Тропическите растения - Форум Екзотик Плантс България
Петък, 23.06.2017, 16:53
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Тропическите растения (Съвети)
Тропическите растения
OrdonezДата: Четвъртък, 27.09.2012, 21:20 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Тропически растения отглеждани в "нетропически" условия, като например в апартамент или къща....
Някои тропически растения могат да понасят краткосрочен спад в температурата, а други - не. Например, възрастно хлебно дърво(5-6 годишно растение) може да издържа на температура под нулата в рамките на няколко часа (но младите растения, загиват почти мигновено). И най-близкия "роднина"на хлебното дърво не търпи спада на температурата даже до 5 градуса по Целзий ...

Тропически растения, за разлика от другите, активно растат през цялата година. Те нямат латентен период, но когато температурата се понижи те хвърлят листата си и дефакто не консумират храна за да се запазят за идните месеци, стъблото обикновенно им е покрито с дебела кора.

Ето защо, тропическите растения много се страхуват от студения вятър. Първите симптоми - почернели и парцаливи ръбове на листата. Студения вятър, означава по-малко влага и по-бързо изпаряване на водата чрез повърхността на листата. В този момент, на корените им е нужмо време, за да предоставят на листата вода, при падането на температурата процеса се инхибира. В резултат на това листата се изсушават.Важно правило, пазете тропическите растения от ветровете, поставяйте контейнерите на заветливи места.

Тропически растения се страхуват от резки промени в температурата, например, в рамките на няколко часа. Ако температурата пада постепенно, те да имат време да намалят изпарението от листата. Ако ви се налага транспортирането на тропическо растение, увивайте растенията в мек плат, така че да му позволите да диша все пак.
Преди настъпването на хладен климат , никога не преовлажнявайте почвата около корените му или поливайте с топла вида за да държите температура приблизителна до въздушната но не и по ниска драстично.

Всичко написано се базира на личен опит.
Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Вторник, 30.04.2013, 14:53 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2146
Статус: Offline
smile През лятото цитрусовите растения се отглеждат на открито при засенчване, като саксиите се заравят до ръба в почвата. За увеличаване на завръза се препоръчва изкуствено опрашване, особено при сортовете, които имат дефектни цветове. Когато завръзите започват да наедряват, поливането и оросяването на растенията с топла вода се усилва. Това спомага за задържане на завръза.

През първата половина на лятото растенията се подхранват, което повишава захарното съдържание в плодовете и намлява горчивият им привкус. Който понякога получават в резултат на отглеждането при стайни условия.

През есента, когато температура спадне до 3-4оС, цитрусовите растения се прибират. Те не бива да се прибират нито много рано (греши се, като се прибират още през септември), нито много късно, защото се рискува. Прибраните растения не трябва да се държат до южни прозорци. Разместването им през зимата от едно място на друго е недопустимо. Растенията зимуват при температура 5-7оС в светли помещения и при рядко поливане.

По-младите растения на всеки 2-3 години напролет се прехвърлят в по-големи съдове, а по-старите – на 3-5, дори и на повече години. При това прехвърляне от много голямо значение е да не се вземат много големи саксии (или дървени съдове).

По-добре е да се прехвърлят по-често в малки саксии, които да отговарят на размера на растенията. Освен това при прехвърлянето се внимава корените и пръстта около тях да не се разрушат, защото това се отразява върху по-нататъшното развитие на растението. Добрият дренаж е също от много голямо значение.

Вредители

Най-важният неприятел по цитрусовите растения е щитоносната въшка, борбата срещу която е доста трудна. Като профилактично средство се препоръчва редовно проветряване на помещенията, в които се държат растенията.

Добавено (30.04.2013, 14:40)
---------------------------------------------
smile Стайно отглеждане на цитрусовите растения:

Почвени условия и съдове за отглеждане на цитрусовите растения.

Почвени условия и съдове за отглеждане на цитрусовите растения
Лимон

За нормалното си развитие в съдове при стайни условия цитрусовите растения е необходимо да имат на разположение богата почва, която да пропуска добре влагата и въздуха, да има средно зърнеста структура и да съдържа достатъчно хранителни вещества. Такава е почвата, приготвена от чимова пръст, добре угнил оборски тор, листовка и чист речен пясък, взети по равни части. При липса на чимова пръст и листовка може да се използва хубава градинска пръст (чернозем), угнил оборски тор и чист речен пясък, взети също по равни части.

Съдът, в който се отглежда цитрусовото растение, трябва да бъде достатъчно голям и да има на дъното си отвор за изтичане на излишната вода. Най-подходящи са саксиите, направени от глина. Размерите на саксиите трябва да отговарят на възрастта на растенията. За растения над 7-годишна възраст се употребяват дървени качета или сандъци с размери от 40 до 55 см в горната част и височина 25 до 35 см.

Не бива да се използват гледжосани, порцеланови, метални или боядисани с блажна боя дървени съдове, тъй като почвата не може да се проветрява, което води до затормозване развитието на дръвчето.
Формиране на короната на цитрусовите растения

Най-подходяща форма за отглеждане на цитрусовите растения в стайна обстановка е храстовидната, с малък ствол и 3-4 скелетни клона. За да се формира храстовидна корона, на втората година в началото на растежа (през пролетта) на младото цитрусово растение се прищипва връхната пъпка на основния летораст. Тогава започват да се развиват страничните пъпки, които не са повече от 5-6. От тях се оставят само 3 до 4- за развитие на скелетните клонки. Когато основните клонки достигнат 20-25 см дължина, те се съкращават на 15-20 см. При по-нататъшния растеж на новите странични леторасти от тях се премахват тези, които са насочени към вътрешността на короната, както и тези, които се намират много близко един до друг. През третата година се режат само излишните клонки и тези, които си пречат една на друга. В долната частна стъблото и разклоненията обикновено се появяват млади леторасти с буен растеж, наречени лакомци (гладници), които поглъщат голяма част от хранителните вещества. Тези леторасти своевременно се премахват още при появяването им. От гладниците могат да се запазят само тези, които ще бъдат използвани за попълване на празни места в короната.

След оформяването на короната на цитрусовото растение се извършва редовно пензиране, с което се осигурява най-доброто плододаване. Изрязват се клонките със засъхващи върхове, болни, счупени и изсъхнали. Силно растящите леторасти се съкращават на 20-25 см, като от изкаралите след резитбата нови прирасти се оставят само 2 до 3 на подходящо разстояние, а останалите се изрязват от основи.

За равномерното развитие на всички клонки през първите две-три години растението трябва да се завърта през време на вегетацията (растежа) към светлината, за да се осветлява короната му равномерно.

Добавено (30.04.2013, 14:53)
---------------------------------------------
Поливане и оросяване на цитрусовите дръвчета

Цитрусовите растения се нуждаят не само от поливане на почвата, но и от редовно напръскване на клоните и листата с хладка вода. През лятото, когато растението е в растеж, се полива по-често - през 1-3 дни, а може всеки ден, за да не пресъхва почвата. През зимата почвата в съда трябва да бъде умерено влажна. Поливането се извършва винаги с хладка вода, на части през 5-10 минути, докато се появят капки от отвора на саксията.

През лятото клонките и листата се оросяват 1-2 пъти седмично, а през зимата в отоплявани помещения също се налага пръскане, както и през лятото. При зимното оросяване добри резултати се получават, когато водата се затопли до 30°С.

Зимни и летни грижи за цитрусовите растения

За добрия растеж и плододаване на цитрусовите растения е необходимо температурата на почвата да бъде еднаква с температурата на въздуха, където се намира короната.

През зимата, когато растението е до прозорците, саксията се преохлажда от студения въздух около прозореца, а в това време короната се намира при сравнително по топъл и сух въздух. При тези условия кореновата система е по-слабо активна и не може да достави на растението в достатъчен размер необходимите хранителни вещества и вода. В същото време листата, намирайки се в сферата на по-топъл въздух, запазват своята активност, поради което изпитват голям недостиг на хранителни вещества и вода. Това довежда до окапване на много от листата. Затова е необходимо цитрусовите растения да се поливат винаги с хладка вода и да се държат през зимата по-далеч от прозореца. Това особено важи за лимоните, които са много чувствителни при преохлаждане на саксията, а от друга страна, добре понасят засенчване. Растенията, на които са окапали всичките листа, трябва да се държат в по-тъмни помещения при температура, не по-висока от 5 до 10°С. Портокалите са значително по-светлолюбиви и по-сухоустойчиви от лимоните. Мандарината в това отношение заема средно положение. Затова портокалът и мандарината не бива да се отдалечават много от прозореца.

През лятото за лимоните се препоръчват прозорци, разположени на североизток, изток и югоизток. За портокала и мандарината най-подходящи са южните прозорци.

При възможност добре е през лятото цитрусовите растения (особено портокалът и мандарината) да се изнасят на открито под дървета, които дават шарена (рядка) сянка, или пък да се засенчват. Изнасянето не трябва да става изведнъж, а постепенно, докато растенията привикнат към новата среда. През първата седмица цитрусовите растения се изнасят само за няколко часа на открито засенчено място, като всеки ден престояването навън се удължава, докато през втората седмица те се оставят при пълен режим на открито.

През есента, преди настъпване на първите есенни слани, растението постепенно се привиква към стайни условия, като през деня се държи на открито, а вечер се внася в стаята и се напръсква с вода.

През време на цъфтежа на цитрусовите дръвчета температурата на въздуха не бива да е по-висока от 20°С, а при нарастването на плодовете, особено в началото на завръза, не повече от 22 до 24°С.

През всички сезони на годината листата на цитрусовите дръвчета трябва да се държат чисти от прах, да се оросяват и мият, за да не се запушват устицата им, през които растението диша.
Опазване плодовете от окапване

Често при цитрусовите дръвчета се наблюдава окапване на младите плодчета, макар растенията да се развиват добре и цъфтежът да е минал като че ли нормално. Причините за това са:

1. Недостиг на хранителни вещества в почвата.

2. Прекомерно азотно торене, което личи по много силния растеж, по едрите и тъмнозелени листа.

3. Прекомерната влага и прекомерното изсушаване на почвата в саксията.

4. Поливане със студена вода.

5. Прекомерно сухият въздух в стаята.

6. Силно слънцегреене.


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Вторник, 30.04.2013, 14:54
 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Тропическите растения (Съвети)
Страница 1 от 11
Търси: