Резитба - Етажна корона - Форум Екзотик Плантс България
Сряда, 28.06.2017, 08:23
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Резитба - Етажна корона (Подобрена етажна корона)
Резитба - Етажна корона
OrdonezДата: Сряда, 10.04.2013, 20:32 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
От всички разновидности на етажните корони, нак широко приложение намира подобрената етажна корона. Тя е подходяща за ябълка , слива, дюля, праскова, кайсия, череша, вишня , орех и бадем. Характерното тук, при тази формировка е , че дърветата определено добиват по големи размери от останалите формировки и е подходяща за единично разположени дървета в дворното пространство. Тъй като големите дървета трябва да имат здрави закрепена в почвата основа - силна коренова система, това определя и изискването, че като подобрена етажна корона се формират главно дръвчета, присадени на силно разтяща семенна подложка. Този вид подложка развива мощна и дълбоко разположена коренова система, която без усилия понася големия товар в бъдеще. В същото време това са и най разпространените подложки при любителите градинари, понеже всеки може сам да си ги произведе.

Тук е местото да сложа снимка но в момента не разполагам, ще кача по късно , като снимам череша за целта 7 годишна оформена по този начин присадена върху подложка махлебка...

Формирането започва още първата година след засаждането, като първата резитба се прави според конкретното състояние на дръвчето, дали е със или без предивременни клонки. Дръвчетата които са без.. се съкращават на 70 см от почвата. Важно е да се знае, че преди да се отреже, се оглежда местото 15 см под там където смятаме да режем, дали има достатъчно (5-6 пъпки) и дали същите са здрави. Ако са повредени или липсват, съкращаването се прави по на горе с цел осигуряване на здрави пъпки......
Темата продължава.....


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
poj160arДата: Вторник, 30.04.2013, 14:36 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2148
Статус: Offline
Оформяне на короната на млади цитрусови растения

Формирането на короната и млади цитрусови растения е от особено голямо значение при стайното им отглеждане, както по отношение на техните декоративни качества, така и по отношение на плододаването.

Формирането започва през първата година и чрез пензиране и резитба се създават ниски растения, разклоняващи се почти от самата повърхност на почвата и с правилно разположени скелетни клонки в короната.

Схващането, че лимоните не трябва да се режат, е не правилно и не основателно.


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Резитба - Етажна корона (Подобрена етажна корона)
Страница 1 от 11
Търси: