Photinia Fraseri Red Robin - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 21.07.2017, 17:43
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ (УМЕРЕН КЛИМАТ) » ХРАСТИ » Photinia Fraseri Red Robin (Новата мода - оградна растителност)
Photinia Fraseri Red Robin
OrdonezДата: Понеделник, 02.01.2012, 02:28 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Фотиния 'Red Robin' – червеното пролетно копие Фотинията (Photinia fraseri), макар и бавно, намира все по-често място и в нашите градини. Този очарователен храст има своята чудатост. За разлика от повечето храсти и дървета, чиито листа почервеняват или се обагрят в ярки цветове през есента, младите листа на фотинията израстват ярко черевени през пролетта. Тогава, на фона на свежия зелен цвят на разлистващите се други растения, пламенно червените млади листенца и клонки на фотинията греят като огън. Представлява многогодишен вечнозелен харст, който израства на височина до 2-3 метра и на ширина до 2 метра. Отличава се с добър растеж – на височина годишно около 10 см, а на ширина до 15 см. Листата са заострени, с копиевидна форма, дълги до 12 см. В млада възраст листата и клонките са оцветини в ярко червено, а на по-късен етап – тъмнозелени с гланцов блясък. Стъблата са кръгли и гладки, в млада възраст – кафяви. Цъти през май и юни с много красиви бели цветчета, събрани в метловидни съцветия, които привличат медоносните пчели. При топла, слънчева година, образуваните плодчета също са яркочервени. Най-известният сорт е фотиния 'Red Robin' (Черевен рубин”), следван от фотиния „Robusta”, който расте на по-голяма височина от първия. „Червен рубин” е компактен храст, с брилянтни млади червени листа. Фотинията е подходяща за създаване на смесени живи плетове или за единично засаждане като солитер. Предпочита дренирана почва, без глина, с неутрална реакция, може да расте и на варовита почва. Издържа на ниски температури до -14-15°С. Студът може да се окаже ограничаващ фактор за младите растения, въпреки че при частично измръзване бързо се възсатновяват. Засадена в близост до стена, издържа по-добре на мразовете. Предпочита слънчево място, на полусянка листата не се обагрят така наситено. Резитбата за оформяне на храста се прави, веднага щом листата избледнеят. Размножава се със зелени резници през юли август. Може да се оформя и така

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Блокиран1Дата: Четвъртък, 12.01.2012, 19:01 | Съобщение # 2
Младши Оратор
Група: Блокирани
Съобщения: 98
Статус: Offline
Моята фотиния в стаята изкарва нови листа , надявам се напролет като я пресея в градината , да ми се докаже с този наистина великолепен цвят на листата! По съвета на Ордонез я пресадих в доста голям съд и ....наистина дръпва , якоооо! tongue

Живея в настоящето ....и се радвам на възможностите , които ми предлага !!!!
 
OrdonezДата: Неделя, 19.02.2012, 01:39 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Фотиниите които бяха на двора в саксии в момента страдат но с размръзването на пръстта ще се оправят, бавно и сигурно ще се рехидратират , много е важно този процес да става бавно.

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Петък, 28.02.2014, 23:22 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3801
Статус: Offline
Днес подрязвахме различните размери ФотинииТитаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ (УМЕРЕН КЛИМАТ) » ХРАСТИ » Photinia Fraseri Red Robin (Новата мода - оградна растителност)
Страница 1 от 11
Търси: