Технология на опрашването на растенията - Форум Екзотик Плантс България
Понеделник, 05.12.2016, 07:33
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Технология на опрашването на растенията (Запознаване с опрашването при растенията)
Технология на опрашването на растенията
poj160arДата: Вторник, 30.04.2013, 14:29 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Приятели
Съобщения: 2107
Статус: Offline
Технология на опрашването на растенията:

Цветът на всяко едно растение, за да даде семе и плод, се нуждае да получи цветен прашец (мъжките полови клетки) свой или от цветовете на друго растение от същия вид. Попадането на цветния прашец върху близалцето на цвета се нарича опрашване. Прашниковите зрънца - едно или повече поникват, спускат се по тръбичката на близалцето до дъното на цвета, където се намира семепъпката (женската полова клетка) и се сливат - това се нарича оплождане. Получава се завръз, който започва да расте. Има два вида опрашване - самоопрашване и кръстосано опрашване. Самоопрашването е при растения с двуполови цветове - мъжките и женските части са в един цвят. Тук спадат пшеницата, ечемикът, ръжта, фасулът, доматите и други, но групата е малка. При кръстосано-опрашващите се растения върху цветовете им попада прашец от други растения на този вид. Тук спадат огромен брой различни видове растения. В този случаи прашецът се пренася чрез насекомите, вятъра, водата или птиците. Растенията, които се опрашват от насекомите, се наричат ентомофилни, а тези от вятъра анемофилни. Тези, които растат във водата, прашецът се пренася от нея и се наричат хидрофилни. В тропическите страни има растения, при които прашецът се пренася от дребни птици, колибри - дълги до 6 см и се наричат орнитофилни. Прашецът, който се нанася, трябва да бъде в достатъчно количество и от по-голям брой растения. Към насекомите, които извършват кръстосано опрашване, спадат голям брой диви видове и медоносната пчела. Те посещават цветовете за събиране на нектар и прашец, с което се хранят и същевременно извършват опрашването, като нанасят част от прашеца, който е натрупан по космиците по тялото им върху близалцето на цвета. В миналото дивите опрашители са съставлявали голям процент и извършвали огромна работа, но поради широката употреба на различни отровни препарати срещу болестите, неприятелите и плевелите по растенията техният брой силно намалява поради отравяне. В много райони на света изобщо не се срещат или само единични екземпляри, което е огромна загуба в много отношения. Засега основните опрашители, а в много райони и за много култури единствени са медоносните пчели. Може културата да се развива много добре и да е с нормален цъфтеж, но ако не се осигури пълно опрашване, добивът е незадоволителен. В течение на милиони години пчелите са се приспособили отлично към цветовете за събиране на нектар и прашец и същевременно за опрашването им. Пчелите притежават така нареченото цветопостоянство, т.е. посещават даден вид растение, докато цялата площ от него не прецъфти, и по този начин осигуряват опрашването. Пчелите могат да се дресират и да посещават по-масово и усилено даден вид растение. Те могат да бъдат откарани до дадена площ от цъфтящото растение в достатъчно количество и по време за нормално и пълно опрашване. Общата стойност на получаваните пчелни продукти - мед, восък, пчелно млечице, пчелна отрова и прополис, е съвсем незначителна спрямо стойността на добива на семена и плодове, която е над 100 пъти и повече и се отнася до всички страни. Ето какво казва световноизвестният учен Айнщайн за ролята на пчелите като опрашители: “Ако по някаква причина бъдат унищожени пчелите на Земята, най-много след 4 години ще загине цялото човечество.". Въпреки че пчелите са идеални опрашители на растенията, ние не бива да се отказваме от дивите опрашители, които са идеални в много отношения, а те са и халка в живата верига на природата. В това отношение се работи отдавна, да се отгледат изкуствено или да им се създават и поддържат такива условия, каквито те са имали в природата. В държавите с развито земеделие отдавна са изработени и се прилагат подробни и точни договори между собственика на културата и пчеларя за използването на пчелите за опрашване при определена такса за опрашване.

Материалът е взет от в. Фермер.


Добавено (30.04.2013, 14:29)
---------------------------------------------
smile Опрашване на цитрусовите растенията на открито:

Цитрусовите растения, които се отглеждат на открито, на тераси и веранди през топлите месеци на годината, когато се изнасят от помещенията първоначално се поставят на места с пъстра (шарена) сянка. Избягва се вредното влияние на преките слънчеви лъчи и по-безболезнено да се приспособят към новата околна среда. Има форми, които са се приспособили сравнително добре към прякото слънчево греене, но във фенофазата на цъфтеж последното им оказва вредно влияние.
През целия летен период стопаните трябва редовно да поливат, да оросяват, да наторяват растенията и да формират короната главно с резитбата на зелено(чрез пензиране).

Искат редовно поливане

Поливането се извършва съобразно климатичните особености на сезона, според състава на почвената смеска, големината на съда и от мястото на разположението на дръвчето. Практически стопаните могат да определят времето на поливане по следния начин - вземат почва от съда, стискат я в юмрука си, за да се образува топка, пускат я от височина 1 м и ако тя се разсипе на късчета, се пристъпва към навлажняване на почвата. През лятото се полива по-често в сравнение с останалите годишни сезони. През влажните месеци поливките се разреждат, а през сухите и горещи периоди се сгъстяват.
При нередовни поливки или редуването на обилно навлажняване с дълги засушавания на почвената смеска в саксиите и особено в тенекиените съдове, почвата се отделя от стените. Там се образува изолационен слой под формата на изпечена глина и в такъв случай при поливане водата изтича през пукнатините между почвата и съда. Повърхността отгоре се овлажнява слабо и почвата може да остане суха. Това явление се избягва, когато редовно се разрохква повърхността на почвата в съда.

Трябва да се преустанови растежът преди зимата
В края на лятно-есенния сезон растенията трябва да се подготвят за зимуване, като своевременно се осигуряват с хранителни вещества. Навреме трябва да се преустанови и техния растеж.
Периодичното внасяне на органични и минерални торове в почвените смески става в зависимост от нуждите на растенията. Хранителната среда се използва няколко години, а честите поливки за поддържане на нормална влажност в съда допринасят да се изнесат голяма част от хранителните вещества през дренажните отвори.

Стопаните трябва да имат предвид, че цитрусовите растения се нуждаят от висока атмосферна влажност, особено по време на цъфтежа. През летния период техните изисквания могат да бъдат задоволени чрез периодично оросяване на растенията. То се извършва през прохладните часове сутрин и вечер.

Когато на растенията са осигурени добри условия и благоприятно съчетаване на топлината и влажността, те растат много силно. Това се отнася най-много за лимоновите и портокалови дръвчета, които се отрупват с млади леторасти, сгъстяващи много короната. Освен това при тях продълженията на скелетните клони нарастват силно и се източват във височина.

През ранна пролет цветовете се опрашват изкуствено
Когато растенията се изнесат рано на открито и при влажна и мъглива пролет, цветовете се нуждаят от изкуствено опрашване, ако са се отворили в този период. Редовно плододават при изкуствено опрашване цветовете и през зимата, тъй като липсват опрашители през това време. Изключение тук правят сортовете и формите, които плододават партенокарпно.

Техниката на опрашване не е сложна

- при наличие на две растения, вземат се цветове-опрашители от едното и с тях се опрашват цветовете на другото растение;
- откъсва се един цвят, обикновено дефектен, с разтворени тичинкови торбички и с него се опрашват близалцата на нормално развитите цветове;
- когато любителите имат едно единствено растение, цветовете-опрашители се вземат от различни клонки и с тях се опрашват цветовете на други клонки;
- с тичинките на един цвят могат да опрашат 10-15 нормално развити цвята;
- самоопрашващите се дръвчета могат да се опрашат изкуствено чрез доближаване на разпукалите се тичинки към близалцето на цвета, осъществено с чисти ръце;
- пренасянето на прашеца от един цвят на друг може да се осъществи и с четчица за водни бои, пинсети или нежна гъбеста тъкан и др.

Пренасянето на закрито става на няколко етапа
По време на пренасянето и след това на растенията в стайна обстановка, в салони, изби, офиси и др. любителите допускат редица грешки, които често водят до окапване на листата, цветовете или завързите по тях.
Рязката смяна на атмосферна влажност и нарушенията на светлинния режим са основната причина през този период да окапват листата, цветните бутони и завързите. Въздушната влажност на открито е чувствително по-висока през този период, а в стайните помещения, салоните, избите или офисите, тя е много по-ниска. Ето защо пренасянето трябва да премине през два етап: подготовка на растенията за внасяне и специфични грижи след като се внесат. За да презимува едно растение нормално, за него през летния сезон е било необходимо стопаните да полагат съответните грижи за преминаване на растежа и развитието му при сравнително благоприятни условия. Внасянето в помещението се извършва при първите есенни застудявания, период който е твърде различен за всяко населено място в страната.

Дръвчетата привикват към новата обстановка

Подготовката на помещенията преди внасянето на дръвчетата се състои в следното - те се проветряват чрез отваряне на прозорците, за да се изравни въздушната влажност с тази на откритото. Отварянето и затварянето на прозорците става периодично, докато привикнат растенията към новата обстановка. През студените зимни дни прозорците се затварят плътно, с изключение на топлите и слънчеви дни през обедните часове, когато също се налага проветряване на помещението. През този период стопаните трябва да поливат редовно почвата в съдовете, да почистват праха от листата, да осигуряват осветление според местоположението, да поддържат равномерна температура и по възможност равномерна въздушна влажност. В никакъв случай не трябва да се допуска засушаване на почвения субстрат. Поливната вода трябва да има температурата на помещението, в което се намират растенията, като до тях се държат винаги съдове пълни с вода.

Любителите също трябва да не допускат запрашаване на повърхността на листата, като периодично ги избърсват с навлажнена мека материя. В ранните пролетни дни, когато растенията са с малки размери, те се изнасят на открито, обливат се с хладка вода, и след отцеждането й се прибират отново в помещението. В случай, че има по-топли часове през зимните дни помещението се проветрява редовно.

Мандарините понасят за малко до минус 10
През зимния период, когато стопаните осигуряват температура между 15 до 20С и атмосферна влажност 65-70 %, растежът и развитието на цитрусовите растения протича почти нормално. В неотопляемите стаи и изби, където температурата и влажността са постоянни, се създават сравнително добри условия за презимуване. В такова помещение, ако температурите паднат за кратко време от 0 до минус 3С за лимона, от 0 до минус 6С – за портокала и от 0 до минус 10С – за мандарината и цитрона, те почти не оказват вредно влияние. Понасянето на тези ниски температури зависи от състоянието на растенията.

При слаба светлина температурата да е около 6С
Светлината през зимния период също има голямо значение. В студените стаи и изби тя трябва да бъде разсеяна (дифузна). При студените условия на отглеждане растенията могат да понесат и пълно затъмняване от 2 до 4 месеца. Тогава за нормалното им развитие при пълно затъмняване е необходимо да се поддържа температурата около 6С. Установено е, че в такива случаи обилната светлина оказва вредно влияние.


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!

Съобщение редактирано от poj160ar - Вторник, 30.04.2013, 14:33
 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Технология на опрашването на растенията (Запознаване с опрашването при растенията)
Страница 1 от 11
Търси: