Бонсаи - Зеленото удоволвствие - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 21.07.2017, 17:42
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 512345»
Форум Екзотик Плантс България » Art Of Bonsai & Topiary » Моят Бонсай » Бонсаи - Зеленото удоволвствие (Бонсаите на Магьосник Пин)
Бонсаи - Зеленото удоволвствие
pinokioДата: Сряда, 15.02.2012, 18:18 | Съобщение # 1
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Не е екзотично растение.Все още не е Бонсай.Върви по пътя и е кръстено във вярата "Бонсай" преди три години.След 2-3години ще влезе в двойно по ниска кашпа/не по висока от диаметъра на стъблото му/,ще развие корона с дребни листа.Съвсем обикновенно фикусче.Но е зелено,стои на прозореца до бюрото ми и ме радва всеки ден.Насладете му се и Вие в тази зима.
http://immunitas.snimka.bg/flowers/pinokio-farm.642391.26368012
 
Блокиран1Дата: Сряда, 15.02.2012, 21:19 | Съобщение # 2
Младши Оратор
Група: Блокирани
Съобщения: 98
Статус: Offline
Пин, браво! Удоволствие е да гледаш отглеждани с любов бонсаи! Благодаря , че ги сподели с нас....от колко време си запален по тях?!

Живея в настоящето ....и се радвам на възможностите , които ми предлага !!!!
 
Блокиран3Дата: Четвъртък, 16.02.2012, 11:38 | Съобщение # 3
Москвич
Група: Блокирани
Съобщения: 311
Статус: Offline
Супер са ти applause
Много интересно ми стана. Защо на някои от бонсайите има около тях увита тел ?


София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
LZ1LPK, A1(Rh-)http://exotic.bg/
 
pinokioДата: Четвъртък, 16.02.2012, 19:05 | Съобщение # 4
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Сега,ще се опитам да обясня нещо накратко,което ще ми бъде трудно поради големия обем информация.Гледали сте снимките от Snimka.bg.Това не са бонсай/думата е винаги в единствено число,не съществува в множествено/.Това са есенни ямадори/дърво извадено от природата/.Това е част от есенния ми улов/ноември2011г/.Тепърва трябва да се прихванат,да развият хоризонтална коренова система.Дърво,което има добри корени вече можеш да правиш каквото искаш с короната му.През първата зима,ако се държат при външни условия-на студа-по трудно оцеляват.Затова ги държа част от тях при мен в кабинета,а и ги създавам за да ми доставят удоволствие.През следващите години-вън на студ,на двора.Те са дървета от местния климат.Студа е необходимо условие за образуването на т.н.танини в корените-хранителните вещества за изграждане на корените.Няма ли студ и сън-на следващата година вегетират-съществуват,но не се развиват.
Буратина,нащтрака с апаратчето тези,които са в кабинета ми за да Ви ги пусна.Другите,които са бонсай или пребонсай са у дома на двора.Не съм ги снимал,надявам се напролет да Ви покажа неща,които не сте виждали.Въпреки това,че ефекта на снимките изобщо не е като живото растение пред теб.Например вижда ли ли сте 50 год.дърво,високо около 50 см.,с дебелина на ствола около 22 см.в диаметър,което расте в кашпа с дълбочина 7 см.? surprised
За да се нарече едно дърво бонсай трябва да отговаря на строги канони-височина на ствола,вид на короната,дълбочина на саксията и т.н.С тази цел се прави армиране-обвиване на клончетата с тел,даваш необходимата насока на клона,разклоненията и т.н.Някой беше попитал/Рали или Бенисат-не помня/ как се прави "плачещо дърво"-чрез армиране-обвиваш клончето с тел преди разпукване на пъпката и даваш насока.
Например това:Габър изваден под връх Ботев-стил кенгай/каскада/-на короната по този начин ще се даде насока надолу.
http://immunitas.snimka.bg/flowers/pinokio-farm.642391.26368042
Ведра,с тово си хоби се занимавам от 7-8 год.Но първите години поради незнание ги смятам за пропилени.
Май,че пак Ви обърках достатъчно много. :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 08.03.2012, 13:09 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Попадна ми едно клипче но е на италиански интересно и лесноТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pinokioДата: Петък, 09.03.2012, 17:10 | Съобщение # 6
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Нарича се "размножаване чрез въздушни отводи".Метода е ефикасен и бърз.Процеса продължава от 45 до 60 дни максимум.Обърнахте ли внимание как след отстраняване на кората намаза края с бял прах-това е стимулатор на коренообразуването:индол-три-маслена киселина.Обвиването на оголената част става в случея с мъх,но могат да бъдат използвани и други-чист торф,пясък,керамзит,перлит.Субстрата трябва да отговаря на две условия-да задържа влага/има влага-има корени,няма влага-няма корени/ и да е беден на азот/да няма хранителни вещества/.Това стимулира корените да растат и да търсят храна.Създава се практически генетично еднакво растение с донора.Твърди се,че така придобитите растения живеят по кратко.Не е вярно.Ще дам пример-ако хванете въздушен отвод на клонче от дюля,която е на 20 год.,новото растение му остава толкова живот ,колкото и на майката дърво-още около 30-40год.
Бих претендирал,че съм един от най добрите на въздушните отводи в България,но това е без значение.
Препоръчвам метода на всички любители на растенията.Бързо и лесно ще се сдобиете с плододаващо дръвче.
Правя уговорката,че говорим за широколистни дървета.
Изберете 2-3год.клон.Подрежете основните клони на две-три разклонения там където ще Ви бъде короната.Изчакайте да нараснат летораслите до към м.юни-трябва да има много листа.Извършете манипулацията,която гледахте.Можете да използвате обикновен найлон и го обвийте с готварско фолио.Поливайте 1-2 пъти седмично със спринцовка.След 45-60 дни-проверете за коренчета леко развийте фолиото.Режеш,садиш и имаш малко плододаващо дръвче.
biggrin
 
Блокиран2Дата: Петък, 09.03.2012, 18:50 | Съобщение # 7
Сержант
Група: Блокирани
Съобщения: 70
Статус: Offline
Изгледах целия клип http://sandevbonsai.blogspot.com/2012....ft.html .ей такива дървета мога да ти намеря.той тоз човек много му оряза корените,дали ще тръгне това нещо? Другия месец като тръгна за гъби ще снимам.
 
OrdonezДата: Събота, 10.03.2012, 11:22 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Страхотно Румба, направо уникално , браво, Пинок, горе с клипчето мисля че остана някой с впечатление , че е качено за да се покаже как се прави въздушен отвод, но го качих като идея за направа на бонзай, бързо и лесно в смисъл че може, човек да си избере красиво оформена клонка и да постигне по бърз ефект на големия бонзай по този начин, основно вкоренявам маслини, но никога не съм се сетил да си направя бонзай именно защото маслината пуска повече прави клони, но виж с габъра нещата мисля стоят другояче, та нищо не пречи да опитам. естествено знам че няма да се получи нещо хубаво от първия път, все пак тази материя ми е непозната , а и арт погледа ми е нула, по преценки на близки до мен хора, така че ще видим до къде ще я докарам

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pinokioДата: Неделя, 11.03.2012, 06:27 | Съобщение # 9
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Ордонез,искра ли виждам? happy
Дърветата от нашата природа са прекрасни.Понякога ми е трудно да разбера защо целия свят се прехласва по иглолистните бонсай.Отговориха ми едни израелци-"миии,щото няма вашите прекрасни дървета и природа по света".
Освен габър Ви предлагам да опитате и с ябълка,дюля,чинар,вишна,череша например.Въздушните отводи при тях стават много лесно.Не са необходими специални магически умения за да ги направите.Не се хвърляйте да правите въздушни отводи на гинко,круша,дъб-там трябват магии.А,от природата си извадете ямадори-габър,глог и черница.Там където има пасища и животните са вървели хрупали има глогове-готови бонсай.Ще ми позволите една шега без да обиждам никого.Последните три са силно идиотоустойчиви. surprised
Най силната част на едно растение е неговата коренова шийка.Не са необходими много корени в началото/Вие подрязвате драстично и короната/.Търсете дървета във влажна почва-в дерета,до реки-предварително по някакъв начин с увредено стебло на ниско място.Така ще имате плитко разположени корени с богата корона и още в началото-ще бъдат красиви и без да са бонсай.Няма да е необходимо да чакате няколко години и да изгубите търпение.
Хайде,тръгвайте!Чакам Ви! smile
 
OrdonezДата: Неделя, 11.03.2012, 14:56 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Напротив Пинок , аз си казвам истината, относно идеите наистина съм много зле и това булката до мен ежедневно ми го казва, това имах в предвид до близки за мен хора. Освен да подрязвам храсталаци , да пресаждам , присаждам и да садя, артистичния поглед е далеко от мен и това е истината.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
IvoДата: Сряда, 04.04.2012, 19:10 | Съобщение # 11
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 22
Статус: Offline
Да ви покажа опита на брат ми да си направи бонсай.
Това е нар някакъв декоративен но ражда плод. Лошото е че няма никакви признаци че се събужда.
Ето и едно фикусче още е рано да се каже че е бонсай, но дано стане.
Прикачвания: 5566597.jpg(104Kb) · 3883291.jpg(98Kb) · 9029919.jpg(84Kb) · 2240552.jpg(94Kb)


Съобщение редактирано от Ivo - Сряда, 04.04.2012, 19:12
 
OrdonezДата: Сряда, 04.04.2012, 19:21 | Съобщение # 12
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Усещам как Пинок ще се намеси много скоро, с естествено правилни съвети

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
IvoДата: Сряда, 04.04.2012, 19:49 | Съобщение # 13
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 22
Статус: Offline
Дано ми помогне. Сега плана е за бонсай от маслина, слива(червенолистна) и някое красиво дръвче от гората. Само да питам ако имам примерно една копривка с малко развити странични корени мога ли да отрежа централния корен и до каква степен.

Съобщение редактирано от Ivo - Сряда, 04.04.2012, 19:50
 
OrdonezДата: Сряда, 04.04.2012, 22:47 | Съобщение # 14
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Без да правя реклама, но по ерудиран и вещ в областта на бонсая аз не познавам , така че Иво, ще ти е от полза , явно е на смяна и това е причината да не забелязва, но утре сутрин ще се появи със сигурност

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pinokioДата: Четвъртък, 05.04.2012, 06:37 | Съобщение # 15
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Чудесно е,че има млади хора интересуващи се от това изкуство.Адмирации! biggrin
Здравей,Иво!
Виждам,че си от Пловдив и предполагам,че брат ти е на възраст някъде около твоята-идеални години за старт в Бонсай вярата.Но,информацията ми е до тук и е недостатъчна за правилни съвети.Ще бъде добре,ако се включи във форума и започнем всички да градим дръвчетата му.
На въпросите:
Да,ще стане Бонсай.ОТ ВСЯКО ДЪРВО СТАВА БОНСАЙ!Но,кога-след 10 години.Така започнах и аз-много ентусиазъм и никакви знания.Ориентировката е правилна-един "външен"бонсай и един "домашен",стаен.Нарчето е декоративно,ако не са измръзнали корените ще се събуди и ще избият леторасли.Дори ще бъде по добре,защото ще се разклони по ниско.Бенджамина е от едролистните.В основата на всяка листна дръжка се крие пъпка,която ще даде ново разклонение-подрязвайте на две-три листа да се разклони.Субстрата и на двете дръвчета доколкото виждам е добър,не са преполяти.С тези две дръвчета той ще натрупа опит,който много ще му помогне в бъдеще.
От маслинките стават чудесен Бонсай.След като си вземете-подрежете на три-четири листа за да се разклонят.Дръжте новите дръвчета в по дълбоки съдове 1-2 години,докато оформите короната и развият коренова система подходяща за хоризонтиране.Сега е времето за вадене на ямадори/дърво от природата/,дори вече е към края си.Потърсете в природата джанки,черници-ниски,широкоразклонени.Тях ще прехвърлите най лесно и успешно.
Съжалявам много,но не е възможно с един пост да научите много.Има една книга на български"Домашен бонсай"от Зигфрид Колер-чех.В нея се дава най обща представа за Бонсай.
Ще отворя нова тема.Нека и брат ти да смята,че е в негова чест!
Успех!
 
Форум Екзотик Плантс България » Art Of Bonsai & Topiary » Моят Бонсай » Бонсаи - Зеленото удоволвствие (Бонсаите на Магьосник Пин)
Страница 1 от 512345»
Търси: