Присаждане - Page 7 - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:14
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 7 от 12«12567891112»
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Присаждане (На овощни растения)
Присаждане
ronintigerДата: Сряда, 13.01.2016, 19:45 | Съобщение # 91
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 9
Статус: Offline
И още малко информация бих добавил към коментарите на колегите barz, poj160ar и pepe относно метода за присаждане на калем в отвор на подложката.Аз също не съм пробвал този метод макар да съм го гледал още преди 1,5- 2 на клипчета /тогава още не бях фтасал и готов за него така да се каже/.Тази година се надявам да намеря време и го опитам защото го намирам за лесен и бърз и не на последно място удобен ако трябва да се присажда на по-трудно достъпни места.С акумулаторната дрелка може да се регулират по-плавно оборотите така,че да се получи гладък отвор в кората на подложката,но за всеки случай съм се подготвил и с две различни по размер ръчни дрелки/маткапи/.Набавил съм си и специални дърводелски свредла /бургии/ с фин, центриращ връх и две режещи перки /някои ги наричат цигански бургии или свредла за ламарина/ в размери от 3 до 10 мм. и се надявам с тях да постигна по-високо качество.Според мен има тънък момент,на който не се обръща достатъчно внимание:както знаете всички при присаждането е много важно да съвпаднат камбриалните слоеве на подложката и присадника,а какво се вижда на клипа?!?!.Пробива се отвор и се набива калема в него при, което даже не е и много плътно,а това води до лошо сокодвижение,но най-много се чудя как ще се прехвърлят соковете от подложката към калема при събуждане на дръвчето като на практика калема се набива в отвора,но контактува само по външната си страна на кората и на практика няма сигурност в това,че ще тръгнат соковете и ще захранят калема.За това смятам точно в този участък на калема да му заголя кората финно в лек конус така,че при набиването на калема в отвора,да съвпаднат камбриалните слоеве в диаметър /както се получава подобно остренето на молив с въртяща се пластмасова острилка/.Ако някой има др.виждане по въпроса - моля да го сподели,като мисля,че така можем да открием най-добрия начин за усвояване на този метод за присаждане!

Добавено (13.01.2016, 19:45)
---------------------------------------------
Карбоновата стомана е с много високо съдържание на въглерод,а това дава много добра резливост/ще имат чудесен ряз/.Лошото е ,че е ръждаема стомана и след работа е необходимо да се почиства и омаслява ножчето,например със силиконово масло или финно машинно масло за да се избегне корозията по острието.А твърдостта се определя от температурния режим на закаляване и в послествие на отпускане на материала съобразно технологията на производителя така,че да се постигне желаната твърдост най-често измервана по HQBr.Казано по-простичко при висока твърдост се получава по-голяма износоустойчивост,но по-трудно се заточва ножчето,както по- крехко става острието.И обратното при по-ниска твърдост,лесно заточване,но бързо износване,за сметка на жилавостта на острието.Тайванците са винаги поне с едно ниво над китайците,макар,че всичко зависи от това за коя страна е произведена стоката и какво правят като избор търговците,които внасят!

 
poj160arДата: Сряда, 13.01.2016, 20:12 | Съобщение # 92
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2148
Статус: Offline
Аз моите овощарски инструменти, както и ножицата за присаждане след употреба задължително ги пръскам след дезинфекция (когато имам възможност де) с шпрей "Балистол" за оръжията ми и няма абсолютно никаква възможност за поява на ръжди и износване. може и със силиконова смазка за оръжие, който има оръжия де. wink ;) Преди употреба ги забърсвам от образувания слой защита на балистола.

Петьо, чакаме резултата за качеството на "тайванката" като пристигне! После и за ножчетата ще мислим ... cool


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Сряда, 13.01.2016, 20:14
 
peterstamovДата: Сряда, 13.01.2016, 22:28 | Съобщение # 93
Москвич
Група: Приятели
Съобщения: 254
Статус: Offline
Аз нямам с какво да я сравнявам. Като я пратя на Ordonez той по може да каже?
Абе те да дойдат ше видим!

Иначе си пише: After each use, it should be wiped away the resin on the scissors with the a little bit oil of the cloth.

Това с тез бургии ми се вижда не сериозно, но моите опит и познания са слаби!


May the Force be with you

Съобщение редактирано от peterstamov - Сряда, 13.01.2016, 22:29
 
OrdonezДата: Сряда, 13.01.2016, 22:41 | Съобщение # 94
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
ronintiger, и аз доста се чудих и за това реших да пробвам точно на цитрус , но не сега , мисля в края на месец март smile

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
ivobogДата: Четвъртък, 14.01.2016, 12:11 | Съобщение # 95
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 73
Статус: Offline
Да се включа и аз по темата. След поста на peterstamov за ножиците, реших и аз да си взема едни. За да не 'подяждам" peterstamov, и Ordonez, тайванките бяха само две в Европата, реших да поръчам китайските и сега я чакам. В други теми в този форум излязоха идеи да взема да си присадя сегашните незнайни лози с нещо по-добро и известно най-вече. Имам и две райски ябълки за присаждане, добре развити може да се пробва с няколко калема на тях. Избиха под присадката.
искам да дам "заявка" за калеми, ама не знам къде, как и при какви условия в този форум. Естествено няма проблем да си ги платя.
Благодаря предварително, надявам се и аз да съм полезен с нещо. biggrin
П.С. Досега имам няколко успешни присаждания и повече неуспешни, опитах и на една неароматна липа да присадя малко по-ароматна, ама не стана.
 
wrongdreamerДата: Четвъртък, 14.01.2016, 20:09 | Съобщение # 96
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
Аз от 5 години опитвам да присадя маслина на върба.
Познайте успявам ли !
Момчета, маслото си е киселинно, слагайте неутралния вазелин.
Или силиконови смазки, или обикновено готварско олио.
ivobog, аз мога да ти дам калеми, но кога и как - ти ще кажеш. За райска и грозде говоря.
За плащане - намери си друг форум.
Просто уведомявай всички за нови / и стари / придобивки.
Също семена разсади и прочия удоволствия.


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
ronintigerДата: Петък, 15.01.2016, 01:16 | Съобщение # 97
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 9
Статус: Offline
ivobog,аз също имам подобен на твоя проблем с една премръзнала райска ябълка,която загина, а в настоящия момент подложката/мисля,че е кавказка хурма/ вече прорастна в добре разклонено дръвче.Вече 2 поредни години я мъча на спяща пъпка,но за сега нямам успех/явно заради бързото окисляване на разрезите от танина/Та въпроса ми е към някой с опит при присаждането на райски ябълки - какъв метод е подходящ,както и момента на присаждане на такова поотраснало дръвче?Иначе,английската подобрена копулация ми е любимия метод и почти на 85-90 % успешен,но забелязох,че при лозите трябва неотлъчно да се следи за развитието на зимните пъпки и своевременно да се отстраняват защото подложката винаги се стреми да отхвърли присадката при този метод.

Добавено (15.01.2016, 01:16)
---------------------------------------------
Аз също имам молба към колегата wrongdreamer,за калеми от райска ябълка,но за предпочитане безтанинов сорт и разбира се стига да не му прозвучи желанието ми доста нахално?!Мога да бъда полезен със съвет относно облагородяването на почвата му/някъде бях прочел,че е като кирпич,за разлика от моята,която беше като на морски плаж-силно пясъклива/!

 
ivobogДата: Петък, 15.01.2016, 11:14 | Съобщение # 98
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 73
Статус: Offline
Благодаря wrongdreamer, може да ги пратиш по куриер, другият вариант е ако някой пътува до София да ги донесе, а може би най-добрият вариант е да скокна до Пловдив, ей го къде е (нали си оттам). Не знам дали има практика да да си даваме публично координатите и телефоните. Ще пиша на лични.

Имам си една мечта, както се казва: Да присадя на джанка или махлебка пилешки бутчета или ребърца (свински). smile Може и крилца, ама ме е страх да не отлети джанката. Засега се подготрям теоритично. Някакви идеи. cranky

Това май не е за този пост, ама друго си е да набереш/откъснеш няколко ребърца или кълки и да ги хвърлиш на скарата. happy

Приятен уикенд
 
poj160arДата: Петък, 15.01.2016, 14:47 | Съобщение # 99
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2148
Статус: Offline
ivobog, happy smile направо ме разсмя с "летящата" джанка. Има специална тема за представяне на всеки желаещ съфорумец и ако иска да си даде координатите, ако ли не може и на ЛС. ;)
В тази виждам, че си се представил, колега: http://exoticplants.ovo.bg/forum/32-369-1

Ето я другата основна тема: http://exoticplants.ovo.bg/forum/10-337-1


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Петък, 15.01.2016, 14:48
 
ivobogДата: Неделя, 17.01.2016, 19:56 | Съобщение # 100
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 73
Статус: Offline
Здравейте приятели,
дааа, снегът ни изненада, не съм гледал телевизия последните два дни, нямах и интернет, телефони. Сигурно отговорнирните лица в държавата пак са обяснили че януари месец снегът ни е изненадал. Отидох си на вилата. Два ни обикалям от дърво на дърво и почуквам по тях. Съседите сигурно са решили че правя заклинания и гоня духове. Истината беше много проста, опитвах се да си спася дръвчетата от снега. Сутрин кестена беше почти изчезнал, снегът го беше сравнил със земята. От вчера спря тока, тая сутрин изчезнаха и мобилните, спряха им генераторите, на дизел са все пак, към 10 часа бодро излязох да изчистя колата от снега, но комшиите казах че няма голям смисъл, щото не мога да си тръгна, снегът повалил сума ми ти дръвчета и камъни въру пътя cool и по-добре да отида с тях в кръчмата, ток за кафе машината няма, ама ракийка има happy . Малко късно ама зазимих нара и смокините за престоящите студове, и сега се представям и в другата тема дето не съм писал. И в София ринах сняг sweated час и половина за да си стигна до гаража.
 
OrdonezДата: Понеделник, 18.01.2016, 03:12 | Съобщение # 101
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
ronintiger, калеми райски ябълки мога да ви дам на от сортовете тсуруноко и джиро, но макс по два калема по 30 см от сорт на човек, ако някой желае да ми пише в темата

Ivobog , това си е цяла одисея, от една страна добре, звучи успокояващо , все пак си далеч от кошмара на града, но от друга работа ни чака, идва нова седмица, а що се касае до изненадата, не знам как е при вас, но тук при нас си е ежегодна


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
peterstamovДата: Вторник, 19.01.2016, 17:56 | Съобщение # 102
Москвич
Група: Приятели
Съобщения: 254
Статус: Offline
Проблем:
Ножиците дойдоха но остриетата не са като на снимката. Пък аз по тях се водих. Предполагам че този европейски гражданин е подменил оригиналите. Сега заигравам китайците да компенсират с нещо! @ivobog като дойдат твоите веднага да пишеш! Иначе отреза е гладък......тази снимка аз я правих днес и щтракнах една пръчка....

May the Force be with you
 
wrongdreamerДата: Вторник, 19.01.2016, 20:42 | Съобщение # 103
Лада
Група: Проверени
Съобщения: 902
Статус: Offline
Петьо, ти не искаше ли омега ?
Все пак ако те компенсират - добре !
Ножицата изглежда много яка !
Завиждам ти / неблагородно /за страхотните присадки що идат.
Лозя и овошки - бегайте.
Извън шегата - страхотни са и идват навреме.
Честито !!!
applause flower good


Не можеш да разбудиш човек, който се преструва, че спи.
 
OrdonezДата: Сряда, 20.01.2016, 11:40 | Съобщение # 104
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Според мене щом прави такъв отрез на лозова пръчка си е супер, нали знаеш , че не съм се отказал от моите :). Можеш ли някъде да замериш дебелина на ножа на 1 см на вътре в ламарината, а аз ще замеря китайките и да сравним дебелината на ножа, може пък да грешим и да са си оригинални

Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
ronintigerДата: Сряда, 20.01.2016, 12:59 | Съобщение # 105
Балканче
Група: Проверени
Съобщения: 9
Статус: Offline
Ordonez, Много ти благодаря за жеста Ordonez относно калемите за райските ябълки!Ще ги взема,но си мисля като се постопли малко времето да си поръчам двата нови сорта орехи,двете нектарини калдеси и може би една праскова,та идеята ми е да ми ги изпратиш тогава стига да не закъснея с времето за присажданенето им.Ако решиш,че могат да се събудят по-рано,тогава ги изпращай по Спиди за моя сметка.Дай идея на какъв метод да ги присаждам защото нямам голям опит с райскаите ябълки?Вилното ми място е на 550 м.надм.височина южно от Предбалкана на 12 км. североизточно от Казанлък.И мен в събота ме застигна първо дъжд,а след това натрупа сняг около 20-25 см. на вилата.Там нямам ток,Интернет и пр.др.цивилизовани удобства.Движа се само с велосипед/ за сега издържа най-много българското пони Балканче/,а и често се налага да правя пеши преходи и да го пренасям на рамо.Абе въобще си е цял екшън и живота там често е неподправен в истински стил Сървайвър.А за благодарност вече ти предложих да ми изпратиш някоя ножка за присаждане /като за начало не толкова маркова/ за да ти я заточа и изпратя за тестване?!Обикновенно ми отнема около 2,5 - 3 часа в зависимост от състоянието им защото ги заточвам само ръчно на водни белгии до финиша и полирането на острието на кожената гладилка.

Добавено (20.01.2016, 12:59)
---------------------------------------------
peterstamov, Колега,мисля,че не би трябвало да се притесняваш за ножчетата ако профилите им са U-образни.Просто едното е с никелово покритие,изглежда по-рекламно,а и по-гладко и не натрупва толкова много сокове при рязането и лесно се поддържа и почиства, а другото е с оксидация.По-важно е пластината да е добре термообработена и най-вече тънка с много остър ъгъл на заточване за да се намали до минимум съпротивлението при срязването на тъканта,а от там и високото качество на сряза и успешна присадка.За мен ценността на тази ножица е в U-образния профил и смятам,че е по-подходяща за овощарството.Никак не съм добре с английския,но като разгледах по подробно рекламата за тайванката ми направи впечатление на снимката с присадки в/у клонките на едно дръвче,които бяха завити с някакви найлонови ленти.И доколкото размислих тази ножица позволява до 13 мм на клонки да се прави много бързо и качествено присаждане на калеми като заменя методите кози крак,разцеп,странично присаждане със седло,при което калема е с две и повече пъпки и тази му дължина позволява по- удобно да се привърже с бандажната лента.Не че не може да се прави и в/у лозови пръчки,но там Омега профила позволява бързо,надежно и безотказно да се закопчее лозовия калем,който е с една пъпка и обикновенно е по-къс по дължина.При бандажирането на лозовата пръчка е по-удобно да се държи подложката в едната ръка,а с другата да се навие лентата.При U-обр.профил двете части трябва да се притискат една към друга за да не се получи хлабина,която може да компромитира присадката докато се бандажира и това малко забавя и е неудобство при по-голямо количество присадки!В крайна сметка всичко зависи от опита,сръчността и рутината на човек /на всяка една работа е важно да се хване чалъма както му се вика/И още нещо ми идва на идея:видно е,че ножчетата могат да се подменят и ако някой може да направи запитване към производителя на ножицата дали не се предлага с допълнителни ножчета,но с Омега профил,както и за цената им - всеки един потребител ще има възможност за избор!

 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Присаждане (На овощни растения)
Страница 7 от 12«12567891112»
Търси: