Торове, подхранване - Page 2 - Форум Екзотик Плантс България
Събота, 22.07.2017, 05:50
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 2 от 3«123»
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Торове, подхранване (Подхранване , хранителен режим, проблеми и решения, въпроси)
Торове, подхранване
pinokioДата: Четвъртък, 21.06.2012, 17:26 | Съобщение # 16
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 188
Статус: Offline
Чубак,ако се страхуваш,че ще преториш растението-няма да го преториш.Дори някъде в други теми засегнахме този проблем-ползването на препарати съставени от водорасли.Прочети за Neudofix или Kanasim в нета.Тези препарати съдържат екстрат от водорасли с 0.1% азот.Ползват се предимно при вкореняване на резници.Може и да се тори с тях,но ще ти излезе "солено"като цена.20 грама струва около 20 лева.Опасността идва от това,което ти изброих по горе.Нататък-ти си знаеш,растенията са си твои,аквариума също-ти решаваш. biggrin
 
OrdonezДата: Понеделник, 11.02.2013, 23:51 | Съобщение # 17
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Една лекцийка на нашата колежка Миша, публикувам и тук с цел ограмотяване :)

Функции на хранителните елементи и признаци на недостиг

АЗОТ
Участва в образуването на хлорофила,белтъчните и други физиологични активни вещества,в изграждането на клетъчната мембрана.Усилва растежа,формирането на семената и плодовете.

Симптоми на недостиг
Дефицитът на азот предизвиква интензивна хлороза по листата,която започва от долните етажи.Жилките от долната страна на листата постепенно получават червеникав оттенък.Стъблата са по-тънки и по-твърди.Растежът на корените е редуциран.

Симптоми на излишък
при употреба на високи норми азотни торове в пероида на интензивен растеж често се наблюдава неравномерно надебеляване в горната част на стъблото,придружено с появата на подутини,вътрешни некрози и напуквания.Дръжките на най-горните листа са спирално завити.Върху листата се появяват пригори.По протежение на стъблото се образуват тъмни,леко хлътнали некротични ивици.При още по-високи норми азотни торове корените на растенията добиват от тъмно кафяв до (черен цвят и изглеждат като опърлени от огън.Надземната маса бързо увяхва и изсъхва.Прекомерното азотно торене,съпроводено от недостиг на фосфор,калий и цинк при някои растения предизвиква неинфекциозно завиване на листата,обикновено започва от долните етажи,постепенно се разпростира към върха(проявява се най-вече при доматите).Листните пластинки се завиват фуниевидно към горната повърхност по дължина на централната жилка.Листата са плътни, твърди на пипане и лесно се трошат при стискане с ръка.Цветовете на такива растения
обикновено окапват.

ФОСФОР

Функции-Акумулиране и транспорт на енергията,образуване на клетъчните ядра и делене на клетката,участва в пренасяне на наследствените белези.Усилва растежа на корените и репродуктивния процес,ускорява зреенето.

Симптоми на недостиг
Слаб растеж на корените,стъблата и разклоненията,малки и по-тесни от нормалните листа,виолетов оттенък на листа и стъбла,при голям недостиг-малки,твърди и завити надолу листа,увеличено изресяване на цветовете или липса на такива,по-малки размери и маса на цвета и плодовете.

Симптоми на излишък
Пожълтяване на листата,поява на некротични петна,опадане на листата

КАЛИЙ

Функции-регулира набъбването на клетъчната плазма и стени,управлява водния баланс,повишава устойчивостта към засушаване и болести,спомага за задържане на цветовете,по-наситен цвят и за по-дълъг цъфтеж.Предпазва от периферна некроза

Симптоми на недостиг
Забавен растеж,скъсени междувъзлия,листата стават матови,често тъмно зелени с намален размер.Хлоротични петна между жилките и периферна некроза на листата.Листата стават кафяви о акапват.Засягат се първо старите листа.

Симптоми на излишък
Забавен растеж,удължени междувъзлия,светлозелени листа,в по-късни фази петна като мозайка,след това матови(бронзови)петна,листата завяхват и падат,силна чувствителност на болести

КАЛЦИЙ

Функции-Съдейства за делене и удължаване на клетките,стабилизира клетъчните стени и ламели

Симптоми на недостиг
Растежът е потиснат,най-младите листа издребняват и са с неправилни контури.Растенията са чувствителни на болести.

МАГНЕЗИЙ

Функции-Като централен атом на хлорофила е от голямо значение за фотосинтезата.Активира редица ферменти,спомага за усвояването та калия

Симптоми на недостиг
Междужилкова некроза и кафяви некрози,започващи от върха предимно на по-старите листа.

БОР

Функции-Влияе в/у обмена на растежните вещества/ауксини/Регулира преминаването на хранителните елементи през клетъчните стени.Стимулира растежа на поленовата тръбичка и оплождането.

Симптоми на недостиг
Отмиране на вегетационния връх ,деформирани листа,некрози.

МАНГАН

Функции-Участва във фотосинтезата,дишането,редукцията на нитрати.Съставна част и активатор на ферменти.

Симптоми на недостиг
хлороза

МЕД

Функции-Стабилизира хлорофила,забавя стареенето на листата,участва в редукцията на нитрати,влиза в състава на кислителните ферменти.

Симптоми на недостиг-Хлоротичност,лодкообразно завиване на връхните листа.Увяхване и опадане на младите листа и върхове на летораслите.

ЦИНК

Функции-Съставна част и активатор на ферменти,влияе в/у белтъчния снтез и въглехидратния обем,образуването на хлорофил и растежни регулатори.

Симптоми на недостиг
Потискане на растежа,скъсени междувъзлия,дребни листа.Междужилкова некроза.

МОЛИБДЕН

Функции-Фиксация на азота.

Симптоми на недостиг
Хлороза ,некроза

Усвояването на хранителните елементи зависи от много фактори-структура на почвата,влажност,температура,киселинност,засоленост ,излишък или недостиг на даден елемент може да блокира усвояването на друг .

При сбити почви не се усвояват Fe и Mn

Високо ниво на органична материя-недостъпни Cu,Zn,Mn

Високо PH-Cu,Fe,Mn,Zn,P

Ниско PH-Mo

Излишък на вода-Fe,Mn,P

Суша-B

Студ-Cu,Mn,ZN,P,S

Излишък на N блокира усвояването на B,Cu

Излишък на P-Cu,Zn

Излишък на K-Mg,B

За синтеза на хормони способстват-Zn,B

За развитие на меристемната (образувателна) тъкан -B

За плодообразуване-Cu,B,P


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 06.03.2013, 16:40 | Съобщение # 18
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Разтежен и коренов стимулатор за едносемеделни и други култури, в случая палми.

Как действа Палмбъстъра.
Съдържание : Макро и микроелементи , цитоксини, ауксини и хуминови киселини, също и (азот, фосфор, калий, магнезий, сяра, бор, цинк , молибден) , хелатина е в лесно усвоима форма. Високо съдържание на естествени разтежни хормони и регулатори (високо съдържание на протеин).

1. Стумулира клетъчното делене (разтежа на корените)
2. Спомага за активността на субстрата (почвата)
3. Подобрява клетките на растението и по този начин те преодоляват с лекота неблагоприятни климатични условия.
4. Чрез цитоксините, които съдържа, увеличава устойчивостта на болести и неприятели.
Употреба при палмите е чрез капково или поливане на растенията при съотношение 1:550 части през 14 дневен период по време на вегетацията.
Разсади, накисване на корените за 12 часа, а след засаждането им поливате с получения предварително разтвор.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Понеделник, 22.04.2013, 22:12 | Съобщение # 19
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Искам само да вметна накратко, че това което показва Краси на снимката е нещо което се нарича "Еталон" за качествено сторене. Правилата са едни и това са точните, Маниак можеш да спазваш принципа , който ти показва Краси , като радиуса на кръга ще го определяш 70% от този на короната , следователно ако има корона с радиус 1 метър ти правиш кръга със 70 сантиметров радиус. Дълбочината варира в зависимост от почвата при торфените почви, тип горски и прочие се заравя поне на 10-15 см.При по глинестите се заравя по дълбоко 15-20 см. Никока не забравяй че най доброто време за внасяне на НПК и прочие е дъждовното , така че можеш да си подготвиш нещата и да ториш в дъждовно време.
Прав си Гога, това е принципа и ако иска човек да има добри добиви от плодните растения и добър външен вид на екзотиките, зимуващи навън /тези, които издържат на студ де/, както и всички други саксийни трябва редовно да се окопват /овошки и храсти/ и от време на време да се "ровчи" с малък остър предмет в саксиите, внимавайки да не се повредят корените. По този начин кореновата система "диша" и се унищожават плевелите.

Понеже в тази тема до момента не прочетох за "мързеливото" торене на дървесните и храстовидните растения, пък и някои други искам да спомена някои нещица макар, че повечето от старите градинари "хиени" biggrin /комплимент/ го знаят и често практикуват за тъй-нареченото дълбоко торене на кореновата система. За какво иде реч?
Целта на това "мероприятие" е внасяне на подхранка по надълбоко в почвата и по-бързо усвояване на елементите, както и недопускането на корени на плевели и други вредители да се"хранят наготово" от нашия труд и буйно да растят, с което пък ще имаме повече грижи за нашите мили създания, особено тези в откритите площи.
Вземате права лопата /бел, лизгар и др. наименования на "уреда" biggrin / и внимателно се вкарва лопатата в земята /в окопаната окръжност под короната около стеблото/, горната част на дръжката на инструмента се насочва напред към стеблото за да се отвори отвор между работната задна част на лизгара и почвата, при което се внася малко количество комбиниран тор /около 1/2 от шепата на ръката/. Връща се назад горния край на дръжката и леко се изважда лопатата. Процедурата се повтаря още два пъти така, че да се получи емблемата на Мерцедес /сещайте се приятели страните на равнобедрен триъгълник/. При дървета и храсти с по-голям диаметър на короната и окопаваната окръжност на почвата около стеблото е необходимо вкарване на изкуствен тор от повече страни /например шестоъгълник, осмоъгълник, пълна окръжност и т. н. т./
И не забравяйте приятели, че трябва да обработвате почвата по такъв начин, че да не нараните повърхностните корени на растенията. Затова трябва да има разстояния между стъблото и мястото, където ще торите подземно - около 40 и повече см.
Надявам се, че съм бил полезен с тази информация. smile Пожелавам Ви успехи!!!


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Понеделник, 22.04.2013, 22:17
 
poj160arДата: Понеделник, 13.05.2013, 10:54 | Съобщение # 20
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Ето снимка и на наторено дръвче с прегорял тор от компостера:

Добавено (13.05.2013, 10:49)
---------------------------------------------
smile Ето един полезен научен материал на научния работник Я. Котопанова от Регионалния център за научно - приложно обслужване - София:

My WebPage

Добавено (13.05.2013, 10:53)
---------------------------------------------
И още нещо - много полезно като инфо:

Подхранване на почвата с торове:

През различните периоди растенията имат нужда от различни по вид и количество минерали, съдържащи се в почвата: азот, желязо, калий, фосфор, калций, цинк, магнезий, хлор, силиций, сяра, натрий и др. За да сте сигурни, че ги получават е необходимо да подхранвате почвата. Това става чрез два основни вида торове – органични и изкуствени, които е добре да комбинирате.
Органичните торове подобряват почвената структура и развитието на полезни микроорганизми. Изкуствените торове се прилагат по-лесно и бързо и се отличават с висока ефикасност. Вероятно това е причината в България да бъдат използвани по-често.
Добре е да знаем в коя фаза от развитието на растенията какви са нуждите им. Например, когато засаждаме растение е добре да се погрижим то да получи достатъчно количество фосфор, който стимулира образуването на корени. Преди да се появят цветните пъпки също можете да наторите, точно в този период фосфорът е нужен в големи количества. Ако растението цъфти през есента е добре да му осигурите калий, за да има достатъчен резерв за зимата, а и така цветовете са по-дълготрайни. През пролетта, когато растенията активно развиват листна маса, имат нужда от повече азот. И по време на целия си жизнен цикъл имат нужда от калций. Той трудно се комбинира с останалите елементи и затова с него се тори допълнително.
Тъй като най-вероятно е да купувате готови торове, когато четете дозите, в които се прилагат, използвайте винаги средната доза, за да не повредите растенията. Някои видове са чувствителни на свръхконцентрацията на соли. Правете си разтвор и поливайте с него. Не разхвърляйте торта просто така, защото ще изгорите корените на растенията и пазете почвата от пресъхване, защото това също води до повишаване на концентрацията на тор.
Макар и изискващо повече усилия, торенето с органични торове и използването на растителни отвари, може да се окаже по-ефикасно за поддържане живота на растенията в градината и борбата с вредителите. Те действат укрепващо, подсилващо и профилактично и нямат отрицателно въздействие върху растенията. Всичко, което ви трябва са диворастящи билки. Можете да ги съберете сами, при една разходка в планината или да купите от аптеката. Те са по-евтини от изкуствените торове, могат да се съхраняват дълго и са безопасни за хората.
За да приготвите течен тор – служи изцяло за подхранване на растенията, са ви необходими студена вода и свежи или изсушени: коприва, полски хвощ, зарасличе или пелин. Ако ще ги събирате сами, имайте предвид, че трябва да са без семена, защото те не ферментират. Нареждате растенията и ги покривате с вода до 10 см под ръба на съда. Оставяте съда на слънце и разбърквате съдържанието му веднъж-два пъти дневно. Ферментацията започва два дни по-късно. Течността започва да се пени. Когато престане, значи ферментацията е приключила (от осем дни до три седмици). Първоначално миризмата е доста неприятна, затова може да добавите няколко капки валериан, глина или компост. И не оставяйте съда близо до къщата или терасата.

Важно е да запомните, че с течния тор не се пръска, а се полива почвата около растенията, като в общия случай течността се разрежда в съотношение 1:20.

Източник: domigradina

Добавено (13.05.2013, 10:54)
---------------------------------------------
My WebPage
Прикачвания: 9677468.jpg(64Kb) · 6218516.jpg(62Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Понеделник, 13.05.2013, 10:55
 
OrdonezДата: Петък, 14.03.2014, 15:42 | Съобщение # 21
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
От днес започвам с торенето
Азот – чрез него се стимулира вегетативния растеж, големината и оцветяването на листата и асимилацията, в резултат на което се получават по-едри плодове. При недостиг на азот растежът отслабва, образуват се къси и тънки леторасти, листата остават по-малки, светлозелени, а по-късно стават жълти, плодовете остават дребни, узряват по-рано и са по-интензивно оцветени. При излишък на азот дърветата имат силен растеж. Леторастите растат до късно през есента, не узряват добре, по-чувствителни са към ниските температури, опадането на завръзите е голямо. Останалите на дървото плодове са едри, слабо оцветени, узряват по-късно, бедни са на захари, имат по-малка трайност. Различните форми азотни торове не влияят еднакво на растенията. Торовете, които съдържат азот в нитратна форма са лесно подвижни и по-бързо усвоими. Торовете, които съдържат азот в амонячна форма, са по-слабо подвижни.

Фосфор – спомага за натрупване на захар и скорбяла, за узряване на дървесината. Плодовете на нормално снабдените с фосфор дървета имат добре развити семена, задържат се по-добре на дървото и са по-високо качествени. При недостиг на фосфор се наблюдава отслабване на растежа на леторастите и корените. Листата остават малки, тесни, дебели, синкаво-зелени до пурпурни и опадат рано. Плодовете са дребни, интензивно оцветени, неподходящи за съхранение. Внесен под формата на торове, фосфорът е трудно подвижен. Закрепва се в повърхностния почвен пласт и не достига до кореновата система. Ефектът от фосфорното торене се подобрява, когато фосфорът се внася дълбоко. Понеже се усвояват по-бавно, фосфорните торове могат да се внасят в по-големи количества.

Калий
– при добро снабдяване с калий се повишава студоустойчивостта, увеличава се добивът, плодовете са по-богати на захари, имат по-добри вкусови качества. При недостиг на калий се наблюдава отслабване на растежа, леторастите остават тънки, чувствителни на студ, върховете им често често загиват. Листата им остават малки с пригори по върховете. Опадането на листата през есента протича от върха към основата, обратно на нормалното. Добре е също като фосфора да се внася дълбоко.

Магнезиевият недостиг причинява кафяви некротични петна. Нападнатите листа се завиват и опадат от основата към върха. Обезлистването причинява влошаване на едрината и качеството на плодовете.
Желязо – недостигът му причинява хлороза. Най-често в овощарството се среща хлороза, предизвикана от излишък на калций, който се явява на варовити почви, с високо PH. Такива дървета имат слаб растеж и цъфтеж, малко и лошокачествени плодове. При недостиг на желязо изсъхват цели клони.

Недостигът на манган предизвиква появата на хлоротични петна между жилките на листата. Излишъкът на манган причинява некроза по кората и се среща в насаждения на кисели почви. При недостиг на бор се намалява добивът и плодовете се деформират, поради вкорковяване на отделни зони от плода. Недостигът на цинк се проявява с дребнолистие и хлоротични петна, които понякога потъмняват или стават възчервени. Препоръчва се оборският тор, фосфатните и калиевите торове да се разхвърлят през есента, преди дълбоката оран, за да се заорат с нея на по-голяма дълбочина. Торенето с фосфорни и калиеви торове да става през три-четири години с повишена норма и на по-голяма дълбочина. Азотните торове се внасят през февруари-март, а на по-тежки почви – късно през есента. При силен растеж не се внася азот, за да не се повлияе отрицателно на цветообразуването. Най-добре е две трети от нормата да се внесе през март, а останалото количество – до юнското опадане на завръзите. Азотните торове, като по-лесно подвижни се разпръскват на повърхността и се заорават чрез плитки почвообработки. С торови разтвори се пръскат листата, предимно с карбамид, фиксал, фертитал в концентрация 0,1%, като се пръска през юни и юли. Най-добре е да се пръска при облачно време, след залез слънце или рано сутрин, когато още има роса, за да не изсъхнат бързо капките, като се смята, че хранителните вещества преминават от разтвора в листата за 1-2 часа. Извънкореновото торене се прилага при насаждения, страдащи от хлороза и недостиг на микроелементи и желязо. Може в стъблото и дебелите скелетни клони да се внасят таблетки от железен цитрат или секвестрен 136 Fе. Може да се накопават по няколко ръждиви пирони на растение.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
pepeДата: Сряда, 19.03.2014, 21:11 | Съобщение # 22
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 353
Статус: Offline
Някой ползвал ли е това:

Прикачвания: 3246451.jpg(27Kb) · 2126937.jpg(31Kb)
 
reimbrantДата: Сряда, 19.03.2014, 23:30 | Съобщение # 23
Трабант
Група: Проверени
Съобщения: 141
Статус: Offline
pepe, Дай линк на саита за това желязо за да си поръчам че бая неща имат нужда от желязо,а гого каза било много ефикасно според теб.благодяря ти предварително

За да победи злото,е необходимо само едно нещо-добрите хора да не правят нищо
 
poj160arДата: Сряда, 19.03.2014, 23:36 | Съобщение # 24
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Привет, вижте и това: My WebPage

Приложение: My WebPage

И това също е интересно да се види като инфо: My WebPage


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Сряда, 19.03.2014, 23:41
 
OrdonezДата: Сряда, 19.03.2014, 23:40 | Съобщение # 25
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Иво , благодаря за линка, моля ако някой от вас е тествал да сподели, аз лично не съм очарован от секвестрен, за това търся друго, вече Пепе ми обясни, че това било супер, сподели и ти ползвал ли си го това от твоя линк и колко бързо се усвоява

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Сряда, 19.03.2014, 23:52 | Съобщение # 26
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Значи ползвал съм Аминоквилант-а и съм доста доволено от него и се усвоява от растенията в рамките от 2 до 6-7 дни и е осезателно видима разликата след употребата, но всичко зависи знаете много добре и от конкретния вид растение, почвата, поливките и торенето и начина на внасянето на съответните торове. Значи, аз лично съм пробвал и чрез листно и чрез почвено внасяне, но през листата усвояването е доста по-бързо. Значи цитрусовите и подобните им, както и боровинките и най-вече повечето магнолии си искат повечко желязо и добре си го "папкат". wink wacko Та, ако искаш пробвай с него, даже не е скъп и поема по-големи площи, тоест ще имаш за повече растения като бройки, аааа пък ти със сигурност имаш доста... wink smile

ДОЗА:
200 - 400 мл/дка при листно приложение;
500 - 1000 мл/дка при почвено приложение.

А и по принцип си му дават това - Прилага се през 7-15 дни, като общия брой приложения ще зависи от степента на надостиг на желязо.
И това, но чак пък толкова не е бърз ефекта: "Продуктите от серията АМИНОКВИЛАНТ са многокомпонентни формулации, съдържащи активни аминокиселини, получени чрез ензимна хидролиза, както и различни по количество макро и микроелементи, решаващи проблеми, възникнали от недостига на определен химичен елемент. Високата концентрация на хранителни и стимулиращи елементи, както и тяхната бионаличносг само 1/2-1 час след прилагането им върху растението ги прави уникални от практическа гледна точка." wink wacko cool

От личен опит пак казвам ефекта е двиден вече от втория до 6-7-мия ден и растението възвръща първоначалния си свеж вид и се вижда, че се оправя.

А, що се отнася до това на Пепе-то никъде в БГ нета не видях за него, а е видно, че пише на български на етикета. Писах Громикс желязо 13 % и ... нищо за съжаление. Може би трябва да изпише тук точното наименование от етикета на опаковката.


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Четвъртък, 20.03.2014, 00:15
 
wrongdreamerДата: Четвъртък, 20.03.2014, 08:02 | Съобщение # 27
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Иво, производителя, не продукта. Излиза, но е много загадъчен. А продукта може да е добър. Аз предпочитам зелен камък или /за мен не е биологично/ Амониев сулфат + Fe. Има торби по 25кг.Желязото варира до 12%. А зелен камък купувах по 1.80лв/кг.

Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
pepeДата: Четвъртък, 20.03.2014, 12:05 | Съобщение # 28
Москвич
Група: Проверени
Съобщения: 353
Статус: Offline
Аз не съм много доволен зеления камък не върши при мен работа но ще пробвам и амонквилита да сравня купувам го ще пусна снимки в неделя на фейхоата но все пак е скъпо Иво ако е открил нещо по евтино е супер.Значи от Добрич го купувам.
http://agromagazin.eu/TIRAM-80-VG-1kg-p-11.html
Горе вдясно на страницата има телефон и се обаждате на него щото го няма качен в сайта.Успехи!Ягодите върнаха цвета за 1 вечер фейхоата за 2 дена върна 60 % но я гледам всеки ден додава.Това с едно пръскане 2-3 гр на литър.С доставка ще ви излезе 40 лв на кг.

Добавено (20.03.2014, 11:05)
---------------------------------------------
По евтин е но желязото е 5 % за разлика от Громикса 13% Абе какви аминокиселини не се занимавайте да търсите под вола теле лимонтузуто върши същата работа то растението си го преработва в свои киселини.

 
poj160arДата: Четвъртък, 20.03.2014, 19:49 | Съобщение # 29
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
wrongdreamer, Митаче, а що се отнася до зеления камък наистина е ефтин и също го ползвам често, но си правя сравнение от време на време, особенно при саксийните растения. Зеленият камък при мен си работи супер върху растенията. cool wink

Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Четвъртък, 20.03.2014, 20:15 | Съобщение # 30
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Иво в нашата аптека, намерих това
Еколист моно Желязо - Fe (140г/л) - концентриран листен тор с високо съдържание на желязо в хелатна EDTA форма и амино-цитрат комплекс, гарантиращ пълно и бърза усвочване на желязото и стабилност на компонентите в работния раствор. Стимулира образуването на хлорофил и подобрява асимилационната повърхност на листата, ускорява интензитета на фотосинтезата и устойчивостта на стрес.

ще го тествам и ще ви кажа, какво е положението smile
14% желязо, мисля е супер, а ?
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Торове, подхранване (Подхранване , хранителен режим, проблеми и решения, въпроси)
Страница 2 от 3«123»
Търси: