Магнолия (Magnolia) - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 03:34
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ (УМЕРЕН КЛИМАТ) » ДЪРВЕТА » Магнолия (Magnolia) (Листопадни сортове)
Магнолия (Magnolia)
OrdonezДата: Понеделник, 30.04.2012, 14:03 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
СОРТОВЕ И СНИМКИ

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
cinarДата: Неделя, 07.04.2013, 23:45 | Съобщение # 2
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 1
Статус: Offline
 
OrdonezДата: Понеделник, 08.04.2013, 12:12 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Без думи, красота!!!

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Четвъртък, 06.06.2013, 21:58 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
cinar, страхотно гледани магнолии, браво!

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Четвъртък, 06.06.2013, 21:59
 
lucky288Дата: Петък, 07.06.2013, 08:34 | Съобщение # 5
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 176
Статус: Offline
а докога имат цветове магнолиите? цяло лято ли?
 
OrdonezДата: Петък, 07.06.2013, 10:18 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
За съжаление , не, листопадните цъфтят най рано, още преди да изкарат листата си, а грандифлората, галисониензиса и голиат цъфтят през юни месец.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Петък, 07.06.2013, 10:19 | Съобщение # 7
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
lucky288, не за съжаление, само през пролетния период. През лятото ни радват с красиво оформените корони и добре оформените зелени листа.

Ето една интересна история за магнолията:

Съществува една древна японска легенда - за девойката Кейко, свързана с произхода на магнолията. Кейко била много бедна и работила неуморно, правейки хартиени цветя. Те били много евтини и тя едва успявала да се прехранва. Веднъж в стаята й влетял един стар и мъдър папагал. Той се смилил над девойката и й разкрил тайната как да съживява хартиените цветя. За да стане това било достатъчно да ги поръси с капка кръв, но папагалът помолил момичето никога да не дава последната си капка кръв. И така Кейко започнала да прави прекрасни живи цветя, които били доста скъпи и тя вече имала пари. Веднъж след като си купила красиво кимоно, тя отишла на бал. Там се влюбила в един беден студент Аратуми, който обаче бил алчен и егоист. Той карал Кейко да работи все повече и повече- искал да живее в разкошен дворец, сред красиви вещи. Настъпил момент, когато заради парите Кейко трябвало да даде и последната си капка кръв и да умре. Цветето, което Кейко съживила с последната си капка кръв било наречено Магнолия.


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
poj160arДата: Петък, 07.06.2013, 10:21 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Ето малко инфо за този прекрасен растителен вид, радващ нашите очи:

Магнолията е високо ценена, заради красивите си едри цветове. Те са нейно основно декоративно качество и я превръщат в истинско бижу за градината. Произходът на рода ни отвежда в Източна Азия и Северна Америка, дори в Северните части на Африка. По европейските територии (Централна Европа) тя се е срещала много отдавна – преди ледената епоха и днес вече не е естествено разпространена. Магнолиите най-общо се разделят на вечнозелени и листопадни, на храстовидни и дървовидни. Вечнозелените магнолии не са подходящи за по-студени райони, като например софийския, тъй като е вероятно да пострадат от ниските температури. Към листопадните ранноцъфтящи магнолии спадат доста видове и сортове, подходящи за нашите градини. За най-популярните и най-атрактивните от тях следва кратка характеристика.
Дървовидната магнолия Magnolia kobus е сред най-ранно цъфтящите – цъфтежът започва още преди разлистването. Видът представлява листопадно ниско дърво, което достига височина около 10 m и ширина около 6 m в зряла възраст (т.е. това са максимални размери). Стъблото на възрастното растение може да е единично и дебело, а основните разклоненията (короната) да са изнесени във височина. Може да бъде формирана и като многостъблено дърво –с няколко стъбла от основата, при което листната маса и цветовете обличат клоните още от основата. Цветовете й са бели, едри (10 cm в диаметър), широко-отворени, с 5-6 венчелистчета. При цъфтеж дървото се отрупва с цвят и е много забележително. Цъфтежът обаче започва в по-късна възраст (след 7-10 години най-рано). Тази магнолия е и много студоустойчива (най-студоустойчивата от всички източно-азиатски видове) издържа до -34 градуса.
По-малка по размери и следователно изискваща по-малко пространство в градината е Magnolia x soulangeana или Суланжова магнолия. Тя формира хабитус на голям храст (т.е. разклонена от основата) или малко дръвче. Достига 6- 8 m на височина и на ширина, като това са максималните й размери, които се достигат след много години. Цъфти преди или едновременно с разлистването – през април /май/. Цветовете са едри, много живописни – изправени и наподобяват чашка на лале (високи 10-15 cm и около 10 cm в диаметър), единично разположени. Имат красиви пастелни багри - най-често светли: бели или светло розови с различни оттенъци на розово-виолетовото. Понякога цветовете са със слаб аромат. В по-късна възраст основните разклонения са красиви с дъговидните си извивки,особено при цъфтеж, който при възрастните дървета е обилен. Трябва да се има предвид, че този вид расте бавно. Цветовете могат да пострадат от късни слани, затова при ситуирането на растението в градината е добре да се спазват дадените по-долу препоръки за отглеждане.

Хибридната Magnolia ‘Susan’ (M. Liliiflora ‘Nigra’ x M. Stellata ‘Rosea’)- магнолия ‘Сюзън’, е компактна и подходяща и за по-малки градини. Развива се като широк многостъблен храст. На височина и ширина стига до 2,5 m до 4 m. Цъфти малко преди или по време на разлистването. Цветовете са елегантни, камбановидни, но изправени - наподобяват цвят на лилия. Венчелистчета са тесни, леко завити навътре, тъмно пурпурни отвън и в основата. Този сорт се отличава с доста дълъг период на цъфтеж, започващ малко по-късно през пролетта - от края на април до май/юни/. След прецъфтяването едрите елипсовидни листа превръщат короната в тъмнозелено багрово петно в градинската композиция.
Подобен храст е Magnolia liliiflora ‘Nigra’- Лилиевоцветна магнолия сорт „Нигра”. Цъфти по време на разлистването (март, април) с тесни, подобни на чаша цветове, високи 10-12 сm. Цветовете са по-едри от тези на магнолия ‘Сюзън’. Венчелистчетата са матово винено-червени до пурпурни отвън и по-светли отвътре. Бонус е вторичния цъфтеж /винаги е по-слаб - единични цветове/ в средата на юни, а понякога и през септември. Листата са тъмнозелени и лъскави, особено веднага след разлистването. Цветните пъпки на сорта са по-устойчиви на късни слани в сравнение с тези на вида и на суланжова магнолия.
Сред най-зимоустойчивите е сортът „Леонард Месел” - Magnolia x loеbneri ‘Leonard Messel’. Представлява широк храст, гъсто разклонен от основата. От този сорт може да се формира и ниско дръвче с късо основно стъбло и ниско разположена широка корона (до 4 – 5 m), което да се засади като солитер. С възрастта красотата на растението се разгръща все повече. Короната се отрупва с цвят, които се появяват по голите клонки (преди листата). Цветовете са звездовидни, отворени, сравнително едри (около 12 cm в диаметър), по багра - бели до бледо розови, като отвън имат розово-виолетова лента, която прави цветове да изглеждат по-ярко розови отдалече. Цъфтежът е обилен, започва в средата на април и продължава до първата седмица на май.

Най-малка по размери от всички описани тук магнолии е звездовидната магнолия - Magnolia stellata. Тя е широк, храст, гъсто разклонен и със заоблена корона. Расте бавно и достига около 2 m на височина и ширина. Цветовете й се отварят широко по още голите от листа клонки и приличат на звезди. Те са млечно бели на цвят, не са много едри – около 7-8 сm в диаметър, но са в изобилие. Принос към цялостния декоративен ефект е и приятният им аромат. Цъфтежът е през март-април. В млада възраст е възможно да храстът да пострада от късните студове.

Избор на местоположение в градината

Магнолиите предпочитат слънчеви места, но толерират и лека сянка. Трябва да имат достатъчно пространство, за да растат и да разгърнат в пълна степен потенциала си на екзотични декоративни растения.

Описаните видове и сортове са зимоусточиви. Все пак е препоръчително магнолията да е засадена на защитено от вятър място, за да не се повредят нежните пъпки, цветове и листа. Така се удължава и периода на цъфтеж. През есента растенията задържат листата си до късно, което също ги прави по-уязвими от студени ветрове.

Най-лесният начин да се сдобиете с магнолия е от градински център, където растения се продават с коренова бала или насадени в контейнери. Засаждането в градината е лесно, а успешното и прихващане е гарантирано от начина на производство и предлагане (на бала/ в контейнер). Важно е при засаждането да се внимава балата да остане цяла, защото магнолиите са с много нежни корени.

Приложение в композиции:

Магнолиите се отглеждат в градината като единично насадено растение сред тревен чим или на преден план в групи от дървета и храсти. Местоположението им трябва да е подбрано така, че да улавят веднага вниманието на посетителя в градината, т.е. да са акценти в композицията. За тази цел е добре около тях да се изграждат петна от тъмнозелени вечнозелени храсти например под формата на живи плетове, масиви. Добре е магнолията са се ситуира близо да кътовете за сядане, входове и алеи.
Магнолиите са елемент от японските градини, особено азиатските видове; участват и в тематични градини на цъфтящи и раннопролетно цъфтящи в комбинации с луковични и др. В тематичните композиции се използват поне няколко вида и сорта със застъпващи се периоди на цъфтеж, така вниманието към експонирания род, в случая магнолия, се задържа възможно най-дълго време. Хронологията на цъфтежа при включените в материала видове и сортове е следната: най-рано започват да цъфтят звездовидната /Magnolia stellata/ и дървовидната магнолия /Magnolia kobus/ от края на март-началото на април, след тях е сортът „Леонард Месел” /Magnolia x loеbneri ‘Leonard Messel’/ и суланжовата магнолия /Magnolia x soulangeana/, най-късни са сортовете „Нигра” и „Сюзън” – от края на април. Възможно е изместване от тези срокове според възрастта на растението, микроклимата, мястото и начина на отглеждане (в земя/ в контейнер/.
Някои от по-дребните и бавнорастящи видове и сортове са подходящи и за засаждане и отлеждане в кашпи като декорации на балкони, върху градински декинг, за патио и др.
Прикачвания: 7700573.jpg(124Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Вторник, 18.06.2013, 00:24 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Малко по подробно инфо да вкараме за един представител на Mагнолиеви.

Северноамериканско лирово дървоЛистопадно дърво с височина до 45 -60 м. В насажденията стъблото е с високо разположена корона, а при свободно растящите е елипсовидно разположена, овално закръглена. Кората дълго остава гладка, светлосива, а в стара възраст е плитко надлъжно напукана и потъмнява. Клонките са червенокафяви и голи, а пъпките са сплескани, тъмночервенокафяви, окосмени със сивозелени власинки, листата са прости, четири, шест делни, голи по върха , широковдлъбнати, 7-12 см дълги и разположени последователно на дълги дръжки. През есента добиват златистожълто обагряне. Цветовете са двуполови, четири-шест сантометра в диаметър, чашковидна форма, разположени по единично на клонките. те са слабоароматни, съставени от 9 светлозеленикаво- жълти венчелистчета, вътрешните от които имат яркооранжеви линии в основата си. В сборния плод шишарковиден, съставен от плътно прилепени една до друго плоски плодчета с дълги крилатки. Цъфтежът е след разлистването през май- юни. Издържа на студ до - 30 С.

Видове листопадни магнолии, цъфтящи преди разлистването.
Magnolia Liliflora
- Магнолия с външни венечни листа , по къси от вътрешните.Ниско дръвче до 3-4 метра високо. Короната е широко разперена, почти кълбовидна. Листата отгоре са лъскави и тъмнозелени, а отдолу по светли и окосмени по жилките. Цветовете са чшковидни подобни на лилията, отвън пурпурни, отвътре бели, съставени са от девет листчета с дължина до десет сантиметра. Цъфтежът е през март-април, преди или едновременно с разлистването. Произходът на тези магнолии е Централен и Западен Китай. Сравнително студоустойчива е до -20С без повреди. Расте бавно. Изключително красива е нейната форма - Nigra, която е с по едри цветове до 12 см и с по интензивно тъмнопурпурно оцветяване отвън и светлопурпурно отвътре. Лилиецветната магнолия у нас се използва по ограничено, но може да намери и по широко разпространение за единични или групови насаждения в парковете.

Суланжова Магнолия - Magnolia x Soulangeana,това е хибрид между M. denudata, за която ще пиша по нататък и M. Liliflora , получен през 1820 година. При него листата са дълго до 15 см, обратнояйцевидни до елиптични, по светлозелени от листата на лилиецветната магнолия. Отгоре голи, а отдулу окосмени по жилите. Цветовете са изправени до 15 см дълги. По студоустойчив ви е от родителските видове, препоръчвам я за Северна България, там където други видове се чувстват дискомфортно. Цъфтежът е малко преди разлистването. С големи декоративни качества са сортовете Lennei - едри венчелистчета до 15 см. дълги и до 10 см . широки , отвътре бели , а отвън тъмнопурпурночервени, цветовете са ароматни. Сорта Alexandrina е с девет розови отвън венчелистчета и с по тъмнопурпурни линии, а отвътре са бели. Сорта Rustica - равномернорозовочервени отвън и бели отвътре цветове. Сорт Rustica Rubra - Подобна на предходната , но с по тъмнообагрени венчелистчета.

Японска Магнолия - Magnolia Kobus DC
Дърво до 20 метра височина, широкояйцевидна корона, младите клонки са голи, маслиненокафяви, до червенокафяви. Листата са от 6 до 17 см дълги, цветовете са бели до 12 см в диаметър , съставени от 9 венчелистчета, цъфтежът е през април преди разлистването. Произходът е от Япония, показва може би най висока студоустойчивост от останалите видове. Най често се среща като единично растение.В следвашия пост ще засегнем магнолиите с еднакво дълги външни и вътрешни венечни листа. А това са голата магнолия - Magnolia denudata, зведовидната магнолия - Magnolia stelata.
Що се касае до листопадните магнолии , които цъфтят след разлистването за тях смятам да отворим нова тема и въобще да създадем някакъв ред в разискването на видовете и подвидовета, както и самите сортове поотделно заедно с всички хибриди.
Г. Гошев, използвана лутература, руски издания по дендрология. Снимките са от нет пространството.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 18.06.2013, 01:10 | Съобщение # 10
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Листопадни магнолии, цъфтящи след разлистването.
Обратнояйцевидна магнолия - Magnolia Obovata.Високо дърво до 30 метра. Дълги листа от 20 до 40 см дължина, широкояйцевидни, със закръглена основа. Произходът на тази Магнолия е Япония и Централен Китай. Расте на влажни и плодородни почви. Студоустойчив и сенкоиздържлив. В България този вид се използва твърде ограничено.

Заострена (дървовидна) магнолия - Magnolia AcuminataДърво с височина до 30 метра с правилна пирамидалкна корона и дълбоконапукана кора. Листата са до 20 см дълги, а младите клонки са маслиненозелени до червеникавокафяви. Листата са елиптични до яйцевидни или обратнояйцевидни, отгоре тъмнозелени и голи, а отдолу окосмени. Цветовете са зеленикавожълти, камбанковидни. Около 8 см в диаметър , без аромат, цъфтежът е без аромат. Тази Магнолия е разпространена в източните части на Северна Америка.

Чадъровидна Магнолия - Magnolia Tripetala -Ниско дърво с гладка светлосива кора, клонките отначало са зеленикави , а после светлокафеникави. Образува широка чашовидна корона на короната. Листата и са много големи ( дълго до 60 см ) Продълговато обратнояйцевидни със заострен връх и постепенно стесняващи се в основата. Цветовете са бели или кремави, със силно неприятен аромат. Произходът на тази магнолия е източните части на Северна Америка. У нас в парковете не се среща, единствено във Врана.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 20.01.2014, 09:14 | Съобщение # 11
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
това са растенията от последната доставка на Magnolia x Soulangeana

Прикачвания: 2290794.jpg(102Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ (УМЕРЕН КЛИМАТ) » ДЪРВЕТА » Магнолия (Magnolia) (Листопадни сортове)
Страница 1 от 11
Търси: