Екзотичните плодове и тяхната употреба - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 09.12.2016, 07:07
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 212»
Форум Екзотик Плантс България » ЛЮБОПИТНО ОТ ЕКЗОТИЧНИЯ СВЯТ » Плодове » Екзотичните плодове и тяхната употреба
Екзотичните плодове и тяхната употреба
OrdonezДата: Вторник, 24.01.2012, 00:47 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline


Понякога по щандовете в големите супермаркети могат да се видят непознати плодове с необичайни имена. Някои от тях като мангото и физалиса се зареждат редовно от доставчиците, но други все още се появяват от време на време. Предлагаме ви един сравнително пълен списък на по-неизвестните тропически плодове, които могат да се намерят в българските магазини.

1. Пепино
Solanum muricatum
Това е още един от картофените роднини, слязъл на кулинарната сцена от андинските склонове. Плътната му сърцевина наподобява пъпеша и на вкус, и на аромат, което го прави добър участник в плодови салати. Ако попаднете на неузрял плод, спокойно можете да го изпечете подобно на тиква или ябълка.

2. Гранадила
Passiflora ligularis

Според ботаниката гранадилата е близка до по-познатата маракуя, като тази родственост се проявява и в произхода им - Южна Америка, и в приликата на плодове, та дори и в аромата и във вкуса, които при гранадилата са малко по-деликатни. Жълто-оранжевите плодове с многобройни семена, обвити в сочна ципа, се раждат на пищни лиани с едри и атрактивни цветове предимно в родния се континент, но също и в Южна Африка и Кения. Гранадилата се използва по същия начин, както и маракуята.

3. Карамбола
Averrhoa carambola

Узрелите плодове на това азиатско дърво са много свежи и ароматни и се консумират пресни, като се съчетават добре с авокадо и морски дарове. С тях се приготвят пудинги, тарти и други сладкиши. Използват се и в задушени ястия и кърита, а в Китай се приготвят с риба.

4. Папая
Carica papaya
Макар да произхожда от Централна Америка, папаята е популярна култура във всички тропически страни. Зрелите плодове се използват предимно сурови, докато от зелените могат да се приготвят различни кърита и други зеленчукови ястия. Освен това се използват и за мариноване на меса, тъй като в неузряло състояние плодовете съдържат голямо количество ензим, който разгражда протеините.

5. Гуава
Psidium gujava
Цитрусовият и цветист аромат, както и плътната й сърцевина правят гуавата предпочитана за свежи плодови салати и десерти. По-необикновени, но не по-малко вкусни са рецептите за пиле с гуава или печена гуава, пълнена с маслини и гъби.

6. Тамарило
Solanum betaceum
Също като своя близък роднина картофа, тамарилото произхожда от Андите. Там го наричат tomate de árbol - дървесен домат. Сочно и сладко, но с леко соленовати и пушени нотки във вкуса, то се използва в различни рецепти с плодове, но и като съставка за пици, телешки яхнии и дори стекове. А сокът от него е съвсем обичайна напитка в планинските страни на Южна Америка.

7. Пасион фрут (маракуя, пешънфрут)
Passiflora edulis
Носител на един от запомнящите се аромати на тропиците, маракуята често предизвиква въпроса как се яде това. Отговорът е: разрежете плода на две и с малка лъжичка изгребете сочната част на плода заедно със семената, които можете да схрускате или просто да преглътнете. От тези плодове се приготвят чудесни желета и сосове, както и вкусни сокове и плодови сладоледи (сорбе).

8. Личи
Litchi chinensis
Тези плодове със сочна месеста част и фин вкус идват от Китай и Югоизточна Азия и могат да стигнат на трапезата ни като сосове, маринати и дори лазаня, в компанията на ароматни сирена, морски дарове, пилешко месо и, разбира се, други плодове. Опитайте ги и в коктейли на основата на водка, джин или пенливи вина.

9. Кумкуат (кумкват)
Fortunella sp.
Дребните цитруси от Китай вече са завладели цялото Средиземноморие. Те са изключително свежи и сладки, и се използват цели, без да се отстранява нежната им кора. Можете да се възползвате от тях в прясно състояние или пък захаросани. Освен в плодови и зеленчукови салати те се представят добре в различни сладкиши или пък с пилешко месо и риба.

10. Манго
Mangifera indica
В Индия мангото се отглежда от хилядолетия и е незаменима част от великолепните традиционни кухни от полуострова. От зряло манго се приготвят сладоледите кулфи и напитката с кисело мляко ласи. Освен това се използват за чатнита, кърита и многобройни други ястия с месо или без. Зелените плодове също се използват в типичните индийски кулинарни специалитети, а изсушени и стрити на прах са популярна и обичана подправка.

11. Физалис
Physalis peruviana
Вкусът на плодовете е сладко-кисел и се описва като нещо между домат и ананас. Физалисите се ядат свежи или като конфитюри, желета и компоти. Ако се глазират с шоколад или карамел, са оригинална декорация за сладкиши и коктейли. Сосове, кетчупи и чатнита, направени с физалис, са много подходящи за червени меса.

12. Червен банан
Musa sp.
Необичайно оцветената разновидност на обикновените, жълти банани е много популярна в Индия. Когато червените плодове са добре узрели, те са много сочни и с не толкова хлебна консистенция, колкото по-познатите им родственици.

13. Кактусова смокиня (опунция, индийска смокиня)
Opuntia ficus-indica
Огромните кактуси опунция с височина до 5 м се отглеждат и заради плодовете им с особен землист аромат, плътна консистенция и наситен цвят. Освен за плодови салати, пайове и желета, кактусовите смокини се използват и за винегрети към зеленчукови салати.

14. Питахая (питая, драконов плод)
Hylocereus sp.
Питахаята произхожда от Централна Америка, но е изключително популярна в Югоизточна Азия, откъдето обикновено стига до европейските супермаркети. Ценена заради необикновената си външност, хрупкава сърцевина и приятна сладост, тази кактусова рожба обикновено се яде сурова, може и с малко сок от лайм.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 24.01.2012, 01:12 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Значи , аз как консумирам изброените по горе плодове ще споделя тук , а и вие можете да споделяте , темата е за това.
Най консумирания екзотичен плод в къщи е авокадо, той присъства почто ежедневно , използваме го като добавка в салатите. Домати, краставици, авокадо, трошено обезсолено сиренце, малко зехтинче, ситно нарязан лук, 3-4 маслинки. Всичко това нарязано на едричко тип Хориатики. Другия плод който се консумира често е манго, трудно успявам да попадна на добро и това е причината да съм скептичен понякога. Избирам леко оцветено до силно оцветено и в никакъв случай зелено. да е поомекнало , но не и сбръчкана кожица. Консумираме го в прясно състояние, на принципа делим на половина и финни разрези с ножа, без да се нарянява кожата , така се образуват квадрати които след като се обърне кожицата могат да се консумират много лесно. Останалите плодове консумираме по рядко сведено до минимум, изключая Бананите и физалиса, особено физалиса, факт че си отглеждам няма как да не консумираме , но го предпочитам под формата на желе или сладко. Питаята единствено консумираме на миксер под формата на шейк. Така в прясно състояние лично на мен не ми прави особено впечатление, макар и да е адски екзотична , предпочитам я със студено прясно млеко и лъжица две сладолед, всичко това на миксера. Наздраве.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 12.03.2012, 18:16 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Смята се, че бананите с наличие на тъмни петна са най-вкусни и сладки. В това особено обичат да убеждават продавачите на тези „по-по-най-” банани. Но това не е така.

Има, разбира се, любители на екзотични храни, към тях спадат тези, които просто обичат банани с потъмняла кора, макар че повече напомнят на памук, а бананите със зелена кора имат вкус на зелена трева. Съществува особена разновидност на бананите, върху които има малки петънца, но този вид банани не се внасят у нас. Кафявите петна, които често виждаме по банановите кори, показват едно нещо - плодовете не са пресни.

Бананите, които току що попадат в търговската мрежа, имат жълт цвят с оттенъци на зеленото. След два или три дни кората става напълно жълта, а след пет до седем дни започват да се появяват обезцветени петна и ивици по стените на кората, което означава едно нещо - в бананите са започнали гнилостни процеси. Ако екзотичните плодове са преохладени по време на транспорта, подобни симптоми, ще се появят много по-рано. Ползата за потребителя е, че цената им ще бъде намалена.

В действителност, през студения сезон банани с потъмняла кора може да се купуват. Някои хора могат да пострадат от отравяне от дори чисти на вид банан, с жълта кора. Но през топлия сезон, особено през лятото, по-добре да не се купуват банани на петна или на ивици.

Всеки банан с леко напукана кожа е много привлекателен за плодовите мушици. И няма значение къде се продават плодовете, на пазара или в магазина. Търговците, разбира се, гонят тези мухи и продължават да продават бананите. В това се крие и главната опасност. Мухите просто проникват в бананова кора през малките пукнатини, както и чрез „петънцата”, където кожата става по-тънка. Мухите снасят в плода яйца. Това, разбира се, е невъзможно да се види, и хората нищо не подозирайки купуват по-евтиния продукт и щастливи го изяждат. Но ако тези банани се оставят вързани в найлонова торбичка, то след три или четири дни можете да получите шок - ще видите броя на ларвите върху плодовете.

Изводът е следния - избирайте внимателно, преди да купите бананите и помнете полезните свойства на този забележителен плод на вашия организъм.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 09.06.2012, 11:31 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Странните екзотични плодове

1. Магически плод



Този странен плод е родом от Западна Африка. Защо е странен? Плодът съдържа в големи количества заместителя на захар миракулин в съчетание с гликопротеин. Сам по себе си плодът не е особено сладък, но след като човек го изяде, гликопротеинът свързва вкусовите рецептори, разположени на езика и около час след това превръща вкуса на всеки един продукт, който сложите в устата си, в сладък! Така вие можете да изядете цял лимон, а на вкус той ще ви изглежда като сладък сироп.

През 70-те години на ХХ век са били правени опити за масова продажба на този плод като диетична стока, тъй като той може да превръща всяка храна в сладка, без да влияе на количеството на приеманите калории. Идеята нямала особен успех, но това че плодът е магически, спор няма.

2. Питайя



Питайя, или кактусов плод може да се открие в цяла Азия, Австралия, Северна и Южна Америка, като се смята, че родината муу е Мексико. Има два вида питайя: кисел, по правило употребяван за храна в Америка, и сладък, отглеждан в цяла Азия. Плодовете могат да бъдат червени, жълти и пуурпурни, притежават приятен аромат, а сладкият им вкус е подобен на този на киви.

3. Рогат пъпеш



Рогатият пъпеш, известен и като африканска краставица, е родом от Африка, но вече се отглежда и в Австралия, Нова Зеландия и Чили. При узряване, кората на пъпеша се покрива с плътни, заострени жълти шипове, а сърцевината му е подобна на желе и е с ярко зелен цвят. Често сравняват вкуса на този плод с банан. Рогатият пъпеш е добър източник на витамин С и влакна.

4. Черимойя



Черимойя, или сметановата ябълка е широколистно растение, растящо във високопланинските райони на Южна Америка. Плодът на дървото е с кръгла форма с три типа повърхност (пъпчива, гладка или смесена). Сърцевината на плода е с консистенцията на гъста сметана, много ароматна, бяла и сочна. Казват, че вкусът му е съчетание от банан, маракуйя, папайя и ананас. Марк Твен е казал през 1866 година:“Черимойята – това е най-вкусният от всички известни плодове „

5. Хризофилум (звездна ябълка)



Този плод е от низините на Централна Америка и Западна Индия. Долната страна на листата на това вечнозелено растение сияят със златист цвят, който се забелязва дори от голямо разстояние, а белите или люляковосини цветове на дървото разпръскват сладък аромат. Плодете му са с кръгла форма и плътна кора. Ако плодът се среже хоризонтално, в сърцевината може да се видят очертанията на звезда. Пресните плодове са много сладки и приятни на вкус.

6. Баил



Баил, или каменната ябълка вирее основно в Индия. Това е гладък плод с дървесна кора, оцветена в жълто, зелено или сиво. Черупката му е толкова твърда, че до сърцевината се достига с помощта на чук. Вътре има жълта сърцевина, която може да се консумира свежа или изсушена. От ферментирали плодове се приготвя напитката шарбат, в състава на която влизат и вода, захар и сок от лайм. Необходим е само един голям баил за приготвянето на 6 литра шарбат.

7. Салака (змийски плод)



Змийския плод е родом от Индонезия. Расте на гроздове, а името си е получил от

червено-кафявата люспеста кора, която се отделя лесно. Сърцевината се състои от 3 бели и сладки сегмента, всеки от които съдържа черни, неядливи семена. Плодът е със сладко-кисел вкус, а по консистенция наподобява ябълка.

8. Дива малина



Дивата малина расте по западното крайбрежие на Северна Америка. Среща се във влажните гори, като плодът прилича на малина, но е с оранжев цвят. Много е сладка и става за ядене както в суров вид, така и за преработка на сок, вино и сладко.

9. Марула



Марула е шириколистно дърво от Южна и Източна Африка, като плодовете му са важен източник на храна за най-голямата народност в Африка – банту, а дърветата могат да се открият по цялата територия на техния миграционен път. Зеленият плод узрява и става жълт, а бялата сърцевина е сочна и с приятен аромат. След падането от дървото плодовете почти веднага започват да ферментират, затова слоновете и бабуините в тези региони често могат да бъдат видени в състояние на леко алкохолно опиянение. Плодовете му се използват за направата на популярния ликьор Amarula.

10. Нони



Този плод е известен с много имена, в това число голяма моринга, индийска черница и др. Негова родина е Югоизточна Азия и Австралия, но се отглежда и в тропиците. Дървото има плодове целогодишно, но когато узряват, плодовете имат остър аромат. Въпреки миризмата, плодът е богат на влакна, витамини, белтъци, желязо и калций и е основна храна в много страни в Тихия океан. Може да се консумира сготвен или суров, подправен със сол.

11.Американска мамея (американска кайсия)



Американската мамея е вечнозелено дърво, родом от Южна Америка, което вече се отглежда и в Западна Африка и Югоизточна Азия. Плодовете му имат диаметър около 20 см, с дебела кора са и мека оранжева сърцевина, като в по-големите мамеи могат да се срещнат до 4 костилки. Плодът е сладък и ароматен.

12. Джаботикаба



Това е бразилската лоза – едно много странно растение от Югоизточна Бразилия. Странността е в това, как растат плодовете върху него. Първоначално, върху ствола и големите клони се появяват жълто-бели цветове, които се превръщат в плодове с диаметър 3-4 см. Виолетовите плодове с кръгла форма имат мека желатинова сърцевина с 1-4 черни семена. Плодът е много сладък, като може да се яде суров, но най-често го използват за направата на вино или ликьор.

13. Дакриодес



Дакриодес е вечнозелено дърво, растящо във влажните тропически гори на Африка, в северна Нигерия и южна Ангола. Плодовете му, чиито цвят варира от тъмносин до виолетов са известни като африканските круши. Имат продълговата форма и бледозелена сърцевина. Това са мазни плодове, за които се твърди, че могат да сложат край на глада в Африка, тъй като 48 процента от съдържанието им е от незаменимите мастни киселини, аминокиселини, витамини и триглицериди. Пресметнато е, че от един хектар, засаден с тези дървета, може да се получи реколта от 7-8 тона масло, като при това се използват всички части на растението.

14. Лангсат



Лангсат или дуку – това са два много приличащи си плода, които могат да се намерят в цяла Азия. Те са от едно семейство и са почти еднакви на външен вид с една единствена разлика. Кората на на лангсата съдържа латексно вещество, което не е отровно, но поради него плодът трудно се бели, докато кората на дуку се отделя много лесно. Сърцевината на плода има пет сегмента, като в някои има горчиви семена. Това е много сладък плод, който може да се приготвя по различни начини.

15.Захарна ябълка (черупчеста анона)



Родината на този плод е в тропическата зона на Америка, но вече го отглеждат и в Пакистан, Индия и Филипините. Плодовете приличат на шишарки с диаметър около 10 см. Захарната ябълка има лек вкус на яйчен крем и малко семки.

16. Кокона



Кокона – това е още един тропически плод, който може да бъде открит в планинските райони на Южна Америка. Той расте на неголеми храсти, при това изключително бързо: само за 9 месеца от семената вече се получават плодове, които узряват напълно за още 2 месеца. Плодовете му са кръгли и могат да имат червен, оранжев и жълт цвят. Външно приличат малко на доматчета чери, а на вкус са нещо средно между домат и лимон.

17. Платония



Платонията е много високо дърво (достига 40 м височина), което расте в тропическите гори на Бразилия и Парагвай. Плодовете му достигат размерите на портокала, като при стискане изпускат жълт сок. Сърцевината му е бяла и има само няколко черни семки. Вкусът – приятно сладко-кисел.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 29.09.2012, 22:13 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Малко информация и за плода на Персимона
Като цяло плодовете на райската ябълка съдържат: вода 78-82%, захари – 13-20% (до 25% според други източници) – предимно фруктоза и глюкоза, органични киселини – 0,05-0,20%, витамин С – 10-44 мг/100г., витамин Р, каротин, съединения на фосфора и желязото, микроелементи, а също така и протеин, танин, йод. Дъбилните вещества (главно танинът) придават стипчавия, не особено приятен вкус, който с времето, според степента на узряване, може да изчезне. А благодарение на изобилието от глюкоза и фруктоза с 2-3 плода може да се утоли глада изцяло. Още, когато плодовете се сушат (което е и най-сигурния способ за съхранение), повърхността на плода се покрива със захарен налеп. И така, по своята хранителна стойност, райската ябълка може да съперничи със смокинята и гроздето.
Изучаването на свойствата на този плод показват, че по някои показатели превъзхожда отдавна признатите от медицината ябълки.
Райската ябълка цъфти, когато другите плодни дървета вече са прецъфтели.
ПРИЛОЖЕНИЕ НА РАЙСКАТА ЯБЪЛКА:
По долу ще бъдат приведени някои рецепти за приложението на райската ябълка при различни заболявания и състояния.
НАРОДНАТА МЕДИЦИНА препоръчва райската ябълка при различни стомашни заболявания. Това е диетичен продукт, който се препоръчва при разстройство на храносмилането. Препоръчва се още и при разстройство на кръвотворните органи и проблеми с жлъчоводящите пътища. Сладките и стипчави плодове се ядат свежи.
Те притежават още и отлично бактерицидно и затягащо действие, затова зрелите плодове могат да се налагат върху изгаряния или рани за по-бързото им зарастване.
ЗА СЪРДЕЧНО БОЛНИТЕ е добре да знаят, че райската ябълка съдържа много калий. Тези, които използват пикочогонни средства, способстващи и извеждането на калия, често се налага да пият препарати, съдържащи калиеви соли. Така, приемайки райска ябълка, може да се избегне приема на излишни лекарства, включвайки в диетата и нея, наред с ябълките и кайсиите.
Освен това, сама по себе си и райската ябълка обладава пикочогонен ефект. Това като нейно най-важно свойство позволява тя да се използва буквално като лекарствено средство в кардиологията. На някои курорти в Кавказ, в частност Цхалтубо, лекарите отдавна са препоръчвали на болните с патология на сърцето да изяждат по 2-3 плода японска райска ябълка дневно. Ефектът надхвърлял всякакви очаквания.
Може да се случи при сърдечноболните временно привикване към пикочогонните лекарства, като тяхното действие да намалее драстично. Тогава на помощ може да дойде райската ябълка. Трябва да се ядат 3-4 плода на ден, редувайки ги с 3 100-грамови порции горещо мляко. Това лечение носи ефект още от втория ден, стига да се сведе до минимум употребата на всички останали продукти. И още, за лечение е добра както свежата, така и сушената райска ябълка, ефектът ще бъде един и същ. За 4-5 дни организмът ще може да си отдъхне от големите дози пикочогонни средства и те отново ще започнат да оказват своето действие.
ПРИ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ също си струва да се обърнем към спасителния плод. Установено е, че той е с богато съдържание на магнезий. А магнезият понижава значително вероятността от образуването на камъни. Освен това, плодовете на райската ябълка способстват извеждането на солите на натрия от организма. А това по косвен път разтоварва бъбреците.
ПРОФИЛАКТИКА СРЕЩУ РАК. Райската ябълка наистина е съкровищница на всичко нужно и полезно: тя съдържа и много бета-каротин (провитамин А). Той способства предпазването от рак. Вече е доказано: при хората, които ядат много плодове, съдържащи бета-каротин, значително се намалява рискът от възникването на рак на белите дробове. Това е особено важно за закоравелите пушачи. По богатство на бета-каротин, райската ябълка съперничи с такива всепризнати източници на това извънредно ценно вещество, каквито са доматите, салатата, тиквата и сладкия пипер. Само червеният морков е с по-високо съдържание на бета-каротин.

ПРОДУКТИ
Сушена райска ябълка: По вкус напомня на смокинята. За сушене са пригодни всички сортове райска ябълка, но най-добри сушени плодове се получават от плодове, без семена. Избират се твърдите, обелва се кожицата, след което плода се нарязва на парченца. Те се сушат при температура не повече от 45 градуса, тъй като при по-високи температури плодовете потъмняват.

РЕЦЕПТИ
Чай от листа
4-7 листа се запарват на 30-500 мл. вода. Може да се приема подсладено с мед, 3 пъти дневно.

Директен прием
3 пъти дневно по 1 райска ябълка (с размер на юмрука), 20 мин. след ядене.

КУЛИНАРИЯ:
Райска ябълка с плодове:
Продукти: 3 средно големи райски ябълки, един розов грейпфрут, 2 портокала, 4 с.л. захар.
Приготвяне: Фурната се затопля до 180 градуса. 4 квадрата от фолио се намазват с масло. Райската ябълка се нарязва на парченца; грейпфрута се очиства от обвивката и кожиците, портокалите се разрязват на части. Плодовете се разпределят по четирите квадрата фолио. Посипват се със захар. Краищата на фолиото се прегъват до образуването на подобие на големи пликове.Слагат се във фурната в подходяща тава и се запичат около 20 мин.

Райска ябълка с ориз:
Продукти: 1 водна чаша ориз, 2 райски ябълки среден размер, 2 чашизеленчуков бульон, по 1 брой червен и зелен сладък пипер, смес подправки: 1 индийски орехче, 3 шушулки кардамон, малко канела.
Приготвяне: подправките се запържват във краве масло, добавя се ориза и се пържи до прозрачност. Залива се с бульона и се вари до размекване на ориза под капак. Отделно се запържва сладкия червен и зелен пипер, нарязан на дребно. Добавя се към ориза. Райската ябълка се нарязва на кубченца и се смесва с вече приготвения топъл ориз. Престоява известно време и е готова за консумация/

КАК ДА ИЗБИРАМЕ?
Счита се, че райската ябълка обезателно трябва да бъде стипчава, но това не е съвсем така. У някои сортове тя липсва. Впрочем, дори при известния сорт “корольок” (рус.) може да има различен вкус. Ако е станало опрашване и са се образували семена, то узрява кафяв плод – здрав, сладък и вкусен. Ако не е станало опрашване, на света се появява яркооранжев плод със стипчава месеста част.
А за да се купи със сигурност узряла райска ябълка, то трябва да се изберат плодове, които имат по-голямо количество характерни кафяви ивички по кожицата си. Колкото повече са те, толкова по сладък е плода.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 13.03.2013, 00:35 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
Чудех се къде да сложа снимка и реших тук. Ето снимки на плодовете на Пекан
Разполагаме с посадъчен , необлагороден материал , двугодишен, плододават след петата година. повече информация и снимки скоро в онлайн магазина ни.




Прикачвания: 6043824.jpg(93Kb) · 0220152.jpg(155Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
БориниДата: Вторник, 03.02.2015, 20:23 | Съобщение # 7
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 29
Статус: Offline
Преди десетина години,на една командировка в Испания,за пръв път видях черимоя.Купих от любопитство,но честно да си призная не бях впечатлен от вкусовите му качества.Посадих семките,поникнаха и около две години успях да го гледам.След това нещо залиня,окапаха му листата и загина.
 
OrdonezДата: Вторник, 03.02.2015, 21:42 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
тя е листопадна и за това са и окапали листата, не вярвам да е загинала, трудно се мори. Черимоята се консумира когато омекне, тогава вкусът и наподобява сметанов сладолед и е страшно захарна.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
БориниДата: Сряда, 04.02.2015, 11:46 | Съобщение # 9
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 29
Статус: Offline
Тези определено не бяха омекнали,но като няма човек информация........ smile !
 
OrdonezДата: Сряда, 04.02.2015, 22:09 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
снимка на една нейна братовчедка ( първа ) която изядох и беше ужасно , даже прекалено захарна



Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
kRaSieRoДата: Четвъртък, 18.02.2016, 05:02 | Съобщение # 11
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 25
Статус: Offline
на коя година започва да ражда Пекана?
 
poj160arДата: Четвъртък, 18.02.2016, 12:44 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
kRaSieRo, ако е облагороден - след втората година, ако не е облагородяван (няма присадка) след петата година за почва да плододава.

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Четвъртък, 18.02.2016, 23:23 | Съобщение # 13
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3764
Статус: Offline
kRaSieRo, аз лично нямам идея, но Литъл Джон ми каза, да чакам 4 ри години пекана за плодове ( литъл Джон ми е приятелче от Уисконсин с което разменяме калеми , а е литъл, защото е над два метра завалията )

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
kRaSieRoДата: Понеделник, 22.02.2016, 01:32 | Съобщение # 14
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 25
Статус: Offline
Не знам.... като гледам какви малки клечки внасят повечето фирми smile има бая да се чака, не вярвам моите да имат скоро плод.
 
ivobogДата: Понеделник, 22.02.2016, 11:36 | Съобщение # 15
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 72
Статус: Offline
моя вече го гледам 4-та година, засега няма мерак да ражда, ама може пък тая година да му дойде, знае ли човек
 
Форум Екзотик Плантс България » ЛЮБОПИТНО ОТ ЕКЗОТИЧНИЯ СВЯТ » Плодове » Екзотичните плодове и тяхната употреба
Страница 1 от 212»
Търси: