Резитба на овощни дръвчета - Page 2 - Форум Екзотик Плантс България
Събота, 22.07.2017, 05:48
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 2 от 2«12
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Резитба на овощни дръвчета
Резитба на овощни дръвчета
OrdonezДата: Неделя, 09.06.2013, 23:08 | Съобщение # 16
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Чашовидна корона
Чaшовидната корона се оформя от 3 скелетни клона , израстващи от съседни пъпки. Върху всеки от тях се оформят по 3 скелетни разклонения. Първото от тях е на 50-60см. от основата на скелетния клон, а следващите на 70-80 см. едно от друго.
Характерно е че тази формировка се изполва най-вече при прасковата. Намира приложение още при череша , а напоследък и при орехи присадени на слаби подложки.

Резитба след засаждане при слабо развити или отсъстващи предивременни клонки.
Прави се през пролетта, след засаждането на овощните дървета на постоянно място. Ако има слаби предивременни клончета (под 40см. дължина) те се съкращават на 1-2 пъпки с малки чепчета над тях, а централното стъбло на 50-60см. от повърхноста на почвата. Над най-горната пъпка се оставя чеп. От пъпките покарват много леорастчета, от които се избират 5-6 скелетни клони. Всички останали леторастчета се премахват. В този момент се премахват и съкратените клончета от които не се оставя летораст. Към края края на юни, когато леторастите достигнат 50-60 см дължина, от оставените 5-6 се избират 3 за слкелетни клони. Скелетните клони трябва да са равномерно разположени в пространството, да се разминават под ъгъл около 120 градуса и да отстоят един от друг на 15 см. Останалите леторатси се съкращават на 2 листни пъпки. След лятната резитба оставените за скелетни клони леторасти се засилват извънредно много. От тях израстват и много предивременни леторасти, които сгъстяват коронота. За това в края на август се премахват предивременните леторасти , които растат навътре в короната.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Сряда, 02.10.2013, 22:31 | Съобщение # 17
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
Резитба на Годжи БериРастението може да достигне и надвиши три метра височина и да образуват гъсти храсти с много излишни леторасти и издънки.Именно за това едно от най-важните условия за увеличаване на добивите,доброто разположение на плододаващата дървесина,доброто проветряване в короната и получаване на качествени плодове е правилната резитба на Годжи Бери.
Относно формирането му, Годжи бери може да се отглежда по 4 основни начина.
1.Формирането му като храст.
2.Формирането му като жив плет.
3.Формиране върху конструкция (телена или пергола,подобна на формировката при лозя).
4.Формиране като дърво.

Резитба на Годжи Бери 3 етажа.
От всички изброени най-застъпен и най-добри добиви може да се очакват когато Годжи Бери отглеждаме като дърво.На практиката създаваме дръвче което прилича на плачеща върба или чадър с два или три етажа.Резитба е най-добре се извършва в края на зимата,началото на пролетта след преминаването на големите студове и преди развитието на растението (преди започване на сокодвижението).

РЕЗИТБА С ДВА ИЛИ ТРИ ЕТАЖА.Филизене на Годжи Бери
Най добре да засаждаме 2 или 3 годишен разсад с добре оформено централно стъбло (малкият разсадът който е няколко см няма оформено вдървесено стъбло.При него резитбата по този начин ще бъде възможна следващата година ).

1. Първа година (при засаждане)
- Избираме най-добре израсналият летораст който режем на 50-60 cm над почвата.
- Когато развитието на растението започне от пъпките по стъблото му ще се развият леторасти.Когато тези леторасти достигнат около 5-10 см. от върха на растението към основата му оставяме 5-6 бimage1роя(най отгоре разположените) а всички други надолу премахваме (филизим).Най горният ще бъде продължител (водач) на растението върху който през следващата година ще оформим другият 2 етаж, а другите 3-4 ще оформят 1 етаж на короната.
-Най горният летораст трябва да расте изправен,а по долните 3-4 след като станат около 25-30 см. чрез навеждане или превързване оформяме така че ъгълът спрямо стъблото да е по голям или около 45 градуса.

2. Втора година.
- До есента на първата година най-горният летораст (водачът) вече е израснал и сме готови да оформим 2 етаж на дървото.Резитбата правим рано на пролет.Принципът е същият като предходната година.
- На разстояние от 50 до 80 см от първият етаж прерязваме водача.Тук отново ще трябва да филизим след като покарат новите 5-6 връхни летораста.Най-горният отново ще оставим да расте изправен за да го използваме за оформянето на 3-ти етаж.
- Премахваме всички лакомци и по дебели клони израснали надолу по стъблото под остър ъгъл.ПремахвРезитба на Годжи Бериаме из основа и пристъблените (кореновите издънки),който биха сгъстили растението и биха пречили на обработката на почвата.
- По тънките и по къси клонки, израснали по стъблото под голям ъгъл не премахваме (освен ако короната не е прекомерно сгъстена).Тези клонки ще носят доста плод.
- Резитбата на миналогодишните клони се изразява най-често в премахването на 1/3 до 2/3 от дължината им.

3.Трета година.
Оформяме 3-ти етаж (освен ако не сме решили да оставим дървото с 2 етажа).
- Отново действаме по познатият начин.На разстояние 50-80 см от 2-ри етаж прерязваме водача.При филизенето обаче на върха оставяме да израснат само 3-4 летораста (повече продължител на водача няма да ни трябва).
- Премахваме всички лакомци по стъблото от основа.
- Премахваме кореновите издънки.Режем страничните клони по стъблото на 1/3 до 2/3 от дължината им (в зависимост от сгъстяването на короната на дървото).Просветляваме короната ако е нужно.

4.Четвърта годиРезитба на Годжи Бери като дърво 2 етажана.
- През четвъртата година трябва да ограничим израстването на Годжи Берито на височина.За целта централният клон (водачът) се премахва до върха на 3-ти етаж,като режем до някой по-дебел клон,който расте хоризонтално.
- Понякога ще е необходимо да се премахват изцяло или съкращават някои плодни клони като оставяме място за проникване на светлина и въздух във вътрешността на короната.Това ще доведе до получаване на по качествени плодове и предпазване от болести (най-вече брашнеста мана).
- Изрязват се лакомците и клони израстващи по стъблото под остър ъгъл.Премахване на кореновите издънки,който ще пречат на обработката на почвата и биха влошили качеството на плодовете.
- Подкастрянето на клоните 1/3 до 2/3 от дължината им.
Едно добро оформено дърво с 3 етажа трябва да има от 10 до 15 основни клони (по дебели), височина от около 1,8 до 2,2 метра и широчина с диаметър 1,5 – 1,8 метър.

5.Лятна резитба.
Лятната резитба се извършва главно през м.май и м.юни.(Не е грешка да се премахват излишни клони и през м.август).Насочена е основно към подобряване на условията на растеж в насажденията-по добро осветяване, по-добър въздушен дренаж, насърчаване на цъфтежа и развитието на по качествени плодовете а оттам и по-високи добиви.
- Изразява се във филизене (премахване на млади леторасти с ръка).
- Изрязване на сгъстяващи короната леторасти и лакомци.Резитба на Годжи Бери като дърво 3 етажа
- Премахване на кореновите издънки

ПИРАМИДАЛНА ИЛИ КОНУСОВИДНА РЕЗИТБА (ВРЕТЕНО).
Разликата при тази резитба и резитбата на три (два) етажа е че при пирамидалната няма скелетни клони който оформят отделните етажи.
- При нея се оформят от 16-20 броя полускелетни (плодни клони по-къси и по тънки) разположени не толкова равномерно по стъблото под голям ъгъл-почти хоризонтално, оформяйки конусовидна корона.
- Едно добро оформено дърво при конусовидна резитба трябва да има от 16 до 20 полускелетни клони,височина от около1,7 - 1,8 метра и широчина с диаметър 1,0 – 1,2 метра.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника-Овощен разсадник "ЕЛИТ"- www.razsadnik-elit.com
- See more at: http://www.razsadnik-elit.com/en....wn.dpuf
Прикачвания: 9607563.jpg(73Kb) · 7694290.jpg(97Kb) · 5671917.jpg(118Kb) · 9237433.jpg(124Kb) · 6873576.jpg(184Kb) · 0559875.jpg(140Kb)


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
OrdonezДата: Петък, 14.03.2014, 15:48 | Съобщение # 18
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3803
Статус: Offline
Резитбата е основна операция при отглеждане на плодни дръвчета. Особено важна е тя в началния (младенчески период) на дръвчетата преди да встъпят в плододаване. При формиране на короната и регулиране на растежа на овощните дървета, трябва да се познават и прилагат някой основни принципи. Те са важни с оглед осигуряване на оптимални условия за бъде- щото плододаване на овошките.

ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗДРАВ СКЕЛЕТ ЗАВИСИ ОТ ЪГЪЛА НА СРАСТВАНЕ Важно за бъдещия плодов товар е осигуряване на здраво срастване между скелетните клони и скелетни разклонения на дърветата. Здравината на срастването зависи от ъгъла на разклоняването, от съотношението в дебелината и от броя на скелетните клони на един етаж. Ъгълът на разклоняването на скелетните клони трябва да бъде най-малко 45° спрямо вертикалната ос на централното стебло (водач). При по-остър ъгъл срастването е по-слабо и често води до разцепване.

ФАКТОРИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВА ВРЪЗКА Здравината на срастването зависи и от дебелината на двете части. Колкото по-дебела е частта, която носи разклонението, толкова по-здрава е връзката между тях и обратно. При еднакви или близки по дебелина части, дебелината на срастването силно намалява. Здраво срастване се получава, когато на един етаж има три, най-много четири скелетни клона. При сортове с прибрано растящи корони е за предпочитане да се оставят три скелетни клона на етаж, а при сортове с по-широки корони броят на клоните в един етаж може да бъде четири, като най-често те са разположени на кръст.

ОТДЕЛНИТЕ ЧАСТИ НЕ ТРЯБВА ДА СИ ПРЕЧАТ При формиране на короната на овощното дърво е необходимо да има известна съразмерност (съдоподчиненост) в силата на растежа на водача и отделните скелетни клони и разклонения.Това се постига чрез различно по сила съкращаване или чрез изменяне на наклона спрямо вертикалната ос. Регулиране на силата на растежа чрез резитба се постига, като се изхожда от правилото: за да отслабим един клон, трябва да го съкращаваме повече, а за да го засилим - по-малко. Например:различни по сила скелетни клони в един етаж се уравновесяват, като силните се режат по – силно, а слабите – по-слабо, или изобщо не се режат.

СЪКРАЩАВАНЕТО ЗАВИСИ ОТ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО Колкото по-високо по водача е разположен даден скелетен клон, толкова по-силно се съкращава. Целта е да не засенчват намиращите се под него скелетни клони. Същото правило се прилага и за скелетните разклонения по даден скелетен клон. Освен чрез съкращаване на централната ос отслабване на растежа на скелетен клон може да се получи и чрез по-силна резитба на обрастващата по него дървесина.

СКЕЛЕТНИТЕ КЛОНИ И РАЗКЛОНЕНИЯ ТРЯБВА ДА СА БЛИЗКО ДО ХОРИЗОНТАЛАТА Растежът на скелетните клони и разклонения, както и гарнирането им с обрастваща дървесина е в голяма зависимост от наклона спрямо хоризонталата. При вертикално или слабо вертикално положение на даден клон от близките до върха растежни точки се развиват силни леторасли. При по- ниско разположените се наблюдава рязко отслабване на растежа, като значителна част от пъпките в основната част не се развиват и остават в спящо състояние. Това води да изнасяне на плододаването в периферията на короната. С намаляване на наклона спрямо хоризонталата растежът към върха постепенно отслабва. Намалява и броят на неразвитите пъпки към основата на скелетните разклонения.

ЗАКОНОМЕРНОСТИТЕ ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ При наклон 30° спрямо хоризонталата се развиват почти всички пъпки по дължината на клона и се получават еднакво силни обрастващи клонки. При хоризонтално разположение на клона най-силен е прирастът в основната му част, а при дъговидно в извитата. В зависимост от възрастта на дръвчето и преследваната цел овощарят може да използва тази закономерност. Тя му позволява както бързо да изгради короната, така и когато се налага по-добро гарниране, да наклонява клонките, но не повече от 30° спрямо хоризонталата.

Статията е от нета smile


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
peterstamovДата: Събота, 15.03.2014, 14:22 | Съобщение # 19
Москвич
Група: Приятели
Съобщения: 256
Статус: Offline
Прасковите понички, които засях есента имат по няколко плодни пъпки. Да ги оставям или да ги махам?
Хм - май въпросът ми е - при скоро засято дръвче дали е добре да се оставят плодни пъпки да не го затормозяват и да загине?


May the Force be with you
 
wrongdreamerДата: Събота, 15.03.2014, 15:10 | Съобщение # 20
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 904
Статус: Offline
Няма да загине, но ги наблюдавай. Ако не може да ги изхрани - плодовете падат, но всички ново засадени трябва да се наблюдават, защото има симптоми ако им трябва нещо било вода било микроелементи, било защита. Първата година няма да имаш много намеса. Трябва дръвчето да си изгради коренова система.
Втората започва формировка на короната, а прасковите се режат всяка година за плододаване.
Ти си на юг и може да се наложи да засенчваш, ако се огрява 10 часа. Добре ще е и едно пръскане със син камък 1% следцъфтежно на фина мъгла. Прасковата се напада от гъсеници и листни въшки. Счукай една глава чесън / небелен / и го сложи във 3 литра вода /ако може нехлорирана /, прецеди и го сложи в хладилник или на тъмно и хладно. С малък спрейър /от тези дето мият стъклата/ отсипи 100-200млл. добави 2-3 капки "Веро" за прилепител и напръскай при съмнение. Трае 2 седмици /ако не вали/ и всичко бяга у съседа. Дори помага при гъбичните заболявания.
Желая ти успехи!


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Резитба на овощни дръвчета
Страница 2 от 2«12
Търси: