Разтежни стимулатори - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 07:31
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Размножаване на екзотичните растения » Разтежни стимулатори (Всичко за растежните стимулатори)
Разтежни стимулатори
OrdonezДата: Неделя, 18.05.2014, 02:18 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Здравейте приятели, отварям тази тема, където ще се надявам да обменяме опит, но преди това , ще напиша няколко реда за това , що е то растежен стимулатор и как се използва.

Приложението на хормони за вкореняване при размножаването на растенията се основава на това, че делението и нарастването на клетките се управлява от хормоните , тъй наречените ауксини, които се съдържат в растението по принцип в малки количества. На практика тяхна е заслугата за образуването на корените при резниците. Различни органични киселини и техните соли имат действие подобно на действието на ауксините. Още през 1934 година германецът Кьогел започва производството на синтетичните стимулатори. Той успява да произведе IAA , индолил 3 оцетната киселина, която я нарича хетероауксин. Вече обаче се работи с по нов стимулатор IBA , тъй наречената бета индолил маслена киселина. Макар че на практика стимулатора помага, трябва да се има в предвид , че това е просто помощно вещество, най трудната част е тази, какво и как правим. Важни неща са : време на засаждане, субстрат и размножителното ни съоръжение, всички тези съвкупности, трябва да са ни оптимални. Едно от условията , които трябва да знаем е , да работим със сухи резници ( смисъл да не бъдат овлажнявани предварително, за да не поемат много пудра). Пиша за пудрата , понеже аз ползвам пудра, има разбира се стимулатори течни и на таблетки. Тези които са пудра, трябва да се знае , че са примесени с талк. Един съвет, към пудрата можете да добавите фунгицида Euparen, но надали може да се намери в България, ако някой знае къде моля да пише, аз поне в БГ не съм го срещал. Та ако добавяме от този фунгицид, то се прави в равни части.
Забележка , не ползвайте фунгицида, ако температурата на почвата има вероятност да се повиши поради климата над +20С, ползвайте само при условие , че няма такава опасност, защото тогава резултатите ще са негативни .
Надявам се да качите снимки на различни фирми на растежни стимулатори и споделите качествата на продукта, аз до този момент съм ползвал два вида и не съм правил кой знае каква разлика, но определено има ефект, като скъсява времето за образуване на каудекса


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Размножаване на екзотичните растения » Разтежни стимулатори (Всичко за растежните стимулатори)
Страница 1 от 11
Търси: