Колекцийката на pistoero - Форум Екзотик Плантс България
Събота, 22.07.2017, 05:50
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ФОРУМЕН ОФТОПИК » Персонални колекции на участниците във форума » Колекцийката на pistoero
Колекцийката на pistoero
pistoleroДата: Четвъртък, 21.02.2013, 02:03 | Съобщение # 1
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Моето хоби са кактусите. Но още отпреди тях си ме влече и въденето на различни екзотики, били те цитруси, било нещо от семка на по- рядко срещано плодче.
Три банана уморих- един над две годишен след 1,5 години престой при мен, както и едната му издънка, която си бях запазил уж.
От семки/костилки съм въдил няколко финикови палмички, 2 черимои, 4 мангота, 2 маслинки, няколко мандаринки, 3-4 Гинко билоба за последните 10-на години... като в момента няма ни едно оцеляло от тези които съм си оставял за мен, а от тези които съм подарявал има някаква оцелемост все още crazy
За жалост доста немърливо се отнасях към листните растителни видове, къде заради лиспата на място, къде заради преимущественото излагане в по- предни редици на кактусите, които да се огряват повече от слънцето и за другите чудесии остават все по- сенчестите ъгли на терасата.

Ето поне с малко кактуси да се отчета засега в темата: Кактерасата

По- нататък, като съживя мандаринката и бъдещите фиданки ще добавям още снимков материал... Добре, че има и още една тераса, където ще се изнесат някои работи :D


Съобщение редактирано от pistolero - Четвъртък, 21.02.2013, 02:04
 
OrdonezДата: Четвъртък, 21.02.2013, 12:43 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Страхотна колекция, поздравления, имам няколко кактуса, които тази зима оставих на двора в саксии и за мое голямо учудване единия е Мамилария около 30 см висока, цъфти червено и същото това растение оцеля в контейнер на двора, странно. Както и да е, много добра колекция с удоволствие чета темите за кактуси, както и книги на руски език по темата в ел. вариант . С голямо удоволствие бих те запознал с моя голям приятел Христо от Горнослав който ако се не лъжа има около 3000 вида кактуси , които отглежда в специална стъклена оранжерия, предполагам , че бихте намерили общ език. Само съжалявам , че по негови думи е "асоциален тип" biggrin и не комуникира чрез форуми. При интерес ще организирам една екскурзия някоя неделя на посещение при него. Ще се радвам и също ако се измисли тема относно интересни и редки видове кактуси, които заслужават вниманието.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
nadysevdoДата: Четвъртък, 21.02.2013, 14:18 | Съобщение # 3
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 17
Статус: Offline
Аз също съм фен на кактусите. Ето част от моята колекция:Прикачвания: 3304226.jpg(110Kb) · 0957953.jpg(118Kb) · 6203659.jpg(125Kb) · 9847195.jpg(116Kb) · 6954578.jpg(103Kb) · 7759396.jpg(131Kb) · 6716159.jpg(131Kb) · 1182453.jpg(135Kb)


Съобщение редактирано от nadysevdo - Четвъртък, 21.02.2013, 14:27
 
pistoleroДата: Петък, 22.02.2013, 00:30 | Съобщение # 4
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Чудесно. И дворно място си имат и алпинеумна аранжировка.
Има някои видове, които биха издържали и на минус 20 и повече градуса в нашата зима, но с условоето да имат навесче да не ги вали много снега и да не се квасят. А има някои диванета, които даже искат и зимно квасене. В северните краища на Северна Америка живеят и по камънака на Скалистите планини.
Аз съм дребен колекционер. Напоследък в България се направиха доста големи колекции от кактуси, някои си строят нови оранжерии от поликарбонат, други имат палнове за полиетилен. А още от едно време знам че си има на няколко места в страната обосбени като неформални центрове на кактсучийството.
В Софийско и във Варненско май са най- многочислени. Отвъд стара планина също има места с традиции във въденето на кактуси- Русенско, а сега и Ловешко, Троянско.
Поликарбоната си е доста сериозна инвестиция обаче. Знам само за една таква кактусчийска орнажерия у нас, конструкциите на другите са правени обикновено с подръчни средства и покрити със стъкло или полиетилен.
Редки кактуси има много даже има не много редки, които биха се радвали на голям интерс при внос, защото няма да са обичайните, коитос е срещат в тавите с кактуси-микс, които обикновено се появяват по цветарските борси и магазини. Тези същите холандски производители, откъдето идват, освен микса, който е по- евтин и бързооборотен за вносителите на рязан цвят, които мушкат по няколко тави микс- от най- евтините и преоценени само, за да улпътнят пространството в камиона и после да могат да ги реализират на нашия пазар за 2-3лв за най- малките до 5-6 лв за 1-2 сантиметра по- големите. Виждал съм на снимки в тези холандски оранжерии освен микс-а (трикотаж) да се произвеждат и видово точно определени и то не безинтересно кактуси дори от род Copiapoa, малък размер на "меките" форми на която, ако струват 10-на лв крайна цена за българския пазар биха били глътнати на секундата, а ободлените форми биха били също така раграбени за 12-15 лв. Разбира се едва ли ще има хиляди копувачи и това е една спънка пред желанието на някой търговец да внесе от такава видово определена кактсуаркса продукция. Но по 4-5 тави от 10- на вида определени видово не често срещащи с ена пазара кактуси и сукуленти биха се реализирали сравнително бързо, стига да бъдат уведомени кактсуарите, които както стана известно ен сме много социални същества biggrin Е, някои пописваме и поглеждаме в някои цветарски, градинарски и отскоро в кактусарски форум. Има някои по- стари кактусари, които пък не биха се заинтригували, защото от години си сеят семки саморазвъждат си и от време на време разменят по някой вид със свои колеги. Има и друга група на току що увличащите се от кактусите, които все пак имат вече няколко холандкси кактуса микс, попрочели са малко, огледали са снимки в интернет и кактусчетата по магазините за цветя вече не ги прилчиат, защото имат всички от петте или шест вида, които основно фигурират в микса, а искат да си намерят и някой Астрофитум, който не е никак радко и трудно за въдене растение, но просто не се внася тук, а в Русия и Укарйна примерно се намира по магазините даже и в микса. Просто там явно има и някои хора които знаят имената на растенията и искат да внесат на пазара и разнообразие.
Открил съм и сйатове на производители от Канраските Острови, които имат и доставки до цял свят, но това е вече доста мащабно начинание и като количество и като експорт и цена за транспорта. Има и няколко оранжерии на по- големи производители в Испания. Досега съм открил 3 там. Едната вече затвори, но от там правихме обща поръкча в един форум, за другия производител им пуснах линк и няколко човека също се организираха и си поръчваха от там, сега съм открил и трети, но още не съм пускал линка никъде, щото вече ще ме помислят за рекламно лице, а аз и не поръчвам на последък също. Хем нямам място, хем малко семки сея и аз. То не, че от сетите семки има живи повече от 10-15% растения след една година, ама пуста краста biggrin
А иначе в Чехия и Германия са едни от най- реномираните производители на качествени и даже редки кактуси. В Чехия има един едър търговец, който има много интересни оферти на доста преимливи цени, които съм сигурен, че биха изкушили родните кактусари и не само, стига да се намери оптимален начин за транспорт, който да не удвои или утрои единичната цена на растение. Предмиство е че човека въди и продава и диста други сукулентни видове и може да се изкушат и дами цветарки, които нямат интерес към кактуси.

Добавено (22.02.2013, 00:30)
---------------------------------------------
A, ето и едно клипче с български субтитри, което качих преди време, показващо някои кактуси из чилийската и аризонската пустиня, по- точно за това как така оцеляват дълго време едните без никакъв валеж от години, а другите при валеж един-два пъти годишно: ЦЪК

A това е не много успешен опит за Timelapse на цъфтежа на моя Encephalocarpus strobiliformis: ЦЪК

Съобщение редактирано от pistolero - Петък, 22.02.2013, 00:17
 
OrdonezДата: Петък, 22.02.2013, 00:58 | Съобщение # 5
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Много интересно видео, сега един въпрос, Христо ми беше казал за някакъв наскоро открит вид кактус, който растял в някаква местност в Мексико ако се не лъжа, само на някакви си няколко стотин квадратни метра, сега местото било заградено и се пази и той имал един екземпляр от този вид който ми показа, на нещо много странно все едно е от друга планета. Та можеш ли да ни просветлиш повече ако знаеш историята ???

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pistoleroДата: Петък, 22.02.2013, 01:08 | Съобщение # 6
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Meксико... новооткрит? Има едни, които в последните 2-3 години са ги открили Escobaria abdita и TURBINICARPUS graminispinus, aма са много скъпи все още и семената и растенията. Но пък не са чак толкова необичайни като за кактус от тези родове.
Като казваш за друга планета по- ми се струва да е втория вид Aztecium, който преди 15-на години са открили Aztecium hintonii.
А едно друго мексиканче с изчезнал вече хабитат е Memmillaria luethyi, тя е пък е много необичайна и не прилича на никой друг кактус- извъзнема си е отвсякъде.
 
OrdonezДата: Петък, 22.02.2013, 01:19 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Още утре ще го питам как се казва, само знам че се е бръкнал няколостотин евро за малко растение с диаметър може би не повече от 5 см - като гледам снимките по спомен си мисля че е първия, но да не гадая , утре ще го питам как се казва и ще ви съобщя.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Събота, 23.02.2013, 17:56 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Отговора на колегата не закъсня , а той беше ... имам много редки екземпляри и не знам за кой точно питаш , възможно е да е за

Lava Cactus (Brachycereus nesioticus)


...възможно е да е и някой друг, най добре е , като ми дойдеш на гости да снимаш ... и аз разбира се се съгласих така и да направя.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pistoleroДата: Понеделник, 25.02.2013, 02:52 | Съобщение # 9
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Е лава кактуса избива рибата. Възможно най- недостъпното трънче. Ако някой намери семки- появяват се (тук- там) да не си прави труда да сее и да си дава парите на вятъра- не покълват. Ако са събрани от хабитата може и да покълнат, но там е строго забранено каквото и да е обиране на галапагоската оскъдна фауна. Появяващите се в Европа семки са от цъфтели и самоопрашени растения, чиито семена са "ялови". Само вегетативно би могло да се размножи в културни условия, а мат'ряла наистина ще е бил много скъп.

Съобщение редактирано от pistolero - Понеделник, 25.02.2013, 02:55
 
OllieДата: Събота, 23.03.2013, 16:33 | Съобщение # 10
Трабант
Група: Блокирани
Съобщения: 110
Статус: Offline
pistolero, с какво ги ториш тея зверове ? И случайно ако знаеш сансевиера (не знам дали си им фен) с какво се тори... че да не пускам тема.
 
pistoleroДата: Събота, 23.03.2013, 20:43 | Съобщение # 11
Симсон
Група: Приятели
Съобщения: 49
Статус: Offline
Здрасти, ами за кактусите ползвам розов(за ягоди) или кафяв кристалон и то рядко. Напоследък съм по- голям фен на кафевия кристалон. Торенето не е еднакво за всикчи видове- някои нямат почти никаква нужда от торене, други минимална, а трети по- голяма.
Но при кактусите като цяло е по- важно торът да е с минимум азот и повече калий, ако има и магнезий и желязо, като добавка към тора или състава на субстрата още по- добре. Почвата иначе по- бедна на органика, въздухо и водопропусклива/отцедлива и съхнеща до 2-3 дена, за да няма гниене.
Но пак казвам универсална почва и торене няма- някои обичат кисела, други алкална или неутрална... по- бедна или по- богата на органични вещества. То и поливането им е така- някои искат по- често, други по- рядко.
Сансевиери не съм гледал- не знам за тях. Агаве, алое и хавортия също пукам като кактусите, но с мааалко повечко поливане през летните жеги.
 
Форум Екзотик Плантс България » ФОРУМЕН ОФТОПИК » Персонални колекции на участниците във форума » Колекцийката на pistoero
Страница 1 от 11
Търси: