киселина (2,4-Д)/синтетичен дериват/ се използва по често в практиката,поради това,че не се разгражда от растенията по естествен път.

Синтетичните ауксини са широко използвани. Те са използват да се подобри вкореняването на резници на корен без това да влияе на плодовете.При доматите в оранжерия, където условията правят по трудно опрашването, при безсемковите цитруси и ябълки. При високи концентрации на синтетичните ауксини те се използват като хербициди за управление на някои плевели.
Гиберелини.

Важни физиологични гиберелинови ефекти - ускоряване на растежа на растенията.

Много трайни насаждения ,за да цъфтят, изисква определен период от време да останат при ниска температура или кратък ден, а понякога и двете.С помощта на гиберелинова киселина, те могат да бъдат накарани да цъфтят в условия,при които имат само вегетативен растеж.
В Калифорния, те редовно се използват в лозарството. В резултат на това плодовете са по-големи и по-добре формирани.

По време на поникване на семената решаваща роля играе взаимодействието на ауксини и гиберелини.
Цитокинини.
Хормони стимулиращи растежа ,деленето и диференцирането на клетките.

Цитокинини - "велик организатор", регулиране на растежа на висшите растения и нормалното развитие на техните форми и структури. В стерилни тъканни култури добавяне на цитокинини в правилната концентрация води до диференциация на клетките и образуване на цяло растение.

Друго важно свойство на цитокинините - способността им да се забави застаряването на растението, което е особено ценно за зелени листни зеленчуци. Цитокинините задържат в клетките редица вещества, включително аминокиселини, които могат да бъдат отговорни за повторен синтез на протеини, необходими за растежа на растенията и обновяване на неговите тъкани. Благодарение на забавянето на стареенето и пожълтяването зеленчуците не губят толкова бързо продаваемост. В момента се правят опити да се използва един синтетичен цитокинин, benzyladenine, като инхибитор на стареене много зелени зеленчуци, като маруля, броколи и целина.
Хормони на цъфтежа.
Предположението за съществуването на специален цъфтежа фактор, изразява през 1937 г. Руският изследовател M.Chaylahyan.По късно се установява,че той се състои от два основни компонента: гиберелини и друга група от фактори на цъфтяща, наречена antezinami.Цъфтящите растения се нуждаят от тези компоненти.

Предполага се, че през дългите дни растенията се нуждаят от гиберелини.Те действат при дълга дневна светлина. Anteziny стимулира цъфтяща при кратък ден.Цъфтят само когато продължителността на деня, не надвишава определен позволен максимум.Аnteziny се формират в листата.Тези хормони се образуват през зимата при необходими минусови температури.

"B" витамини -тиамин, ниацин (никотинова киселина) и пиридоксин. Тези вещества се произвеждат в листата и регулират морфогенетичните процеси като растежа и храненето на растенията.

Фитохормони - инхибитори на растежа и развитието на растенията.

Инхибитори на растежа на растенията. Той се произвежда от растенията и води до моментно потискане на растежа на растенията в състояние на покой.Естествени инхибитори на растежа са канелена киселина и салицилова киселина. Те спират на процеса на растеж на растенията във времето за почивка.
Инхибитори на растежа на растенията действат по механизъм противоположен на естествените и синтетични стимулатори на растежа.
През последните години са синтезирани и сега те се използват в селското стопанство и градинарството.
Под тяхно въздействие се скъсяват междувъзлията при растителните стъбла,стават по-твърди, и листата стават тъмно зелени на цвят. Повишават устойчивостта на суша и студ.При ябълкана и или азалията, тези вещества стимулират цъфтежа и инхибират вегетативния растеж. В градинарството и отглеждането на цветя в оранжерии ,широко използвани са- phosphonium tsikotsel и Аларик.

Хербициди - химични вещества или смеси от тях, които се използват за контрол на нежелана растителност. Поради естеството на въздействието на хербициди са разделени в две групи. Твърди хербициди, които са ефективни за всички видове плевели;
Селективни хербициди (селективна), която засяга само един вид плевели и относително безопасни за другите.
Такова разделение е условно, тъй като едно и също вещество в зависимост от концентрациите и дебити на единица обработваема площ може да се прояви като твърд и като избирателните агенти.
Външните характеристики въздействие върху растения хербициди са разделени в три подгрупи:
Хербициди контакт действие - вещество, което засяга наземни части от растения чрез директен контакт с тях наркотици. Липса на наркотици в тази подгрупа - на по-нататъшното Прераждане на нови издънки.
Системни хербициди - вещество, което може да се движи през съдовата система на растенията. Такива лекарства, удряйки листа и корени от растения, се разпространява бързо в растението, в резултат на смъртта му.
Хербициди трета подгрупа се прилага на почвата да убие покарал семена и корени на плевелите.
Изсушители - химикали, които се използват за сушене растения преди прибиране на реколтата. В много случаи, DA може да се използва контактни хербициди, ако те са безопасни за семена на културните растения и не оставят никакви токсични остатъци в третираните култури
Defoliants - химикали, използвани за отстраняване на листа от преди прибирането на реколтата механизацията на събиране и отстраняване на листата, преди разсаждане на овощни и други дървета.
Препарати регулатори на растежа.
Епин. Epibrassinolide.

Разтвор 0,25 г / л. Регулатор на растежа на растенията, анти-стрес адаптоген, стимулатор на имунната система.

Епин - уникален продукт в семейството на био-стимуланти.

Лекарството подобрява грудките, увеличава хранителната стойност на картофите, насърчава резистентността, намалява съдържанието на тежки метали и нитрати. При обработката на семена от домати, краставици, чушки, увеличават кълняемостта им, повишава защитните свойства при неблагоприятни условия на околната среда. Пръскане при отглеждане на растения увеличава плодовете им и им пречи да паднат, ускорява зреенето, повишава резистентността към болести,растението не може да умре ида замръзне при минус 5 градуса.

Епин е безобиден и не е опасен за пчелите.Незаменим в стресови ситуации.

При растенията оставени в условия на стрес от засушаване, продължителни дъждове, липсата на топлина и светлина, замразяване, изчерпване на почвата, натиска върху околната среда, небалансирано хранене, насекоми, вируси и гъбични инфекции. За помощта на анти-стрес адаптоген, който помага на растенията да мобилизира вътрешни ресурси да се справят с неблагоприятните условия на околната среда.
Подобряване на енергия и кълняемостта на семената.
Защита на разсад и зрели растения от липсата на светлина, студ, суша, наводнения, вредители и болести.
Неутрализиране на вредното въздействие на пестициди, тежки метали, радионуклиди и нитрати.
Подобряване на качеството на селскостопанските продукти и да увеличи срока на годност на плодове.
Повишаване на добивите с най-малко 40-50%.
Прилагане:
1 флакон съдържа 0,25 мг от активното вещество в 1 мл (50-55 капки). Може да се използва в рамките на 2 дни.
Поглъщане:
Семена от повечето зеленчуци (домати, краставици, тикви, патладжан, чушки, магданоз, лук) в разтвора в размер на 4-6 капки на 100 мл топла (22-23 ° C) вода за 18-24 часа и целина семена, моркови, цвекло - 3 капки в 100 мл вода.
Пръскане:
Разсад зеле - 7 капки на 200 мл вода (за студоустойчивост на растенията, лекувани с най-много 2-3 пъти в интервали от 7-10 дни.
На картофи дни преди засаждане - 0,5 флакона от 200 мл вода (това решение е достатъчно за лечение на 100 клубени).
Храсти, дървета, ягоди през пролетта за първи листата и пъпките - 1 флакон от 100 мл вода.
Всички плодови и зеленчукови култури в обещаващ фаза - цъфтежа - плодните до мокрите листа - 1 ампула в 5 литра вода.
Растения под стрес преди и след замразяване, със силни ветрове, студени нощи, топлина, липсата на влага, светлина и др. - 1 флакон в пет литра вода, вирусни, гъбични и други заболявания, травми, гниене, инвазията на листните въшки,колорадски бръмбар и други вредители - 7 капки разтвор от 100 мл на всеки 5-7 дни, за да се възстанови.
Доходите се увеличават най-малко 1,5 пъти, узряват 2 седмици по-рано,по дълго се съхраняват.
Преработката се извършва с помощта на лични предпазни средства. По време на работа, не пуши, не пий, не се храни. След работа измийте ръцете и лицето си с вода и сапун, изплакнете устата си. Да се ​​съхранява на сухо и хладно място при температури 14-23 ° C, далеч от храна и лекарства, както и на достъпа на деца и домашни любимци. Да се ​​пази от огън. Когато се използва в частни стопанства, смесени с други лекарства е забранено.
Безопасен е за рибите и не замърсява почвата, подземните и повърхностните води.Безопасен за пчелите и други полезни насекоми.
Първа помощ при отравяне Appin
Ако отравянето се случи, незабавно се обърнете към лекар! Мерките, предприети за медицинска помощ, са изброени по-долу.
Мерки за оказване на първа помощ
Отравяне при вдишване-изведете пострадалия от района на чист въздух;
Ако продуктът влиза в кожата, измийте обилно с вода и сапун;
След контакт с очите, изплакнете обилно, вода или 2% разтвор на водороден прекис/кислородна вода/
Отравяне през стомашен тракт -да се пие активен въглен във вода, за да се предизвика повръщане.
Случайно разлят продукт се почиства с разтвор от белина или сода.
Измиване на оборудването-с разтвор на сода за хляб, след това с вода.
Срок на годност - 2 години. Клас на опасност: 4.

Циркон
Zircon - биологична имуностимулатор-коренообразувател, индуктор на цъфтежа, извлечени от растителни материали.
Активно вещество - смес от hydroxycinnamic киселина, 0,1 мг / мл.
Използването на циркон предвижда:
Кълняемост и скоростта на кълняемостта;
Зреене за 5-10 дни;
Увеличаване на добивите от 35-60%;
Подобряване на качеството на продукцията;
Намаление на натрупването на тежки метали;
Стимулиране на плодове и формирането на корен;
Защита на растенията от измръзване, суша, прекомерна влага, липсата на осветление.
Продуктът има ниска токсичност за хората и топлокръвните животни (IV клас на опасност): на практика няма опасност за риба, полезните насекоми и пчели, не се натрупва в почвата и не замърсява подпочвените и повърхностните води.
Съхранявайте далеч от храна и лекарства на недостъпно за деца място при температура не по-висока от 25 ° С. В случая на разслояване се затопля до стайна температура и се смесва чрез разклащане.
Срок на годност - 3 години.
Инструкции за употреба
Предсеитбено или преди растение.
Зеленчукови семена се накисват в п-ре цирконий при стайна температура.
Изготвяне на работен разтвор
Семена (чушки, патладжани, краставици, домати и др.) - 1-2 капки на циркон 300 мл вода, накисва време 8-16 часа.
Резниците (рози, череша, Западна Arborvitae и др.) - 1 мл (флакон) на циркон се разтваря в 1 литър вода, докато накисване резници 14 ч

Kornevin
5 г / кг indolebutyric киселина
Стимулатор на вкореняването
Kornevin се използва за вкореняване на разсад на плодове, декоративни и цветни култури, ускоряване
вкореняването на резници, подобрено оцеляване на разсад зеленчуци и цветя за пресаждане.
Инструкции за употреба
Kornevin се използва в суха форма и в разтвор.
В сухо състояние. Кореновата система на растенията или разсад преди разсаждане се опрашват.Резниците да се навлажнят с вода и се потопят в дъното на лекарството.
Под формата на разтвор. Съдържанието на опаковката (5 грама) се разтваря в 5 литра вода. Фиданки и разсад се поливат с получения разтвор корените след засаждането.
 
Форум Екзотик Плантс България » Въпроси и отговори / Questions and Answers » Въпроси отнасящи се до растенията » Субстрати,торене,поливане,фитохормони и стимулатори. (Важно да се знае)
Страница 1 от 11
Търси: