Вредители по растенията - Акари - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 29.06.2017, 01:42
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Вредители по растенията - Акари (Всичко за акарите)
Вредители по растенията - Акари
OrdonezДата: Събота, 10.09.2016, 00:55 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Акарите са по малки от 1 мм осемкраки паячета, само в първия стадии ларвите имат три двойки крачета, тук в темата ще разгледаме и ще се научим как да ги разпознаваме .

1. Паяжинообразуващи акари " Tetranchychidae"
движат се като при паяците и при силно нападение образуват паяжина. Всяка година дават по няколко поколения. В оранжерия развитието на ларва до зрял акар е само 14 дни.Сухия въздух и високите температури стимулират размножаването...: Забележка : причината в нашия разсадник да няма този вид акари е че ние дъждуваме при поливането, но пък си има и минуси, листата на растенията са загубили блясъка си заради силно варовитата вода с която поливаме .
паяжинообразуващите акари обикновенно живеят по долната част на листата, те изсмукват клетъчното съдържание и по листата се образуват белезникави петна.В България най често се срещат бобовия, иглолистния, овощния паяжинообразуващ акар.

Бобовия : напада най често ягодоплодните храсти, овощни видове обикновенно сродни, така също и декоративните видове. Зимуват като червени паячета.

Овощния : напада обикновенно лози, рози и овощни дървета, зимуват като яйца, които можете да откриете по кората на дърветата или по клоните ( яйцата са с червен цвят)

Иглолистния : най често нападат различни видове Picea, като по игличките се появяват светли петна, които по късно преминават в кафеникаво.


Мекокожести акари

Мекокожестите акари " Tarsonemus ", са дребни и белезникави с дължина само 0,2 мм. Крият се между финните косъмчета на листата и изсмукват младите органи, които се деформират, листата остават дребни, размножават се бързо при влажно и топло време. Силно нападнатите растения се изкореняват или изрязват засегнатите места, прилагат се и препарати при по ранен стадии.


Галообразуващи акари

изключително дребни, едни от най незабележимите. Имат само две двойки крачета, а задната им част е като на червей, пълзят по листата или пъпките на растенията и образуват подутиниобикновенно ако не се третират с химикали, поразяват безмилостно цялото растение.


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » Млад Градинар » Техники в градината (присаждане, торене, лечение, резитби) » Вредители по растенията - Акари (Всичко за акарите)
Страница 1 от 11
Търси: