Как да размножа ....??? - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 07:45
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Размножаване на екзотичните растения » Как да размножа ....??? (Въпроси и отговори)
Как да размножа ....???
OrdonezДата: Четвъртък, 16.10.2014, 01:04 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Скъпи приятели, тук младите , а и не само младите градинари, могат да задават своите въпроси свързани с размножаването на растенията.

Пример :
По какъв начин може да се размножи Sambucus nigra ?

Отговорите ще бъдат давани от запознати с темата и вида, моля те да бъдат стегнати и ясни и само на български език. Примерен отговор:

Отговор: След като плодовете на бъза узреят през август - септември, се събират, пасират се, семената се отделят, чрез измиване и се засяват още през есента. Може да се засадят през март или април на открито, като до тогава се стратифицират. В щатите семената се подлагат на тримесечно топло и тримесечно студено стратифициране, докато в Европа се стратифицират от 3 до пет месеца, само студено.
Размножаването със зрели резници, става , като се подберат мощни миналогодишни леторасти, като обикновенно се режат през пъпка и в двата края.
Ако искаме да размножим със зелени резници, то ги събираме през юни, юли от странични разклонения или слаби основни леторасти.
Присаждането става главно през зимата, върху коренови резници и винаги върху Sambucus nigra вместо върху S. racemosa.

Надявам се да превърнем темата в увлекателно четиво.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Размножаване на екзотичните растения » Как да размножа ....??? (Въпроси и отговори)
Страница 1 от 11
Търси: