Приспособяване на растенията към температурата - Форум Екзотик Плантс България
Събота, 22.07.2017, 05:49
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Въпроси и отговори / Questions and Answers » Въпроси отнасящи се до растенията » Приспособяване на растенията към температурата (Всичко което трябва да знаем за растенията ни през зимата)
Приспособяване на растенията към температурата
OrdonezДата: Събота, 20.04.2013, 20:35 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Това което ще прочетете тук не е публикувано в интернет и не е копи и паст от друг форум или от някакъв сайт, това са дългогодишни научни изследвания, които смятам да пусна, къде по памет, къде на помощ идват дебелите книги.

Приспособяване на растенията към температурата.

Приема се, че жизнената дейност на растенията протича в температурния интервал от 0С до 40-50С. При температури около 0С водата замръзва , а при температури около 45-50С цитоплазмата коагулира. Въпреки това има дървесни видове, които издържат температури до - 73С ( лиственицата в Сибир) и до +56.7С (еднолистния бор в САЩ).
Най ниската температура от която даден вид нарушава жизнените си функции определят неговата студоустойчивост, а най високата определя неговата жароустойчивост.
За отглеждане на различните видове в нашата страна, по голямо значение имат ниските температури, тъй като екстремално високите температури са по рядко явление.
Измръзването на растенията се дължи на образуването на ледени кристали в клетките или извън тях , в междуклетъчните пространства. При бързо понижаване на температурата водата замръзва в клетките и ледените кристали разкъсват клетъчната обвивка поради което самата клетка загива.
При бавно понижаване на температурата водата излиза в междуклетъчните пространства и там замръзва като клетките умират поради прекомерно обезводняване или от натиска на ледените кристали върху клетъчната обвивка. Това се наблюдава при много ниска температура действаща продължително време. Чувствителността на отделните органи на растенията и на цялото растение към ниските температури е различна. Тя зависи най вече от фазата на годишното им развитие, от възрастта и от климатичните особености на местообитанието им.


Подготовката на растенията за презимуване започва с прекратяване нарастването на леторастите, намаляване на водното им съдържание и вдървесиняването им. В клетките се натрупват защитни вещества (скорбяла, захари и мазнини), които ги предпазват от образуването на ледени кристали или замръзването на водата става при много по ниски температури (чистата вода замръзва при 0С ) а разтворите при по ниски от тази температура.
Благоприятни условия за нормално подготвяне на растенията за презимуване през есента има, когато дневните температури не са много ниски и фотосинтезата се осъществява, а нощните температури падт до 0С.


При такива условия в клетките се натрупват най голямо количество защити вещества. Освен измръзванията ниските температури предизвикват и някои други повреди по растенията. При замръзване и размръзване на почвата се получава изтегляне на младите фиданки от почвата и разкъсване на кореновата система. При някои видове вследствие на нееднаквото свиване на дървесината във външните и вътрешните части на стъблото то се напуква надлъжно през студените зимни дни. тези повреди са известни като мразобойни. Повредите от мразобойни дървета имат влошен естетичен вид и санитарно състояние.
Толкова за влиянието на ниските температури.

Изменението на температурните условия по земната повърхност зависи от географската ширина, надморската височина, растителната покривка, наличието на големи водни басейни и други.
Общо взето , в посока от екватора към полюсите, топлината намалява, като се очертвата пет зони.

1. Тропична зона с висока средна годишна температура (по висока от 16С) и малки годишни и месечни колебания, вегетацията на растенията е целогодишна.
2. Субтропична зона с годишна температура по висока от 16С , но с периоди на засушаване
3. Умерено топла зона със средна годишна температура под 16 С , но не по ниска от 0С и няма прекъсване на вегетацията поради ниски температури.
4. Умерено хладна зона, при която температурите през по голямата част на годината са под 0С, но средната температура на най топлия месец юли е над 10С, през хладния период вегетацията прекъсва, но има условия за развитие на дървесна растителност.
5. хладна полярна зона със средни юлски температури под 10С и кратък вегетационен период, като дървесна растителност липсва.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Неделя, 21.04.2013, 18:28 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Браво, добра информация. smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Сряда, 15.05.2013, 20:55 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
В този пост искам да споделя какво впечатление ми направиха няколко цитрусови градини в различни места на Гърция.
Идеята е пренесена вероятно от САЩ, възникнала там малко преди Втората световна война. Почти във всяка градина на известни растояния на високи мачти (пилони) по върховете им има подобие на самолетна перка с двигател задвижван обикновенно с електричество. Самите перки служат за борба против замръза на цитрусовите дръвчета, но могат да се използват и за всякакъв друг вид растителност. Когато температурата падне 2 градуса под максимално допустимата минусова температура ( ако е доспустима -9С , перките се включват при -7С). По този начин температурата около дръвчетата се повишава с 2 С или ако се включи на -7 С , температурата около дръвчетата става -5 С, понеже те разместват горния по топъл слой въздух с долния по студен. Принципно една такава мачта е достатъчна за 10-12 декара.Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Петък, 17.05.2013, 20:44 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
biggrin Ха, много интересно. Ще трябва да се поинтересуваме по това решение ... smile

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Неделя, 26.05.2013, 00:40 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Борбата със студа при растенията е от първостепенно значение за нас любителите. Ще споделя с вас за опитите на професор Туманов от бившия Съветски съюз. Принципно колко под нулата би издържал касиса. Всеки ще отговори -35С , възможно е и -40С , но до там. През далечната 1962 година в Мисква проф. Туманов, излага на показ касис издържал до -253 С. Опита е извършен в станцията за искуствен климат в Москва. Невероятно, но е самата истина. Дългогодишния труд по закаляването на растенията на професора дават резултати. Неговата теза е следната: той счита, че ако ни се отдаде да закалим по съответен начин дървесното растение, то може да издържи без повреда такива студове, каквито никога не се случват в природата на земното кълбо. Сега ще ви опиша накратко начина по който е закален въпросния касис.
Взима се растението, което вече е изпаднало в състояние на зимен покой, защото само такова може да се закалява. Поставил го е при изкуствени условия, в които температурата може да се понижава постепенно и доста бавно - едва с един или два градуса на денонощие. По този начин той достига -60С. Тогава вече е било възможно растението да бъде пренесено при температурата на течния въздух без страх, че ще бъде повредено. При изкуствени условия така може да бъдат калявани всички овощни листопадни видове и някои вечнозелени с изразен зимен покой. Но при естествени условия скоковете в температурата , както и минусите са твърде резки и високи и подобни резултати е почти невъзможно да се случат. Изкуственото закаляване на растенията е едно важно перо по което работят физиолозите и днес.
Така, че ако някакво растение издържа принципно -20С а се повреди при -15С, това съвсем не означава , че не може да понесе -20С без повреди, това означава резки скоковое в температурата през началния зимен период (рязко застудяване, при наличие на предходни почти пролетнни температури).
Георги Гошев


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Неделя, 26.05.2013, 16:55 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Браво Гого, изключително полезна информация, която трябва да следим как се развива в тази посока агронауката. Малеее след години Бог знае какви растенийца ще имаме в къщи и градината. biggrin

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
poj160arДата: Понеделник, 27.05.2013, 11:15 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
smile Привет. Тук ще "постна" малко инфо за определените зони за студоустойчивост на растенията с цел колегите от форума, които не са наясно какви са тези зони и да разберат кои видове растения, предлагани от многоуважавания ни колега Ordonez в Е-шопа при какви условия да се отглеждат (навън в градината на открито или стайно) за да няма после "ама, какво стана ... , не разбрах и т. н. т." sad

USDA зони за студоустойчивост на растенията:

Това е система за класификация на растенията според тяхната студоустойчивост разработена от Министерство на земеделието на САЩ и свързана с конкретните дадености на климата в различни региони на Северна Америка. Макар и предназначена за територията на САЩ тя е възприета де факто по цял свят за определяне студоустойчивостта на растенията. Системата включва карти на т.нар. зони, включващи региони със сходни зимни температури. Такава карта за балканския полуостров можете да видите по-долу. Зоните се определят според средногодишните минимални температури. Обърнете внимание, че става въпрос за средни минимални температури, не за рекордно ниските такива. Освен температурата обаче има и много други фактори, определящи т.нар. микроклимат, които могат да доведат до това дадено растение да преживява без никакъв проблем до две зони по-ниски температури или пък да измръзне дори при по-високи температури от тези, които нормално издържа. Такива фактори са разположението (южно, северно...), ветровете (завет или открито спрямо студените зимни северозападни / североизточни ветрове), влажността на почвата и др.
Според показаната по-долу карта, която все пак не е абсолютно точна, България попада в 6-та и 7-ма зона, като само малка част от югоизточните Родопи е в зона 8. По лично мнение на колегата Петър Костов (не участник в нашия форум ако не се лъжа) през последните години все по-голяма част от южна България може да се отнесе към 7 зона и все по-голяма част от крайните южни райони - към зона 8.Температурните граници на зоните са както следва:

Зона 1 Под -45.6 ℃
Зона 2 -45.6 до -40.0 ℃
Зона 3 -40.0 до -34.5 ℃
Зона 4 -34.5 до -28.9 ℃
Зона 5 -28.9 до -23.3 ℃
Зона 6 -23.3 до -17.8 ℃
Зона 7 -17.8 до -12.3 ℃
Зона 8 -12.3 до -6.6 ℃
Зона 9 -6.6 до -1.1 ℃
Зона 10 -1.1 до 4.4 ℃
Прикачвания: 9672300.png(40Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Понеделник, 27.05.2013, 11:18
 
OrdonezДата: Понеделник, 27.05.2013, 12:19 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Много добър пост Иво, има и микроклимати , като моя който си е твърдо 8а зона, а иначе по тази карта ме причисляват към 7 ма , но това е от ясно по ясно, картата не е подробна, а е обща информираща като цяло.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Понеделник, 27.05.2013, 17:54 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
smile Да, зоната наистина е такава при теб, приятелю. Радвай се, че при нас по някой път си е супер адски студено, та чак не се търпи! sad wacko

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
Форум Екзотик Плантс България » Въпроси и отговори / Questions and Answers » Въпроси отнасящи се до растенията » Приспособяване на растенията към температурата (Всичко което трябва да знаем за растенията ни през зимата)
Страница 1 от 11
Търси: