Wisteria - Форум Екзотик Плантс България
Неделя, 23.07.2017, 07:44
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ (УМЕРЕН КЛИМАТ) » ДЪРВЕТА » Wisteria (Глициния)
Wisteria
OrdonezДата: Петък, 23.03.2012, 01:50 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Глицинията или Вистерия – Wisteria е от семейството на граховите (pea family). Бобово (Fabaceae -бившето Leguminoseae) растение, чийто род включва десет вида листопадни катерливи лиани, две от които са с естествен хабитат Съединените Щати, а останалите – източна Азия. Наречена е в чест на професора по анатомия на Пенсилванския Щатски Университет Каспар Вистер – Caspar Wistar (1761-1818).

Описание: Вистериите са атрактивни увивни дървовидни лиани с широко приложение в ландшафтния дизайн. Издържливи, жизнени и дълголетни, те могат да се катерят на високо по стени, огради или оформящи рамки и опори. Високо са ценени заради красивите си висящи на гроздове цветове – бели, розови, лилави, сини или виолетови. Плодовете им са плоски зелени шушулки, в които се намират семената. Старите растения са с усукани, вдървени стволове, не много дебели.

Глициниите, отгледани от семена, цъфтят на десетата до петнадесетата година от поникването, често и по-късно. Затова, като методи за размножаване са предпочитани присадките и вкорененяването на резници – при тях има по-малък интервал от време до фазата на цъфтеж.
Основно се отглеждат два вида Вистерия: Китайската глициния – Wisteria sinensis и Японската глициния – Wisteria floribunda. Китайската е по-популярна, тъй като е по-малко капризна и цъфти обилно. На височина достига до осем метра и повече, цветовете са синьо-виолетови, леко ароматни, на гроздове с големина от 15 до 30 см. Най-обилен е цъфтежа в средата на май. Китайската глициния, цъфтяща в бяло е Wisteria sinensis’Alba’, е силно ароматна. Два сорта са с кичест цвят – ‘Black Dragon’ – тъмно лилав, а ‘Plena’ – светло лилава. Цъфтят три или четири години след като се засадят.

Японската глициния също достига на височина 7-8 метра, има виолетово-сини ароматни цветове. Всеки цвят се отваря индивидуално, отгоре на долу по гроздообразното съцветие с дължина от 30 до 50 см. и цъфтежа е най-обилен през май. Има сортове японска глициния с различен цвят:
· ‘Alba’- с бели цветове
· ‘Carnea’- свежо розови цветове
· ‘Longissima’- много дълги съцветия, бледо лилави
· ‘Longissima Alba’- бели цветове, дължина на съцветието до 40 см.
· ‘Macrobotrys’- съцветията достигат до 90 см. дължина, на цвят от червено-виолетови до виолетови
· ‘Praecox’- цветовете са по-дребни, синьо лилави
· ‘Purpurea’- цъфти в лилаво
· ‘Rosea’- бледо розови до светло лилави, дължина до 45 см.
· ‘Rubra’- тъмно розови до наситено червени цветове.
· ‘Violacea Plena’- кичести, от червено до виолетови цветове
Изисквания: За да цъфти обилно, на глицинията е необходима обилна ярка слънчева светлина – шест или повече часа на ден и дълбока, умерено плодородна, влажна почва, която да не пресъхва прекалено. Адаптира се към различни почви, макар че предпочита неутрални, до слабо кисели, с рН 6.0-7.0. Добре е да се предвиди подпора и подходяща рамка за короната, върху която да се разпростре. Глициниите са добри катерачи – могат да се аранжират на перголи, беседки, по телове и мрежи, дори на вертикални стени, стига да имат здрава подпора, на разстояние 4-6 см. от самата стената. При металните материали за предпочитане са тези, които не ръждясват. Понякога за подпора се използват други дървета, но това не е много желателно. Ако стволовете им са с по-малко от 10 сантимера в диаметър, глицинията лесно може да ги пречупи. Имайте предвид също, че вистерията е много дълголетно растение.
Подготовка на почвата за засаждане: Добрата подготовка на почвата е в основата на израстването на здраво цъфтящо растение. Първоначално е добре да се знае pH-то и нивата на фосфора и ако е необходимо, да се коригират. Почвата се разкопава и подготвя на дълбочина до 1 метър. В пръстта се добавят и размесват торфен мъх, добре угнил тор или готов компост в съотношение една трета за подобряване качеството и подсигуряване на дренаж.
Засаждане: След като почвата е подготвена, вистерията може да се засади. Ако растението е облагородено, присадката трябва да е заровена плитко в почвата. Уплътнете добре пръстта около корените и полейте обилно. Младите растения се торят ежегодно. Не очаквайте младо растение да цъфне в периода на нарастване. Когато вистерията „изпълни” определеното и пространство, не се подхранва допълнително, освен при явни симптоми – пожълтели листа или липса на обилен цъфтеж. Торенето стимулира вегетацията при глициниите и лианата няма да цъфти или ако цъфне, няма да е обилно.
Подрязване: Няколко годишни подрязвания поддържат лианата в добра форма, не бива да и се позволява да нараства неконтролируемо, полезно е и за да се стимулира цъфтеж.
Оформяне върху рамка: Изберете младо растение със здраво жилаво стебло и го прикрепете към опора. Премахнете излишните клонки от предната и задна страни. Когато основното стебло достигне необходимата височина, отрежете върха. Това ще стимулира допълнително нарастването на страничните разклонения. Разстоянието между тях трябва да е поне 50 см.
Глициния – Вистерия - Wisteria. ОтглежданеЛятно подрязване: Оставят се само здравите основни клони да се развиват по рамката. Всички нови странични разклонения се изрязват след шестото или седмо листо. В резултат се формира нов прираст. На свой ред и той се премахва, когато започнат да се развиват първите листа по тях.

Ранно подрязване през зимата: Основните разклонения, нарастнали през изминалото лято се подрязват наполовина или до една трета от дължината си. Страничните разклонения също се изрязват, като се оставят от 3 до 5 см. на дължина.
Късно лятно подрязване: Подрязват се основните, неподрязвани клони на половина или на две трети от дължината си, а тези, които са били подрязвани предното лято, се подрязват само в краищата по 2,5 до 5 см. Този метод позволява короната да се оформя и уголемява всяка година наполовина и да има обилен цъфтеж по новоизрастналите клонки.Глициния – Вистерия - Wisteria. Отглеждане
Поддържащо подрязване: След като вистерията се разпростре на отделеното и място, следва лятното подрязване. При зимното се режат основните клони, като се оставят четири или пет пъпки. Изрязват се и всички издънки в основата на растението.
Подрязване за оформяне: Отнася се само за новите, млади вистерии. При зимното подрязване се премахват всички клони, стърчащи от оформящата рамка. Окастянето е драстично, отстраняват се всички клони, разположени прекалено нагъсто, както и тези, които развалят формата на предвидената рамка. Очаква се цъфтеж след две до три години.

Подрязване на корените: Понякога се практикува кореново подрязване късно на есен, за да се стимулират младите растения – за цъфтеж, както и да се възстанови обилния цъфтеж при по-старите. Стимулира растежа и цъфтежа и може да се комбинира с лятното подрязване за по-голяма ефективност. Изполвайте лопата за да орежете корените вертикално в почвата на около 50 см. дълбочина, на разстояние 1.20 м. от стеблото.
Липса на цвят: Най-голямото разочрование за градинаря е да закупи прекалено младо растение и то да не цъфне. Купете си растение с присадка или размножено от резник. Вистерията няма да цъфти също, ако не получава достатъчно слънчева светлина, ако прекалено стимулирате вегетативния растеж с азотни торове, или неправилно подрязвате през зимата и лятото. В този случай помагат следните практики – рано на пролет торите здраво със суперфосфат (NPK 0-20-0), леко подрязвате късно на пролет и кореново подрязване през късната есен.
Пресаждане: Вистериите страдат при пресаждане. Повечето видове изобщо не се възстановяват .
Други проблеми: Глициниите рядко биват нападани от вредители. При проблем, използвайте подходящия инсектицид.

По материал на Ohio State University – Horticulture and Crop Science
Снимка: Wikimedia


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Вторник, 16.04.2013, 14:47 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Нашите вистерии, започват да залагат цветните си пъпки
Прикачвания: 7222823.jpg(50Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 22.04.2013, 23:13 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Китайска глициня, Wisteria Sinensis Sweet, буйно растящ увивен храст с дължина на стъблата 10-20 метра и усукване на дясно. Листата са текоперести , дълги до 30 см и съставени от 7 до 13 листчета с яйцевидна форма. Цветовете са синкаво виолетови, слабо ароматни, събрани в 15 до 30 см дълги и гъсти гроздове. Цветовете се развиват почти едновременно в цялото съцветие, плодът е до 15 см дълъг и гъсто окосмен боб. Цъфтежът е в края на април-май, в продължение на 2 седмици. Често през август се появава 2-ри цъфтеш но много по беден от основния. Произходът на този вид е Китай, издържа без провреди на минус 22.Обилно цъвтяща глициня, Wisteria Floribunda , увивен храст наподобяващ китайската глициня , но се отличава от нея по лявото усукване на листата, по малката им дължина до 8 метра, изисква слънчеви места но понася засенчване , без повреди до -22 градуса.
Цъвтежът е през май-юни, цъвти след китайската глициня , масово се отглеждат следните видове :
Alba , бели ароматни цветове , до 27-30 см дължина , листата са с 13 листчета. - разполагаме с този вид
Macrobotrys - дължина на съцветие до 100 см, синкаво виолетови ароматни цветове.
Longissima Alba - до 35 см съцветие , бели ароматни цветове, листата са с 13 листчета - разполагаме с този вид

Violaceo Plena - 30 см. съцветие, кичести червениково виолетови , ароматни цветове - разполагаме с този вид

Floribunda Rosea - разполагаме с този вид

Георги Гошев


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Вторник, 07.05.2013, 12:18 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Страхотно и очарователно растение.

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
MalinaДата: Четвъртък, 09.05.2013, 08:22 | Съобщение # 5
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 2
Статус: Offline
Ордонез, благодаря ти за глицинята, която ми изпрати вчера. biggrin
Може ли да напишеш напътствия как да действам, за да я оформя като дърво?
 
OrdonezДата: Четвъртък, 09.05.2013, 09:46 | Съобщение # 6
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Нужни са и още две три години, за да се оформи правия ствол и да се премахне бамбука, избираш си нужната височина и ширина на короната и подрязваш толкова колкото е нужно. Всяка година поддържаш една и съща корона. След две години , придържащия кол няма да е нужен, стъблото ще е достатъчно укрепнало, предвид възрастта на твоята.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
MalinaДата: Четвъртък, 09.05.2013, 19:15 | Съобщение # 7
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 2
Статус: Offline
Ordonez, [color=yellow]избираш си нужната височина и ширина на короната и подрязваш толкова колкото е нужно.???[/color]
Сега мога ли режа невдървените дълги израстъци и всички вдървени части, така както ми харесва или трябва да изчакам?

Благодаря за напътствията.

Успех!


Съобщение редактирано от Malina - Четвъртък, 09.05.2013, 19:16
 
OrdonezДата: Четвъртък, 09.05.2013, 22:37 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Невдървеното е летораст по който догодина ще има цвят, но отговора на въпроса ти е седния. За предпочитане е есенна , или още по добре ранна пролетна резитба (такава правим ние), може и зелена резитба, такава каквато искаш да правиш в момента. Успех.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 10.05.2013, 11:48 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Вкореняване на ВистерияТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ (УМЕРЕН КЛИМАТ) » ДЪРВЕТА » Wisteria (Глициния)
Страница 1 от 11
Търси: