Cocos nucifera - Форум Екзотик Плантс България
Четвъртък, 29.06.2017, 01:47
Добре дошли Гост | RSS

Форум - Екзотик Плантс България

[ НОВИ МНЕНИЯ · СЪФОРУМЦИ · Правила на форума · ТЪРСАЧКА · RSS ]
Страница 1 от 11
Модератор на форума: zack 
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ТРОПИЧНИ ПАЛМИ » Cocos nucifera (Кокосова палма)
Cocos nucifera
OrdonezДата: Неделя, 07.10.2012, 13:45 | Съобщение # 1
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline


Хибриди на кокосовата палма

Горен ред
‘Papua Yellow Dwarf ’, PNG
‘Tahiti Red Dwarf ’, French Polynesia (Côte d’Ivoire)
‘Madang Brown Dwarf ’, PNG (Côte d’Ivoire)
‘Cameroon Red Dwarf ’, Cameroon (Côte d’Ivoire)
‘Spicata Tall’, Samoa
‘Rotuman Tall’, Fiji (Côte d’Ivoire)
‘Rennell Tall’, Solomon Islands (Côte d’Ivoire)

Среден ред
‘Niu Afa Tall’, Samoa
‘Comoro Moheli Tall’, Comoro Island (Côte d’Ivoire)
‘Sri Lanka Tall’, Ambakelle, Sri Lanka (Côte d’Ivoire)
‘West African Tall’, Akabo, Côte d’Ivoire
‘Tuvalu Tall’, Fuafatu, Tuvalu
‘West African Tall’, Mensah, Côte d’Ivoire
‘Miccro Laccadives Tall’, India (Côte d’Ivoire)

Долен ред
‘Vanuatu Tall’, Vanuatu (Vanuatu)
‘Malayan Yellow Dwarf ’, Malaysia (Côte d’Ivoire)
‘Malayan Tall’, Malaysia (Côte d’Ivoire)
‘Tagnanan Tall’, Philippines (Côte d’Ivoire)
‘Tampakan Tall’, Philippines (the Philippines)
‘Kappadam Tall’, India (Côte d’Ivoire)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Сряда, 31.10.2012, 12:07 | Съобщение # 2
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Ето напречен разрез на малайзийски сорт кокос, месото е нежно и розово, сокът е около 300 грама и също е розов с балансиран вкус.

Прикачвания: 2790427.jpg(198Kb)


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 01.11.2012, 21:42 | Съобщение # 3
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline


Подробна информация на английски език можете да намерите ТУК


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Понеделник, 12.11.2012, 12:29 | Съобщение # 4
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Как да си отгледаме кокосова палма
Изберете добре узрял, здрав орех. За предпочитане е, външната зелена обвивка на плода да е запазена. Изберете по-голяма саксия, за да не се налага скоро да го присаждате и я напълнете с описаната смес. След това поставете ореха на равна повърхност и запомнете позицията, в която остава. Положете го в почвата по същия начин и го заровете точно до половината. След няколко месеца очаквайте да се появят първо корените и след това листата. Палмата пониква бавно, но след това ускорява растежа си.
Проблеми при отглеждането
Пожълтели листа – появяват се от недостатъчно поливане и недостиг на хранителни вещества. Възможно е също да има излишък от калции в почвата, тоест да поливате с прекалено твърда вода.

Избледняване на листата - растението или е нападнато от вредители или е поставено на много силна светлина.

Изсъхнали краища на листата – най-вероятната причина е сухият въздух или недостатъчното поливане. Възможно е и да се получи и в следствие на охлаждане.

Сухи петна по листата – появяват се при прекалено влажна почва или рязко понижение на температурата.


ОЩЕ ИНФО ТУК


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
milenДата: Понеделник, 11.03.2013, 22:57 | Съобщение # 5
Симсон
Група: Блокирани
Съобщения: 22
Статус: Offline
Да се похваля с първи признаци на живот на моите орехи.Донесени са от Малдивите януари месец.

 
miroslav_raykovДата: Понеделник, 11.03.2013, 23:01 | Съобщение # 6
Балканче
Група: Блокирани
Съобщения: 9
Статус: Offline
Браво колега БРАВО,и аз съм голям мераклия но тук в БГ няма качествени орехи dry
 
chainsawmasterДата: Понеделник, 11.03.2013, 23:51 | Съобщение # 7
Симсон
Група: Проверени
Съобщения: 55
Статус: Offline
Има колега (ако говориш за купени от магазина), но може би още не си попаднал на такъв. yes

В рамките на една година (през различни сезони) имам няколко неуспешни опита с кокосови орехи купени от супермаркетите.Тестовете бяха в различни почвени субстрати, различна температура, влажност и т.н.т. Тази зима успях, при това на 100%. Покълнаха два от два различни ореха купени от различни магазини, а също бяха и от различни страни на произход. Понеже аз съм преди всичко човек на логиката и не вярвам в случайни неща, в момента повтарям експеримента и ако успея отново ще ви информирам каква е "моята тайна". До тогава мога да потвърдя всичко написано по-горе което също съм забелязал относно температура, влажност, напукване и течност в ореха при разклащане. От моя опит до сега бих добавил и "козината" на ореха. Винаги избирам "по-косматите", тоест тези които имат повече запазени влакна на черупката. Ето и моите скромни "резултати" до сега. При средна температура 25-28 градуса (50 см от отоплително тяло) първият орех покълна за месец и три дни, а другият около две седмици след това.

1-ви:2-ри:2-ри сега, почти 3 седмици след пресаждане: 
OrdonezДата: Вторник, 12.03.2013, 00:17 | Съобщение # 8
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Браво , браво, аз направих експеримент по начина описан от това момче и вече имам резултат , ще трябва да снимам и аз, палмето съм решил да го подаря на съфорумец който изпие три чаши узо с мен на двора под маслините .

ПС: Между дргото вчера в кауфланд Пловдив до 1 во районно имаше в двата кафеза с орехи , точно два броя които имаха кълнове по около сантиметър. На кафезите си имаше надписи които не ми убягнаха за сорта на кокосите ‘Cameroon Red Dwarf ’, Cameroon (Côte d’Ivoire)


Така че става и още как, аз обаче във водата добавих Хумустим, препоръчан ми от Росинда smile


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
OrdonezДата: Четвъртък, 16.05.2013, 11:06 | Съобщение # 9
Лексус
Група: Администратори
Съобщения: 3797
Статус: Offline
Кокосовата палма (Cocos nucifera) навява асоциации с романтични тропически плажове. Наистина, никоя друга палма не изглежда така тропически, колкото кокосовата. Никоя друга палма не може да се мери по изящество с нея. Кокосовата палма има най-голямо икономическо значение от всички палми и се отглежда на най-голяма територия. Най-сетне, кокосовата палма е най-популярният вид палма в света.

Тъй като кокосовата палма се отглежда в тропическите области по цялото земно кълбо, оригиналният й произход не е точно установен. Учените са склонни да допуснат, че родината на екзотичното растение са ‘бреговете на Индийския океан’, без повече да се конкретизират. Кокосовият орех е в състояние да преплава огромни разстояния през морета и океани, запазвайки кълняемостта си в течение на години. Отделно от това, човекът е разсаждал палмата както всяко друго полезно растение.

За целия си живот – около 80 години – кокосовата палма достига 25 – 30 метра на височина, запазвайки листата си само в розетка по най-горните няколко метра от стройното, неразклонено стъбло. Почти винаги стъблото е наклонено заради ветровете, меката му тревиста тъкан и нестабилните песъчливи почви, на които палмата расте най-добре. Листата на кокосовата палма са надиплени като гребен и се разперват в на 3 – 4 метра дължина. Един лист живее няколко години. Стъблото всъщност е изградено от основите на листните дръжки и няма дървесина като стъблата на нашите местни дървета.
Обикновено първите цветове се появяват на шестата година от развитието на палмата. Цветовете са мъжки или женски и в домашни условия ще е нужно да ги опрашвате с помощта на мека четка. Скоро след това се появяват плодовете – добре познатите кокосови орехи, които нарастват бавно в продължение на чест месеца. За да узреят напълно, им трябва още половин година. Отвън плодът е обвит със зелена месеста обвивка, в която (подобно на костилка) се намира кокосовият орех. Една зряла двайсетгодишна палма ражда до 75 кокосови ореха за година. В света за година се консумират около 100 000 тона кокосови орехи. Кокосовата палма се отглежда най-много в Индия и Филипините.
Твърдото плодно месо, изсушените кокосови стърготини, кокосовото ‘мляко’ и кокосовото масло. От влакната в листата и плодовете се правят различни тъкани: покривни изолации, черги, постелки, дюшеци и дори автомобилни изолации. От черупките се произвеждат въглища, мулч, дървесни плоскости, сувенири. От кокосовата палма се правят лодки, дрехи, обувки, мебели, посуда и какво ли още не. Смята се, че това е едно от десетте най-полезни растения на земята.

За да отгледате кокосова палма от семе, ви трябва здрав и годен кокосов орех. За предпочитане е външната влакнеста обвивка на ореха да е запазена и неразкъсана. Напълнете десетлитрова саксия с богата почвена смеска с участие на торф и поне една трета едър пясък. На дъното на саксията оставете по-едри камъчета и парчета счупена керамика, за да осигурите правилното дрениране на съда. Оставете кокосовия орех върху масата и вижте как точно ляга върху нея. Положете го в почвата в абсолютно същата позиция, като половината от него (до ‘екватора’) трябва да е в почвата, а другата половина да се показва над ръба на саксията. Оставете саксията на светло, така че за част от деня преките слънчеви лъчи да топлят почвената повърхност. Поливайте съвсем умерено, колкото да поддържате почвата леко влажна.

Поливането трябва да е редовно. Много е важно палмата да расте в първите месеци с категорично установен режим на поливане. В противен случай растежът й рязко намалява. Светлината трябва да е обилна, може и пряка – важно е температурата да не пада под 20оС и да не се покачва над 32оС.

12 литрови контейнери, подхранени с органични стимуланти за коренов разтеж, нашите растения са гаранция за отлично качество


Титаник е създаден от професионалисти, а ноевия ковчег от аматьори :)
 
Форум Екзотик Плантс България » ПАЛМИ, ЦИКАС, КОРДИЛИНЕ, ФОРМИУМ » ТРОПИЧНИ ПАЛМИ » Cocos nucifera (Кокосова палма)
Страница 1 от 11
Търси: