Презасаждане на цитрусови растения - Форум Екзотик Плантс България
Събота, 22.07.2017, 05:50
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Презасаждане на цитрусови растения (Съвети за начинаещи градинари)
Презасаждане на цитрусови растения
poj160arДата: Вторник, 30.04.2013, 14:51 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 2153
Статус: Offline
:) Презасаждане на цитрусовите растения:

С нарастването на цитрусовото дръвче се увеличава и обемът на кореновата система. Това налага саксията, в която е засадено, да се заменя с друга с по-голям размер. Едновременно с това се подменя и част от използваната почва.

При засаждането и прехвърлянето в друг съд на дъното върху отвора на саксията се поставя парче от счупена саксия или керемида, с изпъкналата страна нагоре, и след това се насипва 1-2 см едрозърнест пясък за дренаж. Тогава предварително подготвената почвена смеска се изсипва постепенно около корените, като се притъпква с ръка. Особено е необходимо добре да се притъпква почвата с пръсти около стените на саксията, за да не изтича свободно водата покрай тях. При първото засаждане корените се подрязват за опресняване на раните, а недозрелите леторасти се съкращават на 1/3 от дължината им. След засаждането растението се полива и се оставя за 15-20 дни на сенчесто място до пълното му прихващане.

При презасаждането от един съд в друг (по-голям) се внимава за правилното изваждане на дръвчето от старата саксия, без да се изтърси обхванатата от корените почва. За целта саксията леко се почуква от всички страни с дланите на ръката, след това се обръща със стъблото надолу, взема се в лявата ръка, а с дясната се придържа за ствола отдолу да не се изсипе пръста. Така обхваната саксията с двете ръце, леко се почуква, докато се отдели от почвата. Ако почвата е оплетена от всички страни с коренчета, растението веднага се прехвърля заедно, със старата пръст в саксия с по-голям диаметър, като се прибавя малко нова почвена смеска за запълване на пространството отдолу и отстрани. От старата почва се отстранява само дренажният слой и горният пласт, които се подменят с нови. В новата саксия цитрусовото растение се засажда така, че от почвената повърхност до горния край на съда да има около 2-2,5 см свободно пространство за удобство при поливането.

Прехвърлянето от един съд в друг трябва да става винаги преди да започне растежът (обикновено през март). До 3-та година растението се прехвърля всяка пролет. При прехвърлянията след третата година внимателно се отстранява около 1/3 от старата почва, без да се повреждат коренчетата. Понякога може да се наложи да се отстрани и малка част от корените, и то главно застарели, повредени или много сгъстени. В този случай се прави и съкращаване на короната. Презасаденото цитрусово растение се полива с хладка вода, оросява се и се поставя за 15-20 дни на сенчесто място. Всеки ден дръвчето се напръсква с хладка вода.

Ето и видео:


My WebPage


Здравейте, приятели, пожелавам Ви много щастие, любов, здраве и бъдещи успехи!!!
 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Презасаждане на цитрусови растения (Съвети за начинаещи градинари)
Страница 1 от 11
Търси: