Fatsia - Форум Екзотик Плантс България
Събота, 22.07.2017, 05:46
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ (УМЕРЕН КЛИМАТ) » ХРАСТИ » Fatsia (Японска аралия)
Fatsia
OrdonezДата: Вторник, 06.03.2012, 00:51 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Японска аралия (Fatsia)
Семейство (род): Аралиеви (Araliaceae)
Вид: Стайно Листно-декоративно Многогодишно
Изложение: Частично слънце/полусянка
Min t°: -17
Поливане: Умерена нужда от водаЯпонската аралия, или както е известна – фатсия,отдавна е призната за лидер сред листнодекоративните стайни растения. При нашите условия тя представлява бързорастящо дървовидно храстче, което достига на височина до 1,5 м. Декоративни са яркозелените кожести листа , които достигат диаметър до 20-30 см. Те са разделени на 5-7 дяла, блестящи са и неизменно привличат вниманието. Отначало младите листа са целокрайни, чак след време се разчленяват.Особено ефектно изглеждат пъстролистните форми. Цветовете, ако изобщо се появят, са невзрачни, дребни, белезникави, събрани в метлица.
Фатсията е много лесна за отглеждане. Обича светлината, но не и прякото огряване. С лекота понася обаче и сенчестото местоположение, стига да не е пъстролистна, защото тогава цветовете избледняват.
През лятото добре й се отразява свежият въздух на балкона или в градината. През този сезон оптималната температура е 18-25 градуса. Поливането е особено важно. В никакъв случай не бива да се изчаква пълно изсъхване на почвата. Дори ако допуснем това само веднъж, листата може да повяхнат и да се отпуснат. Да се върнат в нормалното си положение е почти невъзможно, колкото и обилно да поливаме след това. Блясъкът на листата се поддържа чрез редовно избърсване с мека кърпа или гъба. Добре е всяка седмица да се подхранва с минерални или органични торове.
През зимата фатсията се чувства най-добре в прохладно и добре осветено помещение. Температурата трябва да е в границите 8-10 градуса. В такъв случай се полива оскъдно, но редовно, за да не пресъхне почвата. Ако не можем да осигурим подобни условия, фатсията ще презимува успешно и при нормална стайна температура. Тогава поливането не се ограничава, но след максимум 2 часа излишната вода от подложката трябва да се излее.
Размножаването на фатсията става лесно с връхни резници и въздушни отводи. През пролетта резниците се вкореняват без проблеми дори в чаша вода, а най-добре във влажен пясък. След това те се засаждат в лека почва, като се прави добър дренаж.
Ако стволът на фатсията се е оголил, през пролетта се прави пръстеновиден нарез, които се обвива с влажен мъх и се покрива с полиетилен. Мъхът се поддържа влажен. След около 2 месеца се образуват корени и върхът може да се отреже и засади самостоятелно. Останалото пънче се изрязва на няколко спящи пъпки и след кратко време ще имате още една фатсия.

Тайните на успеха
Светлина: Обича огряването, но понася и сянка.
Вода: Полива се умурено, но редовно.

Влажност на въздуха: Харесва пулверизирането.
Подхранване: През лятото всяка седмица.
ПС: Фатсията презимува успешно - 15 С без поражения.
Практически ето таблица на студоустойчивостта и.
Hardiness:
USDA Zone 7a: to -17.7 °C
USDA Zone 7b: to -14.9 °C
USDA Zone 8a: to -12.2 °C

Май 2002есента на 2002лятото на 2003лятото на 2004 годинаВижда се ясно разтежа за 2 години. На 6 март ще пуснем в продажба растения с размер 60 см височина силно раклонени


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
wrongdreamerДата: Вторник, 23.09.2014, 10:26 | Съобщение # 2
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Само да добавя нещо интересно - Фатсията не се реже а се чупи. Това е естествения начин да се контролира размера на този храст.

Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
Форум Екзотик Плантс България » ДЕКОРАТИВНИ ДЪРВЕТА И ХРАСТИ (УМЕРЕН КЛИМАТ) » ХРАСТИ » Fatsia (Японска аралия)
Страница 1 от 11
Търси: